Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 20. 08:45

SiS655: lehet egy csatornával több?

A SiS a tavaly őszi Comdex kiállításon mutatta be kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkező SiS655 chipkészletét, amely DDR333 SDRAM memóriákat is támogat. Szerkesztőségünkben a SiS655-re épülő ASUS P4SDX Deluxe alaplap vendégeskedett, amelyet DDR333 és DDR400 memóriával is kipróbáltunk.

Az NVIDIA nForce révén az AMD Athlon processzor már régóta rendelkezik olyan chipkészlettel, amely kétcsatornás DDR SDRAM memóriavezérlővel rendelkezik. Az Intel Pentium 4 chiphez azonban a tavalyi év őszén jelentek meg az első ilyen megoldások: az Intel és a SiS szinte napra pontosan egyszerre, az ősszel megrendezett Comdex kiállításon mutatták be kétcsatonrás DDR SDRAM-vezérlővel rendelkező chipkészleteiket.

A SiS655 abból a szempontból máig egyedülálló, hogy DDR333 memóriákkal is együttműködik. A lapkakészlet piaci premierje jelentősen csúszott, az első alaplapok csak hosszú hetekkel a hivatalos bejelentés után kerültek boltokba, ráadásul ezek még a chipset A0 változatára épültek. Az A0 változat a SiS hivatalos tájékoztatása szerint nem támogatja az Intel által bevezetett Hyper-Threading funkciót, erre csak a B0 revízió képes.

A minden hájjal megkent, luxuskivitelű ASUS P4SDX Deluxe alaplapon a SiS655 chipkészlet B0 változata kapott helyet. A SiS655 kétcsatornás DDR333 SDRAM memóriavezérlővel rendelkezik, támogatja a 400 és 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 és Celeron processzorokat, a Pentium 4 chipekbe épített Hyper-Threading technológiát, illetve az AGP8X felületű videokártyákat. Ezekre az alaplap dobozán szembetűnő felirat hívja fel a vásárló figyelmét. Noha a chipkészlet hivatalosan nem támogatja a DDR400 SDRAM modulokat, az ASUS P4SDX képes 400 MHz-en járatni a memóriát, így elméletileg további teljesítménynövekedésre tehetünk szert.

A SiS655 northbridge-et 1 Gbyte/sec sávszélességű MuTIOL busz köti össsze a SiS693 southbridge-dzsel. E chip együttműködik az ATA66/100/133 eszközökkel, az USB2.0 és FireWire (IEEE1394) perifériákkal, beépített 10/100 Ethernet-vezérlőt és 5.1 csatornás hangvezérlőt is tartalmaz. Az ASUS P4SDX alaplapon extra szolgáltatásként találni egy Promise Serial ATA RAID-vezérlőt, valamint egy Broadcom Gigabit Ethernet kontrollert is.

Az ATX kivitelű alaplap elrendezése első látásra szokatlannak tűnhet, ugyanis a négy DDR DIMM memóriafoglalat páronként 90 fokban elforgatva található meg a Socket478 processzorfoglalat körül. Amennyiben kétcsatonrás konfigurációban szeretnénk használni a memóriát, valamint AGP felületű videokártyánk van, a processzor minden irányból körülzárt völgybe kerül, ami nehezítheti a hűtőlevegő szabad áramlását, így mindenképp érdemes jó minőségű bordát és ventilátort vásárolni a rendszerhez. Szerencsére az alaplap szélére kerültek a tápcsatlakozók (ATX, ATX12, EZ-Plug), így ezek nem zavarják a hűtést. Helytakarékossági okokból szintén az alaplap élére került a floppymeghajtó csatlakozója, valamint a Promise RAID-vezérlő párhuzamos ATA csatlakozója -- a chip két Serial ATA és két Parallel ATA eszköz kezelésére képes.

A processzorfoglalat mellett 1 AGP8X és 6 PCI aljzat kapott helyet. Az alaplap hátoldalán a PS/2 billentyűzetnek és egérnek van csatlakozója, ezen felül 1 soros, 1 párhuzamos és 4 USB eszköz csatlakoztatására van lehetőség. Egy további soros port és 2 FireWire aljzat külső bővítőpanelen található meg. Az alaplap hátulján van még az integrált hálózati vezérlő csatlakozója, valamint az audiokontroller ki- és bemenetei (3 jack alzat és egy S/PDIF koaxiális csatlakozó). Hatcsatornás hangszórórendszer használata esetén a mikrofonbemenetet és vonalkimemetet átkonfigurálhatjuk, ilyenkor a center/mélyugárzó és a háttérsugárzók jelét vehetjük le róluk. Az alaplaphoz tartozik egy ún. J-Panel nevű kiegészítő is, amelyet a számítógépház egyik szabadon levő 5,25" helyére lehet beépíteni. A J-Panelen 2 USB port, 1 S/PDIF port, a mikrofonbemenet és a vonalszintű kimenet kapott helyet.

Az alaplap dobozában egy vaskos, angol nyelvű kézikönyv és két rövidebb, többnyelvű füzet található, amelyek a legszükségesebb tudnivalókat és szerelési útmutatókat tartalmazzák. Ezen felül van még két egyoldalas ismertető az alaplapon található csatlakozók rendeltetéséről és a jumperek beállításáról. A meghajtóprogramokat és segédprogramokat (PC-Cillin Antivirus, ASUS PC Probe, ASUS LiveUpdate) tartalmazó CD-n kívül a P4SDX Deluxe-hoz jár még egy InterVideo WinCinema szoftvercsomag, amely a WinDVD, WinRip, WinProducer és WinCoder alkalmazásokat tartalmazza. Amennyiben sikerült kibontani az összes zacskót, kábelt, jumpert, sikerült figyelmesen áttanulmányozni az összes papírt, jöhet a rendszer összeállítása.

[oldal:Tesztkörnyezet és sávszélesség-teszt]

A P4SDX alaplap kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik, ezért nem mindegy, hogy a DDR DIMM modulokat milyen konfigurációban helyezzük az aljzatokba. Az ASUS által mellékelt kézikönyv részletesen tárgyalja ezt a problémát, illetve felsorolja azokat a memóriamodulokat, amelyekkel az alaplapot tesztelték és az bizonyosan hibátlanul működik. Tesztünkben Corsair TwinX XMS PC3200 modulokat használtunk, amelyeket az Alien Computers Kft. biztosított részünkre és amelyeket az ASUS is ajánl ehhez a termékhez.

Korábban már szóltunk róla, hogy az alaplap -- nem hivatalosan -- együttműködik a 400 MHz-es DDR memóriákkal is, természetesen ilyen sebességen is kipróbáltuk a modulokat, illetve egy- és kétcsatornás konfigurációban is teszteltük az alaplapot. Az eredményeket egy Intel D850EMV2 alaplapból és PC1066 RDRAM-ból álló konfigurációéval is összevetettük, illetve a táblázatokban szerepelnek még az Intel E7205 (Granite Bay) chipkészletre épülő ASUS P4G8X alaplappal elért eredmények is. Ez utóbbi alaplapot a Mikland Computerszalon bocsátotta rendelkezésünkre.

A teszt során a következő alkatrészeket, szoftvereket, illetve tesztprogramokat használtuk:

Hardverkörnyezet
ProcesszorIntel Pentium 4 3,06 GHz Hyper-Threading
AlaplapASUS P4SDX Deluxe (SiS655)
Intel D850EMV2 (i850E)
ASUS P4G8X (Intel E7205)
Memória2 x 256 Mbyte Corsair XMS DDR400 SDRAM
2 x 256 Mbyte Samsung PC1066 RDRAM
MerevlemezSeagate Barracuda ATA III 20 Gbyte
VideokártyaLeadtek WinFast A250 Ultra TD (GF4 Ti4600)
Szoftverkörnyezet
Operációs rendszerMicrosoft Windows XP Professional
DriverekNVIDIA Detonator XP (41.09)
Intel Application Accelerator
TesztprogramokBapCo SYSmark 2002
ScienceMark 2.0
Comanche 4
Quake3: Arena v1.17
SiSoft Sandra 2003

Powered by Seagate

Természetesen elsősorban arra voltunk kíváncsiak, vajon a kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkező chipkészletre épülő alaplap hogyan viselkedik DDR333 és DDR400 modulokkal egy- és kétcsatornás konfiguráció használata esetén. Az alábbi grafikonon a SiSoft Sandra és a ScienceMark 2.0 programokkal mért sávszélesség-értékek szerepelnek.

Memória-sávszélesség (MByte/sec)

A tesztben -- nem túl nagy meglepetésre -- a kétcsatornás DDR400 konfiguráció vitte el a pálmát, azonban előnye szinte elenyésző a kétcsatornás DDR333, DDR266 (E7205) és PC1066 RDRAM (i850E) eredményéhez képest. Ezután azt vizsgáltuk, vajon az alkalmazásokban hogyan teljesít a kétcsatornás konfiguráció.

[oldal:További tesztek és konklúzió]

SYSmark 2002

Az irodai és multimédiás alkalmazásokat futtató SYSmark 2002 tesztben a kétcsatornás DDR333 és DDR400 konfiguráció gyakorlatilag teljesen egyforma eredményt ért el, mint ahogy szinte teljesen megegyező az egycsatornás DDR333 és DDR400 konfiguráció eredménye is. Meglepően jól teljesített az E7205 chipkészletes rendszer is, de egyikük sem tudta befogni az Intel i850E chipkészletre és PC1066 RDRAM-ra épülő referenciarendszert.

Quake III Arena demo001 fastest (fps)

Comanche 4 640x480x32 (fps)

Játéktesztként a Quake III Arena és Comanche 4 programokat használtuk. A kétcsatornás memóriavezérlő ezekben a tesztekben is érezette jótékony hatását.

Konklúzióként levonható, hogy az ASUS P4SDX egy kiváló alaplap, amely minőségi memóriamodulokkal párosítva még az i850E chipkészletből és PC1066 RDRAM-ból álló konfigurációval is felveheti a versenyt. A nyomtatott áramkör elrendezése jónak mondható, az extra szolgáltatások listája megfelelően hosszú és a SiS chipkészletnek köszönhetően az árcímke is lényegesen kedvezőbb, mint az i850E-re vagy az E7205-re épülő alaplapok esetében. Tesztünk további tanulsága, hogy DDR400 SDRAM-ot gyakorlatilag teljesen felesleges ebbe az alaplapba rakni, ugyanis a megnövekedett memóriasebesség és -sávszélesség ellenére az alkalmazásokban nyújtott teljesítmény nem növekedett számottevően.

Az 533 MHz-en működő Pentium 4 front side busz elméleti maximális sávszélessége 4200 Mbyte/sec, így a gyakorlatban szinte teljesen mindegy, hogy 5400 (dual channel DDR333) vagy 6400 (dual channel DDR400) Mbyte/sec sávszélességű memória-alrendszert illesztünk-e hozzá. A DDR400 felirat kétségtelenül jól mutat, de létjogosultsága ebben a környezetben minimum megkérdőjelezhető. Természetesen ezen sokat változtat majd, ha az Intel 800 MHz-es front side busszal szállítja Pentium 4 processzorait, de az még a jövő zenéje.

Szólj hozzá fórumban!

A Corsair TwinX XMS PC3200 DDR SDRAM memóriamodulokat az Alien Computers Kft. biztosította, az ASUS P4G8X alaplapot a Mikland Computerszalon kölcsönözre részünkre, 460 Wattos Enermax tápegységünk pedig a Kelly-Techtől származik. A P4SDX alaplap az Asustek tajvani központjából érkezett. Köszönjük szépen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról