Szerző: Bányai György

2009. május 11. 12:53

Három új Sony tükörreflexes fényképező közeleg

A Sony három olyan tükörreflexes fényképezőgéppel frissíti a közeljövőben Alpha termékvonalát, amelyek HDMI-kimenettel és átdolgozott, az ergonómiát előtérbe helyező formatervvel nyerhetik majd meg a vásárlók kegyeit.

A Sony hamarosan leváltja jelenlegi A200, A300, valamint A350 modellszámmal jelölt tükörreflexes gépvázait. Az új trió a korábbiaknál kisebb fizikai méretű modelleket tartalmaz, melyek ergonomikusabbak is a korábbi változatoknál. Az új gépek grafikus kezelőfelülete is megváltozott, egyszerűbben eszközölhetők a beállítások, felhasználói tanácstalanság esetén magyarázószövegként pedig még a kézikönyv is előhívható.

A három új váz, az Alpha A230, az Alpha A330 és az Alpha A380 HDMI-kimenettel is igyekszik minél maibb lenni, de a gyártó a házon belüli Bravia-sorozatú tévékkel is nagyobb mértékű összhangot talált. A tévék távirányítója nem csak a megjelenített fotók lapozására használható, hanem azok nagyítására, forgatására is. A fényképezők fejlesztése során a tervezők nem csak a képminőségre, hanem a sebességre is odafigyeltek, igaz pontos adatokkal meg kell várnunk a hivatalos bejelentést.

Az eddig napvilágra került adatok között  van az Alpha 380 APS-C méretű képérzékelőjének felbontása, mely 14,2 megapixel, illetve az is, hogy az érzékenység mindhárom modell esetében ISO 3200-as értékig állítható. Természetesen a Sony a vázakba a sorozatra jellemző rázkódásvédelmet is beépítette, mely szenzoreltolás elvén működik. A képérzékelő tisztaságáért pormentesítő rendszer felel. A két háromszázas váz kihajtható kijelzőt kapott, melyek természetesen az élőkép üzemmódban is használhatók, ráadásul folyamatos fókuszállítás mellett.

Nem meglepő az sem, hogy a Sony BIONZ-képfeldolgozó processzora veszi továbbra is a szenzorok jeleit. A három új Alpha videofelvételi képességével kapcsolatban még konkrétumok nem láttak napvilágot, azonban, ha feltételezzük, hogy a Nikon D5000, valamint a Canon EOS 500D vetélytársait is köszönthetjük majd a jövevényekben, legalább 720p felbontású, 30 képkockás minőségre kell számítanunk. Az árakkal és a piaci dátumokkal a hivatalos megjelenésig várnunk kell, ezeket az adatokat a gépek egyéb jellemzőivel együtt ma még homály fedi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról