:

Szerző: Bizó Dániel

2009. július 21. 18:26

Drasztikusan csökkenti SSD-inek árait az Intel

Drasztikus árcsökkentést hajtott végre SSD-in az Intel, köszönhetően a bevezetett fejlettebb gyártástechnológiának. A frissen bejelentett X25-M modellek 50-60 százalékkal lettek olcsóbbak, miközben teljesítményük is javult, így látványos lökést kaphatnak, valamint a riválisokra gyakorolt nyomáson keresztül adhatnak is az SSD kategória elterjedésének.

A ma bejelentett 80 és 160 gigabájtos, 2,5 hüvelykes formátumú SATA II SSD-k újdonsága, hogy immár 34 nanométeres csíkszélességű eljáráson készülő NAND flash chipeket alkalmaznak, szemben az eddigi változatokon megtalálható 50 nanométeresekkel. A finomabb geometriának és a mérnöki erőfeszítéseknek köszönhetően a 34 nanométeres chipek jóval olcsóbban gyárthatóak, fajlagos termelési költségük valószínűleg kevesebb mint felére esett vissza. A chipek MLC-szervezésűek, vagyis tranzisztorcellánként több, jelen esetben két bitet képesek tárolni.

Mindez lehetővé teszi, hogy az Intel drasztikus árcsökkentést hajtson végre a 80 és 160 gigabájtos modelleken. Előbbi ára 62 százalékkal 225 dollárra mérséklődik, utóbbi pedig  53 százalékkal válik olcsóbbá, és 440 dolláros nettó nagykereskedelmi listaárat kap -- a nagy tételben vásárló master disztribútorok és számítógépgyártók ennél kedvezőbb árakat is ki tudnak majd harcolni. Bár jóval olcsóbb SSD-k eddig is a piacon voltak, a nagy PC-gyártók tipikusan mindössze néhány vállalattól vásárolnak SSD-ket, a klubot jelenleg a Samsung, Toshiba és az Intel alkotja. Az Intel mostani lépése várhatóan lökést ad az SSD-k terjedésének, mely a vártnál lassabb, a piac ugyanis érzékenyebb az árra, mint ahogyan a piackutató számították. A jelenlegi várakozások szerint a 30 nanométeres osztályú NAND-termelés felfutását követően jövőre indulhat meg a tömeges terjedés, ilyen csíkszélességen az Intel-Micron tandem mellett a Samsung Electronics, és hamarosan a Toshiba is termel.

Javult az új X25-M változatok teljesítménye is, állítja az Intel. A vállalat adatai alapján negyedével javult az adatelérés késleltetése, olvasás esetén ez 65 mikroszekundumra, vagyis 0,065 milliszekundumra redukálódott, míg íráskor 85 mikroszekundumot adott meg a cég. Kétszeresére ugrott az írási műveleti sebesség is, immár másodpercenként akár 6600 4 kilobájtos írásra is képes lehet a 80 gigabájtos, és 8600 műveletre (IOPS) a 160 gigabájtos verzó -- a merevlemezek értékei egy-két nagyságrenddel rosszabbak ennél. Az olvasási sebesség másodpercenként 35 ezer (IOPS), a szekvenciális olvasási csúcsteljesítmény 250 MB/s, az írási pedig 70 MB/s továbbra is. Az nagy teljesítményt az MLC-chipekkel az Intel a párhuzamos szervezéssel éri el, a vezérlő 10 csatornán fér hozzá az adatokhoz.

Az X25-M, valamint a hasonló elektronikai jellemzőkkel bíró, 1,8 hüvelykes X18-M elsősorban a notebookokat célozza meg, a meghibásodások közti átlagosan eltelt idő (MTBF) 1,2 millió óra, tömege az X25-M esetén 76-80, az X18-M-nél pedig 35 gramm, a fogyasztás pedig tipikusan 75-150 milliwatt között alakul, és ellenállnak az 1500 g-s sokknak is -- a gyorsabb fájlműveletek mellett mindez hosszabb akkumulátoridőt, és megbízhatóbb adattárolást eredményez. Az X18-M szállításai heteken belül megindulnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.