Szerző: Ady Krisztián

2003. november 26. 21:26

Távol-keleti kényelem: magyar nyelvű menü, ékezetes felirat

A hongkongi Nready által gyártott Technosonic MP-101 másodszor került kínpadra szerkesztőségünkben: az újabb, gyors teszt apropója a magyar nyelven is beszélő, DivX 3.11 támogatást és feliratkezelést nyújtó firmware megjelenése.

A hongkongi Nready által gyártott, Technosonic MP-101 néven piacra kerülő, MPEG4 kódolású videoállományok lejátszására is képes asztali DVD-lejátszó készülék már vendégeskedett szerkesztőségünkben. Az első készülékről készült, korábban megjelent tesztünk itt olvasható. Újabb vizsgálatunk apropóját mi más adhatta volna, mint egy frissített belső program, egy új firmware, mely már magyar nyelven is beszél.

A dán KiSS Technologies népszerű, immáron hazánkban is kapható DP-450 és DP-500 lejátszóihoz hasonlóan a Technosonic MP-101 is a Sigma Designs referenciadizájnjára épülő elektronikát tartalmaz, melyen az EM8500 MPEG-4 dekódolásra is képes DVD-dekóderchip található meg. A KiSS lejátszója természetesen jelentős előnyben van a napjainkban megjelenő hasonló termékekkel szemben: a vállalat mérnökei közel 1 éves előnnyel -- és tapasztalattal -- rendelkeznek a chipet vezérlő szoftver fejlesztésében.

Májusi tesztünket egy kérdéssel zártuk, nem tudtunk ugyanis semmit az MP-101 terméktámogatásáról, arról, hogy vajon milyen rendszerességgel készülnek szoftverfrissítések az Nready ígéretes lejátszójához. Ezen a téren a KiSS Technologies egyszerűen etalonnak számít. Nem tudhattuk, vajon kijavításra kerülnek-e a gyermekbetegségek, a készülék szoftvere ugyanis tartalmazott pár jelentős hibát.

Ugyanígy kérdéses volt, vajon készül-e DivX 3.xx kodeket támogató szoftver, valamint a fejlesztők implementálják-e a feliratok kezelését a noname lejátszóba, s ha igen, milyen formátumokat lesz képes kezelni a készülék. A kérdésésekre ma már egyértelműen válaszolhatunk minitesztünkben.

A Technosonic MP-101 DivX-lejátszóhoz az elmúlt időszakban folyamatosan érkeztek a frissítések, melyeket egy-két egyszerű lépéssel be lehet írni a lejátszóba. Időközben támogatásra került a DivX 3.11 kodek, az igazi áttörést azonban a belső firmware 247-es változata hozta el, mely elsőként tartalmazott felirattámogatást. Ekkor sajnos ez a funkció még használhatatlannak bizonyult: a Linux-alapú vezérlőszoftver tíz esetből kilencszer lefagyasztotta a készüléket a felirat kiválasztása során.

A következő, 248-as szoftver bár jelentősen javított a felirat kiválasztásának stabilitásán, továbbra sem nyújtott 100 százalékos megoldást a problémára, ráadásul a megjelenített felirat el volt csúszva a képernyőn a jobb oldalra. Ebben a firmware-ben jelent meg elsőként a magyar nyelvű menü, mely szintén javításra szorult, egyes menüpontok oroszul, mások lengyelül szólaltak meg a magyar OSD kiválasztása esetén.

A legfrissebb, 2003. október 31-én megjelent firmware a 252-es verziószámot viseli. Ez a frissítés számos javítást, újdonságot, eddig el nem érhető funkciót és végre 100 százalékosan stabil feliratkezelést hozott magával. A lejátszó egyelőre csak a SubRipper program által készített .srt feliratokat hajlandó megjeleníteni.

[oldal:Újdonságok]

Az új firmware a feliratok mellett "simább" DivX 3.xx támogatást nyújt, a tesztelés alatt próbált állományok lejátszása meglepően zavartalan volt, noha e feladat oroszlánrészét az EM8500 dekóderchip 150 MHz-es RISC processzora végzi. A kipróbált DivX és XviD videokodekkel tömörített állományok között számos AC3 hanggal is rendelkezett, melyek végig szinkronban voltak a képpel, nem csúsztak el az állományban történő gyorskeresés mellett sem.

Apropó gyorskeresés: az új szoftverrel a lejátszó képes DivX és XviD állományokban -- képpel együtt -- gyors előre- és hátratekerést végezni. Ez a módszer a korábbi percenkénti ugrást váltotta fel, lényegesen kontrollálhatóbb keresést biztosítva. Előretekerés közben előfordult, hogy a felirat elcsúszott a képtől, egy "gyors" felirat ki- és bekapcsolás azonban megoldotta ezt a gondot.

A feliratok időzítése egyébként lehetne egy hajszálnyit pontosabb. Jelenleg talán pár tizedmásodperccel korábban jeleníti meg a lejátszó a szövegeket mint kellene, ez a pontatlanság azonban nem túl zavaró, s bőven ellensúlyozza a kiváló ékezetkezelés. Az MP-101, mint az a képeken is látható, kifogástalanul jelenítette meg a magyar ékezetes feliratokat is.

További jelentős különbség a konkurens modellekkel szemben, hogy a Technosonic lejátszó nem követeli meg, hogy a felirat neve megegyezzen az AVI állomány nevével. Az adott könyvtárban akár több, különböző nevű .srt állomány is lehet, melyek között a felirat gomb segítségével lehet váltani. A feliratok betöltődése sajnos egy kicsit lassú, néha akár 20-30 mp-ig is eltarthat.

További újdonság a könyvtárak kezelése, végre nem egyetlen listába ömlesztve találjuk meg a CD- vagy DVD-lemezen található lejátszható/megtekinthető állományokat, hanem a könyvtárak között navigálva hozhatunk létre lejátszási listákat. Ez az apró újítás is jelentősen javítja a készülék használhatóságát. A készülék gond nélkül olvasta a DVD-RW lemezre ISO formátumban írt AVI, MP3 és JPEG állományokat is.


Bár a tesztelésre kapott második MP-101 példány nem rendelkezett DVI-kimenettel, az új firmware a korábbi modellek tulajdonosainak e téren is nyújt újat. A korábbi készülékek DVI- és komponens kimenete 576 soros progresszív és 720 soros 50 Hz-es progresszív üzemmóddal bővült, s remélhetőleg eltűntek a képről a korábban meglévő vízszintes zavaró csíkok is. Sajnos ez utóbbi hibajavítást már nem volt módunk leellenőrizni.

Az MP-101 az MP3-állományok kezelésében is javult. A lejátszás közben végre lehetőség nyílik navigálni a számok között, és lejátszás közben meg is jeleníti a készülék a kiválasztott állomány adatait. A JPEG képek kezelése terén is javult a helyzet: amennyiben olyan képpel találkozik a lejátszó a diavetítés alatt, melyet nem képes értelmezni, fagyás és kilépés helyett átugorja az adott képet. Teljes képernyős nézet esetén az "Angle" gomb segítségével a kép az óramutató járásával egyező irányba elforgatható.

Az MP-101 lejátszó az új firmware-rel jelentősen továbblépett korábbi szintjén. Egyetlen negatívumként a kissé lassú feliratbetöltődést említeném meg, valamint azt, hogy lehetne valamivel kisebb a betűméret: hosszabb sorok esetén kilóghat a szöveg eleje és vége a képernyőből. A feliratokban található "szabványos" sortörést természetesen kezeli a szoftver. A megjelenített szöveg független a futó film képarányától, a zoomolástól és mérettorzítástól. A felirat mindig a képernyő alján lesz látható, alsó és felső "fekete csík" esetén azon foglalva helyet.

Az új szoftverrel felvértezett készülék összességében nagyszerűen vizsgázott. Az Nready fejlesztői immáron bebizonyították, hogy folyamatosan javítgatják a lejátszó szoftverét, remélhetőleg a jövőben is további finomításokat, újabb szolgáltatásokat implementálva a készülékbe.

Szólj hozzá a fórumban!

A Technosonic MP-101 MPEG-4-lejátszó tesztelését az el-depo (Sowah Hungary Kft., 1134, Budapest, Lőportár u. 9.) és Szarka Titusz tette lehetővé, ezúton mondunk köszönetet érte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról