Szerző: Ady Krisztián

2004. augusztus 26. 10:21

ASUS MyPal A620BT GPS-kit -- Ariadné fonala

Kéziszámítógépünkkel a nyaralásunk alatt is sok mindent csinálhatunk: amellett, hogy bárhol elolvashatjuk legfontosabb e-mailjeinket és útinaplót írhatunk rajta, netalán unaloműzőként játszhatunk utazás közben, sokkal hasznosabb munkára is foghatjuk -- rábírhatjuk helyzetünk pontos meghatározására.

Kéziszámítógépünkkel a nyaralásunk alatt is sok mindent csinálhatunk: amellett, hogy bárhol elolvashatjuk legfontosabb e-mailjeinket és útinaplót írhatunk rajta, netalán unaloműzőként játszhatunk utazás közben, sokkal hasznosabb munkára is foghatjuk -- rábírhatjuk helyzetünk pontos meghatározására.

Idegen helyen járva -- legyen az külföldön vagy országon belül -- mindenkiben található némi bizonytalanság, pedig egy kisebb-nagyobb összeg befektetésével ez a gond pillanatok alatt tovaszállhat. Nincs még kéziszámítógépünk sem? Ez sem probléma, egy komplett csomagban most minden szükséges komponenst megvásárolhatunk.

Az ismerkedéshez az ASUS egyik legnépszerűbb középkategóriás kéziszámítógépét, a MyPal A620BT-t használtuk, amelyhez a széles kiegészítő tartozék kínálatból egy Bluetooth-on keresztül kommunikáló Holux GPS-t választottunk. Természetesen a tájékozódáshoz térkép is kell, ezúttal a CData Bt. által fejlesztett Magyarország ÚtInfo szoftvert ismerhettük meg az egyik disztribútor kedvezményes navigációs csomagja által -- amelyben a PDA, GPS és programcsomag mellett egy CF kártyát is találunk az információk tárolására.

Az összeállítás alapvető eleme mi más lehetne, mint a Bluetooth-szal is ellátott ASUS MyPal A620BT kéziszámítógép. A rendkívül lapos, mindössze 13 mm vékony tenyérgép megnyerő darab, különlegesen vékony kialakítását pedig azt tehette lehetővé, hogy a készülék 1300 mAh-ás akkumulátora nem cserélhető, mindössze az egyetlen Compact Flash bővítőhely fedele távolítható el a vastagabb kiegészítők kiszolgálása érdekében.

Az ASUS tenyérgépe az Intel 400 Mhz-es órajelű XScale PXA 255 processzorát és a Microsoft legfrissebb, Windows Mobile 2003 operációs rendszerét tartalmazza 32 Mbye flash memória és 64 Mbyte SDRAM memória társaságában. Bár a készüléken angol nyelvű operációs rendszer található, a disztribútor összeállításához ingyen kapjuk meg az egyébként külön megvásárolható magyar nyelvű frissítést is, melyet otthon telepíthetünk fel a tenyérgépre.

A 240 x 320 pixeles kijelző 65 ezer szín megjelenítésére képes, fényereje megfelelőnek mondható, még napfény mellett is olvasható marad a tartalma. A vezérlést itt is, mint szinte minden Pocket PC kéziszámítógépen négy gyorsindító billentyű, az 5-állású navigációs gomb, valamint a toll teszi lehetővé. A hangrögzítő alkalmazást egy külön gombbal is elindíthatjuk, a beépített mikrofon és hangszóró pedig full-duplex üzemmódra is képes, azaz egymástól függetlenül használható.

Az ASUS által telepített Windows Mobile 2003 operációs rendszerben a szokásos alkalmazásokat találhatjuk meg, természetesen van szövegszerkesztő és táblázatkezelő, Windows Media Player, valamint Outlook is. Az ASUS saját alkalmazásával bekapcsolhatjuk az "okos" akkumulátorkímélő üzemmódot is, mellyel jelentősen növelhető a készülék működési ideje, szükség szerint állítva például a tenyérgép processzorának órajelét.

A szintén saját fejlesztésű Smart Keeper alkalmazással fontos adatainkat tudhatjuk nagyobb biztonságban, a rendszer ugyanis ilyenkor teljesen automatikusan, folyamatosan képes adatmentést végezni a behelyezett memóriakártyára vagy a nem felejtő flash-memóriába.

A kéziszámítógép dobozában a hálózati és szivargyújtó-töltő -- ez utóbbi igen ritkán található meg egy PDA dobozában! -- mellett USB-csatlakozóval rendelkező dokkolót, merevítéssel rendelkező bőr tokot, kézikönyvet, Windows Mobile 2003 CD-t, valamint szoftvereket, drivert tartalmazó CD-t találhatunk meg.

Az ASUS MyPal A620BT legszembetűnőbb tulajdonsága mindemellett továbbra is vékonysága és könnyű súlya, a kiváló teljesítményű termék talán az egyik legkönnyebb (141 gramm) és legvékonyabb tenyérgép a piacon.

[oldal:Holux GR-230 Bluetooth GPS-modul]

Az egységcsomag érdekessége a helymeghatározó rendszer lelkét képező a GPS-modul, mely vezeték nélkül, Bluetooth technológiával -- is -- kapcsolódhat a kéziszámítógéphez, vagy akár notebookunkhoz is. Elöljáróban szóljunk azonban pár szót a helymeghatározó rendszer működéséről.

A globális helymeghatározó rendszert (Global Positioning System, GPS) az amerikai Védelmi Minisztérium üzemelteti, elsősorban katonai célokból. A műholdak jelét azonban "polgári" felhasználásra szánt eszközökkel is venni lehet, éppen egy ilyen eszközt tartunk a kezünkben.

A GPS segítségével a helymeghatározáshoz szükséges adatok -- a pillanatnyi koordináták, a mozgási sebesség -- a földfelszín bármely pontján, bármikor, gyorsan és egyszerűen meghatározható. A rendszer alapját a bolygónk körül 20 ezer km magasságban, ismert pályákon keringő műholdak képezik.

Apró készülékünknek több műholdat -- legalább hármat, de inkább négyet -- kell látnia egyszerre a helyzetünk kiszámításához. A GPS vevőnk kvarcórája és a műholdak időszakosan pontosított atomórája kiszámíthatóvá teszi a műholdról kapott jelek futási idejét, melyekből háromszögeléssel a helyzetünk pontosan meghatározható. A modul kvarcórája azonban nem lehet olyan hiteles, mely ne eredményezne több méteres mérési eltéréseket, ezért az óra pontosságának megállapításához egy negyedik, kisegítő műhold jelére is szükségünk van.

Holux GR-230 készülékünk optimális esetben akár 12 műhold jelét is igénybe veheti a helymeghatározáshoz, melyek segítségével a specifikáció szerint 5 m alatti pontossággal képes meghatározni koordinátáinkat. A modul támogatja az European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) és WAAS (Wide Area Augmentation System) kiegészítő GPS-rendszereket is, melyek földi sugárzású jelekkel akár 2 m-nél is pontosabb helymeghatározást is lehetővé tesznek.

GPS-modulunk beépített Li-Ion akkumulátorral rendelkezik, mely legalább 9 órányi folyamatos működést garantál egyetlen feltöltéssel. A mindössze 70 grammos, 78 x 57 x 23 mm-es készülék csomagjában egy windowsos és Pocket PC-s kliens szoftvert tartalmazó CD-t, normál és szivargyújtó-töltőt, USB-kábelt és soros csatlakozást biztosító kábelt találhatunk. A modul a kábeles megoldások mellett Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is kommunikálhat, ehhez egy sorosporti profil (Serial Port Profile, SPP) nyújt univerzális támogatást. Ez teszi lehetővé azt, hogy a modult ne csak saját szoftverével, hanem akár egy fejlett okostelefonnal is használhassuk.

A mini-USB-port mellett egy másik gumifedéllel ellátott csatlakozó is helyet kapott a készüléken, a beépített antennát ugyanis jobb vételt biztosító külső antennával is felválthatjuk. A készülék kivitele vízálló, egy kisebb esőt valószínűleg könnyedén kibír, de azért tóba, folyóba ne ejtsük bele. Hozzáértők számára biztosan sokat mondó adat, hogy a modulunk GGA, GSA, GSV, RMC, GGL, VTG, SiRF Binary formátumú adatokat képes a soros porton keresztül alkalmazásaink részére továbbítani.

A készülékhez kapott CD-n lévő alkalmazás helyett a gyártó internetes honlapjáról letölthető frissített, 1.5-ös verziójú szoftvert telepítettük a kéziszámítógépre, bár mint utólag kiderült teljesen feleslegesen, a szoftverre ugyanis nincs szükségünk.

[oldal:Magyarország ÚtInfo PDA Profi 1.4v]

A modulhoz mellékelt szoftverre nem volt szükségünk, ugyanis rögtön birtokunkba vehettük a csomagunkban található Magyarország ÚtInfo PDA Profi 1.4v szoftvert, mely egy teljes hazai térképet takar. A burkolt úthálózat mellett az összes hazai, szám szerint 4383 település (és településrész) utcaszintű térképét is tartalmazó csomag természetesen nem fér el kéziszámítógépünk memóriájában, ezért a szoftvert a csomagban talált 512 Mbyte-os Transcend memóriamodulra telepítettük fel.

A telepítést elindítva a szoftver rögtön a PC-hez kapcsolt kéziszámítógép általunk megadott könyvtárába kezdi el felpakolni az adatokat, ezért érdemes figyelni a telepítés helyére és az alapként felajánlott Windows könyvtárat módosítani a memóriakártya elérési útvonalára. A szoftver telepítéséhez egyébként elegendő egy 128 Mbyte-os memóriakártya is, a teljes verzió ugyanis körülbelül 80 Mbyte helyet foglal el.

Az ÚtInfo Profi változata hazánk 1:100000 méretarányú, valamint az ország összes településének utcaszintű, 1:10000 méretarányú digitális vektortérképét tartalmazza. A szoftver egy opcionális, külön megvásárolható modul segítségével arra is képes, hogy egy adatbázisba mentse az általunk megtett útvonalat, későbbi feldolgozás céljából.

A szoftvert telepítés után aktiválni kell az interneten -- vagy telefonon -- keresztül. Az aktiválás a PDA-ra szabja a térképszoftvert, így az később ezzel az aktiváló kóddal nem lesz feltelepíthető más kéziszámítógépekre, erre az aktiválást végző weboldal fel is hívja a figyelmet. A programfejlesztőktől kapott információk szerint ez az eljárás teljesen általános a mobil térképszoftverek világában.

A program menürendszere egyszerű és könnyű használatot biztosít, azonban az alapvető beállításokat úgy eldugták, hogy körülbelül fél óra telt el, mire rájuk bukkantam. A főbb beállításokat a térképekkel kapcsolatos beállítások között találjuk meg, itt lehet például bekapcsolni a térkép menetirány szerinti forgatását, így a kéziszámítógép mindig pontosan azt mutatja majd, ami előttünk van. Ebben az üzemmódban egy kicsit lassabban -- egy másodperc helyett körülbelül 2 másodpercenként -- frissít a szoftver, de például gépkocsivezetés közben ez az üzemmód jóval használhatóbb a normál, fel-le, jobbra-balra mozgó megjelenítésnél.

A szoftverrel útvonalat is tervezhetünk, több érintőleges pont megadásával, azonban ezt csak települések között tehetjük meg, adott településen belül, például két házszám között nem. A program egyelőre nem képes szóban közölni az instrukciókat, például hogy merre kell fordulnunk a következő sarkon, de lapunk értesülései szerint a CData Bt. fejlesztői egy átdolgozott, bővített, ilyen funkciót is nyújtó verzió fejlesztésének végén tartanak.

Az új változatban már POI (Point of interest, érdeklődésre számot tartó objektumok) pontok is lesznek majd, mint például benzinkutak, szállodák és egyéb ilyen fontosabb objektumok, valamint településen belül is képes lesz útvonal tervezésére.

A program természetesen támogatja a GPS-eszközöket is, egyszerűen csak rá kellett kattintani a GPS-követés menüpontra, majd kiválaszthattuk a Bluetooth-on keresztül működő GPS-modulunkat, majd pár másodperc után egy csillag már mutatta is aktuális helyzetünket. A térképbe a PDA navigációs billentyűivel nagyíthatunk bele, illetve oldalirányban mozgatva válthatunk az országos és településtérképes megjelenítés között. Egyszerű és valóban nagyszerű.

Egyetlen dologra kell csupán figyelnünk, hogy a soros profilt használó Bluetooth eszközt más alkalmazás, például a Holux saját programja ne használja. Ne felejtsük el, hogy a kéziszámítógépeken futó alkalmazások némelyike, így az ÚtInfo is csak a "kilépés" menüponttal bontja el a kapcsolatot ezzel a bizonyos soros porttal, a Bluetooth eszközzel.

[oldal:Tapasztalatok]

Gyorstesztünk alatt a kéziszámítógép, a Holux GPS-modul és a Térképtár szoftver kifogástalanul üzemelt. A GPS-modul elhelyezésekor figyelnünk kell arra, hogy a készülék apró beépített antennáját -- azaz magát a készüléket -- lehetőleg ne takarjuk le, ezért a vezeték nélküli kivitel rendkívül megkönnyíti a modul használatát. Autóban például találhatunk neki helyet a műszerfal és a szélvédő közötti területen, ahol tökéletesen kiláthat a műholdakra.

Meglepő volt, de a GPS-modul még a hátizsák felső zsebében is fogta a műholdak jeleit és nem tagadhatjuk, a Bluetooth képesség itt is kitűnő szolgálatot tett. Bár a GPS-vevő ilyenkor kevesebb műholdat ítélt használatra alkalmasnak, a pontosság még így is értékelhető szinten maradt, s csak igen ritkán jelezte a szoftver, hogy nem kap helymeghatározáshoz elegendő adatot. Ez utóbbi inkább jellemzően a 10-emeletes betondzsungelekben fordult elő, de ezen nem csodálkozhatunk. Budapestet elhagyva, a következő helységbe érve a szoftver rögtön betöltötte a következő település térképét, s újra mutatta pontos pozíciónkat.

Apropó pontosság: bár a bekapcsolás után akár 1-1,5 perc is eltelhet az első pozíció visszajelzéséig, mind a térkép, mind a GPS-modul pontossága kifogástalannak ítélhető. A papírformát (5 m alatti pontosság) könnyedén hozta a készülék, s nem ritkán ehhez 10 értékelhető adatot küldő műholdat azonosított, tökéletesen visszaigazolva a gyári specifikációkat. A GPS-vevő akkumulátorának teljes lemerülési időtartama is megfelelt a kívánalmaknak, 11 óránál hosszabb ideig bírta egyetlen töltéssel, folyamatos üzem mellett.

Az ASUS MyPal A620BT kéziszámítógép is belopta magát a szívünkbe: egyszerűen csak tette, amire hivatott. Ne fejeltsük el, a térképszoftver futtatása mellett a PDA-val még millió dolgot csinálhatunk, Sony Ericsson T610 telefonommal összekötve például gond nélkül netezhettem, nézhettem meg az e-mailjeimet.

A tenyérgép akkumulátora természetesen gyorsabban merült a GPS-modulénál, s erről nem utolsósorban a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat is tehet, de még kétszer 1,5 óra használatot követően is 30 százalék feletti akkukapacitást jelzett a készülék teljes töltésről, ami elfogadhatónak mondható. Hosszabb utakra viszont ne induljunk el a szivargyújtó-töltő nélkül.

Összességében nagyon elégedettek voltunk a Bluetooth GPS-modul, az ASUS kéziszámítógép és az ÚtInfo szoftver által nyújtott képességekkel és teljesítménnyel. Egy ilyen trió birtokában képtelenség eltévedni Magyarországon, de akár még külföldön is, hiszen a hazai térkép mellett természetesen idegen országok térképeit is feltölthetjük a készülékre, a GPS betűszóban ugye nem véletlenül szerepel a G, mint Global -- mindez csupán pénzkérdés.

A bemutatott termékek ajánlott végfelhasználói (bruttó) árai a következők:

  • ASUS MyPal A620BT kéziszámítógép: 94900 Ft
  • ASUS Holux GPS-modul: 39900 Ft
  • ASUS Holux GPS-modul és autós PDA-tartó: 45900 Ft
  • Magyar Windows Mobile frissítés: 8500 Ft
  • ASUS MyPal A620BT GPS-kit: 159900 Ft
    (PDA+GPS-modul, térképszoftver, 256 Mbyte-os CF-kártya, magyar Windows Mobile frissítés)

Az ASUS MyPal A620BT kéziszámítógépet az ASUS, a Holux GPS-modult, a Transcend memóriakártyát és a CData Bt. térképszoftverét tartalmazó csomagot pedig egy lehetséges felhasználás bemutatására a Sowah Hungary Kft. biztosította, melyet ezúton köszönünk.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról