Szerző: Ady Krisztián

2003. január 21. 15:18

KiSS DP-450: DivX az asztali DVD-lejátszóban

Különleges DVD-lejátszóhoz jutott hozzá szerkesztőségünk a közelmúltban: a dán KiSS DP-450-es típusszámú lejátszójáról több hírünk is szólt, mivel ez volt az első olyan asztali DVD-lejátszó, mely MPEG-4, DivX 4-5 videotömörítő kodekkel készített állományok lejátszására is képes.

Asztali DVD-lejátszót még nem teszteltünk oldalunkon, de most kivételt tettünk: különleges készülékhez jutott hozzá szerkesztőségünk a közelmúltban. A dán KiSS DP-450-es típusszámú lejátszójáról több hírünk is szólt, mivel ez volt az első olyan asztali DVD-lejátszó, mely MPEG-4, DivX 4-5 videotömörítő kodekkel készített állományok lejátszására is alkalmas. Jelenleg is csupán a KiSS lejátszói rendelkeznek DivX-kompatibilitással a kereskedelemben kapható DVD-lejátszók közül.

Az országban található egyetlen darab DP-450 lejátszót sajnos rendkívül rövid időre kaptam meg tesztre, ezért valóban csak felületes benyomásokat szerezhettem róla. Az alábbiakban ezeket a tapasztalatokat osztanám meg egy rövid cikkben a nagyérdeművel.

A KiSS DVD-lejátszói a Sigma Designs EM-8500-as termékvonalába tartozó dekóderchipjére épülnek. A készülék lényegében egy mini számítógép, Toshiba DVD-ROM-ból, az EM-8500-as chipből és ARM processzorból építve, melyen egy Linux-alapú szoftver valósítja meg a lejátszási és navigálási funkciókat a chip hardveres segítségét igénybe véve. A neten fellelhető információk szerint a 2.6-os firmware 2.4.17-es Linux kernelre épül. Az EM8500 képességei túlmutatnak a jelenleg kapható DVD-lejátszókban alkalmazott chipek képességein, ugyanis teljes PAL (768x576 pixel) felbontásig támogatja az MPEG-4 tömörítést, valamint az ezzel kompatibilis technológiákat.

A lejátszó ennek megfelelően nem csak a DivX 4-5 kodekkel, de az XviD kodekkel is kompatibilis. A támogatott formátumok listája ennek megfelelően tehát így alakul: DVD-, SVCD-, VCD-kompatibilitás, AVI-lejátszás, JPEG képek bemutatása, MP3, valamint OGG Vorbis audioállományok lejátszása. Az Ogg Vorbis-támogatás a legújabb firmware készülékbe írásával válik elérhetővé, s mivel a dekóderchip ezt a formátumot nem támogatja, feltehetően a Linux környezet és a készülékben alkalmazott processzor segítségével oldják meg ezt a feladatot.

A lejátszó dobozában a DVD-lejátszó mellett kompozit és EUROSCART kábelt, távirányítót, kezelési útmutatót, valamint 2 darab ceruzaelemet találhatunk. A készülék kábelezésével nem lehet probléma, a hátlapja meglehetősen puritánnak tűnhet a mai lejátszók mellett: nincs beépített dekódere, így az ezzel járó csatlakozóhegyeknek is csak hűlt helyét találhatjuk.

A készülék a SCART kábelen keresztül SVIDEO, RGB és komponens videokimenetet nyújt, sőt, progresszív komponens kimenettel is rendelkezik, mely valóban tökéletes képet nyújthat -- ennek kipróbálására azonban progresszív bemenettel rendelkező televízió hiányában nem volt lehetőség.

Az audiokimenetek terén meg kell elégednünk a sztereó hangzást nyújtó line kimenettel, vagy külső dekódert kell csatlakoztatnunk a készülék optikai vagy koaxális digitális kimenetére.

Az írható és újraírható CD-lemezek mellett a készülék előlapján nyílt utalást találhatunk arra is, hogy a készülékbe épített Toshiba DVD-ROM a DVD-R és -RW lemezekkel kompatibilis, a +-os jelölésű lemezek lejátszásával feltehetően hiába próbálkoznánk. Az írt DVD-lemezekkel kapcsolatos kompatibilitást sajnos nem volt alkalmam kipróbálni. Az írható és újraírható CD-lemezekkel könnyedén megbírkózott a készülék.

[oldal:Képességek és képtelenségek]

A lejátszó bekapcsolását követően egy szép kék háttéren található KiSS felirat fogad minket, ezt követően megkezdhetjük a készülék konfigurálását. Szerencsére nem csak a távirányítóval vezérelhetjük a DVD-lejátszót, szinte minden funkció elérhető a lejátszó előlapján található gombokon keresztül is.

A beállítások között könnyen navigálhatunk a távirányító billentyűivel, az alapértelmezett nyelv mellett lehetőség van alapértelmezett felirat, "képernyővédő" bekapcsolási -- várakozási -- idő beállítására, valamint felnőtteknek szánt tartalomhoz történő hozzáférés korlátozására is, bár ezek ma már lényegében minden készüléken alapvető funkciónak számítanak.

Számunkra a minél jobb képminőség elérése lehet a legfontosabb, ezért a tv-kimenet konfigurálását semmiképpen se felejtsük el, mely alapból kompozit/SVIDEO-ra áll be. Az elmúlt 2 évben vásárolt tv-készülékek többsége már szinte kivétel nélkül rendelkezik RGB bemenettel, ezzel a lehetőséggel pedig láthatóan jobb képet lehet elérni még az SVIDEO kimenet által nyújtottnál is.

Az első tapasztalat a bekapcsolás után nem mondható túl pozitívnak, a tálca nyílásának és csukódásának hangja ugyanis irtózatos. Hangos, PC-s meghajtóra jellemző hangja van, mondjuk egy lassabb mechanikával nagyon sokat lehetett volna ezen csökkenteni. Szerencsére a meghajtó "járása" már nem jellemezhető ezzel a paraméterrel, teljesen csendes a készülék.

A DVD-lejátszóba helyezett lemez lejátszását rögtön megkezdi a készülék. A felismerés nem tart túl sokáig, pár másodpercet kell csupán várnunk. Fontos tudnivaló, hogy egy lemezen csak egy támogatott fájlformátum lehet, tehát arra nincs lehetőség, hogy az adott lemezen JPEG képeket és MP3 állományokat is elhelyezzünk. Valamelyik állománytípus nem lesz elérhető az ilyen lemezeken.

A teszteléshez mind DivX 5 kodekkel tömörített, mint XviD kodekkel készített állományokat használtam. A DivX tömörítéssel készített tesztfile lejátszásása tökéletes volt, egészen 768x576 pixeles felbontásig, tehát teljes PAL felbontást is képes dekódolni a lejátszó. Szintén tudnunk kell, hogy a bitráta -- tehát a video- és az audiobitráta összesen -- nem lehet több 3 Mbit/s-nál.

A lejátszó az újabb firmware-rel már az AVI mellé fűzött AC3 hang digitális kimenetre küldését is támogatja, ez a funkció azonban egy kicsit bugos még. Alapesetben az analóg kimeneten keresztül Dolby Pro Logic lekeverést végez a lejátszó. Természetesen az MP3 audiosávot is támogatja a DVD-lejátszó az AVI vagy XviD lejátszása közben, viszont AVI mellett nem lehet változó bitrátájú (VBR) MP3 hang, valamint az Ogg Vorbis sem támogatott ebben az esetben.

A lejátszott AVI-SVCD, MPEG állomány a kódolt méretaránynak megfelelően fog megjelenni a kijelzőn, nincs lehetőség a méretarány változtatására. Ezért az anamorf formátumban kódolt állományokkal nem tudunk mit kezdeni, hacsak a televíziókészülékünk nem képes a bemenetre érkező kép 16:9 arányra történő "összenyomására". Az MPEG-4 formátumú anyagok -- ide tartozik a DivX és XviD tömörítés is -- lejátszásakor az EM-8500 chip automatikusan széthúzza a képet, feltéve, hogy szabványos PAL felbontású anyagról és 4:3 képarányról van szó. Ellenkező esetben a képet a zoom gomb segítségével húzhatjuk szét a képernyő szélességének megfelelő méretre, természetesen a képarányt továbbra is megtartva. A zoom gombbal további, akár 4x-es nagyítást érhetünk el.

Az MP3 CD-lemezek lejátszásakor rögtön kellemes meglepetés fogadott. A KiSS lejátszója talán az első olyan MP3-at támogató DVD-lejátszó a piacon, mely támogatja a hosszú állományneveket. Sőt, nemcsak az állományneveket, hanem a könyvtárneveket is. Sőt. Hab a tortán az ékezetek helyes megjelenítése, a hosszú ű és ő kivételével minden ékezetet meg tud jeleníteni a lejátszó -- nagyban köszönhetőek ezek a képességek a "PC-s" alapoknak.

A fájlnevek mellett részletes ID3 információk megjelenítésére is lehetőség van, nem csak a szám címe és az állomány mérete, de az album neve, megjelenési éve, sőt, a "Comment" sor is megtekinthető. Az MP3 állományok változó és állandó bitrátával is készülhetnek, a szokásos 64-320 kbit/s közötti tartományt támogatja a DVD-lejátszó. Lehetőség van az adott albumon belül kevert sorrendű és ismétlődő lejátszásra is.

A JPEG tömörítésű képekből szintén albumokat készíthetünk bármilyen CD-író segítségével, melyet ezután a televízió képernyőjén is visszanézhetünk. A lejátszó diavetítést is képes nyújtani ezekből a képekből 5-10-20-30 mp-es időszakonként váltogatva a képeket. A hosszú fájlnevek itt is támogatottak. A képek visszanézése közben is használható a távirányító zoom gombja.

Mindezek mellett ne felejtkezzünk el a készülék egyik fontos tulajdonságáról sem: DVD-, SVCD-, Video-CD lemezek megtekintésére is kiválóan alkalmas.

[oldal:Benyomások, végszó]

Őszintén bevallom, egy kicsit tartottam a Sigma Designs "RealMagic" logójától a készülék előlapján: sajnos nem vagyok egyedül a RealMagic Hollywood Plus dekoderkártyával szerzett keserű tapasztalatokkal. A cég többek között csapnivaló támogatásáról is híres, emlékezzünk csak a 12-18 havonkénti meghajtóprogram-frissítésre, a folyamatos ígérgetésekre. A KiSS azonban, úgy tűnik, minden tőle telhetőt megtesz a felmerülő hibák kiküszöbölése érdekében.

A nálam eltöltött másfél nap alatt kétszer frissítettem szoftvert a lejátszóban, egyszer az éppen aktuális szoftverre, másnap reggel pedig elérhetővé vált a legújabb, jelenleg is használt 2.6.0-ás firmware. Ez utóbbi tartalmazza az Ogg Vorbis állományok megszólaltatásának képességét, valamint több hiba javítását is. Az AC3 hangsávval ellátott AVI állományok lejátszásakor tapasztalható bug javítását az állítólag napokon belül megjelenő új verzió tartalmazza majd.

A KiSS lejátszója az ígéretek szerint még ennél is többet fog nyújtani. Ígéretet tett a cég sub és srt állományokból feliratozó szoftver beépítésére, melynél többet már véleményem szerint senki sem várhat egy ilyen készüléktől.

A lejátszóban található dekóder chip rendkívül részletgazdag, kiváló minőségű képet nyújt, az összehasonlításként használt Samsung DVD-6E készülék lényegesen gyengébb képminőséggel rendelkezik. A DivX és XviD állományokat egyetlen tv-kimenet sem képes ilyen minőségben megjeleníteni a televízió képernyőjén, ezt bátran állíthatom.

A tesztelésre használt állományok lejátszásával nem volt probléma, egyedül az XviD kodekkel kódolt tesztállomány egyes részleteinél vettem észre megjelenítési hibát, mely az új firmware feltöltése után sem múlt el. Kicsit hibás még az AVI állomány bizonyos pontjára "ugrató" szoftverrész is, ugyanis nem minden esetben folytatta a lejátszást attól az időponttól ahova irányítottuk, vagy elkezdett csúszni a hang. AVI állományokban nem lehet előre- vagy hátratekerni sem, ezt helyettesíti egy megadott időpontra léptető "search" funkció. Folyamatos lejátszás esetén nem tapasztaltam kép/hangszinkronizálási gondokat egyetlen állománnyal sem.

Az MP3 zeneszámok lejátszása is kifogástalan, bár hajlamos volt az audioállomány elejéből a lejátszó körülbelül 1 mp-et levágni, feltehetően ez a hiba is javításra kerül majd. A különféle kódolású MP3 állományokkal nem volt semmi gond, a lejátszás hibátlanul zajlott le a szám további részében, s ugyanez elmondható az Ogg Vorbis tesztállományokról is.

A DVD-lemezek lejátszásánál egyetlen problémát vettem észre, ez a "magyar" felirat vagy hang kijelzése: mint a képeken is látszik valamiért "Armenian", azaz örmény feliratnak vagy hangnak jelezte ki a lejátszó az adott sávot. Ezen is javíthat egy szoftverfrissítés.

A készülék huzamosabb időn keresztül is megbízhatóan működött, nem melegedett túl a dekóderchip, mint azt egy-két olcsóbb árfekvésű lejátszónál néha tapasztalhattuk.

A fenti problémák ellenére a lejátszó igen jó benyomást keltett, olyan képességekkel bír, melyekkel eddig semmilyen más lejátszó sem. Ide tartozik a hosszú fájlnevek kezelése vagy az MPEG-4 állományok lejátszása, nem szólva a kiváló képminőségről.

Sajnos a hazai forgalmazásról egyelőre jó hírrel senki sem tud szolgálni: egyrészt a lejátszó ára 375-400 euró (90-96000 Ft) körüli összeg, másrészt a forgalmazó sem tudja állítólag teljesen kielégíteni a felmerült igényeket.

A lejátszót Baranyai Gábor és a Vision Computer budai üzlete biztosította számunkra, amiért ezúton mondunk köszönetet.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról