Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 15. 12:11

Fél terabájtos SSD a Toshiba R600 notebookban

A világon elsőként dobott piacra 512 gigabájtos SSD-t tartalmazó noteszgépet a Toshiba. A nagy kapacitást villámgyors eléréssel ötvöző meghajtó a Portege R600 sorozatban, valamint a kizárólag Japánban piacra kerülő Dynabook SS RX2 modellben jelenik meg először.

Az ultrahordozható, 1 kilogrammnál is keveset nyomó Portege R600-ba épített második generációs SSD SATA felületen csatlakozik a chipkészlethez. A tároló a lehető legnagyobb kapacitás elérése érdekében MLC (multi-level cell) szervezésű, ez azt jelenti, hogy az adatcellák nem egy, hanem több bitet tárolnak. Ez a megoldás lehetővé teszi az SSD-k egyik legnagyobb problémáját, a viszonylag kis kapacitásnak a legyőzését, cserébe némi teljesítményveszteséggel kell fizetni. A Toshiba SSD-je másodpercenként 230 megabájtos sebességgel olvasható és 180 megabájttal írható.

Az ASUS már januárban bejelentette S121 netbookját 512 gigabájtos SSD-vel, majd a márciusi CeBIT-en előállt az 1 terabájtos SSD-t tartalmazó Lamborghini VX5 notebookjával, azonban egyiket sem lehet még kapni, a DynabookSS RX2 azonban már megvásárolható Japánban 4400 dollárnak megfelelő janért, az 512 gigabájtos SSD-vel szerelt Portege R600-at pedig júniusra ígéri a cég, ára az Egyesült Államokban 3500 dollár lesz. Patonai Szabolcs, a Toshiba hazai képviseletének vezetője szerint Magyarországra a  harmadik negyedévben érkezhet az óriási SSD-vel szerelt R600, a kategóriának megfelelő prémium árszinten -- értesüléseink szerint ez 3000 euró körüli nettó árat jelent majd. 

A Toshiba R600 egy arcátlanul könnyű, optikai meghajtóval együtt is alig 1,1 kilogrammot nyomó noteszgép, amelynek vastagsága pedig maximum 20 milliméter. A noteszgép LED-háttérvilágítású, 1280x800 pixeles felbontású panelje transzflektív, vagyis napfénynél is olvasható marad, mikor a háttérvilágításra nincs is szükség, spórolva az akkumulátorral. A kijelzőt az Intel GS45 lapkakészletébe integrált grafikus feldolgozóegység hajtja meg. A Montevina kódnevű Centrino 2 platformra épülő Portégé R600-ba az Intel ultraalacsony feszültségű, energiatakarékos Core 2 Duo  processzorai kerülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról