Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 12. 10:45

A recesszió miatt sokan visszatérnek az illegális szoftverekhez

A Business Software Alliance megbízásából az IDC idén is elkészítette szoftverillegalitást vizsgáló tanulmányát. A vizsgált 110 ország felében az illegális szoftverhasználat csökkent, 15 százalékában pedig növekedett. Magyarországon az illegális szoftverek aránya évek óta változatlan, 42 százalék.

A recesszió miatt nőtt a kalózszoftverek aránya

Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője szerint 2008 első felében végre az illegális szoftverhasználat csökkenését tapasztalta a szervezet. \"Mind az egyes tagjaink tájékoztatói, mind a kormányzati források azt jelezték, hogy az illegális szoftverhasználat elleni erőfeszítések végre pozitív eredményeket hoztak\" -- mondta Sarlós. Az év végén lecsapó válság azonban elmosta a pozitív trendeket, a BSA szerint számos  információ erősíti azt a feltételezést, hogy a recesszió hatására sok cégvezető a szoftverköltségen takarékoskodva illegális szoftverek felé fordult.

\"Ezekben a bizonytalan gazdasági időkben létfontosságú, hogy a társaságok ne engedjenek a feketegazdaság csábításának, és ne akarjanak visszatérni az illegális szoftverek használatára, mivel ez tovább növelné a cégekre, a fogyasztókra, illetve a gazdaságra és a foglalkoztatásra gyakorolt káros hatást\" -- mondta Sarlós. \"Sajnálatos, hogy ez a tendencia ebben a naptári évben is folytatódik, és ez várhatóan erősen tükröződik majd az illegális szoftverhasználatról szóló jövő évi tanulmányban.\"

A tanulmány szerint a globális recesszió vegyes hatást gyakorol az illegális szoftverhasználatra. John Gantz, az IDC kutatási igazgatójaúgy látja,  a lecsökkent vásárlóerővel rendelkező fogyasztók hosszabb ideig megtartják a számítógépeiket, ami valószínűleg növeli az illegális szoftverek arányát -- a régebbi PC-ken nagyobb valószínűséggel futnak illegális szoftverek. Ugyanakkor a netbookok előretörése kedvez a legális szoftvereknek, mivel ezeket többségében előre telepített szoftverekkel vásárolják.

Továbbra is lemaradásban az Unióhoz képest

Az európai országok közül Ukrajnában (84%), Albániában (77%) és Szerbiában (74%) volt a legmagasabb az illegális szoftverek aránya, a legalacsonyabb aránnyal Luxemburg (21%) és Ausztria (24%) büszkélkedhetett, számos további ország pedig 25 százalékos eredményt ért el. Az Európai Unió átlaga 35 százalék maradt, Magyarország tehát továbbra is jelentős elmaradásban van az Unióhoz képest.

Az IDC számításai szerint az illegális szoftverhasználat tavaly 146 millió dolláros, azaz mintegy 30 milliárd forintos bevételkiesést okozott az iparágnak Magyarországon. Egy 2008 januárjában közzétett IDC-tanulmány szerint egy 10 százalékpontos csökkenés több mint ezer új állás megszületéséhez vezetne, 47 milliárd forint bevételt adna a magyar gazdaság teljesítményéhez, valamint 11 milliárd forint adóbevételt generálna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról