Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 9. 11:26

Intel-újdonságok a Consumer Electronics Shown

A Las Vegas-i Consumer Electronics Shown Paul Otellini, az Intel elnöke vázolta vállalatának szórakoztató-elektronikára vonatkozó stratégiáját. Természetesen a világ legnagyobb félvezetőgyártója is egyre komolyabb szeletet szeretne kihasítani magának a 100 milliárd dolláros piacból.

Paul Otellini
Paul Otellini
A Las Vegas-i Consumer Electronics Shown Paul Otellini, az Intel elnöke vázolta vállalatának szórakoztató-elektronikára vonatkozó stratégiáját. Természetesen a világ legnagyobb félvezetőgyártója is egyre komolyabb szeletet szeretne kihasítani magának a 100 milliárd dolláros piacból.

"Az idei évben több mint 350 millió digitális otthoni készülék talál majd gazdára" -- mondta Otellini. "A számítástechnika és a szórakoztató-elektronika közötti határvonalak egyre inkább elmosódnak. A vevők változásra vágynak."

Az Intel egyik legfontosabb újdonsága a videomagnókra hasonlító Entertainment PC (EPC), amely gyakorlatilag egy televízióra kötött teljes értékű számítógép. Az Entertainment PC-hez nem tartozik billentyűzet vagy egér, a felhasználók távirányító segítségével működtethetik a készüléket, amely képek, filmek és zenék lejátszására, illetve tévéműsorok rögzítésére használható.

Amint arról beszámoltunk, Bill Gates nemrégiben bemutatta a Windows Media Center Extendert, azonban az Entertainment PC ennél lényegesen többet takar, hiszen utóbbi esetben egy teljes értékű számítógépről van szó. Az Intel által bemutatott referencia-design Prescott magos Pentium 4 processzort tartalmazott. Otellini elmondása szerint a készüléket az Intel tervezte, de elsősorban azért, hogy beindítsa a PC-gyártók fantáziáját. A kereskedelmi forgalomban várhatóan az év közepén jelennek meg az Entertainment PC-k, 799 dollár körüli áron.

Otellini -- a várakozásoknak megfelelően -- beszélt a Cayley kódnevű technológiáról, amely a nagyfelbontású, nagyképernyős, projektoros televíziók képminőségének javítására szolgál. A Cayley a Liquid Crystal on Silicon (LCOS) egyfajta megvalósítása, amely az Intel tömeggyártásban szerzett tapasztalatai miatt várhatóan a versenytárs megoldásoknál olcsóbb készülékeket eredményezhez.

A LCOS-technológia folyadékkristály-réteget helyez egy fedő üveglapka és egy rendkívül jó fényvisszaverő felület közé, amelyet egy szilíciumlapka tetején elhelyezkedő pixelek tarkítanak. Ezek a rétegek alkotják a kivetítő képernyőkben -- például nagyképernyős, hátsó vetítésű tévékben -- használt mikroképernyőket. A Cayley LCOS-technológia az Intel fejlett szilíciumlapka-gyártási eljárását használja a kiváló minőségű fényvisszaverő felület előállítására, ami kiemelkedően jó képet eredményez.

Az LCOS-technológia egy másik fontos aspektusa, hogy lehetővé teszi több mikroképernyő készítését és a felbontási szintek növelését a mikroképernyők méretének növelése nélkül. Az Intel LCOS-technológia lehetővé teszi, hogy a gyártók a termékek széles választékában, többféle képernyőméret és felbontás esetében felhasználhassák megvilágítási alrendszereiket, és ezáltal csökkenthessék a fejlesztési költségeket és így az árakat.

Az Intel az év második felére tervezi a Cayley-technológiás mikroképernyők szállításának megkezdését. Az Inteltől kapott mikroképernyő-prototípusokra építve számos vezető OEM és HDTV-alkatrészgyártó már dolgozik a termékek fejlesztésén. Ezek közé tartozik az egyesült államokbeli InFocus Corporation, a kínai TCL és Skyworth és a tajvani Primax PDC is.

[oldal:A szórakoztató-elektronikai piac a PC-k nyomában]

Az Intel elnöke emellett számos újdonságról számolt be, elsősorban a hordozható készülékek területén. Az idei év során várhatóan számos gyártó rukkol elő olyan személyi videolejátszókkal, amelyek Intel processzorra épülnek -- mondta Otellini. A CES-en az iRiver, a Creative, valamint a Samsung is kiállította Intel XScale processzorra épülő személyi videolejátszóját. Az aprócska berendezések merevlemezen tárolják a képeket, zenéket és filmeket, a videók lejátszása LCD-kijelzőn, vagy videokimeneten is lehetséges. A merevlemezeket USB2.0 interfészen lehet adatokkal feltölteni.

Az apró hordozható eszközökbe az Intel jelenleg XScale lapkáit ajánlja, de Otellini várakozásai szerint hamarosan ezen a piacon is beköszönt az x86-korszak. "A dolog szépsége az egységességben rejlik. A szórakoztató-elektronika egyre inkább átveszi a számítástechnikai szabványokat" -- mondta Otellini, aki rámutatott, hogy ezen a piacon ma még rendszerint alkalmazás-specifikus áramköröket használnak, azonban a szabványos megoldások terjedése rendkívül jó hatással lesz a fejlesztési időre, költségekre, illetve az árakra.

Az Intel elnöke úgy véli, hogy a szórakoztató berendezések piacán is megfigyelhetők lesznek azok a trendek és folyamatok, amelyek a PC-piacon. A szabványokat egyre szélesebb körben alkalmazzák, ennek köszönhetően a termékek fejlesztési és piacra kerülési ideje lerövidül, az árak csökkennek. "Egy új szórakoztató-elektronikai berendezés fejlesztése ma még 3-5 évig tart, de ez az idő hamarosan 9-24 hónapra rövidülhet" -- véli Otellini. "A PC-piacon már láttuk ezt a folyamatot."

Paul Otellini, valamint az Intel mobil részlegének vezetője, Anand Chandrasekher a Consumer Electronics Shown bemutatták a "Florence" kódnévre keresztelt notebook-prototípust, amely távirányítóként is használható egeret, valamint hordozható Wi-Fi telefont tartalmaz. A Florence kódnevű koncepció PC átmenetet képez a notebookok, a Tablet PC-k és az asztali gépek között.

A számítógép három részből áll, amelyek csuklókkal kapcsolódnak egymáshoz. A Florence Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszert futtat és képes a Tablet PC-khez hasonlóan képes a kézírás felismerésére, noha beépített billentyűzettel is rendelkezik. A Florence prototípusa 12 hüvelykes kijelzőt és Intel Pentium M processzort tartalmaz.

A Florence érdekessége a csuklókban rejlik. Ezek teszik lehetővé, hogy a billentyűzetet rá lehessen hajtani a kijelzőre. Ilyenkor a számítógép gyakorlatilag egy mobil konzollá alakul át és a billentyűzet oldalán található speciális billentyűkkel érhetők el olyan funkciók, mint például a levelezés vagy a zenehallgatás. A számítógépet teljesen szét is lehet hajtani, ilyenkor leginkább egy lapos házba szerelt asztali PC-re hasonlít.

Chandrasekher bejelentette az Intel Carbonado kódnevű grafikus chipjét, amelyet mobiltelefonokba és kéziszámítógépekbe szán. A hírek szerint a Dell következő generációs Axim tenyérgépe az Intel Carbonado videochipre épül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról