Szerző: Koi Tamás

2009. május 15. 14:34

RSPG: Összehangolt frekvenciaszabályozás kell az új generációs mobilhálózatokhoz

A digitális átállás nyomán felszabaduló frekvenciák egy részének uniós szinten összehangolt felhasználását szorgalmazza az Európai Spektrumszabályozó Csoport (RSPG), mondta pénteki sajtótájékoztatóján Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, aki az idén az RSPG elnöki pozícióját is betölti. Az összehangolt frekvenciafelhasználástól az RSPG egyrészt az újgenerációs mobilszolgáltatások gyors kiépülését, másrészt a vidéki régiók szélessávú internetellátottságának növekedését reméli.

A csoport szerint az EU tagállamok többségében várhatóan 2011 végén, a digitális átállási folyamat lezárásával felszabaduló frekvenciák egy részét új vezeték nélküli szolgáltatásokra, a vidéki területek  vezeték nélküli internettel való ellátására, illetve az új generációs mobilhálózatok kiépítésére lenne a legcélszerűbb felhasználni. Az RSPG szerdán elfogadott állásfoglalása szerint erre a célra a 800 megahertzes frekvenciatartomány lenne a legalkalmasabb, melyben 72 megahertznyi frekvenciát javasol szabaddá tenni a szervezet.

\"Rövid távon nincs frekvenciaszűke, három olyan frekvenciasáv van, mely a jelenlegi tudás alapján erre [az újabb mobil szélessávú hálózat létrehozására] a legalkalmasabb\" -- mondta el Pataki újságírók előtt, a 800 MHz-es sáv mellett utalva a 900 MHz-es frekvenciasáv és a 2,6 GHz-es sáv felhasználására. Utóbbi kettő közül a 900 MHz-es tartomány újrafelosztásához a GSM-direktíva módosítása szükséges -- erről június 12-én, a távközlési keretrendszerrel egy időben, de vélhetően attól függetlenül dönt az Európai Tanács. Pataki a HWSW kérdésére elmondta, egyelőre korai lenne arról beszélni, hogy a 900 MHz-es tartomány újrafelosztása hogyan befolyásolná a Magyarországon érvényben lévő mobilkoncessziós szerződéseket.

Nagy-Britanniában a hatóság és a szolgáltatók hosszú hónapok eredménytelen vitájának végén éppen a héten állnak először közel a kompromisszumos megoldáshoz a 900 MHz-es tartomány jövőbeni felhasználásával kapcsolatosan. Az országban versengő öt piaci szereplőből kettő rendelkezik 900 MHz-es koncessziós szerződéssel, ettől a két szolgáltatótól azonban a jelenlegi tervek szerint nem vennének el frekvenciákat, cserébe a felszabaduló 800 MHz-es frekvenciákra ezek az operátorok nem nyújthatnának be pályázatot.

Az RSPG állásfoglalása szerint az új hálózatok kialakításánál kiemelkedően fontos, a szolgáltatás- és technológiasemlegesség, a műszaki szabványok harmonizálása, valamint a tagállami koordináció erősítése. Feltettük a kérdést Pataki Dánielnek, hogy mindezek ismeretében a hasonló célt szolgáló, 450 MHz-es frekvenciatender tavaly őszi kiírására miért volt szükség Magyarországon. Pataki szerint a szabadon lévő frekvenciasáv pályáztatása abban az időszakban, részben más európai országok tapasztalataiból kiindulva kézenfekvőnek tűnt, a hatóság elnöke azonban elismerte, hogy a tender kiírása a mostani helyzetet alapul véve nem volt időszerű.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról