Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 19. 19:37

Centrino-alapú noteszgépek tesztje

Ma már Magyarországon is elérhetőek az Intel Centrino technológiára, vagy éppen az Intel Pentium-M processzorra épülő noteszgépek. Tesztünkben összesen öt noteszgép szerepel, amelyek részben a teljes Intel Centrino lapkaportfolióra, részben pedig a Pentium-M processzorra és a hozzá való i855 lapkakészletre épülnek.

Az Intel idén márciusban jelentette be Centrino mobil technológiáját, amely a mobil számítógépek használatát hivatott forradalmasítani. Andy Grove, a vállalat igazgatótanácsának magyar származású elnöke szerint a Centrino jelentőségében csak a Pentiumhoz hasonlítható, az Intel szerint a termékcsoport legalább akkora befolyással lesz a noteszgépek egyre növekedő piacára, mint amekkora hatással a Pentium család volt az asztali gépek területén.

A Centrino technológiai együttes összesen három alkatrészből áll: a korábban Banias kódnéven ismert Pentium M processzorból, az i855 chipkészletből, valamint a PRO/Wireless 2100 hálózati vezérlőből. Az Intel szigorú marketingpolitikája szerint csak és kizárólag azok a számítógépek viselhetik a Centrino emblémát, amelyek mindhárom komponenst tartalmazzák.

A HWSW hasábjain 2001 tavaszán adtunk hírt először a Banias kódnevű Intel processzorról, amelyet a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata kifejezetten a mobil számítógépek igényeihez fejlesztett ki. Noha az Intelnek már az i386SL óta van notebookokba szánt processzora, az eddigi megoldások igazából csak az asztali használatra készült chipek némileg módosított, csökkentett fogyasztású változatai voltak.

A Banias -- végleges nevén Pentium M -- esetében az izraeli tervezőcsapat a kezdetektől fogva egy hordozható számítógépekbe szánt megoldás elkészítésén fáradozott, a processzor teljesen önálló és különálló konstrukció, nem egy már meglevő Intel-chip átalakított változata. A Pentium M chipet az Intel 0,13 mikronos csíkszélességgel, hatrétegű, rézalapú CMOS technológiával gyártja. A processzor 77 millió tranzisztort tartalmaz, azaz 22 millióval többet, mint a Northwood magos Pentium 4. A viszonylag nagy méretnek az oka elsősorban az 1 Mbyte másodszintű gyorsítótár, ami még az asztali processzorokéhoz viszonyítva is hatalmasnak nevezhető. A nagy tranzisztorszám ellenére a Pentium M fogyasztása igen alacsony, hiszen a mérnökök a tervezési folyamat kezdete óta szem előtt tartották, hogy a chip mobil számítógépekbe kerül.


A Pentium-M processzor magja

Az Intel mobil processzoraiban a mobil Pentium III óta áll a felhasználók rendelkezésre a SpeedStep technológia, amelynek segítségével a chip órajele a számítógép működés közben dinamikusan változtatható. Az eddigi chipek esetében a SpeedStep kétállapotú volt, azaz a processzornak volt egy gyors (hálózati táplálás esetére) és egy lassú (akkumulátoros üzem) üzemmódja.

A SpeedStep korábbi generációi az órajelet és a működési feszültséget egyszerre állították. A Pentium M esetében a feszültség az órajeltől függetlenül növekedik, illetve csökken, vagyis a chip működési feszültsége úgy változik, hogy a processzor közben üzemel, "hasznos munkát", számításokat végez. Mikor a feszültség elérte a kívánt szintet, a processzor megáll és a SpeedStep logika átállítja az órajelét -- mégpedig 10 mikrosecundum alatt: összesen ennyi az az idő, amíg a processzor áll, a feszültség változásának ideje alatt végig számítási feladatokat végezhet.

A Pentium M processzorhoz -- a Centrino technológia részeként -- két új chipkészletet fejlesztett ki az Intel, amelyek rendkívül energiatakarékosak és ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a Centrino technológiára épülő noteszgépek hosszú akkumulátoros üzemidőt biztosíthassanak a felhasználók számára. A két új chipkészlet az i855PM (kódnevén Odem)és i855GM (Montara-GM) névre hallgat, utóbbi tartalmazza az i845G asztali chipsetből már ismert integrált grafikus vezérlőt is. Az i855 család tagjai csak Pentium M processzorokkal működnek együtt és legfeljebb 2 Gbyte DDR200/266 SDRAM-ot támogatnak. Az i855PM AGP4X felületű videovezérlőkkel működik együtt. Mindkét chipkészlet része az ICH4-M southbridge chip, amely ATA 100/66 vezérlőt, Fast Ethernet vezérlőt és 5.1 csatornás AC'97 hangvezérlőt tartalmaz, valamint legfeljebb 6 USB2.0 eszközt támogat.

A Centrino technológia harmadik pillére a korábban Calexico néven ismert PRO/Wireless 2100 nevű, mini PCI formátumú vezeték nélküli hálózati vezérlő, amely a 802.11b szabványnak megfelelően 11 Mbit/sec sebességű adatátvitelre képes. A PRO/Wireless 2100 vezérlő támogatja a 802.11x, WEP (Wired Equivalent Privacy) és VPN biztonsági technológiákat, illetve szoftverfrissítéssel együttműködik a WPA (Wi-Fi Protected Access) protokollal is.

[oldal:Öt gép a ringben -- IBM, ASUS]

Ma már Magyarországon is széles körben elérhetőek az Intel Centrino technológiára, vagy éppen az Intel Pentium-M processzorra épülő noteszgépek. Tesztünkben összesen öt noteszgép szerepel, amelyek részben a teljes Intel Centrino lapkaportfolióra, részben pedig a Pentium-M processzorra és a hozzá való i855 lapkakészletre épülnek.

Hagyományos, 4:3 képarányú, 1024x768 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik az IBM ThinkPad T40 notebook. A külseje klasszikus IBM, ugyanaz a konzervatív forma immáron tizenegyedik éve, az első ThinkPad piacra kerülése óta. Az IBM gépe volt a mezőny legkisebb és legkönnyebb versenyzője, robosztus felépítésével azonnal kivívta szerkesztőségünk elismerését. Emlékezetes, hogy az IBM notebookjai sokáig csak pöcökegérrel rendelkeztek, a ThinkPad T40 szerencsére már "tapipaddal" is fel van szerelve. A billentyűzet kényelmes, stabil, ráadásul magyar kiosztású. Furcsa volt a Windows gomb hiánya.


IBM ThinkPad T40

Az általunk tesztelt ThinkPad T40 modellben 1,5 GHz-es Pentium-M processzor, i855PM chipkészlet, 512 Mbyte memória, és 32 Mbyte-os ATI Mobility Radeon 7500 videovezérlő kapott helyet. Az adatok tárolásáról 60 Gbyte kapacitású Hitachi merevlemez gondoskodott, emellett egy LG DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó is került a gépbe. ThinkPadünk nem rendelkezett vezeték nélküli hálózati vezérlővel, de ez az alkatrész felárért természetesen megvásárolható. A tesztelt notebookok közül egyedül a ThinkPad T40 rendelkezett floppy meghajtóval, bár ez egy USB felületre illeszthető külső egységként mellékeli a gyártó. A meghajtóhoz jópofa neoprén tok is jár.

Az ThinkPad T40-hez természetesen jár a Windows XP operációs rendszer, emellett több segédprogramot is mellékel az IBM. Ezek közül a leginkább figyelemre méltó a Rapid Restore. Ennek segítségével adatok és programok a merevlemez rejtett partíciójára archiválhatóak és az operációs rendszer sérülése vagy vírusfertőzés esetén maradéktalanul helyreállíthatók. A Rapid Restore mellett a gépen megtalálható volt a Norton Antivirus legújabb változata, valamint a WinDVD lejátszó szoftver is.

Vékony és elég könnyű az ASUS M3000 sorozatú noteszgépe. A 4:3 képarányú, 14,1 hüvelykes kijelző kristálytiszta, 1400x1050 pixeles felbontású képet ad. Az elegáns kinézetű notesz a tajvani gyártó formatervezésének tipikus jegyeit hordozza magán, szegletei, élei egyből az ASUS-t juttatják a szemlélődő eszébe. A gép billentyűzete megfelelően nagy és magyar kiosztású, sajnos azonban nem túl stabil, a középen található gombok hajlamosak az ugrándozásra. Ezt leszámítva az összeszerelésre nem lehet panasz, a minőségre biztosíték a gyártó által vállalt két éves garancia.


ASUS M3000

Az általunk vizsgált ASUS noteszgépben 1,5 GHz-es Pentium-M processzor, integrált videovezérlőt tartalmazó i855GM chipkészlet és Intel Pro/Wireless 2100 vezeték nélküli kontroller kapott helyet. A memória mérete sajnos csak 256 Mbyte volt, de ez igény esetén akár 1 Gbyte-ig is bővíthető. A merevlemez egy 40 Gbyte kapacitású Hitachi gyártmány volt, az optikai meghajtó pedig a QSI műhelyéből származó DVD-ROM/CD-RW kombó.

Az ASUS noteszgépekhez nem jár operációs rendszer, azonban a WinDVD lejátszó szoftver, valamint egy ASUS emblémás apró Logitech optikai egér, valamint hordtáska igen.

[oldal:Öt gép a ringben -- Clevo, Dell, HP]

Az IBM és az ASUS noteszek képviselték a mezőnyben a hagyományos, 4:3 méretarányú kijelzővel felszerelt gépek kisebb táborát. A szélesvásznú gépek közül elsőként a Clevo M385C került a kezeink közé, amely fehér csoki színű burkolatában az Apple iBookot juttatta eszünkbe. A számítógép 15,4 hüvelyk átlójú kijelzővel rendelkezik, amelynek felbontása 1280x800 pixel. A nagyméretű kijelző miatt a gép meglehetősen nagy és nehéz, az ilyen jellegű noteszekről nagy általánosságban elmondható, hogy nem kifejezetten utazás közbeni használathoz tervezték őket. Az összeszerelési minőséggel semmi problémát nem tapasztaltunk, a billentyűzet megfelelően stabil és persze magyar kiosztású volt.


Clevo M385C

A tesztelt konfiguráció 1,4 GHz-es Pentium-M processzort és integrált videovezérlővel rendelkező i855GM chipkészletet tartalmazott. A memória mérete alapkiépítésben 512 Mbyte, a merevlemez egy 60 Gbyte kapacitású Hitachi, az optikai meghajtó pedig egy Toshiba DVD-újraíró (DVD-RW). A géphez felárért rendelhető meg a vezeték nélküli hálózati vezérlő. Érdekesség, hogy a gép -- szintén felárért -- beépített kamerával is megvásárolható, a kijelző fölött elhelyezkedő kamera videokonferenciánál lehet a segítségünkre. A Clevo gépekhez sem operációs rendszer, sem más szoftver nem jár, azonban a hordtáska, valamint a két év garancia benne van az árban.

Valóságos gigász a Dell Latitude D800, az amerikai gyártó notebookja 15,4 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik, amelynek képminőségét egyedül a később bemutatásra kerülő HP Compaq masina tudta felülmúlni. A Dell notebookja meglehetősen vastag és nehéz darab, utazáshoz egyáltalán nem ajánlott, otthoni, multimédiás felhasználáshoz annál inkább. A számítógépben minden olyan alkatrész megtalálható, ami egy korszerű notebookban ma előfordulhat, beleértve a villámgyors videovezérlőt, a Wi-Fi vezérlőt, vagy a Bluetooth adóvevőt.


Dell Latitude D800

A tesztkonfiguráció 1,5 GHz-es Pentium-M processzort, 512 Mbyte memóriát és NVIDIA GeForce4 Go4200 grafikus vezérlőt tartalmazott, amelyhez 64 Mbyte memória csatlakozott. Sajnos ebben a gépben a merevlemez mindössze 20 Gbyte kapacitású volt, az optikai meghajtó (Samsung DVD-ROM/CD-RW) könnyedén megbirkózott a DVD-filmekkel, de CD-újraíróként is megállja a helyét. Noha a számítógép rendelkezett beépített Wi-Fi vezérlővel, mégsem kaphatta meg az Intel Centrino matricát, ennek oka, hogy az alkatrész nem az Inteltől, hanem a Delltől származott, de ez mit sem von le használhatóságából. A gépben Bluetooth adóvevő is helyet kapott.

A Dell Latitude D800-hoz természetesen alapáron jár a Windows XP operációs rendszer, no meg néhány segédprogram, közük a Norton Antivirus és a WinDVD.

A tesztmezőny talán legszebb darabja a HP Compaq NX7000 noteszgép, amelynek 15,4 hüvelykes kijelzőjén 1680x1050 pixel jelenhet meg. A fekete-ezüst színű házba bújtatott notebook teljesítmény és szolgáltatások terén is kimagasodott a mezőnyből.


HP Compaq NX7000

A tesztgépben 1,6 GHz-es Pentium-M processzor, 512 Mbyte memória és i855PM chipkészlet kapott helyet, a grafikáról ATI Mobility Radeon 9200 videochip gondoskodott, amelyet 64 Mbyte memória egészített ki. A noteszbe villámgyors, 60 Gbyte kapacitású Toshiba merevlemez és LG DVD-RW optikai meghajtó került. A vezeték nélküli hálózati vezérlő és a Bluetooth adóvevő mellett a Compaq NX7000 érdekessége volt még a Secure Digital kártyafoglalat. Az audioélményt a JBL által tervezett beépített hangrendszer fokozta. A géphez természetesen jár a Windows XP operációs rendszer, illetve több segédprogram.

[oldal:Tesztek és eredmények]

Teljesítménytesztjeinkhez a SiSoft Sandra 2004, AIDA32, SYSmark 2002, 3Dmark 2001 és Ziff-Davis BatteryMark 4.0 szoftvereket használtuk. A SiSoft Sandrával a processzorok nyers teljesítményét mértük meg, az AIDA32-vel a memória-sávszélességet és a merevlemezek sebességét teszteltük, a SYSmark 2002 az irodai és multimédiás teljesítmény tekintetében szolgált iránymutatóul, a 3Dmarkkal a grafikus sebességet mértük, a Batterymark pedig az akkumulátoros üzemidőt mutatta meg.

A teljesítmény-adatok összevethetősége miatt a táblázatokban egy 2,2 GHz-es mobil Pentium 4 processzorra, 512 Mbyte memóriára és SiS650 chipkészletre épülő ASUS L4000 konfiguráció eredményei is szerepelnek. Így megállapítható, hogy az alacsonyabb órajelű Pentium-M hogyan teljesít a mobil Pentium 4 ellenében.

SiSoft Sandra 2004

A SiSoft Sandra tesztben a különféle a Pentium-M és mobil Pentium 4 processzorral szerelt konfigurációk fej-fej mellett teljesítettek, nyers számítási teljesítmény terén tehát a Pentium-M felveheti a versenyt a lényegesen magasabb órajelű mobil Pentium 4-gyel.

AIDA32

A memória-sávszélesség teszt még az azonos chipkészlettel szerelt noteszgépek között is komoly eltéréseket hozott, ennek oka a beépített memóriák típusában, a beállításokban keresendők. Természetesen a notebookok BIOS-ában nincs lehetőség a memóriával kapcsolatos beállítások megváltoztatására, a teljesítmény növelésére az egyetetlen lehetőség az igazán jó minőségű modulok beszerzése. Látványosan lemaradt a mobil Pentium 4 processzoros ASUS notebook, ez minden bizonnyal a SiS650 chipkészlet lassú memóriakezelésének számlájára írható.

AIDA32

A merevlemez-tesztben igazából a Toshiba és a Hitachi csaptak össze. A mezőnyben mindössze egyetlen gép rendelkezett Toshiba meghajtóval, a Compaq NX7000 az adatátviteli tesztben magabiztosan végzett az élen. Az átlagos adatelérési benchmarkban sokkal szorosabbak voltak az eredmények. Figyelemre méltó az IBM ThinkPadbe épített merevlemez stabil teljesítménye, a meghajtó mind az adatátvitelt, mind pedig az átlagos elérési időt mérő tesztben kiválóan szerepelt. A fenti táblázatban az adatátviteli sebesség Mbyte/másodpercben, az átlagos elérési idő pedig millisecundumban van megadva, értelemszerűen utóbbi esetben a kisebb érték a jobb.

[oldal:További tesztek és értékelés]

A gépek alkatrészeit külön-külön vizsgáló tesztek után most jöjjenek a rendszereket átfogóan terhelő szoftverek.

SYSmark 2002

Az irodai és multimédiás alkalmazásokat felvonultató SYSmark 2002 tesztben látható igazán, hogy az alacsony órajelű Pentium-M méltó ellenfele a többszáz MHz-el gyorsabb mobil Pentium 4-nek. Utóbbi a multimédiás alkalmazásokat futtató Internet Content Creation tesztben kiemelkedően jó eredményt ér, ennek oka, hogy az SSE/SSE2 optimalizált alkalmazások futtatásánál az órajel rendkívül sokat számít.

3Dmark 2001SE

A 3Dmark 2001SE tesztben természetesen az NVIDIA és ATI grafikus chippel felszerelt notebookok érik el a legjobb eredményt, a SiS650 chipkészletbe integrált videovezérlő nagyon gyenge teljesítményt nyújt.

Ziff-Davis Batterymark 4.0

Meglepő eredményt hozott az akkumulátoros üzemidőt vizsgáló ZD Batterymark 4.0 teszt. A leghosszabb akkumulátoros üzemidőt a hatalmas Dell notebook érte el, ennek oka, hogy a méretes és nehéz házban a többieknél nagyobb akkumulátor kapott helyet. A Compaq gép meglepően rövid ideig bírja, de a 130 perc még így is lényegesen több, mint amennyit a mobil Pentium 4 chipes rendszerből ki lehet hozni. Valószínű, hogy az ATI Mobility Radeon grafikus chip és az igen nagy felbontású kijelző fogyaszt kicsit többet a kelleténél. Fontos tudni, hogy a Batterymark 4.0 teszt a processzort, a merevlemezt és a grafikus vezérlőt is terheli és afféle "legrosszabb eset" eredményt ad meg, azaz az üzemidő ennél minden esetben csak több lehet.

A tesztekből jól látszik, hogy a Pentium-M teljesítménye lényegesen alacsonyabb órajel és fogyasztás mellett is versenyre kelhet a mobil Pentium 4-gyel, egyszóval a vásárlásnál nem érdemes az órajelbe kapaszkodni. Ha valaki olyan noteszgépet szeretne, amely hosszú ideig használható akkumulátorról, ne is keressen tovább, mindenképpen Centrinóra, vagy legalábbis Pentium-M processzorra épülő konfigurációt válasszon. A bemutatott rendszerek részletes adatait az utolsó oldalon olvasható táblázatok tartalmazzák.

A tesztelt masinák között egyik sem volt látványosan gyenge vagy lassú, mindegyik szívből ajánlható, egyedül az ASUS M3000 lóg ki kicsit a sorból kis memóriájával és lassú merevlemezével, de ezeket vásárláskor bővíthetjük, illetve cserélhetjük. Az IBM ThinkPad méretével, tömegével, robosztusságával és masszivitásával lopta magát a szívünkbe, a Clevot kedvező ár/érték aránya miatt szerettük meg, a Compaq és a Dell konfigurációk pedig csúcskategóriás modellek, amelyekre nem lehet egy rossz szót sem szólni. Egyedül a pénztárca esetleges szűkössége állhat a megvásárlásuk útjába.

Szólj hozzá a fórumban!

A tesztelt számítógépeket a Notebook.hu Kft. biztosította a szerkesztőségünk részére, amit ezúton szeretnénk megköszönni.

[oldal:A gépek adatait tartalmazó táblázatok]

Asus M3000
Dell Latitude D800
Clevo M385C
processzor
1,5 GHz
Pentium-M
1,4 GHz
Pentium-M
1,4 GHz
Pentium-M
memória
256MB DDR266
512MB DDR333
512 MB DDR266
kijelző
1400x1050
1280x800
1280x800
chipset
i855GM
i855PM
i855GM
videovezérlő
i855GM
GeForce 4200 Go
i855GM
merevlemez
Hitachi 40GB
Hitachi 20GB
Hitachi 60GB
optikai meghajtó
QSI CDRW/DVD
Samsung CDRW/DVD
Toshiba DVD-RW
akkumulátor
65WH
72 WH
65 WH
USB port
4
4
3
párhuzamos port
1
1
0
soros port
1
1
0
PCMCIA foglalat
1
1
1
firewire
van
van
van
IrDA port
van
van
van
LAN
van
van
van
modem
van
van
van
Wi-Fi
van
van
opcionális
Bluetooth
nincs
van
nincs
S-Video
nincs
van
van
VGA
van
van
van
SD foglalat
nincs
nincs
nincs
Nettó ár
359000
519000
329000

HP Compaq NX7000
IBM ThinkPad T40
ASUS L4000
processzor
1,6 GHz
Pentium-M
1,5 GHz
Pentium-M
2,2 GHz mobil
Pentium 4
memória
512MB DDR266
512MB DDR266
512MB DDR266
kijelző
1680x1050
1024x768
1400x1050
chipset
i855PM
i855PM
SiS650
videovezérlő
Mobility Radeon 9200
Mobility Radeon 7500
SiS650
merevlemez
Toshiba 60GB
Hitachi 60 GB
Hitachi 40 GB
optikai meghajtó
LG DVD-RW
LG DVD-ROM
Toshiba DVD-ROM
akkumulátor
65 WH
65 WH
65 WH
USB port
3
2
4
párhuzamos port
1
1
1
soros port
0
0
1
PCMCIA foglalat
1
2
1
firewire
van
nincs
van
IrDA port
van
van
van
LAN
van
van
van
modem
van
van
van
Wi-Fi
van
opcionális
nincs
Bluetooth
van
nincs
nincs
S-Video
van
van
van
VGA
van
van
van
SD foglalat
van
nincs
nincs
Nettó ár
519000
~360000
329000

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról