Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 13. 17:04

Csodakerék és időegyenes a Google keresőben

Az internetes keresés ma már egy tudományág is lehetne -- ezt sugallja legalábbis a Google idén újra megtartott Searchology nevű rendezvénye. A magyar idő szerint tegnap este hétkor kezdődött show keretében a Google nyolc főmunkatársa mutatta be a mai internet közműveként működő kereső legújabb vívmányait.

Varázslat, klikkelésre

A tegnap debütált szolgáltatások közül az első és talán legfontosabb is, a \"Search Options\", ami a keresési találatok mellé lenyíló menüt jelent, ahol a találati listát anélkül lehet finomítani, hogy újra kellene definiálni a keresést vagy vissza kellene lépni. A \"Slice and dice\", azaz szeletel és kockára vág módszer lényege, hogy a felhasználó szokás szerint beírja a keresőbe amire kíváncsi, majd ha elégedetlen a találatokkal, akkor tovább barangol a találatok között, kapcsolók, extra parancsok és újratöltés nélkül.

Csak neked!

Az Options menü lenyitásával a találatok szűrhetővé válnak kategóriák szerint, jelenleg ez azt jelenti, hogy külön listázhatjuk a videókat, a fórumokat, illetve a bemutatókat, leírásokat, teszteket (termékek esetén). A második fokozat az idő szerinti szűrés, ahol alapesetben az elmúlt nap, hét illetve év lehet a választás alapja, de a videók esetén ez kiegészül még a tartalom hosszával is. Megadható, hogy a négy percnél rövidebb, a 4 és 20 perc közti hosszúságú vagy az annál is tovább tartó mozgóképekből szelektáljon a kereső.

Több szöveg vagy több kép?

A további opciók között a felhasználó választhat, hogy a találatok a megszokott módon jelenjenek-e meg, vagy mutassa az adott oldalakon található képeket. Bekerült egy olyan beállítás is, ami az eddigiekhez képest sokkal több szöveget mutat meg a link mögül, így könnyebb eldönteni, hogy a kulcsszavak egyezésén túl valóban releváns-e a tartalom.

Az opciók állításával párhuzamosan azonnal változik a találati lista, ami leginkább az utolsó két extra lehetőség esetén érdekes. Az egyik a Wonder wheel, a másik pedig a Timeline. A Google News kapcsán már bemutattuk a Timeline funkciót, ami a híreket megjelenési idejük szerint rendezi, s ki lehet keresni adott időpontokat, vagy megvizsgálni, hogy mikor milyen aktivitás jellemezte az adott témát. Most ugyanez a funkció bekerült a normál keresőbe is.

Csodakerék

Időegyenes és Csodakerék

Ezt kiválasztva egy hosszú, évekre bontott időegyenes jelenik meg, aminek egyes részeibe belekattintva egyre aprólékosabb felbontásban jelennek meg az időszakok, egészen a havi részletességig. Az időegyenesen grafikusan ábrázolva látszik, hogy mikor milyen intenzitással jelentek meg tartalmak az adott kereséssel kapcsolatban. Ez jó arra is akár, hogy egy esemény dátumát beazonosítsuk, vagy periodikus események korábbi stációira szűkítsük a találatokat.

A másik említett találmány, a Wonder wheel pedig egy lépéssel közelebb segít ahhoz, hogy a kereső megértse, mire is kíváncsi a felhasználó. A keresett kifejezés bekerül egy körbe, melyhez releváns kifejezéseket kapcsol, amivel pontosítani, terelni lehet a keresést. Így lehet könnyedén eljutni Párizstól 5 lépcsőben a provance-i csirke receptjéhez. Nem kell feltétlenül az elején tudni, hogy mit szeretnénk, a felkínált 3-6 kapcsolódó kifejezés segítségével jól lehet navigálni. Ráadásul bármikor vissza lehet lépni akár több szintet is és más irányokba elindulni. A grafikus ábrázolás egyszerű, de nagyban segíti a felhasználót.

Időegyenes

Fejleszthető területek

Az új keresési opciók mellett megjelent a találati mezőnél is néhány újítás, például a \"Rich Snippets\", ami a nagyobb szájtokra mutató találatok mögötti adatbázisokból kinyert információkat jeleníti meg. Ha például egy termékteszt vagy értékelés rejtőzik a link mögött, akkor a Google megpróbálja kibányászni az értékelést és megjeleníteni azt már a találati oldalon. Ha pedig egy kereskedelmi weboldalra mutat a link, akkor az árat és egyéb alapinformációkat mutat meg.

Ez a funkció szintén vitathatatlanul hasznos, igaz ehhez a Google algoritmusának is fejlődnie kell, illetve a webszájtok készítőinek is fel kell nőnie a feladathoz és egy újabb szempontból kell hozzáigazítani a tartalmat a Google módszereihez. A magyar felhasználók számára viszont egy ideig ez utóbbi funkció teljesen érdektelen, a fentebb bemutatott keresési opciók viszont hasznosak lehetnek, igaz a lokalizáció elkészültéig csak a felületet angol nyelven használók számára.

Klikk a képre a teljes Searchology konferenciához!

A tegnapi Searchology rendezvénnyel kapcsolatban további részletes leírások Alex Chitu, nem-hivatalos Google blogjában olvashatóak, illetve a teljes előadássorozat, a hozzá tartozó prezentációs anyaggal együtt utólag is megtekinthető az alábbi linken..

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról