Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 14. 09:23

Hatalmas adattömegek valós idejű elemzésére szolgáló szoftverplatform az IBM-től

Bemutatta vadonatúj, tudományos célokra szánt szoftverplatformját az IBM. A System S kimondottan nagy adattömegek valós idejű elemzésére készült és a cég szerint számos területen bevethető, például az egészségügyben, csillagászati kutatásban vagy akár a közlekedésben.

A System S-t adatfolyamok elemzésére, kiértékelésére fejlesztette ki az IBM, amelyet egy új streaming architektúra és matematikai algoritmusok támogatnak. A cél egy olyan rendszer létrehozása volt, amely szinte bármilyen adatfolyamot képes valós időben értékelni, segítséget nyújtva azok számára, akiknek másodpercek alatt kell döntéseket hozniuk. A System S akár több ezer párhuzamos adatfolyamot képes elemezni -- például részvényárfolyamok alakulását, értékesítési adatokat vagy az időjárást -- és támogatni a döntéseket például a pénzügyi szektorban, a kereskedelemben vagy a szállítási vállalatoknál.

Az újfajta architektúra előnye, hogy az elemzéseket azon nyomban, szinte valós időben el lehet végezni, korábban az ilyen értékelésekhez hatalmas mennyiségű adatot kellett rögzíteni és azokat utólag lehetett értékelni. A Nagy Kék állítása szerint a szoftver több mint 7 év munkájának eredménye, a fejlesztés során 200 szabadalom született. A System S-hez egy vadonatúj programnyelvet is kifejlesztett az IBM, a SPADE (Stream Processing Application Declarative Engine) kimondottan párhuzamos adateldolgozásra szánt alkalmazások létrehozását támogatja.

Mire használják?

A svédországi Uppsala Egyetemen és a Svéd Asztrofizikai Intézetben a System S-t arra használják a kutatót, hogy minél jobban megértsék a \"világűr időjárását\", azokat a folyamatokat, amelyek többek között a rádiójelek terjedését, a műholdak viselkedését befolyásolják, de kihatással vannak a légiközlekedésre is. A svéd LOIS Centerben működő rádióteleszkóp jeleit feldolgozva a System S feladata, hogy előrejelzéseket adjon az \"űr időjárására\". A rádióteleszkód másodpercenként 6 gigabájt, óránként 21600 gigabájt adatot bocsát ki magából, ezeket

Az Írországi Tengerészeti Intézet a System S segítségével a tengerben végbemenő változásokat vizsgálja, például az egyes populációk elhelyezkedését vagy számát. A cél annak elemzése, a tengeri közlekedés és az időjárás változása milyen hatással van a tenger alatti élővilágra.A TD Securities egy automatikus kereskedési rendszert alakított ki a System S segítségével, a vállalat állítása szerint az IBM rendszere azonos idő alatt hússzor több adatot képes feldolgozni mint a korábban használt megoldás, amelynek eredményeképp pontosabb előrejelzések készülhetnek az árfolyamok várható alakulásáról.

Az Ontariói Műszaki Egyetemen egy olyan rendszert tesztelnek, amely a beteg koraszülöttek állapotában végbemenő legkisebb változásokat is fel tudja ismerni. Jelenleg az orvosoknak, nővéreknek több monitort kell folyamatosan szemmel tartaniuk, csak így van esélyük kiszűrni az életveszélyre utaló jeleket. Az orvosi adatok (pl. szívverés, légzésszám) folyamatos figyelésével, elemzésével a kutatók szerint akár bekövetkezésük előtt 24 órával felderíthetők egyes életveszélyes fertőzések, így a csecsemőknek megnő az esélye az életben maradásra.

Tesztelhető

Az IBM a System S kipróbálható kódját ingyenesen elérhetővé teszi az ügyfelek számára, beleértve egy Eclipse-alapú integrált fejlesztői környezetet, adaptereket és alkalmazástesztelési szoftvereket. A System S többféle hardveren képes futni, akár egyetlen szerveren vagy egy hatalmas fürtözött rendszeren.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról