Szerző: Ady Krisztián

2003. február 4. 09:46

Panasonic DMR-HS2 merevlemezes DVD-író: a minőségnek ára van

A dán KiSS Technology DP-450 DVD-lejátszója után újabb asztali készülék volt szerkesztőségünk vendége pár napra: lehetőségem nyílt kipróbálni a Panasonic beépített merevlemezzel és kábeltunerrel rendelkező, szerkesztő funkciókat is kínáló asztali DVD-író és -lejátszó készülékét.

A dán KiSS Technology DP-450 típusjelzésű DVD-lejátszója után újabb asztali készülék volt szerkesztőségünk vendége pár napra: lehetőségem nyílt kipróbálni a Panasonic beépített merevlemezzel rendelkező asztali DVD-íróját. A készülékről oldalunkon is megemlékeztünk, amikor tavaly november közepén hírt adtunk a Panasonic rendkívül erős jelenlétéről e piacon, az NPDTechworld akkoriban nyilvánosságra hozott felmérése szerint ugyanis a Panasonic több mint 50 százalékos piaci részesedésre tett szert az asztali DVD-felvevők piacán.

A Panasonic termékeinek térnyerése főként a kedvező árnak köszönhető, hiszen a cég már 700 dollárért kínált asztali DVD-írót, sőt, a DMR-HS2 merevlemezes DVD-rögzítő közel 50 százalékkal volt olcsóbb a konkurens Toshiba termékénél. A Panasonic Magyarország a DMR-HS2 készüléket hazánkban is forgalmazza.

A DMR-HS2 DVD-író a beépített merevlemeznek köszönhetően több olyan képességgel rendelkezik, melyre egyébként nem -- vagy csak korlátozottan -- volna képes:

  • Rendkívül hosszú, akár 52 órányi felvétel lehetősége (a merevlemezre)
  • Szerkesztő funkciók képkockapontos vágással
  • Egyidejű lejátszás és felvétel különböző médiákra (HDD vagy DVD-RAM)
  • Gyors elérés, a felvétel egyes jeleneteinek kicserélési lehetősége, reklámblokkok kivágása, kihagyása
  • Time Slip funkció akár több órán keresztül

Ki- és bemenetek

A DMR-HS2 asztali DVD-írón két EuroScart csatlakozó található, melyek közül az egyik RGB bemenetet is nyújt. Emellett további két SVIDEO és kompozit csatlakozót, valamint ezekhez tartozó analóg RCA audiocsatlakozót is elhelyeztek a készüléken, melyek közül az egyik a könnyebb elérhetőség érdekében az előlap lehajtható takarólemeze alatt található. Ugyanitt található meg a DV-kamerák csatlakoztatására szolgáló DV- (FireWire) bemenet. A digitális hang kivezetését optikai (TOSLINK) csatlakozó biztosítja. A készülék hátulján található még két RF-csatlakozó a készülék beépített kábeltuneréhez.

Az optikai kimeneten nemcsak a DVD-lemezek melletti Dolby Digital, DTS és PCM audiosáv jelenik meg, hanem a beépített tuner, a rögzített felvételek hangja is élvezhető a kimenetre kötött dekóderen, házimozierősítőn keresztül.

[oldal:Felvételi üzemmódok, JPEG képek, Time Slip]

A készülék segítségével öt üzemmódban készíthetünk felvételeket, melyek különböző felvételi időtartamot nyújtanak. A beépített merevlemez nagyobb kapacitása révén természetesen hosszabb felvételek készítését teszi lehetővé. A 40 GB-os merevlemezre a legjobb minőséget nyújtó XP felvételi módban 8-9 óra közötti, SP (normál) módban 17-18 óra közötti, LP (hosszú) felvételi módban 34-35 órányi, EP módban pedig körülbelül 52-53 órányi videoanyag rögzíthető.

A legjobb minőséget nyújtó XP módban 9-10 Mbit/s, SP módban 4-5 Mbit/s, LP módban körülbelül 2-3 Mbit/s, EP módban pedig 2-2,5 Mbit/s közötti MPEG-2 videokódolást végez a felvevő.

A DMR-HS2 emellett támogat egy úgynevezett FR, rugalmas felvételi üzemmódot is, mellyel az adott szabad helynek és a felvétel előre meghatározott időtartamának megfelelően automatikusan kerül kiválasztásra a rögzítés módja, az adott esetben a lehető legjobb minőséget kínálva.

Az egyoldalas, 4,7 GB-os DVD-RAM és DVD-R lemezekre készített felvételek esetén ezek az időtartamok a következőképpen alakulnak: XP módban körülbelül 1 óra, SP módban 2 óra, LP üzemmódban 4 óra, EP módban 6 óra rögzíthető egy lemezre. A kétoldalas DVD-RAM lemez esetén a lemez manuális megfordításával ezek az időtartamok megduplázhatók.

A rendelkezésre álló időről a készülék OSD felülete vagy az előlapi kijelző nyújt információt. Ez az időtartam azonban nem percre pontosan értelmezendő, mivel a készülék VBR kódolással, változó bitrátával készíti a felvételeket, s ebben az esetben a videoállomány méretét csak körülbelül lehet megbecsülni.

A DMR-HS2 DVD-író lehetőséget nyújt JPEG állóképeink, fényképeink tárolására, katalogizálására, megtekintésére is. Ehhez szükség lesz egy memóriakártyák fogadására alkalmas PCMCIA PC-kártyára, adapterre. Az ebbe helyezett memóriakártyáról ezután a beépített merevlemezre vagy DVD-RAM lemezre másolhatók a kártyán lévő JPEG formátumú képek. A készülék 320 x 240 és 6144 x 4096 pixel közötti digitális képek megtekintését teszi lehetővé, automatikusan skálázva ezeket a képernyő méretére.

A Time Slip funkcióval az éppen felvett műsorban lépkedhetünk vissza úgy, hogy eközben a felvétel zavartalanul folytatódik tovább. A távirányító Time Slip nyomógombjával 30 mp-es lépésekkel kereshetünk, vagy a kurzorgombok segítségével percenkénti időtartamban léptethejük vissza a felvétel kezdetéig a készüléket. A tájékozódást kép a képben megoldással segíti a Panasonic, az éppen felvett műsorrészlet mellett egy kis ablakban láthatjuk a lejátszásra kiválasztott részt is.

Ennek hatásosságát, azt hiszem, felesleges ecsetelni, egy-egy sportesemény közben (focirajongók előnyben) bármikor vissza lehet tekerni a felvételben, s eközben semmiről sem maradunk le. A Time Slip funkció nem csak a beépített merevlemez, de DVD-RAM média használata esetén is igénybe vehető, tehát a készülék képes a DVD-RAM lemezre egy időben rögzíteni, valamint arról lejátszani.

Az előre programozott felvételeket ShowView kódokkal vagy manuálisan, a szükséges adatok megadásával vihetjük be, de lehetőség van egyetlen gombnyomással az éppen nézett csatornáról vagy bemenetről is felvételt készíteni. A készülék menürendszere angol nyelvű, de rendkívül könnyen kezelhető és egyértelmű, mint a mellékelt képeken is látható.

[oldal:Szerkesztő funkciók]

A felvétel elkészítése után lehetőség van az adott anyag vágására, valamint úgynevezett lejátszási listák, "playlist"-ek elkészítésére. A lejátszási listák képkockára pontos vágást tesznek lehetővé a felvett anyagban, így ki lehet hagyni a reklámokat, felesleges részeket. Az egyes "scene"-ek, jelenetek sorrendje szabadon megváltoztatható, így egy eredetileg később következő felvételi részt pár gombnyomással a felvétel elejére varázsolhatunk.

Mindezt a menürendszeren keresztül, pusztán a távirányítóval is megoldhatjuk. A lejátszás-szerkesztés során többszörös lassítási és gyorstekerési lehetőségeink vannak, s nem csak előre, hanem -- MPEG-2 tömörítést használó eszköztől meglepő módon -- visszirányban is. Az elkészített lejátszási listát a befejezés után indexálja a lejátszó, ami néhány másodpercig eltarthat, de ezt követően a lejátszás során teljesen folyamatosan, a legkisebb zökkenés nélkül köszön vissza az "újravágott film" a képernyőről.

A DMR-HS2 készülék lehetővé teszi a merevlemezre rögzített felvételek DVD-R vagy DVD-RAM lemezre történő gyormásolását is. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha az adott felvétel nem tartalmaz vágásokat. A másolás sebessége a rögzített anyag minőségétől függ, XP módban 2x-es, SP módban 4x-es, LP módban 8x-os, EP módban 12x-es sebességgel másolhatunk a lemezre a normál lejátszási időhöz képest, tehát egy óra SP (normál módban) felvett anyag 15 perc alatt másolható DVD-R vagy DVD-RAM lemezre.

A kevert üzemmódú lejátszási listák és vágott jelenetek esetén csak 1x-es másolásra van lehetőség, ekkor azonban konvertálható is a videoanyag. Tehát lehetőség van egy XP módban készített felvétel LP módba történő konverziójára a DVD-RAM vagy DVD-R lemezre másolás során.

A tesztelés alatt a készülék minden funkciója kifogástalanul, kezes bárányként működött. A készülék menürendszeréről csak jót mondhatok, teljesen logikusan volt felépítve, mindent meg lehetett találni. A kép és hang minősége kifogástalan, a hangot szabadon választhatóan PCM sztereó vagy Dolby Digital 2.0 audiosávként rögzítette a készülék.

A beépített tuner a tv-csatornák nevét is kitöltötte automatikusan a teletext adatok alapján, már ahol ez rendelkezésre állt.

[oldal:Benyomások]

A képminőség az RGB kimeneten keresztül tökéletes volt. Némi MPEG tömörítési zaj tapasztalható XP és SP (normál) felvételi módban, ez azonban betudható a valós idejű tömörítésnek és az otthoni kábelhálózat viszonylag rossz minőségű alapanyagának. Ezzel a problémával találkozhattak a Panasonic mérnökei, ugyanis a beépített zajszűrő filter bekapcsolása után sokkal szebb felvételek voltak készíthetők a kábelhálózatról is.

Az elérhető felvételi üzemmódok közül egyedül az EP mód nyújt körülbelül VHS-nek megfelelő képet, itt láthatóan alacsonyabb a kép felbontása is a PAL szabványnak megfelelő 576 sornál. A többi felvételi módszer a kellően magas bitrátának, felbontásnak és VBR kódolásnak köszönhetően jónak-kiválónak mondható képminőséget produkál.

A készülékbe mind a "csupasz", mind a caddys, védőtokos DVD-RAM lemez behelyezhető, utóbbi úgy, hogy nem kell kivenni a lemezt a védőtokból, ami nagyon hasznos és lemezkímélő megoldás. A DVD-RAM lemezre rögzített anyag olvasható a DVD-RAM-kompatibilis DVD-ROM-okkal is, így PC-s utófeldolgozásra is lehetőség van. A véglegesített, lezárt DVD-R lemezre kiírt felvételek a DVD-R médiát olvasni képes asztali DVD-lejátszókban is megtekinthetők.

A DMR-HS2 ugyanakkor támogatja az írt és újraírható CD-lemezeket is, melyek CD-DA formátumú, tehát CD-Audio hanganyagot tartalmazhatnak. Nem támogatja a felvevő-lejátszó az MP3 állományokat, valamint a tesztelésre szánt SVCD Video-CD lemez nem szabványos (192 kbit/s-os) audiosávjával is meggyűlt a baja, más lejátszóknak (Samsung DVD-6E) ezzel nem volt gondjuk.

Mindezek ellenére csupán egyetlen kivetnivaló található a csomagban, ez pedig a távirányító: számomra érthetetlen, hogy egyes alapfunkciók (például a jelenetek közötti ugrás) miért került a távirányító alsó, lecsúsztatható fedéllel ellátott részébe. Ráadásul ennél valamivel igényesebb kivitelű távirányítót is el lehetne képzelni egy 379 990 Ft-os ajánlott végfelhasználói áron forgalmazott asztali berendezés mellé.

A távirányítóval való szerencsétlenkedésen kívül a készülék mindenben beváltotta az előzetes elvárásokat. A merevlemez és az aktív hűtés -- a készülék hátoldalán egy nagy, de nagyon alacsony fordulatszámú ventilátor húzza ki a készülékből a meleg levegőt -- hangja nem hallható, a bekapcsolás kellően gyors, a készülék működése rendkívül biztos, a szoftver nagyon kiforrottnak tűnik.

A szolgáltatások tekintetében a 300 000 Ft + áfás ár is elfogadható, hiszen ennél egyszerűbben nem írhatjuk -- és ami fő, szerkeszthetjük -- DV- vagy analóg kimenettel rendelkező kamkorderrel készített nyaralásunkat, egyéb anyagokat DVD-lemezre, legyen az egyszer írható DVD-R, vagy törölhető, újraírható DVD-RAM formátum. Természetesen a PC-s DVD-írók ára folyamatosan esik, azonban a nem túl hozzáértők számára a PC-s DVD-írás sosem lesz alternatíva egy ilyen asztali készülékkel szemben.

A Panasonic DMR-HS2 merevlemezes asztali DVD-írót a Panasonic Magyarország Kft. biztosította szerkesztőségünk részére, ezúton mondunk köszönetet érte.

Szólj hozzá a fórumban

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról