Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 12. 09:16

SGI néven folytatja tevékenységét a Rackable Systems

Az SGI-t megvásároló Rackable Systems felveszi az SGI nevét, így a legendás vállalat továbbra is életben marad. A Rackable azért döntött az SGI nevének megtartása mellett, mert ismert és elismert márkanévről van szó, amelyet az Egyesült Államokon kívül is sokan ismernek, ez pedig segíteni fogja a céget a terjeszkedésben.

A Rackable április elején jelentette be, hogy felvásárolja az SGI vagyonát, beleértve a termékeket, szolgáltatásokat, az ügyfélkört és a teljes szellemi tulajdont. Áprilisban még 25 millió dolláros vételárról volt szó, végül a Rackable több mint 42 millió dollárt fizetett az SGI-ért. A korszakváltást logóváltás is jelzi, az SGI által használt emblémát a Rackable színeibe, kékbe és zöldbe öltöztették.

Az egyesült vállalat világszerte mintegy 1300 alkalmazottal és több mint 5000 ügyféllel rendelkezik majd, a főhadiszállása a kaliforniai Fremontban lesz. A vállalat vezetésében korábbi SGI-vezetők is részt vállalnak, Diane Gibson a cég működésért felelős alelnöke lesz, Eng Lim Goh műszaki vezetőként, Robert Pette pedig a vizualizációs megoldásokért felelős alelnökként dolgozik tovább. Robert Ewald, az SGI korábbi elnök-vezérigazgatója csak átmenetileg marad a cégnél, hogy segítse az összeolvadást.

Az SGI nevet felvevő cég a Rackable márkanevet is megtartja, ezeket azok az x86-os szerverek viselik majd, amelyeket az összeolvadás előtt a Rackable kínált. Az SGI által korábban kínált termékeket az új cég is forgalmazza, valamint a fejlesztések is folytatódnak.\"A fürtözött rendszerek valóban belevágnak a HPC-piac aljába, de az osztott memóriás, felső kategóriás HPC rendszerek továbbra is egész más piacot jelentenek\" -- mondta Mark Barrenechea, a Rackable Systems elnök-vezérigazgatója.

A vezető szerint az egyesült vállalat képes lesz megoldást adni \"a legkeményebb számítástechnikai problémákra, legyen szó akár napi egymilliárd videó kiszolgálásáról a YouTube-on keresztül, időjárási jelenségek modellezéséről, a hírszerzés és a védelem támogatásáról, a leggyorsabb versenyautók megtervezéséről vagy tudományos kutatásról\".

Az 1982-ben alapított Silicon Graphics neve egyet jelent a high-end számítógépes grafikával, vizualizációval. A vállalat az azóta eltelt szűk három évtized alatt megjárta a mennyet és a poklot, de innovatív megoldásaival örökre beírta magát az informatika történelemkönyvébe. A vállalat 1995-ben volt a csúcson, piaci értéke ekkor megközelítette a 7 milliárd dollárt, dolgozóinak létszáma pedig a 10 ezer főt.

A Silicon Graphics koporsójába számos szög került az évek során. Az egyik legfontosabb ezek közül a 90-es évek közepén a PC-s 3D-gyorsítás megjelenése és elterjedése volt a 3Dfx, az NVIDIA és az ATI révén. Ezek a videokártyák lehetővé tették azoknak a professzionális grafikus alkalmazásoknak a futását PC-ken, teljesen megölve a csúcskategóriás UNIX/RISC munkaállomásokat. A sors furcsa fintora, hogy a grafikus piacot ma uraló cégeket többségében a Silicon Graphicstől elszivárgott mérnökök és szakemberek alapították vagy virágoztatták fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról