Szerző: Bizó Dániel

2009. május 11. 16:20

Az elektronikai ipar már kifelé jön a gödörből

Nem telik el nap, hogy valaki a nyilvánosság elé lépve ne próbálná meg értékelni az elmúlt fél évben eldurvult világgazdasági válság súlyosságát, vagy a várható kilátásokat. Elképzelhető, hogy a megszokott eszközök mellett egy újat is érdemes lesz mérceként használni, mégpedig az elektronikai ipar teljesítményét.

A pénzpiacok megmerevedése és a kedvezőtlen üzleti és fogyasztói hangulat az IT-piacot sem kerülhette el, amit a piaci adatok alapján a beszállítói háttéripar érzett meg leginkább. A méretgazdaságossági élet-halál harcot folytató bérgyártókat sokként érte a megrendelések hirtelen elapadása, ami kibocsátásuk drasztikus visszafogására, így a drága gyártókapacitások fecsérlésére kényszerítette őket.

Úgy tűnik, hogy a nehezén már túljutott az elektronikai ipar, és ha lassan is, de biztosan visszatér a kereslet a normális kerékvágásba, és egy-másfél év múlva már elérheti az októberi válság előtt mutatott képét. Az elmúlt hetek során a fellendülés egyértelmű jelei mutatkoznak a mikro- és optoelekronikai szereplőknél. Tekintve, hogy a mikrochipek és kijelzők jelenléte mára gyakorlatilag minden tartós használati terméket áthat, az elektronikai ipar a szélesebb gazdasági környezet lenyomata is egyben, ráadásul időben azt megelőző lenyomata, hiszen az elektronikai gyártás negyed-fél évvel előre kell hogy dolgozzon.

A félvezetőipar kapacitáskihasználtsága az első negyedévben elérte mélypontját, azóta erőteljesen emelkedik, jelenti az iSuppli piackutató vállalat. A messzebb mutató becslések kétségtelenül jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, az iSuppli szerint azonban már fellendülés mutatkozik a félvezetőgyártásban, és a korábbi kapacitáskihasználtságot már jövő év közepére eléri az ipar, vagyis a várakozások szerint 2010 második felében már a válság előttihez hasonlóan erős kereslet mutatkozik a piacokon.

Az iSuppli adatai alapján 2009 első három hónapjában átlagosan 49 százalékos volt a csillagászati összegekből felépített félvezetőüzemek kihasználtsága, amit a recesszió mellett a szereplők a válság jeleit figyelmen kívül hagyó magatartásából fakadó túltermelés is magyaráz. Mindezek után nem meglepő, hogy a második negyedévben javul a kihasználtság, amit részben a feleslegessé vált, és legkevésbé költséghatékony gyártási kapacitások felfüggesztése vagy kivonása is magyaráz. A második negyedévben így 60 százalékot érheti el a kihasználtság, míg a már év végi hajrát jelző harmadik negyedévben 75 százalékra ugrik, becsli az iSuppli. Ezt követően némi stagnálás következik, mielőtt 2010 közepétől ismét emelkedésnek indul, és a félvezetőipari vállalatok a korábban kivont kapacitásokat újra visszakapcsolják a termelésbe.

Nem csak a mikroelektronikai ipar jelzi azt, hogy a válság bár nem lesz olyan gyors lefolyású, mint sokan remélték, de nem fog éveken át elhúzódni, mint ahogyan sokan készülnek. Az LCD-panelgyártók kapacitáskihasználtsága szintén történelmi mélypontot, 50 százalékot ért el az első negyedév során, majd hasonlóan a félvezetőipari mintázathoz, meredeken emelkedésnek indult. Olyannyira, hogy a második negyedévben már a 80 százalékot közelíti, vélik a DisplaySearchnél.  Mivel túlzott kapacitásokkal rendelkeznek, a gyártók idén is igyekeznek növelni termelésüket, amin elsősorban az LCD-televíziók piacán igyekeznek túladni majd. Idén a legyártott LCD-panelterület 62 százalékát kötik le LCD-tévék, becsli a DisplaySearch, értékesítésük pedig meghaladja a 132 millió darabot. A piackutató úgy becsli, a teljes globális LCD-panelkapacitás 110 millió négyzetméterre, vagyis 110 négyzetkilométerre 2009 során.

Mindez természetesen közel sem jelenti azt, hogy ezek az előrejelzések valóra is válnak, és ha mégis, nem jelent szükségszerű prosperitást a gazdaság egésze számára. Korábbi, rövidtávú előrejelzések is vallottak már csúfos kudarcot, például a memóriapiacon, mely eltúlzott várakozások és félreértelmezett  keresleti mintázatok alapján téves előrejelzésekből dolgozva immár két éve súlyos recesszióba préselte magát. A jelenlegi gyártási tendenciák, a vártnál lassabban csökkenő PC-piac vagy a recesszió közepette is bővülő LCD-piac azonban kétségtelenül bizakodásra adnak okot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról