Szerző: Bizó Dániel

2009. május 13. 16:47

Új blade rendszerrel rohamoz a Fujitsu

Új blade-rendszert mutatott be a Fujitsu, amivel szerverpiaci növekedését kívánja szolgálni. A PRIMERGY BX900 a vállalat szerint a legmagasabb fizikai sűrűségű blade-rendszer, ráadásul több keret is összeköthető, így egy integráltan menedzselhető, nagy kapacitású szerverfarm alakítható ki.

A Dynamic Cube fantázianévre hallgató BX900 egy következő generációs blade keret,  mely sajnos nem kompatibilis a régivel. Ez önmagában még nem volna probléma, az azonban már sokkal inkább az, hogy az új, hatalmas előrelépést jelentő Intel Xeonokat (Nehalem) alkalmazó blade-ek csak a BX900-ba illeszthetőek, így a BX600 felhasználók nem férnek hozzá a legújabb megoldásokhoz.

Komplett adatközpont a dobozban

A BX900 egy 10U magas keret, melybe 18 darab félmagas előoldali blade fér. Az IBM nemrég bemutatott Nehalem-alapú moduljaihoz hasonlóan a BX900 jelenlegi egyetlen szerveropciója, a BX920 S1 is félmagas penge. Ennek ellenére a két darab négymagos Xeon chip akár az X5570 csúcsváltozat is lehet (2,93 GHz,  8 MB L3, 6,4 GT/s QuickPath linkek), miközben a memóriakapacitás 72 gigabájt - ez némileg alacsonyabb ugyan az IBM HS22 96 gigabájtjánál, a legtöbb alkalmazás számára valószínűleg bőségesen elegendő a következő évek során is. A blade nem túl meglepő módon 2 darab meghajtót tartalmaz, melyek hot-swap SAS csatolóval rendelkeznek.

\"\"

A félmagas BX920 S1-ből tehát akár 18 darabot is telepíthetünk egy 10U magas BX900 keretbe, vagyis összesen 144 nagy teljesítményű processzormagot kapunk 1296 gigabájt memóriával, ami például több száz, alacsony terhelésű virtuális gép kiszolgálását teszi lehetővé az egyre hatékonyabban működő modern hypervisorok segítségével. Amennyiben a két SAS HDD jelentette lokális kapacitás nem elegendő, úgy természetesen lehetőség nyílik tárolómodulok beillesztésére is. Az SX940 egyenként legfeljebb 4 darab, legfeljebb 146 gigabájtos SAS lemezt képes fogadni, magától értetődő módon akár RAID-be szervezve. Az SX940 közvetlenül csatlakoztatott a blade saját összeköttetési felületén keresztül, és egy vagy kettő szervermodulhoz kapcsolódhat - utóbbi esetben közöttük kell elhelyezkednie. Egy BX900 rendszer legfeljebb hat darab tárolómodult fogadhat.

A BX900 akár hat darab hátoldali hálózati modult képes fogadni, az opciók közt Ethernet és Fibre Channel switchek találhatóak. Gigabit Ethernet switchből hat darab telepíthető, egyenként 12 darab porttal, míg a blade szerverek felé 36 darab gigabites linkkel kommunikál, így gyakorlatilag az összes switch teljes sebességgel képes kapcsolódni minden egyes szerverhez. A 8 gigabites Fibre Channel switch egy Brocade 5450, 18 darab belső blade-porttal, és 8 darab SAN-porttal, egyetlen BX900 keret legfeljebb négyet képes fogadni belőle. A BX900 adatlapja alapján a jövőbeni opciók közt lesz egy 10 Gigabit Ethernet switch is, valamint egy kisebb Brocade FC-switch. A szerverek két Gigabit Ethernet vezérlővel rendelkeznek alapkiépítésben, bővítési lehetőséget PCI Express 2.0 foglalatok jelentik.

\"\"

Ha egy BX900 keret nem elégíti igényeinket, akkor lehetőség nyílik egy teljes szekrény populálására is, összesen négy darab egymásra rétegzett BX900 kerettel. A BX900 rendszerek nemcsak fizikailag csoportosulhatnak egy helyen, de összekapcsolódhatnak, és egy közös menedzsment és I/O tartományba is kerülhetnek, kvázi egyetlen hatalmas blade szerverfarmként jelenve meg.

Resource Coordinator VE

A BX900-zal egyúttal új menedzsment-eszközt is bevet a Fujtisu. A ServerView Suite új elemeként jelenik meg a Resource Coordinator VE, vagyis Virtual Edition. Az RCVE célja, üzenete egyszerű: egységes felületen kezelni az adatköpontban lévő összes fizikai és virtuális szervert, függetlenül attól, milyen szállítótól származik, vagy milyen hypervisort használ. Ezt a filozófiát a Fujtsu már régóta követi, ami alárendelt piaci szerepének következménye: az adatközpontokat Európában a HP, az IBM és a Dell uralják, és saját szerverfelügyeleti megoldásaik, különösen a kontinenst uraló HP esetében, hagyományosan nem foglalkoztak idegen gépekkel, ezért a Fujitsunak (még Fujitsu Siemens Computer korában) igyekeznie kellett az interoperabilitás érdekében - és ez továbbra sincs másként, ráadásul a blade-piac még sokkal koncentráltabb, az ügyfelek több mint háromnegyede a HP vagy az IBM kezében van.

A Fujitsu szerint az RCVE az egyik alapköve annak a koncepciónak, melyet a BX900 is képvisel: magas energiahatékonyság, dinamikusan konfigurálhatóság, magas rendelkezésre állás és skálázható felépítés. Az RCVE lehetővé teszi, hogy minimális többletmunkával és mindössze néhány addicionális szerverrel egy egész szerverparkot redundanciával védjünk, és egy szerver meghibásodása esetén perceken belül ismét elérhetővé váljon az alkalmazás. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a ServerView Power menedzsmentszoftverrel együtt kialakítható egy olyan környezet, mely a terhelés függvényében dinamikusan osztja szét vagy vonja össze az alkalmazásokat a szerverek közt, hogy a lehető legtöbbet alvó állapotba küldhessen, ami éves szinten rengeteg energiaköltséget jelent, nem beszélve a várható élettartam meghosszabodásáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról