Szerző: Ady Krisztián

2004. május 18. 09:27

Beépített merevlemezzel és Ethernet porttal rendelkező KiSS DP-508 DVD-lejátszó

Tesztünkben a dán KiSS legújabb, beépített merevlemezzel, valamint Ethernet hálózati csatlakozással rendelkező DP-508 lejátszóját mutatjuk be, amely a gyártó ígérete szerint a DVD-ken túl megbirkózik a DivX, XviD formátumú videókkal, MP3, WMA és Ogg Vorbis zenékkel, valamint megjeleníti a JPEG képeket is.

KiSS gyártmányú, DivX-et támogató DVD-lejátszó már járt korábban szerkesztőségünkben: közel másfél évvel ezelőtt volt szerencsénk megismerni minden DivX-lejátszó ősanyját, a KiSS DP-450-es készülékét. A dán vállalat asztali DVD-lejátszója egyedülálló módon képes volt a TV képernyőjére varázsolni a DivX, XviD és MPEG-1,-2, MPEG4 kódolású AVI állományok képet, addig sosem tapasztalt minőségben és egyszerű kezelhetőséggel.

A DP-450 első generációs készülék volt, mely sajnos meg is látszott korlátozott képességein. Egyáltalán nem volt képes az akkor már igen elterjedt feliratok megjelenítésére, s változatos problémákat okozott egy-egy -- nemritkán szabványos -- állomány lejátszása. A készülék kiköpte a DivX 3.xx kodekkel kódolt filmeket is, pedig akkoriban még ezt az úgymond illegális, Microsofttól lopott kódra alapozott kodeket használták széleskörűen az "interneten elérhető filmek" tömörítésére.

A helyzet azóta alaposan megváltozott. A DP-450-et számos másik lejátszó követte a gyártó kínálatában, s az asztali készülékekhez újabb és újabb szoftverfrissítések, firmware-ek érkeztek. A szoftverfejlesztők nem csak az Ogg Vorbis formátumú audioállományok kezelésére tanították meg a kellően erős DSP processzorral, Sigma Designs EM8500 chippel rendelkező DVD-lejátszót, hanem már az annyira hiányolt DivX 3.11 kodek sem ismeretlen számára, sőt, több mint 30 különböző feliratformátumot is képes megjeleníteni a filmek alatt.

Ez azonban meg mindig nem minden. A DP-sorozat későbbi tagjaiba nem csak erősítő és DD/DTS-dekóder került -- a DP-470 jelzésű készülék eredetileg a Jamo számára készült --, hanem internetes és PC-s csatlakozást nyújtó Ethernet porttal (DP-500), valamint merevlemezes bővítéssel (DP-508) rendelkező modelleket is piacra dobott a dán vállalat. Tesztünkben ez utóbbi, többé-kevésbé kiforrott szoftverrel rendelkező, hálózati csatlakozással és 80 GB-os beépített merevlemezzel felszerelt DP-508 modell képességeit mutatjuk be.

Fontos megjegyezni, hogy a DivX 3.11 támogatás napjainkban sem teljes, az eredetileg MPEG4-kompatibilis hardver bizonyos korlátait nem lehetett átlépni. Amint az a cikk végén kiderül, gyorsan mozgó képsorok esetén képtelen a készülék felvenni a tempót, s a lejátszás igen darabossá válik. Ez azonban elnézhető hiba, a hivatalosan nem támogatott kodek lejátszása egyfajta bónuszként értékelhető.

[oldal:DP-508]

A készülék kifejlesztéséhez az alapot a már korábban megismert DP-450 alkotta, melynek meglehetősen konzervatív dizájnja egyeseknek tetszik, míg másoknak nem. Tény, hogy a lejátszó lehetne kicsit áramvonalasabb is, s talán egy kicsit alacsonyabb, de nem hinném, hogy e készülék választása során a külső feltétlenül döntő tényező lenne. A készülék külsőre és belsőre is szinte teljesen megegyezik a korábbi modellel, előlapján a már megszokott nyomógombok, hátoldalán pedig a szokásos kimenetek, RGB-t is támogató SCART, kompozit és SVIDEO videokimenet, a koaxális és optikai digitális, valamint a lekevert sztereó audiokimenet találhatóak meg.

Egyetlen csatlakozó árulkodik az újdonságokról, s ez a DVD-lejátszón igen szokatlan Ethernet port, a beépített 80 GB-os merevlemez létéről csupán egy apró előlapi logó értesít minket. A készülékhez mellékelt távirányító ugyanaz, mint amit a DP-450-hez biztosított a gyártó, a távbizgentyű kicsit homorú kialakítása és gombjai mar akkor is igen rokonszenvesek voltak. A lejátszó összes funkciója és képessége elérhető a távirányító segítségével.

A teszt "konfigurációt" 16:9 káparányú TV-m és a SCART-on keresztül megvalósított RGB csatlakozás biztosította. A DVD-lejátszóban a jelenleg elérhető legújabb, 2.8.3-as verziójú firmware teljesített szolgálatot. Az internetes és PC-s csatlakozást is egyben egy SMC Barricade broadband router nyújtotta, a PC-n pedig a KiSS PC-Link szoftver legújabb, 1.3-as változata futott.

A mellékesen DVD-lemezekkel, SVCD, VCD-lemezekkel is megbirkózó lejátszó beállítása rendkívül egyszerű. A menü több nyelven elérhető, de sajnos magyarul nem tud a készülék. A szokásos, TV-vel és csatlakoztatott audioberendezésekkel kapcsolatos beállítások mellett külön panelen konfigurálhatjuk a készülék saját IP-címét, de a legegyszerűbb megoldást (egy tipikus otthoni, megosztott hálózaton, mely valamilyen broadband routeren keresztül valósul meg) a DHCP használata nyújtja, ez esetben semmit sem kell tennünk, a készülék azonnal képes az internetre csatlakozni, és rádióadásokat fogni.

Érdekes képesség a manuálisan nem konfigurálható, de a hálózaton keresztül szinkronizálódó óra, mely csakis akkor érhető el -- és jelenik meg --, ha a készülék az internetre van csatlakoztatva. A nyári időszámítás beállítását nem implementálták a szoftverfejlesztők, ezért ezt egy plusz 1 órás időeltolódással érdemes kompenzálni.

A PC-hez közvetlenül nem képes csatlakozni a DVD-lejátszó, a Samba-s és windowsos megosztásokat nem kezeli, tehát feltétlenül szükséges a PC-s szoftver telepítése, mely egyfajta szerverként fog üzemelni. A beépített merevlemez pedig mar csak hab a tortan: pár gombnyomással másolhatunk videókat vagy zenei állományokat PC-ről vagy CD/DVD-lemezről a készülék háttértárolójára. A hálózati és merevlemezes képességek kombinálásával a lehetőségeink igen tágra bővülnek.

[oldal:Webradio2, beépített merevlemez]

A KiSS nagyszerűen használja ki a lejátszóba épített dekóderchip MP3-lejátszási és hálózati csatlakozási képességét: Webradio2 néven fejlesztett, a DVD-lejátszóba épített linuxos alkalmazása a teljes NullSoft SHOUTcast kínálatot a TV képernyőjére és a nappaliba, hálószobába varázsolja. Az eddig csak számítógép és PC-s lejátszóprogramok (például Winamp) segítségével hallgatható internetes rádióadások így rendkívül egyszerűen, közvetlenül a DVD-lejátszó segítségével is meghallgathatók.

A világszerte működő SHOUTcast rádiók közül szinte folyamatosan elérhető 4-5000 stream, ez azonban nem ugyanennyi rádióadást jelent, hiszen jónéhány rádió több csatornát is fenntart, esetleg egyetlen csatornát több bitrátán is sugároz, így az internetkapcsolatunk sebességétől függően választhatunk közülük.

A Webradio2 alkalmazás egy naponta többször, 3-4 alkalommal frissített listát kérdez le a KiSS weboldaláról, mely a linuxos kliens számára kezelhető formátumban tartalmazza a www.shoutcast.com weboldalon is megtalálható MP3-as rádióadók listáját. A listázást két fő kategóriára osztotta a KiSS, választhatunk a hallgatni óhajtott rádió nemzetisége -- a rádióadó földrajzi helye (Európa, azon belül Hungary is könnyedén megtalálható) --, valamint a rádió stílusa (pop, alternatív, retro, 80's, stb.) szerint. Vannak adások, melyek több kategóriában is megtalálhatóak. A rendszer nagyon egyszerűen kezelhető és a távirányító segítségével gyorsan megtalálhatjuk kedvenc netes rádióadónkat is.

A Webradio2-nek egyetlen hátránya van: mi magunk nem vihetünk be saját adókat, -- jelenleg legalábbis -- nincs lehetőség saját webcím megadására, valamint a rádióadásokat tartalmazó lista naponta csupán 8-12 óránként frissül. Utóbbi miatt egy kiszámíthatatlanul, periodikusan működő rádióadó esetleg kimaradhat a listából, ha történetesen a frissítés időpontjában nem volt elérhető és nem szerepelt a SHOUTcast felsorolásában. Ettől az apró hiányosságtól eltekintve a Webradio2 kellemes és szórakoztató kikapcsolódást nyújt, s meglepően megbízhatóan működik.

A készüléken található Ethernet port nem csak a Webradio2 alkalmazást látja el internetes csatlakozással, hanem azt is lehetővé teszi, hogy az otthoni hálózatban található PC-kről közvetlenül lejátszhassunk állományokat, vagy beépített merevlemez eseten át is másoljuk azokat a hálózaton keresztül a DVD-lejátszóra. A PC-s kapcsolathoz feltétlenül szükség van egy szerveralkalmazás telepítésére, mely kiszolgálja a DVD-lejátszót.

A windowsos szoftver telepítése és kezelése nem okozhat gondot: a beépített médiakereső rutin leegyszerűsíti a használatot, hiszen pár gombnyomással megkerestethetjük az alkalmazással a PC-n tárolt, DVD-lejátszó által támogatott állományokat. A kereső rutin nem ömlesztve készíti el a listát, hanem megtartja a PC-s könyvtárneveket is, áttekinthető struktúrába rendezve a tartalmat.

A szerveralkalmazásnak nevet is adhatunk, sőt, több PC-n futtatva akár több, különböző nevű szerverünk is lehet az otthoni hálózaton, melyek közül kiválaszthatjuk a DVD-lejátszón, hogy melyikhez szeretnénk csatlakozni. Lehetőség van közvetlen IP-hez is csatlakozni -- ez a funkció azonban saját tapasztalat szerint hibás, nem működik --, de használhatjuk a készülék beépített szerverkeresőjét is. Amint csatlakoztunk a kiválasztott szerverhez, a menürendszer már hasonló ahhoz, mintha egy többféle formátumot tartalmazó lemezt teszünk be a lejátszóba: ki kell választanunk filmet szeretnénk nézni, zenéket hallgatni, vagy képeket szeretnénk böngészni.

[oldal:Tapasztalatok]

A tesztelés során egy régebbi, csupán 10 Mbit/s-os kapcsolódásra képes hálózati kártyával szerelt géppel is kipróbáltam a lejátszást: minden állomány kifogástalanul lejátszható volt Fast Ethernet, 100 Mbit/s-os csatlakozás nélkül is. A lejátszó -- bár a PC Link szoftverben nem látszik és a lejátszón sem jelent meg a könyvtárban -- megtalálta a PC-s könyvtárban elhelyezett feliratot is, így a feliratkezelés is tökéletesen működött a PC-n keresztül is.

Azt azonban semmiképpen sem állítanám, hogy problémamentes a PC-link szoftver. A legfőbb gondot az okozta, hogy a könyvtárstruktúrát hajlamos volt összekeverni a rendszer: ha "A" könyvtárból beljebb léptem mondjuk a "CD1" könyvtárba, akkor ide minden olyan állományt kilistázott, mely más alkönyvtárak CD1 könyvtárában is megtálalható volt.

Hasonló problémát tapasztaltam a beépített merevlemezzel kapcsolatban is. A DVD-lejátszó a JPG képeket nem találta meg, amennyiben mélyebben lettek elhelyezve, mint 2 könyvtár. Tehát van még mit javítani mind a merevlemez, mind a PC-s szoftver és kliens könyvtárkezelésén. Feltehetően ezek a (működést azért nagyon negatívan nem befolyásoló) hibák hamarosan javításra kerülnek, s ezen kívül tényleg megfelelően működött mind a merevlemezről, mind a hálózaton keresztül végzett médialejátszás.

TesztCD eredmények
Felbontások (480x204 - 720x308)
DivX 3.x kodek
fast3k.avi
fast3k.avi (DivX hang)

nincs hang
fast6k.avi

gyors reszeknél lefagy a kép
low15k.avi
low3k.avi

gyors reszeknel befagy a kép
low3k.avi

nincs hang
low6k-320.avi

hang rendben
gyors reszeknel befagy a kép
DivX 5.x kodek
1k-bf.avi
1k-gmc.avi
1k-qpel.avi


nem támogatott kodek hibaüzenet

2pass15k.avi
2pass3k.avi
6k-320.avi
6k-qmc-bf.avi
XviD kodek
1k-bf.avi
1k-gmc.avi

hang rendben
néha befagy a kép
1k-qpel.avi

nem támogatott kodek hibaüzenet
2pass15k.avi
2pass3k.avi
6k-320.avi
6k-gmc-bf-320.avi

hang rendben
néha befagy a kép
JPEG képek
JPEG képek
1000, 1500, 2000, 4000 pixel szélességgel
Muxing (AVI-hang összefûzése)

avimux+ac3, +cbr, +vbr
nandub+ac3, +cbr, +vbr
virtualdub+ac3, +cbr, +vbr

Hangsávok, két hangsáv kezelése
1x-ac3, 1x-cbr, 1x-vbr
2x-ac3, 2x-cbr, 2x-vbr
1x-ac3 + 1x-vbr

mp3-ról ac3-ra váltás rendben
ac3-ról mp3-ra váltáskor
elvész a szinkron
Zenei állományok
AC3 kodek
MP3 (cbr-128k, cbr-320k, vbr) kodek
Ogg Vorbis (vbr, 163k átlag) kodek
Windows Media Audio (cbr, 128k) kodek

A DP-508 tesztelése során természetesen nem hagyhattuk ki az internetről is letölthető teszt-CD állományaival végzett vizsgálatot sem. A lejátszó meglehetősen jól vizsgázott, az MPEG-4 kompatibilis beállításokkal készített állományok lejátszása során nem sok problémába futottunk. A fenti táblázatban feltüntettük, mely állományokat játszotta le a teszt-CD-ről a készülék, s melyeket nem.

[oldal:Konklúzió]

Amint az eredményekből látszik, a DVD-lejátszó csupán a Qpel (Quarter Pixel) beállítással tömörített állományok lejátszását tagadta meg, s mint az várható volt, a nemrég bemutatott DivX hangot sem támogatta. A DivX 3.11 kódolású állományoknál a gyorsan mozgó jelenetek során (főleg nagyobb bitrátán) hajlamos volt a kép a befagyásra, ilyenkor megmerevedik a kép addig, amíg a lejátszó DSP-je nem lesz képes újra dekódolni a tartalmat. Ezalatt az audiolejátszás zavartalanul folyt tovább.

Hasonló képmegállásokat tapasztaltam a GMC beállítással tömörített XviD állományoknál is, s a készülék a Qpel-es XviD-nél is megtagadta a lejátszást. Quarter Pixel beállítással kódolt állományokat csak a DivX Pro-t támogató chipkészletek lesznek képesek feldolgozni, míg az XviD GMC során bekövetkezett szaggatást hibának róhatjuk fel, hiszen DivX esetén ez nem jelent problémát a készüléknek.

A DVD-lejátszó a tesztelt felbontások mindegyikét (16 különböző felbontás 480x204 - 704x308 pixel között) kifogástalanul, méretarányosan, teljes képernyőre nagyítva jelenítette meg. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a zoom lehetőség még mindig kimerül a 120-150-200-300-400 százalékos nagyításban és a képarány állítására sincs lehetőség, ezért az anamorf képarányban kódolt DivX filmeket még mindig nem lehet megfelelően beállítani. Ez azért is fájó pont, mert a jóval olcsóbb, hasonlóan Sigma EM8500 chipet alkalmazó Technosonic lejátszó erre a megjelenése óta képes.

A több mint 30 feliratformátum támogatása -- olvasónk figyelmébe ajánlanám kapcsolódó hírünket -- a KiSS lejátszók egyik óriási előnye, melyet jelenleg egyetlen konkurens modell sem képes nyújtani, a különböző gyártóktól származó lejátszók csupán maximum 2 feliratformátumot (SMI, SRT) támogatnak. A KiSS készüléke minden feliratot megjelenített, mellyel találkozott, kritika csupán a kicsi méretet és a kalapos ékezetes betűket érheti. De legalább vannak ékezetes karakterek.

A filmek mellé fűzött hangsávok közül csupán a két különböző, AC3 és változó bitrátával tömörített MP3 hangsávot tartalmazó AVI lejátszásakor tapasztaltam szinkronhibát, s csak akkor, amikor az AC3-ról próbáltam visszaváltani a változó bitrátájú MP3 hangra. Ekkor a kép és a hang elcsúszott egymástól.

A JPEG tömörítésű képek megjelenítése még 10 megapixeles méretben, 3967 x 2642-es felbontásban sem okozott a készüléknek gondot, s hasonlóan problémamentes volt a Windows Media Audio (WMA), Ogg Vorbis, valamint különböző bitrátájú és fajtájú MP3 állományok lejátszása. Előbbi kettő korrekt támogatása feltétlenül pluszpont a KiSS-nek.

Mielőtt végleg elmerülünk a DivX és Ogg Vorbis állományok között, ne felejtsük el, hogy a DVD-lejátszó DVD-lemezeket is le tud játszani, méghozzá kifogástalan képminőségben, valamint támogatja az MPEG-1, MPEG-2 kodekkel tömörített MPG kiterjesztésű állományokat is. Minden felsorolt állományt DVD-lemezen (DVD-R/RW és DVD+R/RW) is beadhatunk a készüléknek.

Apropó DVD-meghajtó. Két negatívumot meg kell említhetünk: a készülékbe épített optikai meghajtó tálcája még mindig rendkívül hangosan nyílódik és csukódik -- melynek oka a gyors működés --, valamint a beépített merevlemezre történő másolás lassabb DVD-lemezről, mint a helyi hálózatról. Sajnos jóval lassabb -- nyugodtan menjünk el vacsorázni vagy kávézni egy-egy CD-nyi anyag átmásolása alatt.

A hálózati és merevlemezes tudás sajnos a készülék árában is jelentkezik, a DP-508-as készüléket nem is kevéssel 100 ezer forint feletti végfelhasználói bruttó áron mérik az üzletekben. Ezért az árért azonban olyan szolgáltatásokat kapunk, melyet jelenleg senki más nem nyújt asztali készüléken keresztül. A tesztben szereplő készüléket a Karmacom Kft. biztosította, ezúton köszönjük a lehetőséget.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról