Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 27. 11:45

Interjú Miklós Tamással, az AIDA és EVEREST rendszerelemző szoftverek fejlesztőjével

Méltán vált ismertté és népszerűvé a magyar fejlesztésű AIDA rendszerinformációs program, ezért is volt váratlan a hír, amikor a szoftver készítője bejelentette, hogy abbahagyja a fejlesztést. Miklós Tamást a döntés hátteréről, az AIDA készítésekor szerzett tapasztalatokról és a jövőre vonatkozó terveiről kérdeztük.

Bizonyára sokan ismerik az AIDA nevű rendszerinformációs, hardverfigyelő és sebességmérő programot, amely számos esetben nélkülözhetetlen a felhasználók számára. A legtöbben akkor veszik elő a szoftvert, ha egészen pontos és részletes információkra kíváncsiak a számítógépük alkatrészeivel és a telepített szoftverekkel kapcsolatban. A program gyakorlatilag az összes létező alkatrészt képes felismerni és azonosítani, legyen szó processzorról, alaplapról, grafikus kártyáról vagy akár modemről. Az AIDA emellett benchmark funkciókat is tartalmaz, amely segítségével pontos képet kaphatunk a memória, a lemezmeghajtók, vagy a hálózati vezérlők sebességéről. Vállalatok számára nélkülözhetetlen a program leltározási lehetősége, amelynek segítségével a cégek naprakészen nyomon tudják követni gépeik hardver- és szoftverkonfigurációját.

Az AIDA32 de facto szabvánnyá vált mind az otthoni, mind a vállalati rendszer-diagnosztikai és hálózati leltározó szoftverek piacán. A program az évek során több elismerést is kapott, többek között 2002 decemberében a Support Alert newsletter az "Az év freeware terméke" díjjal jutalmazta. Az AIDA tehát méltán ismert és elismert szoftver, ezért is volt váratlan a hír, amikor a szoftver készítője, Miklós Tamás bejelentette, hogy abbahagyja a fejlesztést. Az AIDA és a fejlesztője azonban nem tűnik el nyom nélkül, Tamás ugyanis a kanadai Lavalys berkein belül egy hasonló rendszerinformációs szoftver, az EVEREST fejlesztését vezeti. Az ingyenes AIDA-val szemben az EVEREST elsősorban a vállalati felhasználók igényeihez szabott, fizetős szoftver, azonban az otthoni felhasználók számára készül egy ingyenesen elérhető "Home Edition" változat.

Tamást az AIDA fejlesztésének befejezéséről, a szoftver készítésekor szerzett tapasztalatokról és a jövőre vonatkozó terveiről kérdeztük.

HWSW: Mikor és hogyan kezdődött az AIDA fejlesztése? Mi vitt rá arra, hogy ilyen programot írj?

Miklós Tamás: Az AIDA még SIDemo néven indult, 1995 májusában. A programot tulajdonképpen magamnak kezdtem el írni, miután rátaláltam a Ralf Brown féle Interrupt List-re, és miután már assemblyben írtam egy processzorazonosító programocskát. Néhány hónap alatt egy egészen tisztességes sysinfo kerekedett ki az SIDemóból, amit odaadtam néhány barátomnak tesztelési céllal. Ők továbbadták az ő barátaiknak: ez lett végül az alapja a közismertségnek.

HWSW: Hogyan zajlott a fejlesztés, milyen irányba haladtál, kinek a visszajelzéseit követted?

Miklós Tamás: Eleinte abban az irányban haladtam a DOS alatt futó SIDemo (később ASMDemo, AIDA majd AIDA16) és a Windows alatt futó AIDA32 fejlesztése során is, hogy a rendszerről mind teljesebb információval szolgáljak. Amikor egy elég jó szintet elértem, egyre inkább kezdett az foglalkoztatni, hogy a felhasználók mire lennének még kíváncsiak, milyen új szolgáltatásokra vágynak. Amikor ezen a területen is egy elfogadható szintre jutott a projekt, akkor kezdődtek a lokalizációk, vagyis akkor születtek meg a különféle -- kezdetben magyar, német, orosz -- nyelvi modulok.

HWSW: Mit tanultál a vetélytársaktól?

Miklós Tamás: Alapvetően azt, hogy milyen irányba ne vigyem el a saját szoftvereimet. Nevek említése nélkül: az egyik konkurens termék túl monumentális, túl magas a szoftverigénye, például nem fut Windows 95 alatt és megfelelő Internet Explorer verzió nélkül, valamint nem elég pontos; a másik pedig katasztrofális felhasználói interfésszel van megáldva és túlságosan limitáltak a riport-készítési képességei is.

HWSW: A fejlesztés nem nélkülözhette az együttműködést a hardvergyártókkal. Mennyire voltak segítőkészek? Mik a kedvező és kedvezőtlen tapasztalataid?

Miklós Tamás: Semmilyen kedvező tapasztalatom nincs, a gyártók sajnos egytől egyig elutasítóak és együttműködésre képtelenek voltak. A legtöbbjük nem hajlandó segíteni a freeware vagy nyílt forráskódú szoftverek szerzőinek, ahol pedig mégis lenne lehetőség a szükséges dokumentációk elérésére, ott a titoktartási egyezmények beszerzése nem ritkán fél évnél is több időt venne igénybe. A Lavalyson belül, céges formában bízunk abban, hogy ez a helyzet megváltozhat, és lehetőségünk lesz hozzáférni azokhoz az információkhoz, amelyek segítségével az EVEREST még részletesebb és pontosabb információval szolgálhat.

HWSW: Miért maradt az AIDA mindvégig ingyenes? Sosem gondoltál arra, hogy fizetős verziót is készíts?

Miklós Tamás: Őszintén szólva, az AIDA-nál elvi kérdéssé vált az évek során, hogy ingyenes maradjon. De amiatt is szerettem volna ingyenesnek "hagyni", mert így volt a legnagyobb esélye arra, hogy jelentős felhasználói tábort gyűjtsön. Minél több felhasználó ismerte meg a szoftvereimet, annál több ötlet született, és annál több hibáról szereztem tudomást. Ez volt az egyik nagy titka az AIDA16 és AIDA32 pontosságának és minőségének.

HWSW: Hány felhasználója van az AIDA-nak világszerte?

Miklós Tamás: Az AIDA weblap látogatási statisztikája alapján legalább fél millió felhasználója volt az AIDA-nak. A regisztrált felhasználók száma csaknem elérte az 50 ezret, akik a világ 150 különféle országából "érkeztek". Az országok között olyan különlegesek is vannak, mint például Mongólia, Tuvalu vagy Kuba.

HWSW: Mire vagy leginkább büszke az AIDA kapcsán és van-e olyasmi, amit szerettél volna megvalósítani, de valamiért nem sikerült?

Miklós Tamás: Az előbb említett pontosságra és minőségre, valamint az elégedett felhasználók ezreire vagyok leginkább büszke. Számtalan dolgot szerettem volna megvalósítani, pl. tervbe volt véve egy különleges CPU benchmark, a memória benchmark bővítése és a felhasználói felület teljes átdolgozása. A jövőbeni tervek között szerepelt számtalan olyan megoldás is, ami végül már csak az EVEREST-be kerülhetett be, vagy a közeljövő EVEREST verzióiban fog valósággá válni.

HWSW: Miért fejezted be az AIDA fejlesztését?

Miklós Tamás: Az utolsó fél évben a projekt túlságosan a "fejemre nőtt", azaz az olyan mindennapos tennivalók mint az (ingyenes) regisztrációk intézése és az e-mailes terméktámogatás túl sok időmet emésztette fel. Ebben az időszakban már lényegében nem maradt időm új szolgáltatások kifejlesztésére, csak a sysinfo motor korszerű szinten tartására, valamint a meglévő hibák javítására volt lehetőségem. Ez így talán még mehetett volna tovább, azonban időközben tudomást szereztem arról, hogy több cég is az AIDA32-re épülő szoftvereket ill. szolgáltatásokat árul, ez pedig kezdte megingatni bennem azt a meggyőződést, hogy főállásban, azaz napi 8-10 órában ingyenes szoftvert kell írnom a továbbiakban is.

[oldal:Kérdések és válaszok II.]

HWSW: Hogyan lett az AIDA-ból EVEREST, azaz miért igazoltál át a profi világba?

Miklós Tamás: Az AIDA32 teljes átdolgozásával született meg az EVEREST. Az EVEREST kapcsán újragondoltuk az alapvető koncepciókat, a felhasználói felület és a terminológiák is sok helyen változtak, finomodtak, valamint kikerült jó néhány olyan megoldás, amelyek nem voltak elég hatékonyak, illetve amelyeket túl sok bírálat ért.

Az AIDA projekt után logikus lépés az EVEREST és a lavalysos szerepvállalásom. Már előzőleg is volt lehetőségem multinacionális cégnél fejlesztőként dolgozni, ott azonban a felsővezetés elhibázott döntései és a hosszútávú koncepciók megléte nélkül nem tudtam olyan kompakt, jó minőségű szoftvert létrehozni, mint amilyet a céges fejlesztések mellett hobbiból készítettem. A hivatalos munkaként végzett fejlesztésben való "kínlódás" és a szabadidős programozásban elért sikerek után egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb kénytelen leszek váltani, és olyan helyre vinni a tapasztalataimat, ahol azokat megfelelőképpen lehet majd hasznosítani. Végül a Lavalysnál találtam meg a számításomat, a közös munkánk eredményét pedig remélem, hosszútávon szakmai és piaci sikerek is koronázzák majd.

HWSW: Miben tud többet az EVEREST, mint az AIDA?

Miklós Tamás: Elsősorban a vállalati felhasználásra koncentráltunk az EVEREST első verziójának tervezésekor, így az EVEREST előnyeit leginkább a céges felhasználás során lehet észlelni. Az AIDA32 kapcsán sok kritika érte a leltározó modult, ami csak az adott cég szoftver- és hardver eszközeinek pillanatnyi állapotáról adott átfogó jelentést; azonban arra nem volt lehetőség, hogy a leltárban bekövetkezett változásokra is fény derülhessen.

Az EVEREST a leltározás lehetőségeinek bővítésén túl bevezeti a változáskövetést is, amellyel a szoftveres és hardveres változások mindegyike rendkívül egyszerűen kimutatható és nyomon követhető. Az új szolgáltatásokon túl nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra is, a jelszók és a távvezérlésnél az egyes számítógépek közötti hálózati kommunikáció is titkosítást kapott.

HWSW: Az EVEREST milyen módon könnyíti, könnyítheti meg a vállalatok informatikai nyilvántartásának menedzselését?

Miklós Tamás: Az EVEREST elsősorban a leltározás, azaz a vállalat számítógép-parkjának szoftveres és hardveres vonatkozású adatainak összegyűjtésében segít. Legfontosabb célunk az, hogy a minél teljesebb automatizálásnak köszönhetően elérhetővé váljon a heti, de akár a napi frissítésű hardver/szoftver leltár is. A naprakész leltár pedig lehetővé teszi a változások érzékelését és nyomonkövetését, ezzel pedig könnyen kiszűrhetővé válnak a nem engedélyezett szoftvertelepítések vagy eltávolítások, a hardveregységek eltulajdonításai vagy illetéktelen cseréi, valamint szélsőséges esetekben akár a számítógépes bűnözés fényre derítésében is segítséget nyújthat az EVEREST Változáskezelője.

HWSW: Úgy tűnik, a változáskövetés az EVEREST legfontosabb, legérdekesebb szolgáltatása. Ezzel kapcsolatban milyen fejlesztések, újdonságok várhatóak a jövőben?

Miklós Tamás: A változáskövetés jelenleg leltár frissítésének periódusával megegyező gyakorisággal kerül futtatásra, vagyis az egyes változások érzékelésére olyan gyakorisággal van lehetőség, amilyen gyakran a vállalkozás az EVEREST segítségével aktualizálja a számítógéppark leltárját. Ez a legjobb esetben is csak napi rendszeresség, azaz pl. egy adott változásra sok esetben csak a következő napon derülhet fény.

Ezt a problémát egy új projekt keretein belül fogjuk orvosolni, bevezetve a valósidejű változás-érzékelést és riasztást. Az új EVEREST verziókban így lehetőség lesz akár percenként is újrapásztázni minden egyes számítógép konfigurációját; az esetleges változásról pedig a rendszergazdát azonnal értesíti majd az EVEREST.

HWSW: Ez azt jelenti, hogy a felhasználó egy CD-t vagy egy USB-s adattárolót sem tud behelyezni a gépbe anélkül, hogy az EVEREST --- és a rendszergazda -- ne tudna róla?

Miklós Tamás: A behelyezett CD-lemezeket nem érzékeli, de a csatlakoztatott USB flash meghajtókat, külső CD-írókat igen. Ezzel nem csak illetéktelen adatok felmásolása, hanem az adatlopás is könnyen kiszűrhetővé válik.

HWSW: Hogy fogadták az EVEREST-et az AIDA régi felhasználói? Milyenek a visszajelzések?

Miklós Tamás: A legtöbb otthoni felhasználó elégedett, hiszen az EVEREST Home Edition nem nyújt kevesebbet, mint az AIDA32, és tartalmaz tweaking funkciókat is -- ilyen például az automatikusan indított programok listájából való törlés és a Windows NT szolgáltatások leállítása vagy elindítása. Hamarosan még több újdonság kerül be az otthoni felhasználók számára is.

A vállalati felhasználók többnyire elégedettek az EVEREST-tel, de ahogy számítottunk is rá, sokan túl magasnak tartják az EVEREST árát. Ezen majd úgy probálunk alakítani, hogy változatlan ár mellett egyre több és több szolgáltatást építünk be, valamint terveink között szerepel a Linux, BSD és Solaris operációs rendszerek támogatása is.

HWSW: Kik alkotják a Lavalysnál a fejlesztői csapatot? Te választod ki a fejlesztőket?

Miklós Tamás: A fejlesztői csapat jelenleg csak néhány főből áll, sajnos elég nehéz megfelelő munkaerőt találni. Határozott céljaink vannak a jövőbeni projektekről, azonban az azok megvalósításához szükséges profi, elkötelezett és motivált fejlesztői csapatot időbe telik összeszedni. A fejlesztőket természetesen alaposan teszteljük, a válogatást én vezetem.

HWSW: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Miklós Tamás: Jelenleg minden tervem a Lavalysszel kapcsolatos, ezeknek többségéről azonban nem számolhatok be egyelőre. Érdemes gyakran elnézni a honlapunkra és feliratkozni a hamarosan induló hírlevelünkre, sok-sok érdekes újdonsággal fogunk szolgálni az év második felében. De hogy konkrétumot is mondjak: a nyár folyamán indul magyar és francia nyelvű honlapunk, és a nemzetközi Lavalys fórum is.

HWSW: Mivel foglalkozol civilben?

Miklós Tamás: Egy ausztrál cégnél voltam programozó, de hobbi szinten cikkeket is írtam, illetve írok -- többek között a HWSW-n is lehet találkozni az irományaimmal.

HWSW: Köszönjük, hogy időt szakítottál a kérdéseink megválaszolására és sok sikert a továbbiakhoz!

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról