Szerző: castor

2003. november 13. 18:59

Megnéztük mi is: Nokia N-Gage

Nemrég került az üzletekbe a hatalmas reklámkampánnyal beharangozott, 3D-s megjelenítési képességgel rendelkező Nokia N-Gage, mely ötvözi a hordozható játékkonzolok, illetve a mobiltelefonok pozitív tulajdonságait, és emellett beleépítettek egy FM-rádiót, valamint egy MP3-lejátszót is.

A hordozható videojátékok piaca már a '80-as években is folyamatosan fejlődött a különböző kvarcjátékoknak köszönhetően, azonban az igazi fellendülést a Nintendo Game Boy Advance konzolja hozta meg néhány évvel ezelőtt. A konzol sikerhadjárata azóta is töretlen, néhány hónapja megjelent egy külsőleg átépített SP verzió, melyből a mai napig is havonta több ezer darabot adnak el a világon.

A Nintendo folyamatosan közölt pénzügyi adataiból kiderülhet, hogy a legendás japán cég bevételeinek nagy részét ennek a kis masinának köszönheti, mivel az utóbbi évek során szinte egyeduralkodóvá vált ezen a területen.

A dollármilliók láttán nyilván a többi szórakoztatóelektronikai cég vezetőinek is felcsillanhatott a szeme, így nem meglepő, hogy az utóbbi időben sorra jelentették be a Game Boy Advance ellenfelének szánt gépeket. Az elsőként lépő Nokiát később követte a Sony a kézi PlayStation Portable konzoljával, illetve a japán-svéd tulajdonú Sony-Ericsson a P900-as kódnevet viselő mobiltelefonjával.

Szinte az egész világon egyszerre, október 7-én került az üzletekbe a hatalmas reklámkampánnyal beharangozott, 3D-s megjelenítési képességgel rendelkező N-Gage, mely ötvözi a hordozható játékkonzolok, illetve a mobiltelefonok pozitív tulajdonságait. A 299 dolláros indulóáron kapható készülék már hazánkban is megvásárolható. Két mobilszolgáltató is meghirdette a saját akcióját, melynek keretében 80 000 Ft-ért juthatunk hozzá, míg a nagyobb áruházakban 90 000 Ft-os áron vásárolhatjuk meg a kártyafüggetlen változatot.

A Nokia Series 60 szoftverplatformra épülő N-Gage egy háromsávos mobiltelefont, egy FM-rádiót, egy MP3-lejátszót, valamint egy Java-alapú játékkonzolt rejt magában. A készülék lelke egy 100 MHz-es ARM9 mikroprocesszor.

[oldal:Első ránézésre]

Az N-Gage-hez kapott, közel 120 oldalas magyar nyelvű tájékoztatót lapozgatva talán a legfeltűnőbb dolog, hogy szinte egyetlen helyen sem szerepel benne a mobiltelefon szó, mindenhol -- igen találóan -- játékgépként emlegetik.

A dobozban a használati útmutatón kívül megtalálható egy telepítő CD a legfontosabb segédprogramokkal, egy szokványos hangminőséget produkáló sztereó fülhallgatós headset, egy USB portos adatkábel, egy jack-mini jack átalakító, egy jack-jack hangkábel, illetve az akkumulátortöltő.


A sztereó fülhallgatós headset szokványos hangminőséget biztosít

Első ránézésre a más Nokia telefonokhoz képest viszonylag nagy méretű (134 x 70 x 20 mm) N-Gage külalakjáról rögtön a Game Boy Advance juthat eszünkbe. Középen helyezkedik el a 3 x 4,2 cm-es, 176 x 208 pixel felbontású, 4096 színű TFT LCD-kijelző. Balra találhatóak a nyilak, amelyekkel a menükben navigálhatunk. Normál használat közben négy irányt képes kezelni a gép, azonban játék közben a könnyebb irányíthatóság kedvéért már összesen nyolcat.

A nyilak alatt kapott helyet a három legfontosabb gomb, melyeket használva azonnal elérhetjük az MP3, az FM rádió, és a menü funkciókat. A jobb oldalon található számsort igen érdekesen alakították ki a tervezők, ugyanis az "5"-ös és a "7"-es gombok ki vannak domborítva, mivel játék közben ezeket kell leggyakrabban használnunk.

Mivel ez egy mobiltelefonos alapokra épített hordozható játékkonzol, a felhasználó joggal várhatja el az N-Gage-től, hogy könnyedén tudja használni a telefonálási lehetőséget. A tervezés során azonban egy dolgot nagyon elszúrtak a mérnökök: a mikrofont és a beépített fülhallgatót úgy helyezték el, hogy beszélni csak úgy tudunk, ha a telefont merőlegesen, az élével tartjuk a fejünkhöz. Ez amellett hogy kényelmetlen és összemaszatoljuk a kijelzőt, az utcán sétálva rendkívül furcsa és kellemetlen érzés. Szerencsére a mellékelt sima headset, vagy a külön megvásárolható bluetooth headsetek végszükség esetén orvosolják ezt a problémát.


Más Nokia telefonokhoz képest viszonylag nagy méretű

Az N-Gage összesen 4 MB beépített memóriával rendelkezik, amelyből 3,4 MB áll a felhasználó rendelkezésére a saját adatok (telefonszámok, SMS üzenetek, háttérképek, lementett weboldalak) tárolására, a többit a speciális Symbian operációs rendszer használja, mely már a Nokia korábbi mobiltelefonjaiban (7650, 3650) is megtalálható volt. Ha GPRS kapcsolaton keresztül szeretnénk más programokat (pl.: webböngésző, ingyenes játékok és még rengeteg más hasznos segédprogram) is letölteni, akkor be kell szereznünk egy nagyobb kapacitású MMC (MultiMedia Card) memóriakártyát, melyet 32, 64, illetve 128 MB-os kapacitásban árusítanak.

A rádió hallgatása és játékok használata esetén nagy pozitívumot jelent, hogy ki lehet hangosítani azokat a beépített hangszóró segítségével, amely meglepően hangosan szól. A rádió összesen 20 állomást képes eltárolni a memóriában, és a kiválasztott frekvenciát más tevékenység (játék, SMS írás stb.) közben is hallgathatjuk.

Érdemes még megjegyezni, hogy kiváló a beépített e-mail kliens, mely POP3 és IMAP4 postafiókokat kezel. Azonban a POP3 esetén fájó pont, hogy nem támogatja a küldésnél az azonosítást, így a legtöbb szerverrel nem használható, csak olvasásra.

Az e-mail-, SMS- és MMS-küldésnél nagyon jól használható a hatalmas magyar szótárral rendelkező prediktív bevitel, mely még a ragozott szavakat is ismeri. De ha mégsem ismerne valamit, akkor azt elmenthetjük mi magunk is, és legközelebb már fel fogja ismerni.

A Li-ionos, 850 mAh-ás akkumulátor közel 200 órányi készenléti időt biztosít, beszélgetés esetén 2-4, zenehallgatáskor 8, rádióhallgatáskor 20, játék közben pedig -- a használt hangkeffektektől függően -- 3-6 órát használhatjuk. Vagyis ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy aktív használat esetén szinte minden nap újra kell töltenünk az akkumulátort.

[oldal:A játékkínálat]

Az N-Gage-tulajdonosok -- hasonlóan a Nintendo által kínált megoldáshoz -- egy memóriakártyán vásárolhatják meg a játékokat, de ha rendelkeznek egy üres MMC kártyával, akkor lehetőség van a Nokia által üzemeltetett szerverről GPRS kapcsolat segítségével különböző ingyenes játékprogramokat is letölteni.

Sajnos rettentően megnehezíti a játékok cseréjét, hogy a kártyát csak úgy tudjuk kicserélni egy másikra, ha előtte kikapcsoljuk a gépet, levesszük a hátsó borítást, kivesszük az akkumulátort, kihúzzuk a kártyát, behelyezzük a másikat, az akkumulátort és a műanyag borítást visszarakjuk, majd bekapcsoljuk a masinát, és a menüből elindítjuk a programot.


A játékkártyát csak az akkumulátor kivétele után tudjuk behelyezni

Hasonlóan a Game Boy Advance-hez, az N-Gage is lehetőséget biztosít többjátékos csatákra, azonban itt nem kábellel kell összekötnünk a készülékeket, hanem vezeték nélküli Bluetooth hálózaton vagy az interneten (GPRS) keresztül lehet összekapcsolni azokat. Ez utóbbi csatlakozási forma támogatására született meg az N-Gage Arena szolgáltatás, amely tulajdonképpen egy szerverként funkcionál. Itt különböző eredménylisták, és más hasznos érdekességek vannak tárolva, de emellett például chatelhetünk is más játékosokkal.

Az N-Gage megjelenésének napján még csak néhány játék volt kapható, azonban ez a szám folyamatosan bővül. Mi a Tomb Raidert kaptuk meg tesztelésre, amely a jól ismert, legendás első rész történetét eleveníti fel. Hősnőnk azonban megtanult néhány új mozdulatot is, melyek még akkor nem szerepeltek a programban.

A 3D-s grafika színvonalát talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, ha elképzeljük, hogy egy régebbi PC-n játszunk szoftveres rendereléssel, alacsony felbontásban. Ez azonban ne rémisszen meg senkit, a viszonylag kis méretű kijelző jótékony hatással van a megjelenítésre. Emellett fontos megjegyezni, hogy a képfrissítés folyamatos volt, szaggatást nem lehetett észrevenni több órányi játék után sem. Viszont néha feltűnt egy zavaró hiba: egyes textúrák, ha bizonyos szögben látszanak, akkor elkezdenek remegni, vagy villogni néhány másodpercig.


Tomb Raider

A játék gombkiosztásával nincs semmi probléma, a baloldalon található iránygombbal (melynek összesen 8 állása van) futhatunk, illetve sétálhatunk, a jobb oldali számokkal pedig a speciális mozdulatokat (oldalazás, ugrás, kapaszkodás, lövés stb.) hajthatjuk végre. Azonban azt mindenféleképpen érdemes megjegyezni, hogy a hosszabb játszadozás a bal hüvelykujjat eléggé meg tudja viselni a nyilak elhelyezkedése miatt.

Sajnos a hangokkal már nincs minden rendben. A telefon hangszórójának képességéhez viszonyítva túlságosan gyengék a különböző effektek. Szerencsére ezek hangerejét lehet szabályozni a menüben, így ha halkra vesszük, akkor nem annyira zavaró a dolog. Összességében tehát elmondható, hogy az Eidosnak sikerült egy egész jó Tomb Raider-konverzióval bemutatkoznia a Nokia újdonsült platformján.


Tom Clancy's Splinter Cell

Szerencsére úgy néz ki, hogy a jövőben megoldott lesz a folyamatos játékutánpótlás. A nagyobb fejlesztő és kiadó cégek (Sega, Activision, Eidos, THQ, Taito) már az N-Gage megjelenése előtt bejelentették, hogy több népszerű konzolos játékot fognak átportolni. Még az idén kapható lesz például a MotoGP, a Rayman 3, a Red Faction, a Sonic, a Splinter Cell, és a Tony Hawk's Pro Skater N-Gage változata is.

[oldal:Megéri az árát?]

Tény, hogy az N-Gage rendelkezik néhány gyermekbetegséggel. Ilyen például a már említett furcsa telefonálási lehetőség, a bal oldali navigációs nyilak kényelmetlen használata játék közben, a játékkártyák cseréjének bonyolultsága, a lassú bekapcsolódás, valamint az, hogy SIM-kártya nélkül még játékgépként sem használható.

Mint minden más konzol indulásakor, itt is elmondható a jelenlegi játékokról, hogy még kiforratlanok. A programozók valószínűleg még nem ismerték meg alaposan a hardver képességeit, és nem tudják maximális mértékben kiaknázni a gépben rejlő teljesítményt.

Remélhetőleg azonban a következő hónapokban egyre szebb és átgondoltabb programok fognak napvilágot látni, és a gép ára is lejjebb kúszik majd. Ha ez megtörténik, akkor mindenféleképpen érdemes lesz beruházni egy N-Gage-re, ugyanis a hordozható játékgép mellett tulajdonképpen egy MP3-lejátszót, egy FM-rádiót, illetve egy mobiltelefont is magunkénak tudhatunk egy személyben -- még ha ez utóbbi funkcióját nem is túl sűrűn fogjuk használni.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról