Szerző: Ady Krisztián

2003. május 12. 15:11

Technosonic MP-101 DVD-lejátszó: távol-keleti kényelem

Hamarosan valósággá válhat a DivXNetworks egyik nagy álma: egyre több asztali DVD-lejátszó fogja támogatni a vállalat videotömörítési kodekjét. A DivX úgy tűnik főként az alacsonyabb árfekvésű, távol-keleti gyártmányok készítőinek fantáziáját mozgatja meg -- a felhasználók nagy örömére.

Az oldalunkon nemrég megjelent KiSS DP-450 DVD-lejátszó tesztünket akár így is befejezhettük volna: viszlát hamarosan, de más köntösben. A dán KiSS Technologies DP-450 készüléke az első és akkor egyetlen asztali DVD-lejátszó volt, mely megbirkózott az MPEG-4 kódolású állományokkal, így DivX, valamint XviD kódolású AVI filmeket is lejátszhattunk vele.

A cég terméke a Sigma Designs EM8500 chipjére épült, mely természetesen más gyártók számára is elérhető, így szinte biztosra vehettük, hogy hamarosan más gyártók is előrukkolnak ilyen készülékkel. A figyelem elsősorban a távol-keleti gyártók termékeire összpontosul, hiszen ezek a lejátszók azok, melyek ára jelentősen alacsonyabb lehet a skandináv területen gyártott, ezért meglehetősen borsos árú KiSS lejátszónál.

A Technosonic MP-101 készüléke elsőként a Digit-Life tesztjében köszönt vissza ránk. Akkor még remélni sem mertük, hogy ez a DVD-lejátszó ilyen rövid idő alatt eljut hazánkba, sőt, tesztelhetjük is. A hongkongi Nready által gyártott készülék szinte mindenben megegyezik a KiSS lejátszójával, sőt, meglepő módon bizonyos esetekben többet is nyújt annál.

Az MP-101 szintén a Sigma referenciadizájnjára épülő elektronikát tartalmaz, melyen az EM8500 MPEG-4 dekódolásra is képes DVD-chip található. A két lejátszó ilyenformán teljesen ugyanarra lehet képes, kép- és hangminőségben hozzávetőleg egyezniük kell, kellene. A DVD-lemezeket IDE felületű DVD-ROM fogadja, mely szerencsére halkabban nyílik és működik, mint a KiSS lejátszójában található Toshiba olvasó.

A támogatott formátumok listája itt is tartalmazza a DVD-Video, SVCD, VCD 1.x és 2.0, CD-Audio formátumokat, az MP3 állományokat és a JPG tömörítésű képeket. A készülékben található DVD-ROM a specifikáció szerint a gyári nyomott lemezek mellett a DVD-R/RW, DVD+RW, CD-R/RW lemeztípusokkal is megbírkózik. A PC-s állományokat szabványos ISO 9660 formátumban megírt adatlemezen kell elhelyeznünk.

Az EM8500 chip köré épített elektronika RGB (csak SCART-on keresztül), SVIDEO és kompozit kimeneteket nyújt, sőt, egy különlegesség is található a nálunk járt lejátszón: a progresszív, remegésmentes képet a készüléken található DVI-kimeneten keresztül élvezhetjük. A hang dekódolását koaxális (RCA) vagy optikai bemenettel rendelkező dekóderrel, erősítővel oldhatjuk meg, a készülékben nincs beépített 5.1-es dekóder.

A készülék egyéb specifikációit a következő táblázatban foglalom össze:

  • MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 (Simple és Advanced Simple Profile Level 5, 1/4 pixel és global motion compensation nélkül) dekódolás maximum 720 x 576 pixel felbontásig
  • Progresszív kimenet, 480 és 720 progresszív, 1080 soros interlace-elt, védett lemez esetén csak 480 soros alkalmazható
  • 4:3 Pan-Scan, 4:3 Letter Box és 16:9 képarány
  • Ismétlődő lejátszás
  • Lassított lejátszás
  • 256-színű OSD felület
  • PCM konverzió esetén hangerőállítás a lejátszón keresztül
  • AC3- (Dolby Digital) és DTS-támogatás külső dekóderrel
  • Egyedien paraméterezhető DVI-kimenet

[oldal:Hasonló alapokon, de másként]

A készülék üzembe helyezése gyerekjáték, a grafikus menürendszeren rendkívül könnyű eligazodni. A tévéhez való csatlakoztatást a SCART-kimeneten keresztül javasoljuk, a videobeállítások menüjében pedig a PAL/RGB-t válasszuk, amennyiben televíziónk ezt támogatja, így teltebb színeket és zavarmentes képet kaphatunk. Amennyiben a televíziónk nem támogatja ezt az üzemmódot és eltűnik a kép a képernyőről, nem kell megijedni -- mint azt én tettem a DVI-beállítások közötti turkálás után --, a távirányító V-mode gombjával ugyanis váltani lehet a kimeneti üzemmódok között. Bolondbiztos megoldás.

A hangot lehetőleg optikai kábelen keresztül kössük a dekóderbe/erősítőbe, így kisebb az esélye egy földhurok kialakulásának, vagy hogy bármelyik készülékünkről zavar, interferencia érkezzen a másikra. A készülék, mint említettem, hatcsatornás kimenettel nem rendelkezik, így a DVD-k hangját jobb híján Dolby Surroundba keveri le az EM8500 chip, valamint továbbküldi a digitális kimenetekre. DTS hangsáv esetén nincs konverzió, csak a digitális kimeneten jelenik meg a hang.

A régiókód természetesen 2-esre van gyárilag állítva, s ezt nem is változtathatjuk meg. Feltehetően ez a készülék is a DVD-ROM firmware-cseréjével régiókód-mentesíthető, ez a művelet azonban a KiSS lejátszójánál is elég bonyolult feladat, csak "haladóknak" javasolt. Természetesen garanciavesztés terhe mellett. A készülék kimeneteit Macrovision védelemmel látták el, jelenleg nem ismert olyan gombkombináció, mellyel ez kikapcsolható.

Miután minden beállítást elvégeztünk az üres készülékkel -- a Setup gomb ugyanis csak nyitott tálcánál vagy üres lejátszónál működik --, nincs más dolgunk, mint lemezt helyezni bele és elindítani a lejátszást. Az alapfunkcióra, a DVD-lejátszásra most nem térnék ki külön, ez úgymond teljesen sablonosan, tökéletesen működik, a DVD-filmeket a készülékkel gond nélkül nézhetjük meg.

Sokkal érdekesebb azonban, ha PC-s állományokat tartalmazó CD-lemezzel vagy DVD-vel kínáljuk meg a készüléket.

A normál adatlemezként megírt CD-t gyorsan, pár másodperc alatt felismeri a lejátszó, s összegyűjti a rajta található állományokat. A támogatott fájlformátumokat (AVI, MP3, JPG, MPG) egy-egy könyvtárba csoportosítva helyezi el, tehát rögtön rá is bukkantunk a lejátszó első előnyére a KiSS DP-450-nel szemben: a lejátszó hibrid lemezeket is kezel.

A KiSS lejátszója sajnos nagyon mostohán bánik az ilyen lemezekkel és csupán egy fájlformátumot támogat lemezenként, hogy éppen melyik lesz az, csak a szerencse dönti el.

A lemez kategorizálását követően megjelenő menü teljesen magáért beszél: az Audio alatt az MP3 állományokat találhatjuk meg, a Video alatt az AVI és MPG kiterjesztésű filmeket, a Photo Pictures alatt a JPG file-okat. A Playlist alatt ezekből az állományokból tetszőlegesen válogathatjuk össze a lejátszani kívánt tartalmat.

A funkcionalitásbeli különbséget az EM8500 chipet meghajtó beépített szoftvernek, frissíthető firmware-nek köszönhetjük. A KiSS lejátszójához hasonlóan ebben a lejátszóban is frissíteni lehet majd a programot, így csak a programozókon múlik, milyen menürendszert, plusz képességeket építenek a lejátszóba. Az EM8500 chipben egy 160 MHz-es RISC processzor is található, mely a menürendszer kezelésén kívül egyéb feladatokat is elláthat.

A KiSS lejátszója már támogatja az Ogg Vorbis állományok lejátszását is, melyet az EM8500 chip nem képes dekódolni, így garantált, hogy ezt a chipben található processzor segítségével oldották meg a KiSS mérnökei, szoftveresei. Ugyanígy letölthető már a KiSS lejátszójához az a firmware-frissítés, mellyel a lejátszó a DivX és XviD kódolású AVI-kat .sub és .srt állományokból képes felirattal is ellátni. Ez a firmware decemberi-januári tesztünkkor még nem állt rendelkezésre.

A két lejátszó tehát hasonló, sőt, mondhatni ugyanazokra az alapokra épül, hasonló képminőséget és hangminőséget nyújt, azonban a bennük található szoftver -- nevezzük operációs rendszernek, hiszen ez egy Linux-alapú rendszer -- különböző képességeket tesz lehetővé.

[oldal:Tapasztalatok]

A hibrid lemezkezelés azonban egyelőre nem tökéletes. A CD-lemezen különböző könyvtárakba rendezett állományok struktúráját nem tartja meg a készülék, ezért egy több albumot, sok-sok MP3 állományt tartalmazó lemezt teljesen összekavar. A listázás alfabetikus sorrendben történik, ami mondjuk négy MPG file esetén nem okoz gondot, sok MP3 esetén viszont igen.

A készülék kezeli a hosszú állományneveket és bizonyos ékezetes karakterek megjelenítésére is képes a KiSS lejátszójához hasonlóan. Az MP3 állományok lejátszása 32-320 kbit/s között támogatott, változó bitrátával is, a hangminőség megfelelő, jónak mondható. Bugyborékolás, ugrás nem tapasztalható a megszólaltatott hangban. Furcsa módon ez a lejátszó is levágja az MP3 számok utolsó másfél-két másodpercét, ez a hiba a KiSS lejátszójánál is jelentkezett. A képernyőn olvasható néhány ID3 információ is az adott MP3-állományból.

A DivX kódolású filmek esetén egy dologra kell figyelnünk: a filmnek a DivXNetworks 4.02-es vagy annál újabb kodekjével kell készülnie. Ezek a kodekek MPEG-4 kompatibilis AVI állományt eredményeznek. A DivX 3.11-es és egyéb 3.x verzióit nem támogatja a lejátszó, a jövőbeni támogatás pedig kérdéses. Egyes hírek szerint a KiSS Technology júniusra ígéri a DP-450-hez a 3.11-es DivX kodeket támogató firmware-t.

A tesztelés alatt MP3 és AC3 hangsávval ellátott DivX és XviD kódolású filmeket próbáltam lejátszani a készülékkel. Az MP3 hangsávval semmi probléma nem jelentkezett, az AC3-mal (Dolby Digital) viszont akadt némi gond. A film elindításakor szaggatott lejátszást tapasztaltam, mely megszűnt, amennyiben beletekertem a filmbe. Ekkor pár másodpercig jól játszotta le a filmet a készülék, majd egy fél másodpercre megakadt a kép, s ettől kezdve a lejátszás ugyan akadásmentesen, de szinkront vesztve futott, a hang késett a képhez képest. A hiba okára nem sikerült rájönni, a forgalmaző szerint a lejátszó hamarosan érkező következő verziója már mentes lesz ettől a hibától.

Az éppen játszott film adatairól ez a lejátszó is képes pontosabb információkat közölni, valamint itt is lehetőség van a film egy adott pontjára ugrani. A lejátszót meghajtó szoftver másik, óriási előnyét az AVI filmek lejátszása közben tapasztalhatjuk meg.

Míg a KiSS lejátszója csak korlátozott zoomolási funkciókra volt képes, a Technosonic MP-101 minden irányban nyújtási lehetőséget kínál. A film így pontosan "méretre szabható", lehetőség van például a függőlegesen elnyújtott képpel rendelkező, úgynevezett anamorf kódolású AVI "összehúzására" is. Ez a képesség a zoom gomb lenyomását követően kapcsolódik be, újabb lenyomásra pedig az átméretezett képet bármelyik irányba el is tolhatjuk a képernyőn.

A DivX 5.0.4 verziójával kódolt 720x576 pixeles, 780 és 1500 kbit/s bitrátájú tesztfilmet kifogástalan képminőségben játszotta vissza a lejátszó. Sajnos a kép fényerejét, színtelítettségét és egyéb ezzel kapcsolatos paraméteket nem lehet állítani, de erre nem is volt szükség: az annó Hollywood Plus dekóderkártyához belőtt televízión semmit sem kellett állítani a tökéletes képhez. Az EM8500 chipre épülő "olcsó kínai" DVD-lejátszó a Sigma nagyszerű chipjének köszönhetően márkásabb készülékekkel is nyugodtan összevethető képpel rendelkezik.

A készülékkel írható és újraírható DVD-lemezt is megpróbáltam lejátszani. Az LG DVD-íróval 2x-es sebességgel megírt Princo világmárkájú DVD-R lemezt a készülék tökéletesen olvasta, a lemez végén is tökéletes volt a film. Az LG DVD-íróhoz kapott Maxell DVD-RW lemezt viszont nem volt hajlandó felismerni. Az -RW lemez tökéletes volt, ugyanis a Samsung DVD-lejátszóm lejátszotta. Sajnos a DVD+RW formátum kezelését író és média hiányában nem tudtam ellenőrizni. Az LG DVD-íróval írt DVD-RAM lemezt az MP-101 sajnos nem kezelte.

[oldal:Tapasztalatok folytatás, végszó]

A lejátszó progresszív, remegésmentes képét DVI-kimeneten keresztül volt lehetőségem monitoron és projektoron is megtekinteni. A megjelenített kép -- 1024 x 768 pixel, 75 Hz -- nagyszerű képminőségét némileg árnyékolta a vékony keret, valamint a képen látható három fekete csík, melyet semmilyen beállítással, kísérletezéssel sem sikerült eltünteni. Csak és kizárólag 480 soros, progresszív kimeneten lehetett megfelelő színeket varázsolni a készülékből.

A forgalmazó tájékoztatása szerint ez a készülék első, úgymond tesztverziója. Ezt alátámasztja, hogy a készülékben található firmware január 16-ai, s a kézikönyvben szereplő képeken a január 13-ai program még béta 2 verziójú volt. A távolkeleti gyártó a tapasztalatokat, visszajelzéseket fogadva júniusra ígéri a hibajavításokkal ellátott, továbbfejlesztett szoftverrel rendelkező következő MP-101 lejátszót.

A forgalmazónál raktáron lévő "próbapéldányokat" megvásárlók várhatóan szintén frissíthetnek majd az új verzióra. Ehhez majd a gyártó honlapjáról letölthető ISO állományt kell CD-re írni, a készülékbe helyezni. Ez a lehetőség csak feltételes, sajnos ezt senki sem tudja garantálni.

Az MP-101 DVD-lejátszó kellemes meglepetést szerzett. Bár a lejátszó első verziója rendelkezik néhány gyermekbetegséggel, a készülék a várakozások felett teljesített és a rövid teszt alatt nagyon jól használható volt. A hibrid lemezek kezelése és az AVI állományok kedvünk szerinti méretezése olyan tulajdonságok, melyek még a közel kétszer drágább KiSS DP-450 készülékben sem találhatók meg.

A Technosonic MP-101 szerencsére nem olyan fehér holló, mint a KiSS DP-450 készüléke, ez a lejátszó ugyanis hazánban is kapható lesz, hasonlóan még néhány alacsonyabb árfekvésű MPEG-4-kompatiblis lejátszóhoz. Az interneten keresgélve már rábukkanhatunk az Elta és más gyártók hasonló fecskéire is, melyek megjelenésére szintén nem kell sokat várni. A hamarosan megjelenő új, továbbfejlesztett MP-101 verzió ára várhatóan bruttó 55000 Ft körül alakul a forgalmazó számításai szerint.

Ezeknél a készülékeknél csupán egyetlen kérdőjel van, s ez a támogatás: a KiSS rendkívüli supportot nyújt lejátszójához folyamatos hibajavítással és fejlesztésekkel. Kérdés, hogy a távolkeleti gyártók szoftveresei mennyire erőltetik meg magukat a felfedezett hibák javítása érdekében, valamint szándékoznak-e a lejátszókhoz további funkciókat, például feliratkezelést támogató firmware-t írni, mint ahogyan azt a KiSS Technology teszi.

A kérdés megválaszolására még egy kicsit, pár hónapot várnunk kell.

A Technosonic MP-101 MPEG-4-lejátszó tesztelését az el-depo (Sowah Hungary Kft., 1134, Budapest, Lőportár u. 9.) és Szarka Titusz tette lehetővé, ezúton mondunk köszönetet érte. A teszteléshez a DVD-lemezeket a Juventus Team LG GMA-4020B típusú DVD-írója készítette.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról