Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 12. 11:03

Olimpiai kudarcok és sikerek a multimédiában

Az olimpiai multimédia-láz nem merül ki a mostanra időzített digitális televíziós átállásban és klasszikus reklámkampányokban. A cégek minden lehetséges felületen próbálnak megjelenést generálni maguknak vagy valamiféle innovatív szolgáltatást indítani. A nagy tévécsatornák jól felépített fejlesztései mellett viszont a legtöbb kísérlet kiforratlan, elsietett vagy éppen piacképtelen.

Az olimpiai multimédia láz nem merül ki a mostanra időzített digitális televíziós bevezetésekben és klasszikus reklámkampányokban, hanem minden lehetséges felületen próbálnak a cégek megjelenést generálni maguknak vagy valamiféle innovatív szolgáltatást indítani. A nagy TV-szolgáltatók és köztévé jól felépített fejlesztései melett viszont a legtöbb kísérlet kiforratlan, elsietett, vagy éppen piacképtelen.

Videouzi

A legszebb példa a fiatal Zoom.hu általános híroldal megrendelésére készített videouzi.hu. A névválasztás már eleve szerencsétlenné teszi kissé a site-ot, hiszen egyértelműen a "videobuzi" kifejezésre asszociál, még erőltetve is nehéz belemagyarázni a feltételezhető alkotói ötletet, a "videóüzi" kifejezést. Az alapkoncepció nemes gesztus: a készítők megkísérelték összegyűjteni a magyar rajongók üzeneteit, melyet a weben keresztül juttatnak el a sportolóknak a több mint hétezer kilométeres távolságba. Természetesen mindenki nézegetheti a többiek üzeneteit, sőt, kommentálhatóak is.


Üzenj Pekingbe!

Az ötlet príma, a megvalósítás viszont sekélyes. Az oldal kezelőfelülete nehézkes, laikus internetező számára bizonyára problémát okozna a kezelése. Az elmúlt hónapokban számos olyan webes megoldást és koncepciót mutattak be, aminek ha csak árnyéka lenne ez az ideiglenes oldal, akkor már sikerre vitte volna. A másik oldalról a készítőknek több energiát kellett volna a rajongók megszólaltatására is fordítani, hiszen hiába utaztak el öt helyszínre rajongást rögzíteni, ha mindössze 130-150 videó került fel az olimpia kezdetéig. Július 21. óta a felhasználók maguk is tölthetnek fel saját anyagokat, ami viszont dicséretes. A versenyek kezdete talán lökést is adhat az oldalnak és remélhetőleg egyre kevesebbszer találkoznak az oldal látogatói megrémült, össze-vissza beszélő vagy éppen retardáltként viselkedő utcán elkapott emberek üzeneteivel. A legjobb darab miatt viszont már érdemes megnézni, az EFOTT fesztiválon készült 3000 fős bátorítás igenis motiváló.

Mobiltévé

A tartalomszolgáltatók mellett a mobilcégek is produkálnak érdekes megoldásokat. A T-Mobile még tavasszal a Vodafone-nal és az Antenna Hungáriával karöltve népszerűsítette a mobil televíziós szolgáltatást, melyet a DVB-H szabvány keretein belül nyújtanak, nyújtanak majd. Az igazi, valóban élvezhető minőséget nyújtó digitális földfelszíni szóráshoz viszont nem is csupán az adótornyok oldaláról hiányzik a kellő lefedettség, hanem a fogyasztói oldalon is alig találunk erre alkalmas készüléket.

Éppen ezért a T-Mobile is maradt a hagyományos videostream-megoldásnál, ami az igazi mobil televíziózáshoz képest elavult és fapados. 1900 forintért 10 óra tévéadást (illetve az olimpia alatt újabb 10 óra ajándék) streamelhetnek a felhasználók, ezt követően pedig percenként 29 forintért lehet tovább szurkolni. A képek minősége feltételezhetően egy mobilkészüléken megnézett YouTube videó minőségét ütheti meg maximum, vagy annál rosszabb. A Vodafone hasonló technológiai alapokon nyugvó ingyenesen megnézhető Madonna koncertje például átláthatatlan pacákból álló színkavalkád volt.

Ez a szolgáltatás maximum annak jelenthet perspektívát, aki fanatikus sportrajongó, de munkája miatt mindig lemaradna a közvetítések elejéről vagy végéről. Pozitívum, hogy a HSDPA-képes készülékek szinte mindegyikével elérhető a szolgáltatás, az viszont sokat ront a helyzeten, hogy a T-Mobile képtelen volt összerakni egy primitív Java-programot, ami indította volna a csatornákat, ehelyett az elavult és csúnya WAP-felületet választották. A készülékek kijelzőjének felbontása (tisztelet a kivételnek), a messze nem stabil HSDPA-kapcsolat és a videotömörítés miatt elvesző részletek miatt a szolgáltatás messze nem ajánlott. A szolgáltatás egyébként is méltatlan a mobiltévé megnevezésre, de a marketingosztály másképp nyilvánvalóan nem tudta volna lenyomni az ügyfelek torkán.

Külföldön akár nagyfelbontású élő streamet is nézhetünk

Külföldi példát is említve, a YouTube is igazi médiummá vált, ugyanis megszerezte az egyébként olimpiai közvetítési joggal nem rendelkező országok számára a lehetőséget, hogy elérhetővé tegye ott a játékokat. Ezek a videók csak és kizárólag azon 77 országból elérhetők, ahol erre más mód nincs, ahogy korábbi írásunkban kifejtettük.


Az USA két lépéssel előrébb

Így a fenti lehetőség az amerikaiak számára nem is elérhető, de valószínűleg nem bánkódnak miatta, hiszen az NBC például a Microsoft Silverlight megoldását használva egy teljesen komplex és elismerésre méltó olimpiai portált üzemeltet, ahol nagyfelbontásban lehet az élőképeket is követni, vagy a korábbi eseményeket visszanézni. Sőt, ha megadjuk tévéelőfizetésünkkel kapcsolatos adatainkat, akkor a rendszer jelzi, hogy mikor melyik csatornára kell kapcsolnunk, hogy kedvenceinket követhessük. Sajnos ezt a szolgáltatást nem-amerikai IP-címről még egy rövid demo erejéig sem lehetséges kipróbálni. Mindenesetre sajnálatos tény, hogy míg Magyarországon a WAP a menő, addig az Egyesült Államokban akár weben keresztül is bámulhatjuk a pekingi olimpiát, divatos kezelőfelülettel, nagyfelbontásban.

[oldal:Interaktív IPTV]

A magyar telekommunikációs szolgáltatók és médiavállalatok fenti, zömében hamvába holt kezdeményezéseivel ellentétben igazán hasznos és valóban innovatívnak nevezhető szolgáltatással rukkolt elő az olimpia idejére a Magyar Telekom internetprotokollon keresztül nyújtott műsorelosztási (IPTV) szolgáltatása, a T-Home. Az IPTV-t igénybe vevő mintegy 16 ezer ügyfél külön díj befizetése nélkül használhatja a szolgáltató részben webes, részben videostream-alapokon nyugvó Peking Interaktív nevű rendszerét, mely az eredeti helyszín és a közép-európai időzóna közti eltérés miatt eleve áldás, a rendszer azonban az egyszerű timeshiftnél jóval többre képes.

Hasznos szolgáltatások, de nem HD

Bár jóformán az IPTV-platform az egyetlen olyan televíziós műsortovábbító rendszer, mely az olimpia idejére nem tudott felkészülni a HD-adások sugárzására, a T-Home ingyenesen használható Peking Interaktívja csaknem teljesen feledteti ezt a hiányosságot: a rendszer egyik legfontosabb célja, hogy a néző semmilyen őt érdeklő eseményről, közvetítésről ne maradjon le. A T-Home üzemeltetői központjában ezért rögzítik az m1 és m2 csatorna összes olimpiai műsorát, melyet a néző a közvetítés másnapján éjfélig tetszőleges alkalommal újra nézhet.

A szerveren rögzítés és később újranézés lehetősége ugyan a másik nagy szolgáltató, a UPC digitális televízió nézőinek nem elérhető, aki viszont HD-csomagra fizet elő, az akár három (Eurosport HD, m1 HD, m2 HD) csatornán is követheti nagyfelbontásban a sporteseményeket. Ez a minőségi többlet pedig nagyon is sokat számít az LCD kijelzők esetén. Tapasztalataink szerint például egy párbajtőr mérkőzés közvetítésekor az SD képen távolabbról már többnyire csak az látszik, hogy két fehérruhás ugrabugrál egymással szemben, míg a nagyfelbontású kép tűélesen visszaadja a pengék mozgását is, mint ahogy a vizisportoknál is egészen máshogy néznek ki a hullámok és cseppek is.


Már nem csak mese

Jóllehet a T-Home által kihelyezett előfizetői végberendezések képesek rögzíteni az adásokat beépített merevlemezükre, az említett felvételeket a VOD (Video on Demand) szolgáltatást, vagyis az online videotékát üzemeltető szervereken tárolják. A tévénéző így a szokásos filmkategóriák mellett az olimpiai közvetítések között is csemegézhet a videotékában, ahol a sportágak és azon belül a különböző versenyszámok szerint vannak kategorizálva az adások. Ettől persze még lehetőség adódik a műsorok lokális rögzítésére is, akár a Peking Interaktív saját műsorújságjából is, mely részletesebb információt ad a hagyományos EPG-nél.

A T-Home Peking Interaktív ezen kívül egy sor hasznos, és kevésbé hasznos szolgáltatást nyújt az előfizetőnek, így például értesítés kérhető az adás kezdete előtt különböző időpontokban megadott e-mail címre vagy mobiltelefonra (ide SMS-ben érkezik a figyelmeztetés), lehet olvasgatni a képernyőn az [origo] olimpiai és egyéb híreit, van viszonylag aktuális éremtáblázat, kvízjáték és szavazás is.


Extra tartalom a TV adás mellé

Vannak bosszantó hibái

Bármennyire is a T-Home Peking Interaktívja a leghasznosabb olimpiai telekom próbálkozás, ez a szolgáltatás sem hibátlan, akár a koncepciót, akár a megvalósítást vesszük nagyító alá. A Peking Interaktív bár interaktív szolgáltatásnak hazudja magát, valójában csak félig tekinthető annak, hiszen a tévénéző így is, úgy is hozott anyagból kénytelen "dolgozni". Azaz például hiába érdekli őt a teljes női tollaslabda-finálé, ha a Magyar Televízió legfeljebb csak összefoglalót sugároz róla. A szolgáltatás igazán interaktívvá végül akkor válhatna (és reméljük Londonban, vagy legkésőbb utána, a következő olimpiai helyszínen, bárhol is legyen, ez már realitás lesz) ha egy atlétikai közvetítésnél a néző váltogathatna a különböző kameranézetek közt, attól függően, hogy az egyszerre zajló küzdelmek közül éppen melyik versenyszám érdekli.

A Peking Interaktívnak a bevezetést megelőző tesztek ellenére vannak komoly és kevésbé komoly technika problémái is, melyek egyébként mintha szellemként kísértenék az egész IPTV platformot -- szerencsére mostanában egyre ritkábban. A leglátványosabb problémát a szolgáltatás lassúsága, a nehézkes menükezelés adja -- ezt Fischer András, az [origo] Zrt. vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón rendkívül elegánsan elintézte annyival, hogy a platform szoftverhátterét biztosító Microsoft tehet mindenről.


Web a TV-n

Nehéz lenne azonban a Microsoftra fogni azokat az apróbb, ám olykor annál inkább bosszantó hibákat, melyek egy részét a szolgáltatás használata alatt az olimpiai megnyitó óta eltelt pár napban mi magunk is tapasztaltunk. Így például nem működtek bizonyos átlinkelések, illetve még a hétvégén sem lehetett a műsorok menüpontból lokális felvételre programozni a set-top boxot. A műsorok beállított "kölcsönzési ideje" (bármennyire is furcsa ezt a fogalmat itt látni, ám a rendszer valójában filmkölcsönzésként kezeli az olimpiai közvetítések újranézését) rövid, ezért elég pár órára felfüggeszteni a tévézést, máris komoly esélyünk van rá, hogy a "kölcsönzési idő lejárt" üzenettel megáll a lejátszás a közvetítés kellős közepén. Ilyenkor jobb esetben újra tudjuk nézni az eseményt, de ha a közvetítési jogosultság időközben lejárt és eltűnik a olimpiai tékából az anyag, akkor legfeljebb egy későbbi ismétlésben bízhatunk.

A T-Home olimpiai szolgáltatása alighanem olyanná válik végül, mint a teljes IPTV-rendszer, melynél az előfizetők tulajdonképpen bétatesztelők is egyben: a rendszer nagyon ígéretesnek tűnik és az idő előrehaladtával egyre jobb is lesz -- reméljük nem az olimpia végére jut el abba a fázisba, hogy egy teljesen hibátlan szolgáltatás váljék belőle.

Véleményed van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról