Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az informatika fejlődése a sci-fi irodalom szemszögéből

Budai Péter, 2004. augusztus 18. 09:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

2. oldal: A művekben megjelenik a modern technika

A tudományos-fantasztikus irodalom alapjai a korabeli mítoszok és mesék világában már felfedezhetőek. Kezdetben a természet erőitől való rettegés szülte a vallásos tisztelettel övezett istenségek természetfeletti csodákkal teleszőtt legendáit. Valószínűleg ebben az időben fogalmazta meg először a többség félelmeit és vágyait az átlagnál nagyobb fantáziával rendelkező emberek egy csoportja. Abból építkeztek, amit maguk körül láttak, történeteikbe szervesen beillesztve az ember környezetében megfigyelt élőlények és jelenségek tulajdonságait.

A "sötét" középkor is megteremtette a maga legendáit, amik nyugodtan tekinthetőek az akkori társadalom tudományos-fantasztikus történeteinek; ide sorolható többek között az alkímia sokáig vitatott témaköre, a nemesfém mesterséges előállítása, a mágia, a boszorkányság, és megannyi jelenség, amire az akkori emberek képtelenek voltak racionális, vagy legalábbis a többség által elfogadható magyarázatot találni.

A könyvnyomtatás elterjedése után megjelenő tudományos-fantasztikus művek íróinak többségét még mindig az embert körülvevő világ, azon belül a technikai fejlődés során alkotott új találmányok jövőbeli hasznosításának lehetősége foglalkoztatta. Ekkor még a tudomány és a tudományos-fantasztikus írások nem különültek el élesen egymástól, mivel nehéz volt felmérni az akkori technikai háttér mellett, mi az ami ténylegesen megvalósítható, és mi az ami örökké álom marad. Egyes történetekben már gondolkodó gépek is szerepeltek, de a kibernetika kibontakozása előtt ezeket kizárólag mechanikus szerkezetekként ábrázolták. Ebben a korban indult meg a tudomány rohamos fejlődése, leginkább a fizika, a kémia, a matematika és a biológia köré építkezve.

Jules Verne 1869-ben korának csaknem minden technikai vívmányát felsorolva írja le Nemo kapitány tengeralattjárójának működését. Fantáziája azonban csak addig engedi, hogy a már feltalált és a hétköznapi életben is alkalmazott gépek hatásfokát és teljesítményét növeli meg az akkor még reálisan el nem érhető szintek többszörösére. A Nautilus elektromos rendszerét bemutató sorok írása közben könnyedén átsiklik ezek vezérlésének problematikáján -- mi is csak jelenlegi ismereteink birtokában gondolkodhatunk el azon, hogyan is működhetnének szerkezetei valójában.

Aldous Huxley 1932-ben megjelent Szép új világ című regényében olyan munkafolyamatok leírásait is megtalálhatjuk, melyek a tudomány jelenlegi állása szerint számítógépes rendszerek meglétét feltételeznék. A történet olvasása közben könnyű elképzelni a háttérben működő elektronikus szerkezetek ventillátorainak zümmögését, és a mai számítógépekre jellemző, mindenhol jelenlévő szürkés színvilágot.

A génmanipuláció és génterápia sem létezett még abban az időben, ám Huxley megsejtette ennek eljövetelét is. Ezek a beavatkozások az orvostudományon kívül precíz rendszerek segítségét is igénylik, ami leginkább az elektronika és a számítástechnika révén vált lehetővé. Regényben ír egy hatalmas adatbankról, melyből az érintett szakemberek minden szükséges információt lekérdezhetnek annak érdekében, hogy a társadalom szolgálatára megfelelő minőségű embereket hozzanak létre. Ma már tudjuk, hogy ekkora mennyiségű információ feldolgozása kizárólag emberek segítségével reménytelen; szükséges a megfelelő informatikai háttér hozzá, különösen, ha gyors eredményekhez szeretnénk jutni.

A Szép új világ egy érzéketlen, gyakorlatias utópia, melyben a társadalmi rendszer működtetése mindennél fontosabb feladattá válik, és azt szigorú szabályokra és a számítástechnikára építve érik el. Huxley nem riadt vissza olyan technológiák megálmodásától sem, mint a születő emberek képességeinek szabályozása, amit a fejlődő embriók oxigénellátásán keresztül valósítanak meg regényében. Nyugtalanító, hogy ezek az ötletek akár valóságossá is válhatnak a jövőben, ha figyelembe vesszük, hogy más területeken mekkora a hasonlóság a könyvben szereplő és a ma használt technológiák között.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.