Szerző: Ady Krisztián

2004. november 10. 09:37

Digitális műsorszórás -- hazai tapasztalatok első kézből

A nemrég hazánkban is megkezdődött digitális műsorsugárzás már most több százezer család számára nyújthat jobb minőségű tv-vételt. A kiskereskedők már megkezdték a különböző vevőegységek és PC-s kártyák forgalmazását is. Tesztünkben két TechniSat DVB-T vevőkészülékkel szerzett tapasztalatokról számolunk be.

Az itthon is kézzelfogható valósággá vált digitális földfelszíni műsorsugárzás elméleti lehetőségeiről már korábban is írtunk lapunk hasábjain -- lásd korábbi cikkünk--, most azonban arra is lehetőségünk nyílt, hogy egy vevőkészülék, úgynevezett set-top-box, valamint egy PC-be szerelhető PCI-kártya segítségével első kézből szerezhessünk tapasztalatokat az üzemszerű, ám mégis kísérleti adásról.

Az Antenna Hungária Rt. első körben a budapesti lakosoknak, valamint a Kabhegy szélesebb környékén élőknek tette lehetővé a digitális adások vételét, az országos lefedettséghez sajnos még pár évet várnunk kell. Budapesten az adótorony csökkentett teljesítménnyel sugároz, ezért az észak-budapesti vétel javításra érdekében egy átjátszóadót is beüzemeltek. A vevőkészülékek beprogramozását könnyítheti, ha tudjuk a digitális adást hordozó csatornák adatait, ezeket az alábbi táblázatban tüntettük fel.

Budapest
Kabhegy
Csatorna, frekvencia
UHF 43 és 51
(650 MHz, 714 MHz)
UHF 64
(818 MHz)
Kisugárzott teljesítmény
1 kW
2,5 kW
Üzemmód
8k
Modulációs mód
64 QAM
Hibajavító kódolási arány
2/3
Védelmi intervallum
1/32

A digitális adások vételéhez lényegében ugyanaz a technológia szükséges mint a digitális műholdas adások vételéhez, a hétköznapi felhasználó csupán egyetlen lényegi különbséget tapasztalhat: az ég felé néző lavór helyett használható az eddig jó szolgálatot tett hagyományos antenna is. Az adások vételéhez -- mivel hazánkban még nem igazán kapható beépített DVB-T vevőegységgel rendelkező televízió -- műholdvevőkhöz hasonló vevők, set-top-boxok szükségesek.

A nálunk járt német gyártmányú, TechniSat márkájú vevőkészülék magyar nyelvű menürendszerrel rendelkezett, beümzemelése nem volt bonyolultabb egy televízió vagy egy videó felprogramozásánál. Az automatikus keresés helyett jelenleg célszerű közvetlenül megadni a fenti táblázat szerinti csatornaszámot, így a hosszadalmas keresés helyett rögtön láthatjuk a jelenleg sugárzott három csatornát, az M1, az M2 és a Duna TV adását.

A készülék az ingyenes, úgynevezett Free-to-Air (FTA), szabadon vehető csatornákat képes fogni. A majdan megjelenő, kódolt adások vételére úgynevezett kártyafogadó egységgel (CI, Common-Interface) rendelkező vevőkészülékek szükségesek, az ilyen műsorcsomagok megjelenése azonban hazánkban még csupán a jövő zenéje.

A set-top-boxot célszerű a mellékelt SCART-csatlakozó segítségével összekötni a televízióval. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel a televíziónk, használhatjuk a készülék oldalán található RCA-csatlakozójú kompozit video-, valamint sztereó audiokimeneteket is. Az antenna jele továbbvezethető a tv-készülékbe, így a digitális adások vétele mellett továbbra sem kell lemondanunk az analóg csatornák élvezetéről sem.

Az általunk tesztelt DigiPal 2 készülék több mint elegendő, 4000 csatorna adatait képes eltárolni. A készülék menürendszere magyar nyelvű és az EPG (elektronikus programfüzet) magyar karakterei is tökéletesen jelennek meg a televízió képernyőjén. Az EPG mellett saját teletexttel, 50 lapos gyorsmemóriával is rendelkezik a készülék.

Az elektronikus programfüzet (EPG, SFI) nemcsak az egyes műsorok kezdési időpontját tartalmazza logikus, áttekinthető formában, grafikus felületen, hanem az egyes filmekhez, műsorokhoz tartozó adatokat is, például a rendező nevét és a színészek neveit. Az adatok között kereshetünk is, sőt a listákat akár a filmek stílusa alapján is összeállíthatjuk.

Az EPG mellett egyéb kényelmi funkciókat is találhatunk a menürendszerben. Az időzítők, figyelmeztetések segítségével például automatikus átkapcsolást kérhetünk egy olyan csatornára, melynek műsoráról semmiképpen sem szeretnénk lemaradni. A set-top-boxra a második SCART-csatlakozó segítségével egy videokészüléket is köthetünk, melyen keresztül -- arra alkalmas videokészülék esetén -- a vevőkészülék automatikusan képes felprogramozni a videót egy adott, általunk kiválasztott műsor felvételére.

Alsó kategóriás vevőkészülékünk még digitális kimenettel is el volt látva. A digitális adások mellé akár a DVD-lemezeken alkalmazott AC3 (többcsatornás digitális) hangsáv is mellékelhető, mely ezen a kimeneten keresztül házimozi-erősítőbe is továbbvezethető, igazi házimozi-élményt nyújtva.

A tesztelési idő alatt a digitális vevőkészülékkel elérhető képminőség láthatóan jobb volt, mint a MatávKábel által biztosított, az átlagosnál talán még egy kicsit jobb minőségű analóg vétel. A kép teljesen mentes volt a kábelszolgáltató adásán megjelenő zajtól. A harmadik kerületi vételhez -- a Flórián téren, a hetedik emeleten -- még szobaantennára sem volt szükség, a 43-as csatorna jelét egy negyvencentis drótdarab segítségével is megfelelő szinten lehetett venni.

Bár a tesztek szerint az egyes csatornákat a viszonylag magas felbontás (704 x 576 pixel) mellett viszonylag alacsony bitrátán (2,5-4,5 Mbit/s között változó) kódolják a DVD-ken is alkalmazott MPEG-2 videotömörítő kodek segítségével, az alacsony bitráta miatt jelentkező blokkosodás -- melyet a UPC műholdas szolgáltatásával rendelkezők sajnos jól ismerhetnek -- nem igazán volt tapasztalható. Az adások képminőségét -- melynek már nem sok köze van a digitális átvitelhez -- nem kommentálnám, a legjobb képpel mindenképpen a Duna TV büszkélkedhet a szűkös felhozatalból.


Forrás: Kylian

A jelenleg sugárzott három csatorna mellett még legalább két műsor számára maradt hely a 31 Mbit/s sávszélességet nyújtó analóg frekvencián, amely jól példázza a DVB-T egyik hatalmas előnyét; mindeddig az éter ekkora szeletkéjén csupán egyetlen analóg csatornát lehetett továbbítani a nézőkhöz.

[oldal:TechniSat AirStar 2]

Hasonló szolgáltatásokat nyújt az általunk tesztelhetett másik vevőkészülék, a PCI-felületű AirStar 2 DVB-T tunerkártya is. Ebből a kártyából is tovább lehet vezetni a jelet a televíziókészülékbe. Mivel a technológia lényegében ugyanaz, mint amit a műholdas digitális technológiánál használnak, a kártyához kapott szoftverek is tulajdonképpen ugyanazok, mint amelyet a SkyStar 2 műholdvevő PC-kártyához kaphatunk. A kártya ára is szinte teljesen megegyezik műholdas testvérének árával.

Az AirStar 2 kártya csak digitális adások vételére alkalmas, analóg tv-adásokat nem foghatunk vele. A kártya hálózati eszközként látszik a számítógépben, melyet a mellékelt DVB Viewer alkalmazás varázsol digitális tévékészülékké, valamint programozható videorögzítővé. A kártya már a jövőre is fel van készítve: a szoftver eredetéből adódóan akár már holnap igénybe vehetnénk a digitális műsorszórásba rejtett internetszolgáltatást a kártya segítségével.

A DVB Viewer alkalmazás elindítását követően hasonló szolgáltatásokkal találkozhatunk, mint amilyeneket a set-top-boxnál megismertünk. Itt is lehetőség van az elektronikus programfüzet megtekintésére és használatára, s hasonlóképpen gyorsított a teletext oldalak elérése is, a szoftver folyamatosan menti az adott csatorna teletextjének összes oldalát. A szoftver nemcsak tévéként, hanem videorögzítőként is használható.

Az MPEG-2 formátumban sugárzott műsorokat akár rögzíthetjük is a PC merevlemezére, később pedig CD-re, DVD-re írhatjuk az archivált anyagot. A megjelenítéshez igénybe vehetjük a videokártyánk MPEG-2-dekódoló segítségét, így gyengébb, akár 1 GHz-es processzorral ellátott számítógéppel is kifogástalan minőségben élvezhetjük a digitális adásokat.

A rögzített anyagok tárolásához a merevlemezen jelentős mennyiségű helyet érdemes elkülöníteni, hiszen egy-egy kétórás műsor, esetleg film felvétele során több gigabájtnyi helyre lehet szükségünk. A DVB Viewer alkalmazás a digitális jelet átalakítás nélkül, közvetlenül rögzíti, így mondhatni "veszteségmentes" rögzítést tesz lehetővé. A szoftver képes a felvétel közben megadott méretnél új állományba menteni az adatokat, így akár CD-méretű darabokra is vágható automatikusan a felvétel.

Tesztünk során csupán egyetlen problémát tapasztaltunk, mely egy időre árnyékot vetett a kártya használatára. A tesztelésre szánt számítógépen a Windows XP operációs rendszer második szervizcsomaggal frissített változata volt megtalálható, mely a hálózati eszközként települő AirStar 2 kártya használatát korlátozta úgy, hogy erről semmilyen visszajelzést nem adott. Miközben a kártya elméletileg rendben működött, a szoftver nem volt képes a csatornák behangolására.

A megoldást végül az jelentette, hogy a Windows tűzfal beállításainál az AirStar kártyát a tűzfal kivételeinek listájára kellett helyezni. A szoftver még ezt követően is hibaüzeneteket küldözgetett, melyeket végül a fejlesztők honlapján található fórum egyik hozzászólásán keresztül elérhető frissítés szüntetett meg véglegesen.

A PC-kártyás vételhez már szükség volt egy szobaantenna beüzemelésére, a set-top-boxnál működő drótos megoldás nem nyújtott elegendő jelszintet. A kép 80 százalékos jelszint alatt gyakran szétesett. A szobaantenna használatát követően a jelszint 100 százalékra nőtt, a vételt ezután semmi sem zavarta meg. A PC-s tunerkártya a set-top-boxhoz hasonlóan csak az FTA, szabadon vehető digitális csatornák vételére alkalmas, a kódolt adások nem foghatók vele.

A TechniSat DigiPal 2 set-top-box 32900, az AirStar 2 DVB-T PC-kártya pedig 29900 forintos bruttó áron vásárolható meg. A tesztkészülékeket a P-Sat Hungary Kft. biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról