Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 23. 12:56

Intel Pentium 4: új processzor, új chipkészlet, gyorsabb busz

A 800 MHz-es front side busszal működő 3 GHz-es Pentium 4 processzorhoz az Intel teljesen új chipkészletet is kiadott, amely már kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel rendelkezik. Tesztünkben többek között arra kerestük a választ, vajon mekkora teljesítménynövekedést eredményez a gyorsabb front side busz.

A Pentium 4 mintegy két és fél évvel ezelőtt debütált a piacon és fejlődése újabb fontos állomáshoz érkezett, ugyanis 50 százalékkal növekedett a front side busz órajele, ezzel 4,2 Gbyte/sec-ről 6,4 Gbyte/sec-re nőtt az adatáteresztő képessége. Az új, 3 GHz-es Pentium 4 processzor a front side busz órajelét leszámítva nem különbözik a korábbi csúcsváltozattól, a 3,06 GHz-es kiviteltől.

A chip továbbra is a 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood magra épül, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és támogatja a Hyper-Threading technológiát. A 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Northwood magos Pentium 4 legmagasabb órajelű változatai hőleadás tekintetében már-már feszegetni látszanak egy asztali gép fizikai korlátait, az Intelnek új fegyvert kellett bevetnie a teljesítmény növelése érdekében, ez pedig a megnövelt órajelű front side busz. Tesztünkben többek között arra kerestük a választ, vajon mekkora teljesítménynövekedést eredményez a gyorsabb front side busz.

A 800 MHz-es front side busszal működő 3 GHz-es Pentium 4 processzorhoz az Intel teljesen új chipkészletet is kiadott, amely számos figyelemreméltó tulajdonsággal rendelkezik elődeihez képest: a korábban Canterwood kódnéven ismert i875P kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel rendelkezik, együttműködik az AGP8X eszközökkel, illetve natív támogatást biztosít a Serial ATA merevlemezekhez. Az i875P alapesetben az ICH5-R southbridge chipet tartalmazza, amelyet Serial ATA RAID-vezérlővel szereltek fel, de az alaplapgyártók igény esetén választhatják a RAID nélküli változatot is.

A 800 MHz-es Pentium 4 front side busz elméleti legnagyobb adatáteresztő képessége 6,4 Gbyte/sec. Természetesen ahhoz, hogy a megnövekedett sávszélesség a rendszer teljesítményén is érezhető legyen, olyan memóriát kell a chipkészlethez kapcsolni, amely ki tudja elégíteni a processzor adatétvágyát. Az Intel az asztali gépek piacán korábban a Rambus DRAM-ot favorizálta, azonban a jelenlegi leggyorsabb szabványú, 1066 MHz-es RDRAM-ok csupán 2,1 Gbyte/sec sávszélességet biztosítanak. Kétcsatornás memóriavezérlő esetén az adatáteresztő képesség elméleti maximuma 4,2 Gbyte/sec.

Nyilvánvaló, hogy az új Pentium 4 adatéhségét Rambus DRAM használatával már nem lehetett csillapítani, ezért fordult az Intel az egyre népszerűbb DDR SDRAM felé, amely a vállalat középkategóriás, tömegpiacra szánt termékeiben, valamint a szerverekben is bizonyított már. A világ legnagyobb félvezetőgyártója már többször is hangsúlyozta, hogy a DDR400 SDRAM-ot csupán átmeneti megoldásként tudja elképzelni a DDR-II SDRAM memóriák tömeges megjelenése előtt, ezért is furcsa, hogy a cég új lapkakészleteiben teljes mellszélességgel támogatott e szabvány.

Az i875P chipkészlet kétcsatornás memóriavezérlőt kapott és DDR266/333/400 SDRAM-ot támogat, így DDR400 modulok alkalmazása esetén az elérhető legnagyobb elméleti sávszélesség 6,4 Gbyte/sec, azaz épp ugyanannyi, amelyet a processzor front side busza még képes megemészteni. A memóriavezérlő kapcsán szólnunk kell a Performance Acceleration Technologyról. Az Intel szerint a PAT segítségével 2 órajelciklussal csökkenthető a memóriahozzáférések késleltetése. Ez a funkció az i875P és i865 chipkészletekben egyaránt jelen van, azonban csak az i875P esetében van aktiválva.

Egyelőre nem tudni, hogy a PAT pontosan mennyivel növeli a teljesítményt, vagy hogy az i865 esetében van-e mód az előcsalogatására, a válaszokra azonban csak május végéig kell várnunk, ekkor kerül piacra ugyanis az i865 chipkészlet, illetve ekkor jelennek meg a 2,4 GHz-es, 2,6 GHz-es és 2,8 GHz-es órajelű, 800 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorok is, amelyek mindannyian támogatják a Hyper-Threading technológiát.

[oldal:Canterwood, az adu ász]

Az i875P chipkészlet legfontosabb újdonsága elsősorban mégsem a DDR400 és a PAT, és nem is az AGP8X-támogatás, noha az i875P az első olyan asztali gépekbe szánt Intel-chipset, amely együttműködik az AGP8X felületű videokártyákkal. A Canterwood legnagyobb dobása az integrált Serial ATA-vezérlő: a világ legnagyobb chip(set)gyártójának támogatása bizonyára sokat lendít majd a Serial ATA felületű merevlemezek elterjedésén.

Számos alaplapon megtalálható már a Promise vagy a High Point Serial ATA kontrollere, azonban a költségek miatt ez elsősorban a csúcskategóriás termékekre volt jellemző. Az i875P és a szélesebb tömegek számára szánt i865P az első olyan chipsetek a piacon, amelyek integrált Serial ATA RAID-vezérlőt tartalmaznak. Az i875P két S-ATA merevlemezt támogat, amelyeket akár RAID 0 (striping) módban is képes használni, ezzel mintegy megkettőzve azok teljesítményét.

A Canterwood újdonsága továbbá az ún. Communications Streaming Architecture, amely hangzatos név mögött egy dedikált, 266 Mbyte/sec sávszélességű port áll, amelyet kifejezetten az alaplapokon található Gigabit Ethernet vezérlő részére tartanak fent. Így a hálózati forgalom nem terheli a northbridge és southbridge közötti kommunikációt, sem a PCI buszt. Az Intel szerint a CSA használatával a processzor terhelése is jelentősen csökkenthető.

Ami az i875P fizikai paramétereit illeti, a lapka tokja 37,5x37,5 milliméter méretű és 932 lábbal rendelkezik. Az FCBGA tokozásnak köszönhetően a Canterwoodra épülő alaplapok beérik négyrétegű nyomtatott áramkörrel is, ami alacsony költségű gyártást tesz lehetővé.

Az új chipkészlet és processzor teljesítményét egy Intel D875PBZ (Bonanza) alaplap, egy 3 GHz-es Pentium 4 processzor, két 256 Mbyte kapacitású KingMAX DDR400 SDRAM memóriamodul, valamint egy Seagate Barracuda SATA V merevlemez segítségével vizsgáltuk meg. A tesztben szerepelt még egy 3,06 GHz-es Pentium 4 processzorból és egy i850E chipkészletes D850EMV2 alaplapból álló konfiguráció is, amelyben két 256 Mbyte-os Samsung PC1066 RDRAM modul foglalt helyet. A 3 GHz-es és 3,06 GHz-es processzorokban a Hyper-Threading technológia végig be volt kapcsolva.

Az Intel új csúcskategóriás alaplapja a korábbiaktól eltérően nem zöld, hanem fekete színű. A Socket478 processzorfoglalat mellett kapott helyet a 82875P northbridge chip, amelyen óriási hűtő látható: az alumínium borda ugyanolyan magas, mint a processzorhűtő ventilátor nélkül. Az alaplapon négy DDR DIMM memóriaaljzat található, ezen felül két PATA, két SATA csatlakozó, floppy csatlakozó, no meg 5 PCI és 1 AGP8X aljzat. A hátlapra összesen 6 USB2.0 eszközt csatlakoztathatunk, azonban az alaplapon található kivezetés segítségével még további 2 aljzatra tehetünk szert: az i875P összesen 8 USB2.0 perifériát kezel.

A chipkészlet kétcsatornás DDR400 memóriavezérlőt tartalmaz, de természetesen a legnagyobb teljesítmény eléréséhez azonos méretű (128MB, 256MB, ...), azonos chipekből álló (128Mb, 256Mb, ...) és azonos "oldalszámú" (egyoldalas, kétoldalas) memóriamodulokat kell alkalmazni. Eltérő időzítésű vagy DDR sebességű modulok használata engedélyezett, azonban ilyenkor az összes modult a rendszerben található leglassabb modul órajelén és időzítési beállításaival fut majd.

[oldal:Teszteredmények]

A tesztkonfigurációkra magyar nyelvű Windows XP operációs rendszert telepítettünk. A számítógépekre a legújabb Intel Application Accelerator szoftvert tettük fel. GeForce4 Ti 4600 chipes Leadtek WinFast A250 Ultra videokártyánkhoz a 41.09 verziószámú NVIDIA referenciameghajtót használtuk. A sebességméréshez a SiSoft Sandra 2003, SYSmark 2002, Maxon Cinebench 2003, Quake III Arena, Unreal Tournament 2003 és Comanche 4 alkalmazásokat választottuk.

SiSoft Sandra 2003

A SYSmark2002 teszt két részből áll, az egyik során egy videókkal, képekkel, flash animációkkal fűszerezett weboldalt állít össze a számítógép, a második részben pedig különféle irodai alkalmazásokat futtat: szöveget szerkeszt, táblázatot és grafikonokat készít, prezentációt állít össze, e-mailt ír, stb.

SYSmark 2002

Maxon Cinebench 2003

Játéktesztként a rendkívül jól skálázódó motorral rendelkező Quake III Arenát,a processzor teljesítményére igen érzékeny Comanche 4-et, valamint az Unreal Tournament 2003-at futtattuk. A hang minden esetben ki volt kapcsolva.

Quake III Arena demo001 fastest

Comanche 4 640x480

Unreal Tournament 2003 1024x768

Az 50 százalékkal megnövekedett front side busz a tesztek szerint alig dob a rendszer összteljesítményén, az 533 MHz-es front side busszal működő 3,06 GHz-es Pentium 4 és a 800 MHz-es front side busszal működő változat fej-fej mellett teljesítenek, a különbség rendszerint 10 százaléknál kisebb. Sokkal nagyobb változást hozott az i875P chipkészlet, amely nem csak teljesítményben hoz nagy ugrást, hanem funkcionalitás terén is lényegesen felülmúlja elődeit. Mivel az i875P támogatja az 533 MHz-es front side buszt, ízlés szerint választható majd hozzá "új" vagy "régi" processzor.

A piaci helyzet valószínűleg a 2,8 GHz-es és lassabb változatok májusi megjelenésével változik majd, hiszen ekkor már nem csak a Pentium 4 csúcsmodellje lesz kapható gyorsabb front side busszal, hanem a lassabb változatok is, és a vásárlók a "régi" Pentium 4-hez viszonyítva minimális árkülönbség megfizetése mellett juthatnak 800 MHz-es front side buszhoz és a Hyper-Threading technológiához, illetve ezeket támogató Intel chipkészlethez. Kíváncsian várjuk az új processzorok, valamint az i865 chipsetek május végi megjelenését...

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról