Szerző: Bányai György

2007. július 9. 15:38

Mellékesen egérmozi...

A cikkünkből kiderül, hogy bizony nem csak a manapság egyre divatosabb mobil videolejátszók, hanem más termékcsoport is alkalmas lehet a mozizásra, így a mobiltelefonok, a digitális fényképezőgépek, az ezekhez kapcsolódó digitális fotótárolók, a hordozható játékkonzolok, vagy akár a tenyérgépek között is érdemes körülnézni.

[HWSW] Se szeri, se száma azoknak a hordozható médialejátszóknak, amelyek kifejezetten arra készültek, hogy képeket, MP3-állományokat, vagy akár mozifilmeket élvezhessük, elütve ezzel az unalmas perceket, vagy az utazás fárasztó, hosszú óráit. A cikkünkből kiderül, hogy bizony más termékcsoport is alkalmas lehet filmek lejátszására, így a mobiltelefonok, a digitális fényképezőgépek, az ezekhez kapcsolódó digitális fotótárolók, a hordozható játékkonzolok, vagy akár a tenyérszámítógépek között is érdemes körülnézni.

A most bemutatott készülékek mindegyike alkalmas a mozik lejátszására, de fő feladatuk más. Érdemes az alapján válogatni közülük, hogy melyik a legfőbb feladat, amit el kell látniuk. Természetesen abban az esetben, ha csak és kizárólag a filmlejátszás a fontos, legjobb, ha célgépet vásárolunk, mert a nagy tárkapacitás, a jó képminőség, illetve a nagy kijelző ebben a termékcsoportban egyesül leginkább.

Samsung NV3 digitális fényképezőgép

A Samsung 7,1 megapixeles NV3 fényképezőgépe nem csak hogy megengedi lejátszani a filmeket, hanem egyenesen elvárja a mozizást, hiszen a módválasztó tárcsán a fényképezéshez szükséges automata, program, illetve témaautomatika állások mellett a PMP (Portable Media Player) is helyet kapott, a készülékben pedig sztereó hangszórót is elhelyeztek. A filmeket lejátszás előtt a készülék számára értelmezhető egyedi formátumra (módosított Xvid) kell alakítani a géphez mellékelt szoftverrel, amelynek időigénye azért nem elviselhetetlen egy mai, átlagos számítógép teljesítményét szem előtt tartva. Szerencsére az áttöltés már egyszerű és gyors, nem szükséges a gyári program használata, mert a kész fájlokat elég a memóriakártya PMP mappájába másolni, amelyet akár egy kártyaolvasó segítségével is megtehetünk.


Samsung NV3

A megjelenített kép -- a 2,5 hüvelykes, 320x240 képpontos kijelzőnek hála -- nagyon szép, bár a gyors jeleneteknél azért látható némi utánhúzás. Az NV3 órákon át kézben tartható anélkül, hogy kényelmetlenné válna, bár a fém burkolatnak súlya is van. A ház jobb oldalán található sok kiemelkedő gomb miatt a fényképezőgép nem csúszik ki a kézből, ezáltal szorítani sem kell annyira. A mellékelt fülhallgató sajnos gyenge minőségű, érdemes egy jobb darabot a készülékhez vásárolni. Az NV3 hátrányként a kis tárkapacitást említhetjük, hiszen a készülék maximálisan 2 gigabájtos SD-kártyákat képes fogadni, amelyre a legjobb esetben sem fér két-három mozinál több, bár ennél hosszabb filmnézést az akkumulátor kapacitása sem enged. Az NV3 emellett MP3 lejátszásra is alkalmas, azonban a hangminőségre a gyatra fülhallgató itt is rossz hatással van.

Apple iPod video

Az iPod ötödik generációjának tervezésekor szem előtt tartották a hagyományokat, épp azok a stíluselemek alkotják a készülékházat, amelyek az első generáció óta jellemzőek a sorozatra. A hosszában tartandó iPod felső részén a kijelző, alatta a kör alakba rendezett vezérlőgombok találhatók. Az elrendezés előnye, hogy kényelmesen lehet kézben tartani a készüléket, egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy beletakarunk valamelyik ujjunkkal a képbe.

Az iPod-számítógép kapcsolatra a géphez mellékelt iTunes alkalmazás javallott a gyártó szerint, bár ez a filmek konverziójára nem alkalmas. Az internetről letölthető számtalan szoftver annál inkább, mi a WinAVI MPEG4 konvertert próbátuk ki, amely az iPodén kívül számtalan formátumra képes MPEG, DivX, Xvid, vagy DVD tartalmat konvertálni. A Samsung fényképezőgépénél látottakhoz képest kisebb a konverzió időigénye.


iPod 5G

Az iPod kijelzője igen jó minőségű, de kisebb annál, mint amekkorát elképzelnénk egy médialejátszótól. Az akkumulátoros üzem folyamatos mozizáskor a gyártó állítása szerint legfeljebb 3,5 óra lehet, ami a tesztelt készülékekkel összevetve közepes. Igaz, mi a 30 gigabájtos verziót próbáltuk, a 80 gigabájtos kivitel nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkezik. Az iPodhoz mellékelt gyári fülhallgató leginkább a klasszikus zeneművekkel áll jó viszonyban, a modern stílusnak kevésbé társa. Magas hangerőnél torzít, a mélyeket és magasakat saját szánk íze szerint nem állíthatjuk, pedig elvárható lenne egy borsos árú terméktől.

Archos GMINI400 fotótároló

A GMINI 400 egy apró, stílusos fémházba rejtett fotótároló, amelyben egy 20 gigabájtos merevlemez lapul. Elsődleges célja, hogy egy telefényképezett CompactFlash kártyát lementhessünk a civilizációtól távol, akár egy kirándulás során. Csak pluszfunkció a filmlejátszás lehetősége, amelyre akár 5-6 órán át képes a készülék, hiszen igen masszívan tervezett akkumulátor látja el árammal. Az Archos hangminősége kifogástalan, a mezőny leghangosabb és legtisztább hangú résztvevője. A filmlejátszásról sajnos nem lehet így nyilatkozni, mert bár a tárkapacitás több mint elegendő, a készülékház fogása kényelmes, a képernyő sajnos túl kicsi, ráadásul kontraszttalan is. A régebbi tenyérgépek kijelzőire jellemzően itt is kékes ködös szürkét látunk a fekete szín helyett.


Archos Gmini 400

Ennél a készüléknél valóban a fényképmentés az elsődleges, amit egyébként villámgyorsan intéz. Filmet valószínűleg csak akkor indítunk el rajta, ha feltétlenül szükséges, semmiképp sem azért, mert szórakozni támad kedvünk. Zenehallgatáshoz azonban feltétlenül ajánljuk, bár a mellékelt helyett egy drágább, jobb minőségű fülhallgató beszerzése itt is ajánlott.

[oldal:Mobiltelefon, PDA, PSP]

Sony Ericsson P990i mobiltelefon

Az okostelefonok nagy hányadában megtalálható Symbian és a Windows Mobile operációs rendszerek partnerek a filmlejátszáshoz. A SonyEricsson P990 Symbian v9.1 UIQ 3.0 operációs rendszerének alaptartozéka a médialejátszó, de más gyártótól származó lalkalmazást is szép számmal találhatunk, melyek közül a SmartMovie programmal teszteltük a képességeket. A 240x320 képpontból álló 2,8 hüvelykes kijelző igen szép, 262 ezer színű képet ad, a gyors mozgásoknál sincs utánhúzás, de a lejátszás valószínűleg a készülék feladathoz mérten gyengécske processzora miatt jónéhány jelenetnél akadozott.


Sony Ericsson P990

A P990-et kihajtott flippel, fekvő tájolásban is használhatjuk a filmlejátszáskor, fogása kényelmes, az akkumulátoros üzem is kifejezetten hosszú, akár 4 óra fölé is mehet beállítástól függően. Ez a telefon egy igazi mindenes, amely a személyes adatkezelő alkalmazások teljes skálájával, 3G internet-böngészési képességekkel, jó minőségű, két megapixeles autófókuszos kamerával, valamint vezeték nélküli hálózati csatolóval, Bluetooth adóvevővel is rendelkezik. Azoknak ajánlható, akik egy telefontól nem a kis méretet, hanem a sokoldalúságot várják el elsősorban.

Sony PSP hordozható konzol

A Sony játékkonzolja nem csak játékra, webböngészésre, hanem filmlejátszásra is alkalmas. A készülékbe kétféle módon juttathatjuk el a tartalmat, amelyből az első a speciálisan a PSP-hez tervezett UMD lemez (vásárolhatunk is filmeket ebben a formátumban igaz, inkább Amerikára jellemző a széles kínálat), illetve a MemoryStick Duo kártya. Utóbbira mi is konvertálhatunk az asztali gépünkön található állományokból. A konverziót számos ingyenes és még több fizetős programmal végezhetjük el és az iPodnál már megemlített WinAVI konverter a PSP esetében is szép eredményt ad.

Az UMD lemezen lévő és a Memory Stick DUO kártyára mentett filmek minősége különbözik egymástól az előző javára, de ennek nem csak az az oka, hogy a vásárolható filmeknél nagyon komoly optimalizáció előzi meg a kiadást, hanem az is, hogy az UMD lemez 1,8 gigabájtos kapacitású. Ennyi tárterületet valószínűleg kevesen áldoznak egy filmre, ekkora helyen akár 3-4 film is elfér, bár a minőség terén kompromisszumot kell kötnünk. A kártyára általunk kódolt filmeknél nagy valószínűség szerint a kifogástalan minőség helyett a megfelelő minőségű, de már kisebb mérettel rendelkező állományok lesznek a nyerők. A több film megléte azért is fontos lehet, mert a PSP akkumulátora akár három egész estés mozi vetítését is kiszolgálja a következő töltésig.


Sony PSP

A PSP kijelzője egetrengetően jó, 480x272 képpont felbontású, 16,7 millió szín megjelenítésére alkalmas, gyors képfrissítés és hatalmas 4,3 hüvelykes méret jellemzi. Természetes, hogy egy ekkora kijelző nagyobbacska gépházban fér el csak, így a PSP-t filmnézés közben célszerű két kézben tartani. A gép egyébként nagyon sokoldalú, hiszen nem csak játszhatunk vele, hanem a film- és zenelejátszónak is jó, de még az interneten is böngészhetünk a beépített Wi-Fi segítségével, igaz, elég kényelmetlen módon, ami a magyar karakterek megjelenítési hiányosságait, illetve a szövegbevitel módját illeti.

HP iPAQ hx2190b tenyérgép

A windowsos tenyérgépeken a filmlejátszás előbb valósult meg, mint ahogy megjelentek volna a PMP-k. Az iPAQ 3630 tenyérgép már a bejelentésének idején képes volt a 206 megahertzes processzorával a filmek lejátszására, igaz a 32 megabájtnyi tárját csak egy gépháznyi méretű, úgynevezett Compact Flash kabáttal lehetett bővíteni, amely kétszer olyan vastaggá tette a készüléket, mint amilyen eredetileg volt. A mai készülékek többsége -- köztük az iPaq hx2190b -- nagyméretű, 3,5 hüvelykes, 240x320 képpontos kijelzőjén gyönyörű színekben, napfényben is jól láthatóan jelenik meg a film, hibáknak nyoma sincs. Talán egyetlen negatívum, hogy a kijelzőt álló (portré) használatra tervezték, így fekvő tájolásban, közelről nézve a bal szemünkkel sötétebb képet látunk, mint a jobbal. Álló tájolásban ez nem zavaró, hiszen mindkét szemünkkel egyformán láthatjuk a kijelző alját sötétebbnek, illetve a felső részét világosabbnak.


Ipaq hx2190b

A Windows Mobile operációs rendszer alá találhatunk magyar fejlesztésű lejátszóprogramot is (BetaPlayer), amely képes a normál DivX és Xvid állományok lejátszására is. A kézbentartás nem okoz gondot, mert a készülékház nem a csúszósabbik fajtából való és az akkumulátoros üzem is igen hosszú. Azok számára lehet jó választás, akiknek jobban tetszik egy kisméretű telefon és egy PDA párosítás, mint egy ezeket egy egységként tartalmazó okostelefon. Ráadásképp navigációra is használhatjuk egy külön beszerzendő GPS vevőegységgel, amelyet a készülék beépítve sajnos nem tartalmaz.

Melyik a legjobb?

Véleményünk szerint a Sony PSP a filmlejátszásra leginkább alkalmas készülék a mezőnyben, főleg hatalmas és egyben gyönyörű kijelzője miatt. Hátránya, hogy a háttértár kapacitása a behelyezett memóriakártyáé, ami jóval kisebb, mint egy beépített merevlemez esetén, amellyel az iPodban vagy az Archos fotótárolóban találkozhatunk. Az iPod kijelzője szintén gyönyörű képet ad, de sajnos jóval parányibb, mint amekkora az előlapon elfért volna. Említésre méltó még a Samsung NV3 fényképezőgép, amely szerintünk remek párosítása egy fotómasinának és egy, -- sajnos a tár méretében erősen korlátozott -- jó minőségű mozilejátszónak. Talán azért is tetszett nekünk, mert e két funkció amúgy is közel áll egymáshoz.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról