:

Szerző: tpeter

2007. február 28. 15:32

Kipróbáltuk: ASUS R2H ultrahordozható számítógép

Majdnem minden funkcióra, amit az ultramobil PC-k nyújtanak, léteznek készülékek, melyek sokszor olcsóbbak és kisebbek, vagy más paramétereikben előnyösebbek, de nincs más olyan eszköz ebben a méretkategóriában, ami ennyire sokoldalú szolgáltatásokat kínálna egyetlen csomagban.

Mindig is vevő voltam Bill Gates hordozható számítógépes vízióira. Már hosszú évek óta próbálja átnyomni elképzeléseit a fogyasztók fejébe, de eddig meglehetősen kevés üzleti sikerrel. A Tablet PC formátum nem igazán ragadta meg az emberek fantáziáját, és néhány célfelhasználástól eltekintve nem is terjedt el. Magyarországon pedig szinte alig látni elvétve egy-egy példányt. Pedig szerintem az ötlet jó: egy könnyű számítógép, amit egy jegyzettömbhöz hasonlóan mindig magunkkal vihetünk, és intuitív módon, kézírással jegyzetelhetünk rá a hagyományos toll – papír paradigmát a 21. század igényeihez igazítva.

Úgy tűnik az ötlet sikertelenségének okát a Microsoft a Tablet PC méretében (és árában) látta, és úgy gondolta, hogy a jóval hordozhatóbb UMPC (ultramobil PC) forma hozza majd el a kívánt áttörést. A piac és a szakemberek elég kétkedve fogadták a még kisebb gépek első generációját, de ez engem nem rettentett el, és beszereztem a két évig nagy megelégedettséggel használt HP 1100-es Tablet PC-m után egy ASUS R2H UMPC-t.

Speckók

Nos nézzük, mit is kap az ember a 240-280 ezer forintjáért, ha erre a játékszerre fáj a foga. Először is, a 7 hüvelykes érintőképernyővel felszerelt, Windows XP Tablet PC Edition-t futtató alapgép egy 900 MHz-es ultra-alacsony feszültségű (ULV) Celeron M processzort, 768 megabájtnyi memóriát, alaplapra integrált Intel 910M videokáryát -- Windows Vista Aero Glass felülete sajnos ezzel kilőve --, 60 gigabájtos merevlemezt, GPS-vevőt, Wi-Fi és Bluetooth vezeték nélküli csatlakozást, ujjlenyomat-olvasót, 1,3 megapixeles webkamerát és 3 USB-portot tartalmaz.

Valószínűleg az ASUS úgy érezhette, hogy ezért az árért a fogyasztó már nem csak egy belépőszintű zsebnoteszt szeretne, ezért extra szolgáltatásokkal igyekezett kárpótolni a mobilitás szerelmeseit, az ULV Celeron processzor és az integrált video kártya miatti viszonylag alacsony teljesítményért. A dobozban így helyet kapott még egy USB-porton csatlakoztatható külső DVD-író, egy összehajtható Targus billentyűzet, egy földi sugárzású digitális tévéadások vételére alkalmas pendrive méretű tuner, egy USB-s hálózati kábel, egy autós töltő, táska és egy extra méretű, tartalék akkumulátor is.

Ezen kívül teletömték a gépet egy rakás, többé-kevésbé hasznos programmal, sőt, egy ingyenes Windows Vista upgrade kupon is járt hozzá. Ha szépen összeadogatjuk az extra felszerelések árát, és kivonjuk az alapgép árából, akkor talán közelebb kerülhetünk a Microsoft által eredetileg megcélzott 500 dolláros árszinthez, bár ez valószínűleg inkább csak arra jó, hogy utólag megnyugtassuk a lelkiismeretünket, mivel egyébként kevés ember vásárolna ennyi extrát a gépéhez.

ASUS UMPC

Az első bekapcsolás

Az első bootolás majdnem három percig tart, mivel a gyárilag installált szoftverek a gép erőforrásainak nagy részét rögtön felemésztették. Több órányi "finomhangolással" sikerült a futó processzek számát 28-ra mérsékelni, és így már a gép teljesen használható sebességet nyújt.

De mire is lehet használni egy ilyen masinát? Azt elöljáróban érdemes elmondani, hogy a processzor és a videorendszer teljesítménye, illetve a kis képernyőméret miatt nem valószínű, hogy sokan fel tudnák váltani ezzel asztali számítógépüket. A formátumot ellenzők főleg azt hozzák fel ellenérvként az UMPC-vel szemben, hogy igazán mobil eszköznek még mindig túl nagy és nehéz (az ASUS R2H esetében 830 gramm), kevés ideig bírja az akkumulátor, illetve egy teljes értékű számítógéphez képest kicsi a teljesítménye. A legeltökéltebb UMPC-rajongóknak is el kell ismernie, hogy ebben bizony sok igazság van, úgyhogy nem is próbálnék meggyőzni senkit arról, hogy nem kell majd kompromisszumokat kötnie, ha egy ilyen masinára esne a választása.

Nézzük azonban, hogy mi az, amit egy asztali számítógéppel közel egy szinten tud az apró gép. Én elsődlegesen Wi-Fi-n keresztüli webböngészésre használom és erre a célra kiválóan megfelel. A 800 x 480 pixeles felbontás a legtöbb weboldal tartalmi részét mindenféle nagyítás nélkül meg tudja jeleníteni, és a sok flashbannert tartalmazó oldalak sem akadoznak rajta. A betűk ilyenkor teljesen élesek és tisztán olvashatóak.

ASUS UMPC

Kilógó ablakok

Egy gombnyomással előhozhatjuk az ASUS kis segédprogramját, mely szoftveresen emulálva megjeleníthet 800 x 600-as, illetve 1024 x 600-as felbontásokat is, bár ilyenkor már kevésbé élesek a kontúrok. A szöveg azonban még így is olvasható marad. Ez a szolgáltatás azért is fontos, mert sajnos vannak olyan ablakok, ahol bizonyos gombok már nem férnek el a 480 sor magas képernyőn, és vakon kellene tapogatózni, hogy megtaláljuk őket. Szerencsére a felbontás váltása csak 1-2 másodpercet vesz igénybe. Bekapcsolt Wi-Fi mellett a kisebbik akkumulátor körülbelül 2 óra folyamatos üzemidőt biztosít, míg a nagyobbik 3,5 órát.

A következő fontos terület, ami sokakat érdekelhet, az Office programok futtatása. Ami sebességet illeti, itt nem lehet panaszunk, és kompromisszumot főleg a szövegbevitel terén kell kötni. Az összehajtható billentyűzet csak külsőleg csatlakoztatható a géphez, és leginkább egy notebook billentyűzetéhez hasonló méretű, ami azt jelenti, hogy hosszú órákat nemigen szeretnénk gépelni rajta. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk egy gyors e-mailt, vagy egy kisebb dokumentumot bárhol megírni vele.

ASUS UMPC

Összességében elmondható, hogy inkább a dokumentumok megjelenítése és böngészése a készülék erőssége, mint komolyabb anyagok létrehozása, de ez nem a teljesítményéből, hanem inkább a méreteiből fakad. Ha külső monitort és egy normál méretű billentyűzetet kapcsolunk hozzá, akkor tökéletesen versenyképes egy asztali konfigurációval az irodai feladatok ellátásában.

Még nincs vége! > > >

[oldal:Multimédia, játékok]

A kezelőszervek szempontjából az ASUS R2H nagyon sok lehetőséget kínál a felhasználónak. A jobb oldalon található mini-joystick a kurzor mozgatását szolgálja, a bal oldalon található két gomb pedig az egér két gombjának felel meg. Ezen kívül egy négyirányú gombot találhatunk a képernyő vízszintes és függőleges görgetésére, illetve két gyorslapozó gombot is elhelyeztek a készüléken. A Tablet PC operációs rendszer tartalmaz a képernyőn a felhasználó igényeinek megfelelően megjeleníthető billentyűzetet is, így lehetségessé válik az, hogy a gépet két kézben tartva egy egérrel felszerelt PC minden irányítási funkcióját elérjük.

Ha valaki korábban tenyérgépet, vagy Tablet PC-t használt, annak valószínűleg nem idegen a harmadik irányítási mód, a ceruza használata. Az R2H érintőképernyőjére a készülék hátuljában elrejtett, teleszkópos ceruzával írhatunk, amit valószínűleg valamelyik ASUS PDA-ból csentek el. Mivel az operációs rendszer még nem támogatja a magyar kézírásfelismerést, ezt a szolgáltatást csak az angolul jegyzetelők tudják igénybe venni.

ASUS UMPC

Szórakozzunk

Az UMPC-k másik nagy felhasználási területe a mobil szórakoztatás lehet. A 16:9-es képarányú megjelenítő tökéletesen alkalmas arra, hogy kedvenc filmjeinket útközben is élvezhessük, és egy külső fülhallgató csatlakozó azt is biztosítja, hogy utazótársainkat ne zavarjuk ezzel. A digitális tévéadások vételére alkalmas USB-eszköz is hasznos lehet majd, ha a kísérleti, budapesti adást felváltják az állandó, országos csatornák, melyeket a mellékelt kis antennával is foghatunk majd. Addig is ausztriai kirándulásaink alkalmával belekóstolhatunk a digitális tévézés örömeibe valamelyik nickelsdorfi parkolóban.

A képernyő nagyon jó, de mint azt a notebookoktól már megszoktuk napfényes időben nem igazán látható. A 60 gigabájtos merevlemezre elég sok zenét és filmet másolhatunk fel a géphez mellékelt USB-s hálózati kábelen, Wi-Fi-n vagy hagyományos Etherneten keresztül. Amennyiben esetleg egy nagyobb e-book gyűjteménnyel is rendelkezünk, akkor könyvtárunk bármelyik kötetét kényelmesen olvasgathatjuk akár a buszon is.

Bár a specifikációk láttán nem igazán egy játékgép jut az ember eszébe, én kíváncsi voltam mit lehet kihozni a gépből ebben a tekintetben is. Főleg olyan játékok ideálisak erre a platformra, amelyeket teljes egészében billentyűzet nélkül irányíthatunk, és nem terhelik meg túlságosan a 900 MHz-es Celeron M processzort, illetve az integrált, szerény képességű videokártyát. Ebbe a kategóriába tartoznak a Popcap Games által kiadott Luxor, Bejeweled, stb. stílusú játékok.

ASUS UMPC

GPS is van

Mivel én a komolyabb játékokat is szeretem, feltelepítettem rá a Baldur’s Gate II játékot, a régi Fallout-sorozatot és a Planscape Tortmentet is. Ezek tökéletesen játszhatóak bárhol billentyűzet használata nélkül. A képernyő kis mérete miatt ezek a játékok sokkal szebben néznek ki, mint amilyenek a 19 hüvelykes monitoromon voltak, és egész más élményt adnak, mint mondjuk a PSP-re kiadott, sokszor fiatalabb célközönségnek írt játékok.

A beépített GPS-modul egyelőre nem ragadta meg a fantáziámat, mert tökéletesen elégedett vagyok a Pocket PC-m navigációs képességével, de ha valakinek még nincs ilyen eszköze, az valószínűleg örülni fog, hogy ez is a csomag része. Internetes fórumokon azonban azt olvastam, hogy a legmodernebb SiRF III vevő ellenére problémák adódtak a modul érzékenységével, ezért sokan külső antennával használják. Remélhetőleg ez valami meghajtó oldali probléma, amit az ASUS rövidesen orvosol majd.

ASUS UMPC

Szerethető

Végezetül talán azt lehetne elmondani az R2H-ról, és általánosságban az UMPC-formátumról, hogy nagyon szerethető és sokoldalúan felhasználható kis gépek ezek, amelyekkel bizonyos kompromisszumok mellett olyan felhasználási helyekre is elvihetjük a számítástechnikát, ahova eddig nem. Majdnem minden funkcióra, amit az UMPC-k nyújtanak, léteznek céleszközök -- melyek sokszor olcsóbbak és kisebbek, vagy más paramétereikben előnyösebbek --, de nincs más olyan eszköz ebben a méretkategóriában, ami ennyire sokoldalú szolgáltatásokat kínálna egyetlen csomagban.

Véleménye van?

kipróbáltuk

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.