:

Szerző: Koi Tamás

2009. május 11. 18:12

Nyártól jön a fapados műholdas tévé

Június elsejétől új, a nyugat-európai országokban már ismert üzleti modellt vezet be a hazai piacra a Hello HD műholdas szolgáltatást üzemeltető HD Platform Kft. Az Olcsó TV! csomagot választók pre-paid konstrukcióban, azaz előre fizetve vehetik igénybe a szolgáltatást, amely teljesen fapados rendszerben működik majd, ettől függetlenül a Hello HD díjcsomagokhoz hasonlóan HD-csatornák is szerepelnek a kínálatában.

Az Olcsó TV! az üzemeltető weboldalán szereplő információk szerint az első magyarországi műholdas pre-paid szolgáltatás, melynél kizárólag az előfizetői végberendezésbe illeszthető kódkártyát értékesíti a vállalat, azaz az adás vételéhez meglévő antennarendszer, valamint beltéri egység, vagy beltéri egységgel ellátott televíziókészülék szükséges. Ezt az előfizetőnek magának kell beszereznie és adott esetben szakember segítségével beállítania -- a megfelelő vételhez a Eutelsat Eurobird 9A és a Eutelsat Hotbird 6, 8 és 9 műholdak jelére kell hangolni a parabolatükröt.

Fapados, de bővíthető

Az új szolgáltatás összesen 14 csatornát kínál majd, ebből ötöt HD-ben lehet majd elérni -- a kínálatban többek közt szerepel az összes közszolgálati, valamint a két országos sugárzású kereskedelmi adó mellett hírcsatorna, zenecsatorna és sportcsatorna is, továbbá négy rádióadó. Ezeket egy évre előre fizetve bruttó 12 ezer forintért lehet majd nézni, az egyszeri regisztrációs díj 3000 forintba kerül. Az Olcsó TV! csatornakínálatát tetszőlegesen ki lehet majd egészíteni a Hello HD különböző tematikus csomagjaival, a teljes csatornaválaszték megtalálható a szolgáltatás weboldalán.

A fapados sat-tv szolgáltatás bevezetése mellett június 5-től megújul a prémiumszolgáltatásokat (is) kínáló Hello HD programválasztéka is, melynél három új, tematikus összeállításokkal bővíthető programcsomag jelenik meg 3990-5990 forint közötti áron. Fái András, a szolgáltató marketing és kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, hogy a csatornaválaszték átalakítására, illetve az újabb SD-s és HD-s adók beillesztésére elsősorban azért volt szükség, hogy a Hello HD műholdas tévé nagyobb tömegekhez is elérjen.

Itthon még nem hívószó a HD

Fái szerint Magyarországon egyelőre kevesebb ember érdeklődik a HD-s televíziózás iránt, mint amennyire a szolgáltatás tavalyi indulásakor számítottak, ennek azonban ma már nem feltétlenül oka a HD-ben elérhető tartalom hiánya. A szakember elárulta, cégénél bíznak benne, hogy a HD-s csatornákat is kínáló fapados műholdas tévé, valamint az új díjcsomagok bevezetése hozzájárul majd a szolgáltatás népszerűbbé válásához, így év végére a Hello HD és Olcsó TV! ügyfelek száma eléri majd a tízezret.

A piacban rejlő lehetőségeket és a bővülés mértékét jól jelzi, hogy a műholdas tévével tavaly ősszel jelentkező Magyar Telekom Sat TV szolgáltatásának az idei első negyedév végére már több mint 47 ezer előfizetője volt. A hazai műholdas piacot vezető UPC ugyanebben az időpontban 182 ezer ügyfelet mondhatott magáénak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.