Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 12. 14:02

A Silverlight 3 képes lehet legyőzni a Flash-t

A Microsoft nagy reményekkel vágott neki a Silverlight elterjesztésének a webes animációk és videók világában, s ugyan néhány komolyabb sikert elkönyvelhetett, mégis azt lehet mondani, hogy messze le van maradva az Adobe Flash mögött. Most behozhatja a lemaradást.

Nem egy ligában versenyez a Flash és a Silverlight

A Silverlight technológiára több nagy projektet is alapoztak az elmúlt időszakban, a Netflix, a CBS, az NBC is ezt használta webes videótartalmainak megjelenítésére, de ez kevésnek bizonyul az áttöréshez. A kritikusok azzal támadták kezdetben a Microsoft webes médiaplatformját, hogy olyan funkciók sokasága hiányzik belőle, amire a Flash már évek óta képes.

Nem egyszer hangzott el az sem, hogy a Silverlight 1.0 olyan volt, mint egy kisminkelt béta verzió. A  Silverlight 2 ugyan már jóval fejlettebb, de a Flash által szinte szabvánnyá erősített dolgok közül még mindig több minden hiányzik. A remény természetesen a következő verzióban van. A Silverlight 3.0 béta verzióként jelent meg, s azt az ígéretet hordozza magában, hogy a Microsoft megoldását egy ligába helyezi az Adobe termékével.

Az új verzió olyan fejlesztéseket hoz magával, mint egészen új API-k támogatása, plusz audiokodekek és videós funkciók, mint a \"Smooth Streaming\", a H264 és AAC támogatás, illetve a hardveres grafikus gyorsítás támogatása. A Silverlight 3.0 célja, hogy könnyebbé tegye a fejlesztők életét, ami a Microsoft stratégiájának fontos része.

Csábító a .NET

A fejlesztők számára a kezdeti nehézségek ellenére is csábító szempont a Silverlight elsődleges fejlesztési környezete, a .NET. Ez ugyan némileg bonyolultabb, mint a szokványos webes technológiák, például a JavaScript vagy az ActionScript, melyek az Adobe Flash mellé szükségesek. Egy Silverlight-alkalmazás készítéséhez nem kell .NET gurunak lenni, mégis sokkal robusztusabb eszközök állnak rendelkezésre. A .NET-ben készített programok ráadásul átláthatóbbak, strukturáltabbak is, szemben a Flash IDE megoldásokkal, ahol szinte felkínálja magát a rossz felépítés, hisz kódrészleteket lehet rejteni a külső fájlokba, a mozgókép klipekbe, a timeline frame-ekbe, ami nagyon gyorsan kaotikussá válhat. Talán ez az oka annak, hogy nagyon sok, a weben fellelhető Flash optimalizálatlan, túl sok erőforrást emészt fel.

Ezzel ellentétben a Silverlightnak elérése van igazi programozási nyelvekhez, ahol kiforrott megoldások működnek. Az Adobe ActionSctipt a szakértők szerint hiába alkalmas komoly alkalmazások készítésére, ha a Flash-ből, illetve a Flex keretrendszerből hiányzik az érettség és a választékosság, ami a .NET-nek mára már sajátja. Ráadásul Silverlight-alkalmazásokat szinte bármilyen nyelven el lehet készíteni, kezdve a C-től a Ruby-ig.

Van benne potenciál, de lassan indul

Így technikai oldalról a Silverlight előnyösebb helyzetben van, de az elterjedtsége mégis csak  lassan növekszik. A Microsoft korábban nem is szerette összehasonlítani, megméretni magát a Flash-sel, azt állították, egészen más területeken jó az egyik és máshol működik jól a másik. Mégis vannak átfedések, de ezeken a helyeken egyelőre győz a szakemberek több éves Flash-tapasztalata. Az átlagos projekteknél szinte biztos, hogy Flasht választanak, s csak valami nagyon új és különleges szituációban kerül szóba a Silverlight.

Ilyen volt az NBC olimpiai projektje, ahol az elő közvetítés, visszajátszások, eseménynaptár és egyéb funkciók egy Silverlight-alapú megoldással jutottak el a felhasználókig. Az ilyen egyszeri akciók viszont segítik az elterjedtség növekedését a felhasználói oldalon A Microsoft Photosynth például milliónyi embert sarkallt arra, hogy feltegye a szükséges plugin-eket, amit egy mikroszájt vagy egy hirdetés kedvéért bizonyára nem tett volna meg. Barack Obama beiktatásának Photosynth-je, az NBC olimpiai közvetítése, illetve a Netflix szolgáltatás mellett viszont kevés olyan esemény volt eddig, ami a fogyasztói oldalon segítette volna a Silverlight ügyét.

Hazai

A HWSW olvasói körében hasonló trendek érzékelhetőek, mint ami a nemzetközi jelentésekből is kiolvasható. Jelenleg a HWSW olvasóinak 93 százaléka rendelkezik Flash-lejátszóval (70% Flash 10, 23% Flash 9), míg Silverlight mindössze a látogatók 46 százalékának gépén fut, igaz az informatikai érdeklődésű közönség esetén ez természetszerűleg magasabb arányt mutat, mint a teljes átlag.

A globális lefedettség ennél valamivel alacsonyabb, körülbelül a böngészők 30 százalékán fut a Silverlight plugin, Magyarországon pedig ennél némileg alacsonyabb, 20 százalékos az átlagos arány. Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország fejlesztési platform üzletágának technológiai szakértője a HWSW kérdésére elmondta, várakozásai szerint a Silverlight penetráció a következő időszakban várhatóan nagyot ugrik majd, ugyanis a harmadik verzió képességeit már saját termékeik is használják majd. Így az Internet Explorer 8, a Live-szolgáltatások, sőt az Office következő verziója is tartalmazza majd a runtime-ot. A Live Photo szolgáltatás galériája például már most is használja a Silverlightot. 

A böngészőből indulnak a teljes képernyős HD-tartalmak

Így a Microsoft-termékeket használók gépén hamarosan különböző oldalról érkezve szinte biztosan megjelenik a plugin, ami a tartalomfejlesztők számára is lökést adhat a fejlesztési kedvben. Bátorfi szerint a .NET-fejlesztők ugyan sokan vannak, de egyelőre kevesen rendelkeznek azzal a kompetenciával, hogy üzleti, ügyviteli vagy egyéb alkalmazásokat fejlesszenek webes környezetbe. A Silverlight 3-ban viszont már integráltan jelenik meg több vezérlő, melyek segítségével jóval könnyebbé válik az akár üzleti, akár multimédiás alkalmazások fejlesztése.

Magyarországon a Microsoft céljai között többek közt az is szerepel, hogy az üzleti megoldások mellett a média, illetve a hirdetési piac is megismerje és elkezdje használni a Silverlightot, azokon a területeken, ahol eddig a Flash volt az egyeduralkodó, illetve azokon is, ahová az sosem jutott el. A HWSW információi szerint hamarosan a vezető kereskedelmi elektronikus médiumok közül valamelyik úttörőként Silverlight-alapokon tesz online elérhetővé televíziós tartalmat 720p felbontásban. A Silverlight 3 fentebb említett grafikus képességei (HD-támogatás, H264, hardveres grafikus gyorsítás) megnyitják a lehetőséget a webböngészőből elinduló, de teljes képernyős multimédiás megoldások felé. Ez pedig a web-képes LCD tévék megjelenésével érdekes fordulatokat eredményezhet a web és a televízió konvergenciájában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról