:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 25. 12:58

Legális zeneletöltés fillérekért

A profi kinézetű orosz AllofMP3.com internetes zenebolt kínálatában számtalan előadó szerepel, a látogatók több mint 300 ezer dalból válogathatnak és a külföldi, sőt a magyar árakhoz képest is fillérekért tölthetik le őket. Egy teljes album MP3 formátumban kevesebb mint 300 forintért vehető meg, állítólag teljesen legálisan.

Bizonyára sokan vannak, akik megelégelték az ingyenes fájlcserélő szolgáltatásokkal kapcsolatos problémákat és szívesen fizetnének is azért, hogy gyorsan és kényelmesen vásárolhassanak az interneten zenét, azonban Magyarországon egyelőre csupán egyetlen legális zenebolt létezik, amelynek kínálata igen szűkösnek mondható. A nagy külföldi zeneboltok -- mint az Apple iTunes, Napster, Harmony -- nem érhetők el a magyar felhasználók számára. Mi akkor a megoldás? Az olcsó orosz oldalak, mint az AllofMP3.com, az MP3Search.ru, vagy a 3MP3.ru.

Megabájtonként 4 forint

A profi kinézetű AllofMP3.com kínálatában számtalan előadó szerepel, köztük még magyarok is. A látogatók több mint 300 ezer dalból válogathatnak és a külföldi, sőt a magyar árakhoz képest is fillérekért tölthetik le őket. Az árazási modell igen érdekes, ugyanis nem dalonként vagy albumonként kell fizetni, hanem a letöltött adatmennyiség után számláznak, mégpedig megabájtonként 2 dollárcentet (~4 forintot). Egy teljes, 70 perces album 128kbps tömörítést figyelembe véve így kevesebb mint 300 forintért vehető meg. Megéri?

Az egyetlen magyar zenebolt, az [origo play] Zeneáruház a dalokért 250-350 forintot kér. A népszerű Apple iTunes zeneboltban egy dalt 99 dollárcentért (~190 forintért) lehet megvenni, tehát nem csoda, hogy egyre több amerikai és nyugat-európai felhasználó vásárol olcsó orosz zenét.

Az alacsony ár mellett az orosz oldalaknak több előnye is van az amerikai, európai zeneboltokkal szemben. A dalokba ingyen bele lehet hallgatni, ha pedig valaki a letöltés mellett dönt, szabadon választhat, hogy milyen fájlformátumban szeretné a zenéket megkapni, így gyakorlatilag bármilyen számítógépen, bármilyen lejátszón hallgathatja azokat. Az AllofMP3.com az MP3 mellett többek között WMA, Ogg Vorbis, AAC, MPC, FLAC formátumokban kínálja a dalokat. További vonzerőt jelent, hogy az orosz zeneboltokban olyan előadók -- például a Beatles -- dalai is megtalálhatók, amelyeket egyetlen más helyről sem lehet letölteni.

Legális?

Az orosz weboldalakon olvasható tájékoztatás szerint a szolgáltatás teljesen legális, noha a készítők figyelmeztetik a felhasználókat, hogy az egyes országokban eltérő törvények vonatkozhatnak az internetes zeneletöltésre. Ebből a szempontból a magyar felhasználóknak egyelőre nem kell aggódniuk, ugyanis az Artisjus oldalán olvasható információk szerint a zenék letöltése Magyarországon legális.

"Az Szjt. 35.§ (1) bekezdés kimondja, hogy magáncélra bárki készíthet a műről másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja (kivéve építészeti mű, műszaki létesítmény, szoftver, számítástechnikai eszközzel működtetett adattár esetén). Ez a szabály vonatkozik a letöltésekre is, méghozzá attól függetlenül, hogy a feltöltés jogszerű volt-e" -- írja az Artisjus.

Vadim Medvegyev szóvivő a Wall Street Journalnak adott e-mail interjújában elmondta, hogy az AllofMP3.com a boltokban megvásárolt CD-k, illetve a lemezkiadóktól közvetlenül beszerzett lemezek anyagát kínálja az interneten, elsősorban orosz felhasználók számára. Elmondása szerint csak azért készítettek a weboldalnak angol nyelvű felhasználói felületet, hogy azokon a számítógépeken is könnyen meg lehessen nyitni, amelyekre nincsenek feltelepítve a cirill karakterek.

Medvegyev megerősítette, hogy az AllofMP3.com megfizeti a jogdíjakat az orosz jogtulajdonosokat képviselő "Russian Organization for Multimedia & Digital Systems" (ROMS) szervezetnek. Ugyanerre a szervezetre hivatkozik az MP3Search.ru és a 3MP3.ru weboldal. Konstantin Leontyiev, a ROMS jogi képviselője az amerikai üzleti lapnak megerősítette, hogy a gyakorlat az orosz törvényeknek megfelel, ám hozzátette, hogy az oroszországon kívüli felhasználókra a saját országaik törvényei vonatkoznak. Leontyiev elzárkózott a további kérdések megválaszolásától.

A cikk még nem ért véget! Lapozás a következő oldalra...

[oldal:Nem olyan legális, mint amilyennek tűnik]

Úgy tűnik tehát, jogilag minden rendben van a szolgáltatások körül, mások azonban eltérő véleményen vannak. "Az orosz törvények ugyanolyanok, mint a világ többi részén. Egy weboldalon zenét közzétenni a szerző engedélye nélkül illegális" -- mondja Peter Necarsulmer, a Washington DC-ben működő "Coalition for Intellectual Property Rights" elnöke.

A szerzői joggal kapcsolatos kérdésekre amúgy sem egyszerűek a válaszok, a legnagyobb internetes zeneboltok terjeszkedése is elsősorban az üzemeltető és a lemezkiadók közötti tárgyalások miatt húzódik. Az Apple iTunes csak több mint egy évvel az amerikai premier után indulhatott el Kanadában Európában, miután a jogokat birtokló zenekiadóktól minden egyes ország kapcsán megkapta a szükséges hozzájárulást. Hazánkban az [origo play] Zeneáruház kínálata is csak azért bővül viszonylag lassan, mert a nemzektközi kiadókkal az egyeztetés nehézkes.

Egyeztetés a lemezkiadókkal

Gyertyánfy Miklós, az Axelero üzletfejlesztési menedzsere lapunknak elmondta, hogy a nagy nemzetközi lemezkiadókkal egy internetes zeneboltnak szerződést kötni nem egyszerű feladat, hosszas technikai egyeztetést kíván. Egy zenebolt üzemeltetése és az ezzel kapcsolatos számlázás igen összetett, hiszen az eladott dalok után a szerző, az előadó, valamint a lemezkiadó is jogosult díjakra, amelyeket különféle adók is terhelnek, ezeket pedig folyamatosan nyomon kell követni és könyvelni kell, ami komoly infrastruktúrát és mindenre kiterjedő szigorú szabályozást kíván.

Gyertyánfy az orosz zeneboltokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte egy jelentős nemzetközi lemezkiadó sosem adna engedélyt műveinek MP3 formátumban történő internetes terjesztésére, ugyanis az MP3 állományok nem jogvédettek és semmi sem akadályozhatja meg későbbi továbbterjedésüket.

A lemezkiadók nemzetközi érdekképviseleti szervezete, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) több orosz weboldalt is jogi lépésekkel fenyegetett meg. Az IFPI szerint Oroszországban rendkívül magas a kalóz CD-k aránya, az ország ebben a tekintetben a világranglistán Kína mögött a második helyen áll. "Rajta tartjuk a szemünket [az orosz weboldalakon] és megtesszük a szükséges jogi lépéseket, ha kell" -- mondta Adrian Strain, az IFPI szóvivője, aki nem árulta el, hogy mely orosz oldalak kerültek a szervezet látókörébe.

Fontos a felhasználók bizalma

Az első látásra profi szolgáltatás azonban mégsem olyan, mint amilyennek látszik. A felhasználók a fórumokon arról panaszkodnak, hogy egyes albumok nem töltődtek le teljesen, illetve a sebességgel is problémák adódtak. Többen aggodalmukat fejezték ki a fizetéssel kapcsolatban. Az AllofMP3.com oldalon szinte az összes létező hitelkártyát -- például VISA, EuroCard, MasterCard, Diners Club -- elfogadja, illetve webes fizetési rendszerekkel is kapcsolatban áll.

Azonban intő jel lehet, hogy az orosz zeneboltokban előre kell fizetni, vagyis regisztráció után az egyenlegünket előbb fel kell tölteni, csak utána lehet vásárolni. A legkisebb összeg, amivel feltölthetjük az egyenleget, 5 dollár (~950 forint), ezért 250 megabájt zenét adnak. Az AllofMP3.com szolgáltatásaiért korábban a népszerű PayPal segítségével is lehetett fizetni, azonban ez a lehetőség nemrég megszűnt.

A nagyok is tanulhatnak

A Harmony zeneboltot üzemeltető RealNetworks szóvivője, Richard Wolpert elismeri, hogy tanulhatnak egyet és mást az orosz oldalaktól, például jó ötlet lehet a CD-minőségű letöltés, vagy a sokféle támogatott fájlformátum. Ennek ellenére óvatos a szolgáltatásokkal kapcsolatban. "Ez kicsit olyan, mint Luis Vuittont vásárolni egy koreai utcasarkon" -- mondja Wolpert, aki szerint a kínálat mellett legalább ugyanolyan fontos a vevők bizalma.

A RealNetworks egyébként saját bőrén tapasztalta meg, az internetről zenét letöltők mennyire árérzékenyek, amikor tavaly egy három hetes akció keretén belül a korábbi 99 cent helyett 49 centért adta a dalokat. Ebben az időszakban a Harmony több mint kétszer nagyobb forgalmat bonyolított, mint egyébként.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.