Szerző: Ady Krisztián

2003. március 17. 12:12

Mindent egy lapra -- Vodafone live!

Hatalmas reklámkampány keretében vezette be a hazai Vodafone a live! névre keresztelt koncepciót, mely egyetlen, könnyen kezelhető felületen keresztül teszi elérhetővé az eddig is elérhető valamint új szolgáltatásokat. A cég az előfizetők számának jelentős növekedésére számít. Kipróbáltuk.

Napjainkban egyre több mobiltelefonon is igénybe vehető, ám nem kifejezetten a telefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatás válik elérhetővé a szolgáltatók kínálatában. Gondoljunk csak a WAP- és internetszolgáltatásra, nagyobb sávszélességet nyújtó adatátvitelekre, például a vonalkapcsolt HSCSD-re és a csomagkapcsolt GPRS-re, vagy olyan szolgáltatásokra, mint az MMS, EMS, SMS üzenetek, különböző játékok letölthetősége, logók és csengőhangok választékának biztosítása, vagy banki szolgáltatások elérése. A telefonálás lehetősége mellett immár tartalmat is kínálnak a szolgáltatók.

Ezek a szolgáltatások a hozzáértők számára sokat jelenthetnek, a laikusok, a "hétköznapi felhasználók" viszont könnyedén elveszhetnek a kimondhatatlan rövidítéssel rendelkező technológiák, pontosan meg nem fogalmazott megoldások dzsungelében. A készülékek bonyolult beállításai pedig néha még a hozzáértők számára is fejtörést okozhatnak.

A Vodafone ezt a problémát ismerte fel, amikor kitalálta a live! koncepciót. A Vodafone live! néven nem egy új szolgáltatás került bevezetésre, hanem a már létező technológiákat és szolgáltatásokat tömörítette a szolgáltató egyetlen könnyen kezelhető menürendszerbe, így formát adott a tartalomnak. Okos húzás.

A Vodafone február 3-tól indította útjára a hazai Vodafone live!-ot, melyhez a cég számára készített, speciális menüvel ellátott mobiltelefont kínál, a Sharp GX10-es készüléket. Szerkesztőségünknek alkalma nyílt huzamosabb időn át tesztelni a GX10-et és a Vodafone által nyújtott lehetőségeket.

A szolgáltató jelenleg a multimédiás üzenetküldő (MMS) szolgáltatást, csengőhangok és háttérképek, színes, Java-alapú játékok letöltését, valamint különböző wapos tartalmak, hírek és egyéb információk elérését nyújtja a live! felületen keresztül.

Az MMS-szolgáltatást nem véletlenül írtam multimédiás üzenetküldő szolgáltatásnak, hiszen az MMS nem csak képüzenetek, képet küldését teszi lehetővé. Az üzenet melléklete a képhez hasonlóan lehet csengőhang és akár általunk rögzített hanganyag is, valamint hosszabb, 512 karakterből álló szöveges állomány. Az MMS üzenetek a prezentációkhoz hasonlóan "slide"-okból, lapokból állnak, s mi magunk is meghatározhatjuk, hogy a "diavetítés" milyen sebességgel fusson le.

A Vodafone live! felületén keresztül csengőhangok tucatjai tölthetők le a jelenleg forgalmazott egyetlen live! telefonra, a Sharp GX10-esre. A csengőhangok minősége kiváló, polifonikus hangzásúak, többszólamúak. A választékot a Vodafone folyamatosan bővíti.

A mobil szórakoztatás területén egyre nagyobb szerephez jutnak a színesedő és egyre jobb grafikával rendelkező játékok, melyek az újabb generációjú telefonokon már megfelelő sebességgel képesek futni. A Vodafone által nyújtott játékok Java-alapúak, s egytől egyig kihasználják a készülék színes kijelzőjének képességeit. A szolgáltató jelenleg 15 letölthető játékot kínál, de ezek száma is hamarosan bővülni fog. A Sharp GX10 készülékben gyárilag 1 darab Java-alapú és 3 darab "hagyományos" játék található.

A készülékben -- hamarosan készülékekben -- található live! menürendszer ugyanakkor rendkívül rugalmasan, könnyen bővíthető a szolgáltató részéről, ugyanis maga a menü csupán egy megfelelően kialakított és formázott WAP oldal. A készülékeknek ezért gyors adatátvitelre kell alkalmasnak lenniük, valamint a beépített böngészőnek is igen fejlettnek kell lennie, a Sharp GX10-et pedig pontosan a Vodafone igényei szerint fejlesztették: a WAP 2.0 specifikációnak is megfelel a készülék böngészője.

[oldal:A telefon - Sharp GX10]

A Vodafone itthon pillanatnyilag egyetlen live! menürendszerrel ellátott telefont kínál, ez a Sharp GX10-es készüléke. A Sharp ezt a telefont kifejezetten a Vodafone rendelésére készítette, ez rögtön felismerhető a Vodafone készülékbe épített logójáról is. Sokak meglepetésére a nemrég lezajlott 3GSM nemzetközi konferencián a legjobb készülék díját ítélték a Sharp GX10-es készüléknek, a live! pedig a legjobb mobil fogyasztói szolgáltatás díját söpörhette be.

A Sharp GX10-es a mai divatnak megfelelően egy széthajtható, két kijelzővel ellátott mobiltelefon. A fő kijelző egy 16 bites, 65000 szín megjelenítésére képes LCD-kijelző, az összecsukott készülék állapotáról pedig a fedélen elhelyezett monokróm, fehér hátterű, kétsoros LCD gondoskodik. A fő kijelző felbontása kellően magas, 120 x 160 pixel megjelenítésére képes igen kiváló kontraszttal, ennek köszönhetően a tartalom erős napfényben is olvasható marad.

A mobiltelefonban egy digitális kamera is helyet kapott. A fedlapon található "szem" mellett van egy kis tükör, mely az önarckép rögzítésében nyújt segítséget. A kamera felbontása elmarad a mai csúcskészülékek felbontásától, csupán 352 x 288 pixeles képek elkészítésére képes maximálisan. Ennél kisebb képek is készíthetők, választhatjuk a pontosan a kijelző méretének megfelelő 120 x 160 pixeles, vagy egy még kisebb, 60 x 80-as formátumot. Utóbbi két esetben "digitális zoom" is igénybe vehető.

A Sharp GX10-es egyéb képességei ma már szokványosnak mondhatók: GPRS és HSCSD adatátvitelt is támogat, kétnormás (tehát az amerikában használatos 1900 MHz-es hálózatot nem támogatja), infravörös kapcsolattal is rendelkezik, de Bluetooth-szal nem. Súlya pontosan megfelelő, 107 gramm, 25 mm-es vastagsága azonban már sokaknál felvont szemöldököt eredményez. A készülék egyéb méretei: 115 x 47 mm.

A 720 mAh teljesítményű Li-Ion akkumulátor a gyári adatok szerint akár 200 óra készenléti és 200 perc folyamatos beszélgetési időt biztosít.

A készülék teljesen dinamikusan kezeli a beépített, körülbelül 1 MB-nyi memóriát, a telefonkönyv-bejegyzések, MMS-üzenetek a csengőhangok, képek és játékok számára fenntartott memóriába kerülhetnek. A készülék telefonkönyve akár 500 név eltárolását is lehetővé teszi.

A rendelkezésre álló memória kicsit kevésnek tűnhet, azonban ne felejtsük el, hogy itt kis méretű adatcsomagokról van szó: egy-egy polifónikus csengőhang körülbelül 3-4 kbyte méretű, egy közepes JPEG kép vagy háttérkép 6-7 kbyte, míg egy 352x288 pixeles fénykép is csak 17-18 kbyte helyet foglal. A játékok eszik a legtöbb helyet: 30-55 kbyte méretűek darabonként, de ezekből a számokból látható, hogy még az 1 MB-nyi memória is bőven elegendő lehet.

A készülék sajnos nem rejtett antennával készült, ami okozhat némi kényelmetlenséget zsebben hordva, s 25 mm-es vastagsága is negatívumként sorolható fel. A műanyag ház ezüstös színű, számomra kicsit "játéktelefon" benyomást keltett, a festés tartóssága csak huzamosabb használat után derülhet ki. Az összeszerelés minőségére ugyanakkor nem lehet panasz: minden illesztés a helyén van, a készülék háza rendkívül stabil, nem ropog, egyáltalán nem műanyaghoz illően viselkedik. A készülék szétnyitáskor és összezáráskor sokat sejtetően kattan egyet, ez a mechanika is robusztusnak és strapabírónak tűnik.

[oldal:A valóság]

A játékos külcsín azonban igazán nemes belsőt takar. A készülék csomagjában található töltő keményen bánik a Li-Ion akkumulátorral: a rövid töltési idő annak köszönhető, hogy a 720 mAh-s akkumulátort 500 mAh-val tölteti fel a Sharp. Körülbelül két óra alatt teljes töltöttséget jelez a készülék teljesen lemerült állapotról is.

Talán ezzel akarták ellensúlyozni a rövid üzemidőt: a kiváló kijelző ugyanis valósággal zabálja az energiát. Huzamosabb játékkal, wapozással, böngészéssel szinte néhány óra alatt teljesen lemeríthető a készülék. Szerencsére a Sharp szabadon, másodpercre pontosan állítható képernyő-kikapcsolást is beépített a készülékbe, mely lekapcsolja a háttérvilágítást, majd teljesen kikapcsolja az energiapocsékoló színes kijelzőt.

A beszélgetési idővel és a készenléttel szerencsére nincs gond: szinte hajszálra pontosan tudja a Sharp GX10 a 180-200 perc hívásidőt -- ez tapasztalat. A készenléti idő is elérheti akár a 4-5 napot is, feltéve, hogy nem beszélünk és böngészünk túl sokat a készülékkel.

A GX10 menürendszere sajnos egyelőre csak angol nyelven szól hozzánk, s még számomra, az "alternatív" megoldásokat kedvelő számára is meglepő volt néhány menüpont elrendezése, helye, nem egyszer elő kellett vennem a magyar nyelvű tájékoztatót a menütérképért. Érthetetlen pédául, hogy a telefonkönyvet miért nem a főmenüben, miért a "Call Manager" menüpont alatt találhatom meg. Ezt azonban nem rónám fel hibaként a Sharp mérnökei számára, végül is minden ismeretlen mobilkészüléket "szokni kell" tulajdonosa számára.

A menürendszer gyorsan kezelhető a négy irányba való léptetést biztosító gombok segítségével és a középső "Ok" gombbal. A helyzetérzékeny menüket, opciókat két gombra programozták a Sharp szakemberei, melyek aktuális funkciói a kijelző alján, két oldalán olvashatók.

A gombok igen rövid úttal rendelkeznek, azonban kellemes meglepetésként ezen a rövid úton is határozottan visszajeleznek, "kattannak". Kifejezetten kellemes volt a billentyűzet kezelése, ráadásul a nagyobb ujjakkal rendelkezők is örülhetnek, mivel a gombok tisztes távolságra vannak egymástól, nem csak körömmel lehet pöckölni őket.

A menürendszer gyors volt, sehol sem kell várni a következő elem, menüpont megjelenésére, egyedül a kamera bekapcsolása és furcsa módon a képek kezelése, megmutatása tart 2-3 másodpercig. Az egyes funkciókhoz gyorsbillentyűket is rendelt a Sharp, például a kamera alapállapotban az Ok gomb hosszas lenyomásával is elérhető, de ugyanígy el lehet érni a telefonkönyvet, az üzeneteket és egyéb funkciókat is.

A készülék menürendszere:

Messages

  • MMS
  • SMS
  • Cell Broadcast
  • Cell Info

Az Üzenetek menüpont alatt kezelhetjük az SMS és MMS-üzeneteinket és kapcsolhatjuk be a cellainformációs szolgáltatást, ha nyújt a szolgáltatónk ilyet az adott körzetben. Egyetlen furcsaságot találtam ebben a menüpontban: az elküldött SMS-üzeneteket nem jegyzi meg a készülék, nincs az elküldött üzenetek számára fenntartott hely. Ez a hiányosság azonban csak az SMS-üzeneteket érinti, érdekes módon az MMS-nél megtalálhatjuk az elküldött multimédiás üzeneteket is.

Camera

A kamera menüpont alatt készíthetünk fényképeket a beépített kamerával, s itt állíthatjuk át a képméretet is. A beépített digitális kamera gyengébb fényviszonyok esetén is készíthet képet, lehetőség van öt fokozatban állítani az expozíciót. Az elkészített kép nem kerül automatikusan mentésre, egyetlen gombnyomással elvethetjük vagy rögzíthetjük a kijelzőn látható eredményt.

[oldal:A valóság II.]

My Phone

  • Java
  • Pictures
  • Sounds
  • Bookmarks
  • Text templates
  • Memory Status

A My Phone menüpont alatt menedzselhetjük a telefonra letöltött adatokat, csengőhangokat, játékokat és az elkészített fényképeket. Szabadon átnevezhetjük a képeket és csengőhangokat, sőt, a képek esetén konverzióra is lehetőség van a különböző méretek között, ami kivágásban jelentkezik, tehát egy 352 x 288 pixeles fényképből kivághatunk egy 120 x 160 pixeles részletet, melyet ezután akár háttérként is használhatunk. Ebben a menürészben készíthetünk saját SMS-sablonokat is, valamint a WAP-böngésző könyvjelzőit is itt kezelhetjük.

Fun/Game

  • Java (1 db)
  • Other Games (3 db)
  • Melody Editor
  • Tone Editor

A Fun/Game menüpont alatt indíthatjuk el letöltött a Java-alapú játékokat és szerkeszthetünk saját csengőhangot vagy hangszert. A Java-alapú játékok elindulására várni kell pár másodpercet.

A letöltött polifónikus csengőhangok lényegében MIDI leíróállományok. A készülékben megtalálható a teljes General MIDI hangszerkészlet, melyet a Tone Editor segítségével saját hangszerrel, hangszínnel is bővíthetünk. A Sharp GX10 8 vagy 16 szólamot képes egyszerre megszólaltatni, 8 szólam esetén jobb hangminőség érhető el. A készülék hangzása kicsit csilingelő, de kifejezetten jó hangminőséget nyújt. A hangerőre sem lehet panasz, noha fontos, hogy a hátul található hangszóró ne legyen letakarva.

Profiles

  • Normal
  • Meeting
  • Activity
  • Car
  • Silent

A Sharp GX10-ben gyárilag 5 profilt találhatunk, melyek természetesen teljesen személyre szabhatók, külön hangerőt, hangzást, rezgő üzemmódot definiálva az adott körülménynek megfelelően.

Organiser

  • Calculator
  • Calendar
  • Clock/alarm
  • Voice memo
  • Help list

Az Organiser menüpont alatt lehet elérni a számológépet, a napi 3 x 40 karakteres feljegyzsére alkalmas határidőnaplót/jegyzettömböt, a napi ismétlődésre és akár 5 különböző időpontra is beállítható ébresztőórát, valamint itt lehet hangos emlékeztetőket felvenni a készülékkel. Az emlékeztető maximum 10 másodperces lehet. A felvétel ezután MMS-üzenetben akár el is küldhető másik mobiltelefonra.

Call Manager

  • Phonebook
  • Call register
  • Diverts

A Call Manager menüpont alatt kezelhetjük az átirányításokat, a telefonkönyvet és itt tekinthetjük meg az elmulasztott és indított hívásokat is. A telefonkönyvben szereplő névhez akár 3 szám és kép is rendelhető, ami megjelenik, ha az adott számról érkezik hívás. A neveket kategóriákba is rendezhetjük.

Settings

A Settings alatt változtathatjuk meg a készülék gyári beállításait, felsorolni is hosszú lenne. A Vodafone a készülék összes funkcióját beállítja az értékesítés előtt, a felhasználó egy teljesen üzemkész, azonnal használható megoldást kap a kezébe. Az MMS- és SMS-üzenetközpontok beállításával, a GPRS- és WAP-beállításokkal sem kell törödnünk, ezeket is gyárilag feltöltik a mobiltelefonba.

[oldal:Vodafone live!]

A Vodafone live! felülete nemcsak a jobb felső gombbal, hanem menürendszerből is elérhető. A rövid letöltődési idő után egy teljesen grafikus, magyarul beszélő, ikonokkal ellátott menürendszer köszön vissza ránk, melyben a telefon menüjéhez hasonlóan lehet lépkedni.

Az egyes menüpontok alatt újabbak helyezkedhetnek el, azonban ne feledjük: az egész live! a WAP-on alapul, ezért a gombnyomást követően némi késleltetésre számítani kell. A telefon böngészője szerencsére kellően nagy átmeneti tárolóval rendelkezik és a grafikus elemeket is eltárolja, így ha legközelebb belépünk a live! menübe, ez a letöltődési idő minimálisra csökken.

A live! menüjében a Vodafone WAP-oldaláról már jól ismert szolgáltatásokkal, információkkal találkozhatunk, csak színesben és picit más formában. Olvasgathatjuk a folyamatosan frissített lapszemléket, tájékozódhatunk az időjárásról és egyéb információkat szerezhetünk.

A live! menüben találhatjuk meg a Sharp GX10-re szabott tartalmat is: a Letöltés menüpont alatt háttérképeket, MMS-képeket, polifónikus csengőhangokat és Java-játékokat találhatunk. A letöltéshez csupán "rá kell kattintani" az adott linkre, s a szolgáltatás áráról szóló figyelmeztetés után a csengőhang vagy játék letöltődik a telefonra. Pillanatnyilag egy polifónikus csengőhang letöltéséért bruttó 250 Ft-ot, egy Java játék letöltéséért bruttó 800 Ft-ot számláz a Vodafone. A korlátot csak a pénztárcánk vagy a készülék memóriája jelenti.

A GX10-be épített böngésző azonban nem csak wapos oldalak megtekintésére alkalmas. Egyszerűbb HTML oldalak, sőt, .cgi megjelenítésével is megbírkózik (tesztelve a HWSW Fórumon), de a kijelző kis méretének korlátait sajnos nem lehet átlépni. Pedig a JPG, PNG, GIF állományok megjelenítése sem okozott gondot. A táblázatoké sajnos már igen.

Az adatok elérése, letöltése a Vodafone GPRS szolgáltatásán keresztül történik, sajnos arról, hogy a készülék milyen GPRS osztályba tartozik, nem találtam megbízható adatot. Feltehetően a ma már általánosnak tekinthető Class 8-as, 4 le- és 1 feltöltési csatornát támogató mobil a Sharp GX10.

Az egy hónapos teszt alatt alapos nyúzópróbának vetettem alá a live! menürendszert és ezzel a Vodafone GPRS hálózatát és a készülék GPRS képességeit. Az általános tapasztalat szerint a rendszer gyenge pontja a GPRS hálózat minősége lehet: ahol a WAP eddig is jól működött a live!-val sem lesz probléma, ahol pedig gondok voltak, a live!-os telefont vásárló sem tudja zökkenőmentesen igénybevenni a szolgáltatásokat.

Talán fura egybeesés, de én inkább úgy hiszem, hogy a fentiekkel is összefügghet: a live! szolgáltatáscsomag indulásával szinte egy időben komoly korlátozásokat vezetett be a szolgáltató a korábban teljesen korlátlan, átalánydíjas GPRS WAP- és internetszolgáltatással kapcsolatban.

A kezdeti időszakban előfordult, hogy egy-egy csengőhangra kattintva hibaüzenetet kaptam, sőt, olyat is tapasztaltam, hogy a letöltés nem kezdődött meg, a csengőhang árának levonásáról szóló SMS ellenben megérkezett. Február második felében, március elején ezek a problémák már nem jelentkeztek.

A telefon teljesen megbízhatóan működött, s csupán egyszer indult újra böngészés közben. Ez tapasztalataim szerint a Vodafone GPRS hálózatának hibája, szinte minden telefontípusnál tapasztalható néha ilyen újraindulás. Erről tudnának mesélni az Ericsson R600 telefon tulajdonosai, de saját Alcatel 715 telefonommal is volt már hasonló élményben részem.

Csak érdekességképpen jegyzem meg -- sajnos nem volt alkalmam kipróbálni, hogy más mobilhálózatról működik-e --, de a Vodafone live! hazai menürendszere behívható a telefonok böngészőjébe beírt http://live.vodafone.com oldalon keresztül. A live! ugyanazokat a WAP-beállításokat, APN-címet használja, mint bármelyik Vodafone GPRS szolgáltatást igénybevevő felhasználó. Még a letöltés menüpont is üzemel: meg lehet nézni a csengőhangok listáját, sőt, még a letöltést is el lehet kezdeni, de számítsunk rá, hogy -- Vodafone-előfizetőként a 250 Ft-ért -- csak egy hibaüzenetet fogunk kapni.

[oldal:A jövő]

A live! menüben találhatunk egy olyan pontot, amely egyelőre nem működik: ez a Chat névre hallgat, sőt, a készülék Messages menüje alatt is van két olyan pont, melyekről korábban nem tettem említést. Ezek a Vodafone Messenger és a Vodafone Mail néven találhatók meg.

A külföldön már üzemelő Vodafone Messenger és Vodafone Mail szolgáltatások várhatóan a tavasz végén, a nyáron indulnak hazánkban. A Messenger nevéhez méltóan az ICQ-hoz, AOL és MSN Messengerhez hasonlóan azonnali üzenetküldő szolgáltatást nyújt majd a mobiltelefonon és PC-n keresztül is.

A Vodafone Messenger felhasználója így bárhol, bármikor elérheti ismerőseit és őt is elérhetik: mindegy, hogy a PC mellett ül, vagy a mobiltelefonja felületén keresztül lép be a Vodafone Messengerbe, az üzenetet mindenképpen megkaphatja.

A Vodafone Mail szolgáltatással e-mailek olvasására és írására is lehetőség lesz a mobilon keresztül. Ehhez nem kell majd újabb e-mailcímet megadnunk partnereinknek, vagy újabb postafiókot beállítani a levelezőprogramunkban: a Vodafone honlapján akár 5 saját e-mailcímet is beállíthatunk majd saját, személyre szabott Vodafone Mail menüpontunkhoz.

A Vodafone Mail szolgáltatással válik majd valóra az eredetileg decemberre ígért SMTP-szolgáltatás is, mely a GPRS internetezők régi vágyálma, enélkül ugyanis ügyes-bajos az e-mailek küldése a Vodafone internetszolgáltatásán keresztül.

A Vodafone live! hazánkban egyelőre csak a Sharp GX10-es mobilkészülékkel együtt érhető el. A külföldi szolgáltatók kínálatában is szereplő, live! menüvel ellátott Panasonic GD87-es és Nokia 7650-es mobiltelefonok a Vodafone tájékoztatása szerint igen rövid időn belül elérhetők lesznek itthon is.

A Vodafone live! szolgáltatása nem véletlenül nyerte el a 3GSM konferencia díját: az eddig csak külön emlegetett, címszavakból ismert szolgáltatásokat és tartalmakat egy olyan felületen keresztül nyújtja, mely könnyen kezelhető, érthető, logikusan rendszerezett, egyetlen gombnyomással elérhető. Az előre beállított készülék használata valóban gyerekjáték.

A Vodafone saját készüléke, a Sharp GX10-es mindehhez kiváló alapot nyújt: a színes kijelző élvezetessé teszi a mobil böngészést, a GPRS WAP adatátvitel nem jelent egyelőre komoly költséget az átalánydíj miatt, a készülék képességei pedig túlmutatnak még a live!-on is. A jövőben akár még további alkalmazások is telepíthetők rá. Negatívumként csupán a készülék rövid színes kijelzős működési idejét és jelentős vastagságát lehet felhozni.

A live! egyetlen buktatója, mint már említettem, a GPRS hálózat minősége lehet. Mivel az egész live! rendszer WAP-alapú, a GPRS kommunikáció minőségét a csúcsra kell járatnia a Vodafone-nak, ha nem szeretné az ügyfélszolgálatot az elégedetlen ügyfelek hívásai miatt bővíteni.

A teszthez a Sharp GX10 készüléket és a SIM-kártyát a Vodafone biztosította, ezúton mondunk köszönetet érte.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról