:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 12. 10:18

Az ünnepekre boltokban lesz a Windows 7

Végre hivatalosan is megerősítette a Microsoft, hogy a Windows 7 még az idén piacra kerül. A szoftver fejlesztését irányító Microsoft-vezető egy blogbejegyzésben árulta el, az operációs rendszer készítése a terveknek megfelelően halad, három hónap múlva a kód elérheti az RTM, azaz gyártásra kész állapotot, októberben pedig jöhet a piaci premier.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni

Május 5-én jelent meg a Windows 7 megjelenésre szánt változata, Steven Sinofsky szerint a Microsoft feladata most az, hogy a letöltések és a visszajelzések alapján elvégezze az utolsó simiításokat a kódon, ami gyakorlatilag állandó tesztelést jelent. A Microsoft leginkább a telepítéssel, biztonsággal, a hardverkompatibilitással, az akalmazáskompatibilitással kapcsolatos lehetséges problémákat szeretné felgöngyölíteni.

A redmondiakhoz számos visszajelzés érkezett a Windows 7-tel kapcsolatban már a bétaprogramban is, ezek egy részét figyelembe vették a későbbi módosítások során (például a User Account Control esetében), egyeseket viszont figyelmen kívül hagytak, legalábbis abban az értelemben, hogy a módosítások a Windows 7-be már nem kerültek be, ami nem jelenti azt, hogy később egy javítócsomag formájában például ne tehetnék őket elérhetővé.

Augusztusra kész, októberre a boltokban

A Sinofsky által felvázolt menetrend szerint a Windows 7 augusztusban érheti el az RTM (release to manufacturing) állapotot, ekkor megkezdődik a terjesztés, először a számítógépgyártók felé ezt követően a boltokban is megjelenhet a dobozos operációs rendszer, illetve kaphatók lesznek a Windows 7-tel telepített PC-k. A számos Microsoft-termék érkezésének idejét korábban már pontosan megjósoló TechARP.com szerint a Windows 7 érkezését október 23-ára időzíti a szoftvervállalat, blogbejegyzésében Sinofsky azonban hangsúlyozta, a Microsoftnál még mindig nincs kitűzött dátum.

A Windows 7 hatféle változatban lesz kapható, azonban a Microsoft marketingje ebből csak kettőre koncentrál majd, az otthoni felhasználóknak szánt Home Premiumra, illetve az üzleti felhasználóknak szóló Professional verzióra. Ezek mellett további négy verzió (Home Basic, Starter Edition, Enterprise, Ultimate) lesz még elérhető, mivel az ügyfelektől és a PC-gyártóktól származó visszajelzések alapján van rájuk igény. Árakról egyelőre nem beszélt a vállalat, de a HWSW értesülése szerint azonos változatokat figyelembe véve a Windows 7 olcsóbb lesz mint a Vista.

Jön a Windows Server 2008 R2 is

Az új asztali Windowshoz új szerverváltozat is dukál, a Windows 7-tel egyszerre érkezhet a Windows Server 2008 R2, valamint az új Exchange Server is. Eközben a héten Los Angelesben zajló TechEd konferencia résztvevői már meghívást kapnak az Office 2010 zárt tesztelésére, az új irodai csomag megjelenése 2010 első felében várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.