Szerző: Miklós Tamás

2003. december 18. 08:54

Athlon 64 alaplapok tesztje

Cikkünkben négy népszerű gyártó -- Albatron, Gigabyte, MSI, Soltek -- Athlon 64-hez tervezett alaplapja kerül terítékre. Aprólékos részletességgel mutatjuk be a termékeket a csomagolástól kezdve a felszereltségen és szolgáltatásokon át egészen a teljesítményig. A végeredmény első látásra igen meglepőnek tűnik.

Az AMD processzorokhoz készült lapkakészletek piacát az Athlon 64 bemutatkozása sem tudta átrendezni. Továbbra is piacvezetőnek tűnik a VIA, mely K8T800 jelzésű lapkakészletével próbálja meg visszaszerezni az NVIDIA által, főként az nForce2-nek köszönhetően elhódított vásárlókat. Az NVIDIA válaszul egy költséghatékony, csupán egyetlen lapkából álló lapkakészletet, az nForce3-at dobta piacra. A többi gyártó azonban továbbra sem tud érdemben beleszólni a VIA-NVIDIA csatába: a SiS ugyan már előrukkolt SiS755 jelzésű Athlon 64 lapkakészletével, azonban arra egyelőre csak 2-3 gyártó épített alaplapot; az ALi az AMD-vel karöltve lépett színre az AMD-8100 klónjával (ALi M1687 jelzéssel), amelyben egyelőre szintén csupán néhány gyártó látott fantáziát; végül pedig az AMD továbbra is csak az Opteron által fémjelzett felső piaci szegmensre koncentrál PCI-X vezérlővel felturbózott AMD-8100 lapkakészletével.

A VIA K8T800 a kor követelményeinek abszolút megfelelő lapkakészlet: az északi híd AGP 8x támogatással bír, mely két irányú 800 MHz-es, 16 bit szélességű HyperTransport kapcsolat segítségével csatlakozik a processzorhoz. Az Athlon 64 integrált memória vezérlőjének köszönhetően nincs is több feladata az északi hídnak, melyhez 8x V-Link (533 MB/s) csatlakozás segítségével kapcsolódik a KT600-nál már megismert VT8237 déli híd. A VT8237 kétcsatornás PATA133 (hagyományos, párhuzamos ATA133) és 4 eszköz fogadására alkalmas SATA (Serial-ATA) RAID vezérlőt tartalmaz; valamint nyolc USB 2.0 csatlakozást, hatcsatornás AC'97 audiót és hálózati vezérlőt is találunk szolgáltatásai között.

Az nForce3 a konkurens termékekkel ellentétben csupán egyetlen chipből áll, ennélfogva költséghatékonyabban előállítható, valamint az alaplapgyártóknak is nagyobb szabadságot ad az alaplapon elfoglalt kisebb helynek köszönhetően. Az nForce3 szolgáltatásai között is megtaláljuk az AGP 8x videocsatolót, a kétcsatornás PATA133 és 4 csatlakozós SATA RAID vezérlőt, a hatportos USB 2.0 vezérlőt, a hatcsatornás AC'97 audiót és a gigabites hálózati vezérlőt. Itt kell megjegyeznünk, hogy bár az nForce3 elvileg tartalmaz SATA vezérlőt, a rá épülő alaplapokon azonban minden esetben külső megoldást alkalmaznak, többnyire a Silicon Image valamelyik SATA RAID vezérlőjét. Ennek oka az, hogy az NVIDIA a jelenlegi nForce3 chipekben letiltotta a megbízhatatlanra "sikerült" SATA vezérlőt.

Cikkünkben elsősorban azt vizsgáljuk, a VIA vagy az NVIDIA megoldása-e a kedvezőbb, nagyobb teljesítményű vagy megbízhatóbb. A memóriavezérlő processzorba költözésének köszönhetően az egyes lapkakészletek közötti különbségek elvileg nehezebben mérhetőek, vagyis a hangsúlyt ezúttal inkább az egyes alaplapok által nyújtott szolgáltatásokra helyezzük.

[oldal:Albatron K8X800 Pro II -- Csomagolás, elrendezés]

Az előzőleg monitor és TV gyártással foglalkozó Albatron 2002-ben robbant be a PC alaplapok piacára, és azóta is meglepően nagy vehemenciával, kiterjedt marketinggel, 3 éves garanciával és egyre jobb minőségű termékekkel próbálja meghódítani a vásárlókat. A cég egyelőre csak a VIA K8T800-ra épít Athlon 64 alaplapot, melyek közül a legjobban felszerelt K8X800 Pro II járt nálunk.

A csillogó, pókkal ékesített zöld dobozban egy albatronosan kék nyákra épülő, hagyományos elrendezésű alaplapot, kézikönyvet, driver CD-t, Intervideo WinCinema Pro szoftvert, valamint az alábbi kiegészítőket találjuk:

  • 1 db SATA adatkábel, 1 db SATA tápkábel
  • 2 db hagyományos PATA adatkábel
  • 1 db hagyományos floppy adatkábel
  • négyportos USB 2.0 kivezetés
  • kétportos FireWire kivezetés
  • MIDI és COM port kivezetés
  • S/PDIF optikai és koaxiális ki- és bemeneteket, valamint fejhallgató és mikrofon csatlakozót tartalmazó kivezetés

Az alaplap teljes ATX méretű, azaz 24 x 30 cm a területe, és az Athlon 64-es vonalon szabványosnak tekinthető 3 db DIMM DDR SDRAM foglalattal rendelkezik. Az alaplap elrendezését nagyban meghatározza az Athlon 64 alaplapokon ritkaságnak számító 6 db PCI csatlakozó (mellyel jelenleg csak az Albatron, Leadtek és Soyo alaplapjain találkozhatunk). Ennek köszönhetően ugyanis túl közel kerültek egymáshoz az AGP és a memória foglalatok: a memóriamodulok cseréjéhez a videokártyát előbb el kell távolítanunk az AGP foglalatból. Ezt az apró bakit leszámítva minden a helyén van a nyákon, az ATX tápcsatlakozót az alaplap alsó szélén találjuk, a PATA csatlakozók mellett; a processzorfoglalat környékén is a megfelelő helyre kerültek a kondenzátorok.

Az alaplap szolgáltatásai közül mindenképp kiemelendő az integrált 192 kHz / 24 bites hangképzésre is képes, 7.1 csatornás VIA Envy 24PT audiochip, melyhez a fentebb is említett S/PDIF ki- és bemenetek teljes választékát kapjuk. A jól felszerelt alaplapok tulajdonosainak már nem is lehet meglepő a két FireWire csatlakozó és a 3com gigabites hálózati vezérlő sem. Ha az alaplap körítéséből nem hiányozna a számítógépház csatlakozóinak színkódolása és hengeres PATA/floppy adatkábelek, a csomag tartalma alapján akár a hibátlan jelzőt is megérdemelné az Albatron alaplapja.

Albatron K8X800 Pro II
LapkakészletVIA K8T800 északi híd
VIA VT8237 déli híd
FSB200-300 MHz, 1 MHz-es lépésekben
Memória foglalatok3 db DIMM DDR SDRAM,
max. 3 GB DDR400/333/266/200
Bővítőhelyek6 db PCI, 1 db AGP 8x
USB csatlakozók6 db USB 2.0
FireWire csatlakozók2 db
SATA, RAIDlapkakészletbe integrált SATA RAID-vezérlő
Hálózati vezérlő3com Marvell Gigabit Ethernet
Integrált audióVIA VT1720 Envy 24PT (7.1)
Méret244 x 305 mm

[oldal:Albatron K8X800 Pro II -- Telepítés, BIOS, overclock]

Az Albatron esetében a később tárgyalt MSI K8T Neo-nál már bevált, 512 MB-os Nanya DDR400 (CL 3) modult használtuk a tesztjeink során. A Windows XP telepítése során minden gördülékenyen zajlott, az összes szükséges meghajtóprogram, szoftver és játék is rendeltetésszerűen futott.

A BIOS Setup a lehetőségek tárházát vonultatja fel: az FSB órajelének MHz-es lépésekben való emelése (200-300 MHz), a memória órajelének beállítása, a memória időzítési értékeinek finomhangolása, a HyperTransport kapcsolat szélességének beállítása semmiség ahhoz képest, hogy a K8X800 Pro II lehetőséget ad a processzor (Vcore), a memória, az AGP, az északi híd, a déli híd és a HyperTransport kapcsolat feszültségének emelésére is! Kiemelendő ezek közül a Vcore, melynek értékét a tesztben szereplő alaplapok egyikén sem lehet ilyen széles tartományok -- 0,8 és 1,9 volt -- között állítani.

A processzor szorzóját is állíthatjuk az Albatron BIOS Setupjában, azonban az Athlon 64 maximális szorzóját -- amely a tesztünkben szereplő Athlon 64 3200+ esetében 10x -- nem léphetjük át, azaz a szorzót 4x és 10x közötti értékre állíthatjuk csak. Emiatt az overclock lehetőségei leszűkülnek az FSB emelésére, amelyet tesztjeink során az alap 200 MHz-ről egészen 233 MHz-ig tudtunk emelni, miközben a processzor feszültségét az alap 1,50 voltról 1,65 voltra emeltük. Úgy tűnt azonban, hogy az általunk tesztelt processzornak itt véget értek a tartalékai, ugyanis 240 MHz-es FSB-vel már 1,80 volton sem volt hajlandó a stabil működésre.

Ha valamit elszúrnánk a BIOS állítgatás közben, az alaplap automatikusan visszaállítja az alapbeállításokat, és újraindítja a rendszert. A sikertelen BIOS frissítés kiküszöbölésére a BIOS Mirror szolgáltatás hivatott: ha a fő BIOS megsérül, egy kapcsoló átállításával válthatunk át a tartalék BIOS-ra.

[oldal:Gigabyte GA-K8NNXP -- Csomagolás, elrendezés]

A Gigabyte legjobban felszerelt, nForce3-150 lapkakészletre épülő alaplapját üdvözölhettük tesztünkben. A Gigabyte jelenleg az egyetlen alaplapgyártó, aki teljes termékskálát vonultat fel az Athlon 64-hez, háromféle nForce3 és négyféle K8T800 alaplap formájában.

A futurisztikus űrállomással ékesített doboz tartalma már első ránézésre is tiszteletet parancsoló. A lényeget képező alaplapon kívül gyors telepítési útmutatót (quick install guide), GigaRAID kézikönyvet, SiI SATA RAID kézikönyvet, Gigabyte matricát és driver CD-t találunk. Ez utóbbin helyet kapott az EasyTune 4 rendszerhangoló és @BIOS internetes BIOS frissítő alkalmazás mellett a Norton Internet Security 2003 szoftvercsomag is. Mindezeken kívül pedig egy halom egyéb csatlakozót és kiegészítőt is rejt a K8NNXP doboza:

  • 2 db SATA adatkábel, 2 db SATA tápkábel
  • 3 db hagyományos PATA adatkábel
  • 1 db hagyományos floppy adatkábel kétportos USB 2.0 kivezetés
  • kombinált kétportos USB 2.0 + kétportos FireWire kivezetés
  • S/PDIF optikai és koaxiális kimenetet, valamint sub/center és hátsó bal/jobb audiocsatlakozót tartalmazó kivezetés
  • SATA kivezetés, melynek segítségével egyik SATA felületű merevlemezünket a számítógépházon kívül is elhelyezhetjük

Felépítését tekintve a Gigabyte a hagyományos, teljes ATX (24x30 cm) méretű Athlon 64 alaplap vonulatot követi, 3 DIMM és 5 PCI csatlakozóval. Az nForce3 egychipes megoldásának köszönhetően a Gigabyte rengeteg hellyel gazdálkodhatott az alaplap tervezése során. Ennek eredményeképp a K8NNXP elrendezése a rengeteg integrált eszköz ellenére is jónak mondható, a memóriamodulok és az AGP csatlakozó között bőven elegendő a hely, az ATX tápcsatlakozó is megfelelő helyre került, az alaplap szélére. A CPU foglalat környékén azonban találhatunk egy magas kondenzátort, amelyre a szerelésnél ügyelni kell, nehogy egy óvatlan mozdulattal letörjük az alaplapról.

A gyártó által hangoztatott 6-Dual Technology képezi a K8NNXP extra szolgáltatásainak oroszlánrészét:

  • Dual Power System (DPS K8) -- A nagyobb stabilitás érdekében, a CPU foglalat melletti DPS csatlakozóba helyezhető a DPS K8 modul, mely az alaplapnak 6 fázisú tápellátást biztosít. A modul plusz szolgáltatása a beépített, modern trendeket követő kékes színű LED.
  • Dual Cooling -- Két hűtőventilátor képezi az alaplap aktív hűtését, az egyik az nForce3-at hűti, a másik pedig a DPS K8 egységet. Megjegyeznénk, hogy ez a halk számítógépre vágyó felhasználók esetében nem feltétlenül előnyös "szolgáltatás".
  • Dual CPU Bandwidth -- Vagyis kétszeres CPU sávszélesség. A Gigabyte mérnökei így aposztrofálják a K8 családú processzorok 64 bites végrehajtási képességét (részünkről egy apró mosollyal díjazzuk a Gigabyte marketingeseinek eme leleményességét).
  • Dual LAN -- Két integrált Realtek hálózati vezérlőt is használhatunk, melyek közül az egyik gigabites sebességre is képes.
  • DualBIOS -- A Gigabyte által szabadalmaztatott eljárás, melynek segítségével a BIOS esetleges sérülése esetén igénybe vehetünk egy tartalék BIOS chipet.
  • Dual RAID -- GigaRAID PATA-133 RAID és Silicon Image SATA RAID vezérlő is rákerült az alaplapra, kiegészítve az alaplapi lapkakészletbe integrált PATA-133 vezérlőt.

A sok integrált eszköz felsorolásából nem maradhat ki a Realtek 5.1 csatornás audiochip és a FireWire vezérlő sem. Mindent összevetve, a körítés impresszív és csaknem verhetetlen, a számítógépház csatlakozóinak színkódolása sem maradt el, így csupán a hengeres PATA/floppy adatkábelek hiánya adhat némi okot a kukacoskodásra.

Gigabyte GA-K8NNXP
LapkakészletNVIDIA nForce3-150
FSB200-300 MHz, 1 MHz-es lépésekben
Memória foglalatok3 db DIMM DDR SDRAM,
max. 3 GB DDR400/333/266
Bővítőhelyek5 db PCI, 1 db AGP 8x, 1 db DPS
USB csatlakozók6 db USB 2.0
FireWire csatlakozók2 db
SATA, RAIDSilicon Image SiI-3512 SATA RAID-vezérlő
GigaRAID PATA133 RAID-vezérlő
Hálózati vezérlőRealtek RTL8110S Gigabit Ethernet
Realtek RTL8201 10/100 Ethernet
Integrált audióRealtek ALC658 (5.1 AC'97)
Méret244 x 305 mm

[oldal:Gigabyte GA-K8NNXP -- Telepítés, BIOS, overclock]

Az Albatron és az MSI alaplapoknál is használt, 512 MB-os Nanya DDR400 (CL 3) modult használtuk a K8NNXP tesztelése során. A Windows XP telepítése nem hozott semmi meglepőt, minden probléma nélkül sikerült telepítenünk az összes integrált eszköz meghajtóprogramját és a teszteléshez használt szoftvereket is. A tesztelés során azonban kismértékű instabilitást tapasztaltunk, mely a Halo, az Unreal Tournament 2003 és a SPECViewperf futása közben is jelentkezett. Egyértelmű bűnösnek a memóriát kiáltottuk ki, azonban mivel a tesztek így is lefutottak, nem láttuk értelmét egy másik memóriával újrakezdeni a tesztelést. Amennyiben ezt az alaplapot választjuk, mindenképp érdemes márkás, a Gigabyte által ajánlott memóriamodult vásárolni hozzá.

A K8NNXP BIOS Setupjában a Gigabyte alaplapoknál már megszokott módon, a CTRL-F1 billentyűkombináció segítségével csalhatóak elő a finomhangolási beállítások. Az Albatronhoz hasonlóan itt is lehetőség van az FSB MHz-enkénti állítására (200-300 MHz), a memória órajelének beállítására és a memória időzítések finomhangolására. Valamint, lehetőség van a processzor (0,8-1,7 volt), az nForce3, a HyperTransport csatoló és a memória feszültségének szabályozására is.

Nagy reményeket fűztünk az nForce3-alapú K8NNXP overclock képességeihez, hiszen minden adott volt a sikerhez: Dual Power System, FSB beállítástól független PCI/AGP órajel, kiterjedt finomhangolási lehetőségek, neves gyártó és láthatóan átgondolt tervezésű alaplap. Mindezek ellenére azonban a K8NNXP csupán 227 MHz-ig tűrte az FSB emelést, amely meglepő módon alattamarad az Albatron és a K8T800 által elért értéknek.

A tuningolásban való kisebb csalódásunk után még egy, apró fekete pontot kiosztottunk a BIOS Setupban található hardver monitornak, ami a pontos értékek kijelzése helyett csupán "OK" jelzést mutat a feszültségekre:

[oldal:MSI K8T Neo-FIS2R -- Csomagolás, elrendezés]

Az MSI egyelőre csupán egyetlen Athlon 64 alaplapot forgalmaz, ez pedig nem más, mint a full extrás, VIA K8T800 lapkakészletre épülő K8T Neo-FIS2R, mely az Athlon 64 színre lépésével egyidőben került piacra.

Az alaplap október elején jelent meg hazánkban, s mivel annak idején még nem lehetett külön Athlon 64 processzort kapni, az MSI előzékenyen azt is mellékelte a csomagban, egy AVC márkájú CPU hűtő társaságában. Maga az alaplapdoboz ennélfogva tekintélyt parancsoló méretű, tetszetős zöld-narancssárga színekben pompázik -- itt azonban véget is ért az MSI grafikusainak munkája, a dobozon látható egyéb grafikai elemekből hiányzik minden ötletesség.

A doboz belseje a már megszokott, részletes használati útmutatót, SATA RAID használati útmutatót és egy MSI driver CD-t rejt. Ez utóbbin helyet kapott a CoreCenter túlhajtó és hardver monitorozó, a Live Update 3 internetes BIOS frissítő és a Trend PC-cillin 2002 víruskereső is. Mindemellett a doboz az alábbi kiegészítőket tartalmazza:

  • 1 db SATA adatkábel, 2 db SATA tápkábel
  • 1 db hengeres PATA adatkábel
  • 1 db hengeres floppy adatkábel
  • D-Bracket kivezetés: 1 db USB 2.0 port + D-LED (a hibakeresést megkönnyítő LED mátrix)

Az MSI-re jellemző vörös színezetű, teljes ATX méretű alaplap a Gigabyte K8NNXP-hez hasonlóan 5 PCI és 3 DIMM foglalatot vonultat fel, és dacára annak, hogy északi és déli híd, valamint jó néhány integrált eszköz is megtalálható rajta, letisztult és logikus elrendezésű. A memóriacserét nem akadályozza az AGP-s videokártya, az ATX tápcsatlakozó az előbbiekben tárgyalt alaplapokhoz hasonlóan a nyák szélén helyezkedik el, a processzor-foglalat környékén pedig biztonságos helyen, katonás rendben sorakoznak a kondenzátorok.

Az integrált eszközök közül nem hiányzik semmi: az alaplapon találhatunk 5.1 csatornás Realtek ALC655 audiochipet, Realtek gigabites hálózati vezérlőt, FireWire csatolót és Promise SATA RAID vezérlőt is. A számítógépház csatlakozóinak színkódolása, a hengeres PATA és floppy kábelek pedig felteszik a koronát az MSI kitűnő szolgáltatásaira.

A fentebb felsorolt, szegényes kiegészítő kivezetés választék pedig ne tévesszen meg senkit: az MSI különleges megoldást választott. Ahogy az az alábbi képen is jól látható, a gyártó igyekezett a lehető legtöbb csatlakozót az alaplapi hátsó kivezetésre építeni:

MSI K8T Neo-FIS2R
LapkakészletVIA K8T800 északi híd
VIA VT8237 déli híd
FSB190-280 MHz, 1 MHz-es lépésekben
Memória foglalatok3 db DIMM DDR SDRAM,
max. 2 GB DDR400/333/266
Bővítőhelyek5 db PCI, 1 db AGP 8x
USB csatlakozók8 db USB 2.0
FireWire csatlakozók2 db
SATA, RAIDlapkakészletbe integrált SATA RAID-vezérlő
Promise PDC20278 SATA/PATA133 RAID-vezérlő
Hálózati vezérlőRealtek RTL8110S Gigabit Ethernet
Integrált audióRealtek ALC655 (5.1 AC'97)
Méret245 x 305 mm

[oldal:MSI K8T Neo-FIS2R -- Telepítés, BIOS, overclock]

A előző két alaplapnál is már használt, 512 MB-os Nanya DDR400 modult hívtuk segítségül ezúttal is, mely tartós használat során is meglepően jó stabilitást biztosított. A meghajtóprogramok és a szoftverek telepítése ezúttal is hibátlanul zajlott le, az alaplappal kapcsolatban a mindennapos felhasználás során semmilyen kifogásunk nem volt.

Ennél jóval komolyabb kihívást jelentettek a BIOS Setup hibái. Első körben az AMD különleges Cool'n'Quiet szolgáltatását szerettük volna tesztelni, ezt azonban a gyárilag az alaplapba égetett BIOS (v1.0) hibája nem tette lehetővé. Az MSI malmaiban lassan őrölnek, csaknem 3 hét várakozás után juthattunk hozzá a javított, 1.1-es verziószámot viselő BIOS frissítéshez.

Azonban, mint ahogy az időközben kiderült, ez is tartalmazott még egy súlyos hibát: bár az alaplap a BIOS Setupja alapján tuningbarátnak tűnik, azonban a processzor feszültségét bármilyen értékre is állítjuk, a CPU mindig a gyári alapbeállításnak megfelelő 1,50 volton fut -- ez pedig igen nehézkessé teszi a túlhajtást. Sajnos hiába vártunk az újabb BIOS frissítésre, mely talán javítaná ezt a súlyos hiányosságot. A hibával kapcsolatosan küldtünk érdeklődő emailt az MSI supportjára is, tőlük azonban mind a mai napig nem érkezett válasz.

Az így előállt faramuci helyzet miatt ki is zártuk a tuningolási tesztből az MSI K8T-t, ugyanis az alaplap a feszültség emelés hiánya miatt még konzervatív időzítési beállítások és csökkentett HyperTransport órajel mellett sem volt hajlandó a 10 százalékos tuningot jelentő 220 MHz-es FSB beállítással stabil működést produkálni.

A feszültségemelési hiba miatt nem került sor a D.O.T. (Dynamic Overclocking Technology) tesztelésére sem. Ez a megoldás tenné lehetővé a processzor terhelésfüggő túlhajtását, vagyis amikor egy teljesítmény-éhes alkalmazást vagy játékot indítunk, az alaplap automatikusan növelné az FSB-t.

[oldal:Soltek SL-K8AV2-RL -- Csomagolás, elrendezés]

A Soltek ötféle piacon lévő Athlon 64 alaplapja közül a legjobban felszerelt VIA K8T800 lapkakészletre épülő terméke járt nálunk.

A Soltek, egy bizonyos német csokimárka és a 10 évvel ezelőtti női divat által is fémjelzett lila színű csomagolásban egy nem kevésbé lila alaplap, kézikönyv, telepítő CD, valamint ajándékszoftverek egész sora fogadja a vásárlót:

  • Soltek M.O.M. hardver monitorozó
  • DriveImage 4.0 merevlemez másoló és -archiváló
  • PartitionMagic 6.0 SE particionáló
  • PC-cillin 2002 víruskereső
  • RestoreIT! 3 Lite adat archiváló
  • VirtualDrive 7 CD-ROM emulátor

A tetszetős szoftverválaszték után az egyéb kiegészítők listája lényegesen szegényesebbnek tűnik:

  • 2 db SATA adatkábel, 1 db SATA tápkábel (2 SATA egységhez)
  • 1 db hengeres PATA adatkábel
  • 1 db hagyományos floppy adatkábel

Fontos kiemelnünk, hogy bár az alaplap elvileg nyolc USB 2.0 port kezelésére képes, azonban az alaplapon hátulra csak kettő van ezek közül kivezetve, a többihez nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő csatlakozóról.

A K8AV2-RL már első ránézésre is furcsának hat, és erről nem csak a lila színben pompázó csatlakozók tehetnek. A 22 x 30 cm területű alaplap elrendezése elüt a szokványostól: DIMM memóriafoglalatból csak kettőt találhatunk rajta, mégpedig meglepő módon az alaplap jobb szélén. A memóriafoglalatok 90 fokos elforgatásának köszönhetően a processzor-foglalatot és a CPU hűtő rögzítő mechanizmusát is elforgatva találjuk. Ez azonban a hűtő keretének méretei miatt úgy tűnik, megoldhatatlan feladat elé állította a Soltek mérnökeit: a CPU foglalat környékén, mindkét oldalon veszélyes helyzetben találhatóak az alaplapi kondenzátorok.

Öröm az ürömben, hogy a formabontó elrendezésnek köszönhetően a memória cseréjénél nem ütközhetünk akadályokba. Piros pontot érdemel a hengeres PATA adatkábel és az ATX tápcsatlakozó megfelelő pozíciója, azonban ezt máris elvehetjük az alaplaptól, ha figyelembe vesszük a hengeres floppy kábel és a számítógépház csatlakozók színkódjának hiányát.

Soltek SL-K8AV2-RL
LapkakészletVIA K8T800 északi híd
VIA VT8237 déli híd
FSB200-250 MHz, 1 MHz-es lépésekben
Memória foglalatok2 db DIMM DDR SDRAM,
max. 2 GB DDR400/333/266
Bővítőhelyek5 db PCI, 1 db AGP 8x
USB csatlakozók8 db USB 2.0
FireWire csatlakozók-
SATA, RAIDlapkakészletbe integrált SATA RAID-vezérlő
Hálózati vezérlőVIA VT6103 10/100 Ethernet
Integrált audióVIA VT1616 (5.1 AC'97)
Méret220 x 305 mm

[oldal:Soltek SL-K8AV2-RL -- Telepítés, BIOS, overclock]

A Soltek alaplapjának tesztelése során nem várt problémába futottunk. Az alaplap BIOS-a nem volt hajlandó megfelelőképpen felkonfigurálni az MSI és az Albatron esetében is jól bevált 512 MB-os Nanya DDR400 (CL 3) memóriánkat, már a Windows XP telepítője is kékhalált produkált. Felmentőseregként érkezett 2 db 256 MB-os Kingmax DDR400 (CL 2,5) memóriamodul, melyek azonban meglepő módon az MSI és az Albatron alaplapokban nem voltak hajlandóak megfelelően működni. Továbblépve ezen az apró buktatón, a Soltek üdvöskéje minden további kanyart kifogástalanul vett, semmilyen egyéb anomáliát nem tapasztaltunk.

A BIOS Setup ezúttal kevés lehetőséget biztosít a memória finomhangolására, pedig ennek a mi esetünkben jó hasznát vehettük volna: Nanya modulunknál a Tras időzítési érték helytelen automatikus kiválasztását jó lett volna korrigálni.

Szerencsére a processzor túlhajtására jó eséllyel pályázhatunk: az FSB-t 200 és 250 MHz között MHz-es lépésekben állíthatjuk; a processzor, az AGP és a memória feszültségét is emelhetjük. A CPU szorzóját az Albatron alaplapnál már tárgyalt keretek között módosíthatjuk, vagyis a gyári alapbeállítás (10x) fölé itt sem mehetünk.

Tuningolási erőfeszítéseink a Gigabyte K8NNXP-hez hasonló eredményt hoztak. Maximum 226 MHz-es FSB-vel, 1,65 voltos feszültségen tudtuk biztosítani a stabil működést.

[oldal:Tesztkörnyezet, FSB teszt]

Méréseinket az alábbi konfiguráción végeztük:

Hardverkörnyezet
ProcesszorAMD Athlon 64 3200+ (2.00 GHz, 200 MHz FSB)
AlaplapAlbatron K8X800 Pro II (VIA K8T800)
Gigabyte GA-K8NNXP (nVIDIA nForce3-150)
MSI K8T Neo-FIS2R (VIA K8T800)
Soltek SL-K8AV2-RL (VIA K8T800)
Memória1 x 512 MB Nanya DDR400 SDRAM (CL 3)
2 x 256 MB Kingmax DDR400 SDRAM (CL 2,5) - Soltek
MerevlemezSeagate Barracuda 7200.7 80 GB PATA-100
VideokártyaATI Radeon 9800 Pro 128 MB AGP 8x
Szoftverkörnyezet
Operációs rendszerMicrosoft Windows XP Professional SP1a
DirectX 9.0b
DriverekATI Catalyst 3.9
nVIDIA nForce Platform Driver 3.13
VIA Hyperion 4.49p
Tesztprogramok3DMark 2001 SE
3DMark 03
AIDA32 v3.88
AquaMark 3
CineBench 2003
Gun Metal Benchmark 2
Halo
PCMark 04
Quake III Arena
ScienceMark 2.0 Beta 23SEP03
SiSoft Sandra 2004
SPECViewperf 7.1
Unreal Tournament 2003
WinRAR 3.20
Wolfenstein - Enemy Territory

Processzorunk FSB-jét minden esetben a gyári 200 MHz-es beállításon hagytuk, azonban a legtöbb esetben az alaplapok felfelé vagy épp lefelé csalnak 1-2 MHz-et. Ennek ellenőrzésére a CPU-Z-t hívtuk segítségül:

Legkorrektebbnek -- ha lehet ezzel a jelzővel élni -- ebben az esetben az MSI alaplapja bizonyult.

[oldal:Memóriatesztek, WinRAR]

Alaplapjaink memóriasebességét az AIDA32 és a Sandra legújabb verzióinak segítségével teszteltük.

A tapasztalható minimális különbségek elsősorban az árnyalatnyi FSB eltérésének tudhatóak be, hiszen a K8 családú processzoroknál az alaplapi lapkakészlet már nem befolyásolja az elérhető memória teljesítményt.

A memória késleltetését a ScienceMark Memory Latency tesztjével mértük le.

A CL3-as Nanya memóriánkkal inkompatibilis Soltek orrhosznyi előnyre tett szert a kedvezőbb időzítésű (CL 2,5) Kingmax memóriának köszönhetően.

Az általános felhasználás szimulálására egy valós életből vett sebességtesztet használtunk. Egy 1,4 GB-os fájlt tömörítettünk be ZIP csomagba a WinRAR segítségével.

Meglepő módon az eddig magabiztosan vezető Soltek ebben a tesztben némileg háttérbe szorult, a Gigabyte és az MSI -- dacára az eltérő alaplapi lapkakészletnek -- fej-fej mellett végzett.

[oldal:3DMark, PCMark, AquaMark]

A "mark" végződésű tesztelőprogramok úgy tűnik, a sorozatos fiaskók hatására sem veszítenek népszerűségükből. Radeon 9800 Pro kártyánkat a 3DMark utolsó két kiadásával izzasztottuk meg.

Ebben a tesztben egyértelműen a VIA K8T800 lapkakészletre épülő alaplapoké az elsőbbség. Az elsőként befutó MSI csaknem elérte a 20000 pontos "álomhatárt" is.

Az MSI AGP kezelése 3DMark 03 alatt is kitűnőre vizsgázott, hiszen a konfiguráció annak ellenére is első helyre került a végelszámolásban, hogy az általános feldolgozási teljesítményt mérő CPU tesztben csak az utolsó helyen tudott befutni.

A Futuremark legújabb, általános PC benchmarkja nemrég lépett színre. A PCMark 04 többszálú teljesítmény mérő modulja igazi unikum az általános tesztelőprogramok piacán.

Vélhetően a kedvezőbb késleltetésű memóriának köszönhetően a PCMark a Soltek alaplapját favorizálja.

A korszerű DirectX 9 motort használó AquaMarkban a 3DMark 03 eredményeket látjuk viszont: ismét az MSI a befutó, noha a CPU tesztben itt is a mezőny végére került.

[oldal:Játéktesztek]

Játéktesztjeinkhez minden esetben 640x480-as felbontást és 32 bites színmélységet használtunk. A Halo, a Quake III és a Wolfenstein - Enemy Territory esetében a grafikai részletességét is minimálisra csökkentettük, hogy elkerüljük a videokártya esetleges szűk keresztmetszeteit.

A 3DMark és AquaMark eredményektől merőben eltérő képet mutat a Microsoft látványos lövöldözős játékában tapasztalt teljesítmény. Ezúttal a Soltek végzett az első, az MSI pedig csak az utolsó helyen.

A lassan nyugdíjas éveit taposó Quake III sem maradhatott ki tesztünkből: a Halóhoz hasonló eredményeket kaptunk, a Soltek alaplapja még a 400 FPS-es határt is át tudta lépni.

Az Unreal Tournament 2003 sem tudja átrendezni a kialakult erősorrendet, ismét a Soltek a favorit.

A továbbfejlesztett Quake III motort használó Wolfenstein - Enemy Territory is csupán megerősíti az előzőekben kialakult sorrendet.

A Yeti Studios által fémjelzett Gun Metal akciójáték benchmark változatában visszaköszönnek a 3DMark és AquaMark eredményei, az MSI felülkerekedik a Solteken.

[oldal:Professzionális alkalmazások]

A professzionális grafikai teljesítményt a SPECViewperf 7.1, illetve a Maxon CineBench 2003 szoftverekkel mértük le.

A 3D leképezési (rendering) és CAD/CAM tervezéső modulokat is tartalmazó SPECViewperf minden tesztjében a Soltek érte el a legmagasabb pontszámot; utolsó helyen -- vélhetően az nForce3 lapkakészletnek köszönhetően -- a Gigabyte alaplapja végzett.

A CineBench tesztjeiben hajszálnyiak csupán az egyes alaplapok közötti eltérések, ám ezúttal is a Soltek végzett az első helyen.

[oldal:Tuningeredmények]

Tesztünk során az alábbi legmagasabb, stabil magórajeleket tudtuk elérni:
  • Albatron: 2,33 GHz
  • Gigabyte: 2,27 GHz
  • MSI: a magfeszültség emelés lehetőségének hiánya miatt kizártuk a tuningtesztből
  • Soltek: 2,26 GHz

A memória órajelét a tuningolás során 333 MHz-re korlátoztuk minden esetben, megakadályozandó, hogy a memória órajelének túlzott emelése instabilitást eredményezzen. Grafikonjainkon a tuningolással elért eredményeket pirossal jelöltük.

Az alap 2,00 GHz-en nem túl fényesen teljesítő Albatronnak a tuning szárnyakat adott: magasan a mezőny és a 20000-es "álomhatár" felett teljesített 3DMark 2001 SE alatt. Figyelemre méltó továbbá az Gigabyte tuningeredménye is, amely alattamarad az MSI alapórajelen mért teljesítményének.

Kevésbé meggyőzően ugyan, de újból az Albatron győzött, ezúttal a Quake III timedemójában.

[oldal:Konklúzió]

Nehéz feladat elé állított minket a tesztünkben szereplő négy alaplap. Az Athlon 64 integrált memóriavezérlőjének köszönhetően bejött a számításunk: az egyes alaplapok közötti sebességkülönbség a legtöbb esetben minimális, alig néhány százalékra tehető. Fontosabb tehát a csupán a grafikonok által kialakított, a valóságban azonban alig mérhető "FPS" és "3DMark Score" különbségek helyett megkeresni az alaplapokban rejlő egyéniséget.

A tesztgépünkben először vendégeskedő MSI K8T Neo-FIS2R rendkívül jó felszereltséggel, átgondolt, logikus tervezésű nyákkal és stabil munkabírásával kiérdemelte a "nyugodt erő" titulust. Annak ellenére sem fordultunk el tőle, hogy az overclock nem tartozik az erősségei közé -- bízunk benne, hogy előbb-utóbb az MSI mérnökei összeszedik magukat, és előrukkolnak egy tuningbarát BIOS frissítéssel.

Elsősorban azoknak ajánljuk az MSI termékét, akiket az overclock kevésbé vonz, ám annál fontosabbnak érzik a szolgáltatások széles választékát, a könnyű szerelhetőséget vagy épp a Cool'n'Quiet technológiát.

A Soltek SL-K8AV2-RL igazi csodabogár: lila csatlakozói, különleges elrendezése, valamint a memóriával kapcsolatos furcsaságai miatt ragadt rá tesztünk során a "különc" jelző. Nem szabad azonban elfelednünk, hogy a kezdeti nehézségek után egy stabil, gyors, közepesen jól tuningolható alaplapot üdvözölhettünk személyében.

A Soltek alaplapját főként árérzékeny olvasóinknak ajánljuk, akik az integrált PATA RAID, Gigabit Ethernet és FireWire eszközöket mellőzni tudják -- ám cserében értékelik a mellékelt szoftvereket, az overclock adta lehetőségeket és a játékok alatt nyújtott meggyőző teljesítményt.

A Gigabyte GA-K8NNXP az alaplapok között igazi jelenségnek számít: verhetetlen körítése, az nForce2 után igazi sztárként üdvözölt nForce3 lapkakészlete és egyedi megoldásai alapján egyértelműen a "nagymenő" címet érdemli. Tesztünk során azonban a várakozásoknak nem éppen megfelelően szerepelt az Gigabyte terméke. Sem teljesítményben, sem stabilitásban, sem tuningolhatóságban nem tudta lekörözni a többieket.

Mielőtt azonban teljesen leírnánk a Gigabyte alaplapját, fontos hangsúlyoznunk, hogy bár összességében nem a mezőny legjobb alaplapjáról beszélünk, vitathatatlanul ez jelenleg a világ legjobban felszerelt Athlon 64 alaplapja. Aki tehát fontosnak tartja a szolgáltatások tekintetében a maximumot, vagy épp jó hasznát venné az általunk favorizált külső SATA eszköz csatlakoztatási lehetőségnek, annak egyértelműen a K8NNXP-t ajánljuk.

S végül elérkeztünk tesztünk győzteséhez, az Albatron K8X800 Pro II-höz. Mind közül ennél az alaplapnál éreztük egyértelműen azt, hogy "minden a helyén van". 6 PCI bővítőhely; FireWire; gigabites hálózati vezérlő; kitűnő, S/PDIF ki- és bemenetekkel is felvértezett, hardveres integrált audió; beállítási lehetőségek garmadája (BIOS Setup); kimagaslóan jó tuninglehetőségek. Az Albatron alaplapokhoz járó 3 éves garancia pedig csupán hab a tortán. Kíváncsian várjuk az Albatron nForce3 alaplapját!

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról