:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 11. 14:59

Kipróbáltuk: Handspring Treo 180g

A Handspring eredetileg tavaly októberben jelentette be Treo 180 névre keresztelt "kommunikátorát", amely nem más, mint egy Palm OS-alapú kéziszámítógép és egy mobiltelefon ötvözete. Hogy mennyire masszív ez az ötvözet, annak személyesen jártunk utána.

A Handspring eredetileg tavaly októberben jelentette be Treo 180 névre keresztelt "kommunikátorát", amely nem más, mint egy Palm OS-alapú kéziszámítógép és egy mobiltelefon ötvözete. A készülék különösen fontos szerepet tölt be a cég stratégiájában, ugyanis a Handspring a jövőben kizárólag ilyen és hasonló berendezésekkel kíván foglalkozni, a népszerű Visor kéziszámítógépek gyártását és értékesítését előbb vagy utóbb be fogják szüntetni.

A Treo 180 kétféle változatban kapható, az egyiket (Treo 180) aprócska billentyűzettel látták el, a másik (Treo 180g) Graffiti kézírásfelismeréssel dolgozik. Nálunk az utóbbi modell járt, amelyet a Handspring magyarországi képviselete, a HDSys Kft. bocsátott szerkesztőségünk rendelkezésére.

A nagyméretű kartondobozban három kisebb dobozt találni. Egyikben rejtőzik maga a Treo, egy doboz rejti a hálózati adaptert, a harmadik pedig az USB-s adatkábelt és a felvevőgombos monó headsetet. Ezen felül tartozék még a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó "Quick Start Guide" és a teljes felhasználói kézkönyvet és a kommunikációs szoftvereket tartalmazó CD.

Első látásra a Treo egy átlátszó fedőlappal rendelkező kéziszámítógép, csupán az antenna érzékelteti, hogy itt azért jóval többről van szó. A készülék elegáns, antracit-szürke házban kapott helyet, amely egyébként rendkívül igényesen van megcsinálva, minőségi érzése van. A Treo antennával együtt 130x70x24 mm nagyságú és a beépített lítium-ion akkumulátorral együtt 160 grammot nyom, ami nem csekélység, figyelembe véve a mai csúcstelefonok 80 gramm körüli tömegét. A készülék kijelzője 160x160 pixel felbontású és 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes. Sajnos a beépített akkumulátor egy feltöltéssel mindössze 2 óra beszélgetést és 60 óra készenlétet biztosít, azonban mivel lítium-ion akkuról van szó, nem jelent gondot akár a naponkénti feltötés sem.

A készülék tetején az antenna mellett a ki/bekapcsoló gomb, a némító gomb, az infravörös port, a státuszkijelző LED valamint a cerka helye található. A Treóhoz mellékelt cerka nagyon igényes, a hegye műanyagból, a törzse fémből készült, jó súlyos darab. Baloldalt egy aprócska tárcsa kapott helyet, amely mozgatásra a fel/le gombokat helyettesíti, megnyomása pedig a "klikkeléssel" egyenértékű. Felette van a headset csatlakozója. Alul az alkalmazások (telefonkönyv, határidnapló, internetböngésző, SMS) gyorsindító gombjai és a fel/le iránybillentyűk találhatók, a Treo alsó élén pedig az adatkábel/tápkábel csatlakozója van.

A Treo mellé Y-alakú USB-s adatkábelt mellékel a Handspring, amely egyben tápkábelként is funkcionál. A szoftverek telepítése mindössze pár percet vesz igénybe. Külön örömömre szolgált, hogy az első szinkronizáció alkalmával a Treo a saját Palm gépem összes adatát és a rátelepített szoftvereket is átvette, nem kellett ezek másolásával, telepítésével bajlódnom. Elegáns megoldás, óriási plusszpont. A mobiltelefont kézzel is beállíthatjuk, de lehetőség van automatikus konigurációra is, ilyenkor egy internetes adatbázisból töltődnek le a beállítások, pl. az SMS üzenetközpont telefonszáma. Sajnos ez az internetes adatbázis elég pontatlan, legalábbis a Westel esetében közölte, hogy internetszolgáltatásra nincs lehetőség, holott a Westel előfizetői számára valójában nyújt ilyet, mégpedig a 9301301 telefonszámon.

[oldal:Treo, a mobiltelefon]

A Treo kéziszámítógép része gyakorlatilag olyan, mint bármelyik másik Palm vagy Handspring készülék. A 33 MHz-es Motorola Dragonball VZ processzor elég gyors, a 16 Mbyte RAM pedig gyakorlatilag végtelen nagyságúnak tekinthető, figyelembe véve a Palm OS-re írt alkalmazások apró méretét. Az előre telepített alkalmazások között azonban lehet érdekességeket találni, ugyanis a Handspring minden Treo kommunikátorhoz mellékeli a Blazer WAP/internetböngésző 2.0 verzióját, Address Book program helyett Phone Book került a gépre, illetve érdekesség még az elődjénél kicsit többet tudó Date Book+. A Phone Book gyakorlatilag semmiben sem tér el a más Palm OS-alapú gépeken megtalálható Address Booktól, egyetlen újítása, hogy a kiválasztott telefonszámot tárcsázni lehet. A One Touch nevű POP3 e-mail kliens is a Treo tartozéka, de ezt utólag, a mellékelt CD-ről kell feltelepítenünk.

A mobiltelefon rész sokkal érdekfeszítőbb. A Treo egy kétsávos (GSM900/1800) mobilt tartalmaz. A nagy sebességű adatkapcsolatot lehetővé tevő GPRS támogatásra egyelőre még várni kell, sajnos így a Treo elveszíti egyik nagy előnyét: a kijelzője elég nagy az internetböngészésre, azonban a GSM modemen keresztül felépülő 9600 bps sebességű kapcsolat nagyon-nagyon lassú.

Sajnos a készülék kialakításából adódóan kényelmetlenül használható. Egyfelől túl nagy, másrészt a menükben való navigációhoz szükség van a cerkára, amelyet minden egyes alkalommal elő kell húzni a helyéről. Persze az ujjunkkal is nyomkodhatjuk az érintésérzékeny kijelzőt, de ekkor az nagyon gyorsan összepiszkolódik. Egyébként is, kinek van szíve esetleg koszos kézzel hozzáérni egy ilyen finom kis készülékhez? Na ugye.

A SIM kártyát a Treo hátában található ajtó alá kell behelyezni. A bekapcsoló gomb pár másodperces nyomása után aktiválódik a mobiltelefon, amely a SIM kártya PIN-kódjának bekérése után megkeresi a hálózatot. Végül a képernyőn felugró ablakban láthatjuk a szolgáltató nevét, ezután telefonálhatunk.

Hívást kezdeményezni -- magyarán tárcsázni -- több helyen lehetséges. Az első és legkézenfekvőbb hely a gyorshívások listája, amely az aktív flip kinyitása után ugrik fel. Itt összesen 50 nevet tárolhatunk, amelyeket a Phone Book programból vagy a SIM kártyáról másolhatunk ide, vagy itt hozhatunk létre. A második híváskezdeményező lehetőség maga a tárcsázó képernyő, amely a bal alsó sarokban található gomb kétszeri megnyomására ugrik elő. A harmadik lehetőségünk a Phone Book alkalmazás, ahol a hívni kívánt telefonszámra bökve tárcsáz a Treo. Ami a telefon hangminőségét illeti: nekem semmi gondom nem volt, mindig jól hallottam beszélgetőpartnereimet, azonban ők folyamatosan "furcsa zajokra", gerjedésre panaszkodtak.

Érdekes, hogy a SIM kártyán található telefonszámokat külön alkalmazás (SIM book) kezeli. Ami sokkal érdekesebb, hogy a SIM kártyán található neveket és telefonszámokat csak a gyorshívások közé tudjuk másolni, a Phone Bookba nem, vagyis minden egyes rekordot kézzel kell létrehoznunk, ami már 20 szám esetén is unalmas és fárasztó feladat. Persze van egy másik lehetőség is, ha olyan mobillal rendelkezünk, amely képes pl. Outlook szinkronizációra, akkor két szinkronizálással elvégezhető a dolog. Mivel jómagam nem rendelkezem ilyen készülékkel, a helyes működést sajnos nem tudtam ellenőrizni. A Treo a SIM kártyán található számokat csak hívni és kitörölni tudja, új szám felvitelére csak kacifántos módon, a gyorshívások listájából való átmásolással van lehetőség.

SMS küldésére külön program szolgál, amely nomen est omen az SMS nevet kapta. Érdekes és ugyanakkor bosszantó, hogy a Phone Book-ból nem küldhetünk SMS-t. A készülék kiviteléből adódóan SMS íráshoz szükség van a Treo hátuljából előhúzható cerkára valamint minimum két szabad kézre. Az SMS programban előre eltárolt üzenetsablonok is vannak, mi is készíthetünk ilyeneket. A 160 karakternél hosszabb üzeneteket automatikusan darabolja az üzenőprogram. Tetszett, hogy térerő hiányában a megírt üzenetet a Treo eltárolja és a hálózati kapcsolat helyreálltával elküldi azt. Az SMS címzettjét telefonszám vagy név szerint lehet megadni, e-mail cím beírása esetén az üzenet elektronikus levélként érkezik a megadott postaládába -- amennyiben a mobilszolgáltatónk engedélyezi ezt.

[oldal:Az ítélet...]

Sajnos a beépített funkciók ismertetése ezzel véget is ért, ugyanis a telefon képességei még a jóval olcsóbb mobilokhoz viszonyítva is rendkívül szegényesek.

Aki a Treot választja, a GPRS-en kívül le kell mondjon a hívóprofilokról, a hívócsoportokról, a csoportos SMS-ről, a testre szabható környezeti profilokról, a hangtárcsázásról, hangrögzítésről illetve hangvezérlésről, szóval szinte minden olyan szolgáltatásról, ami ma már egy közepes képességű mobilban is megtalálható. Ráadásul érzésem szerint sok ilyen hiányosság kiküszöbölhető lett volna, ha a tervezők kicsit figyelnek. Mondok egy példát: a Phone Book alkalmazásban a felvitt nevek listáját több csoportba (üzleti partnerek, barátok, stb.) rendezhetjük, a Treo mégsem ad lehetőséget, hogy a bejövő hívásokat ennek függvényében fogadjuk vagy automatikusan elutasítsuk.

Környezeti profilból mindössze kettő áll rendelkezésre, az egyik teljesen néma, a másikba pedig mi választhatjuk ki a csengőhangokat, amelyekből összesen 10 áll rendelkezésre. A csengőhangok Palm OS MIDI formátumban vannak letárolva és a megfelelő alkalmazások segítségével akár újakat is szerkeszthetünk, de ehhez a hozzáértésen felül több program is szükséges. A Treo természetesen rezgéssel is képes a bejövő hívást vagy üzenetet jelezni. A profilok között a készülék tetején található kapcsolóval válthatunk.

Kényelmetlenséget okozott az óra hiánya. Becsukott flip esetén a telefon képernyőjén semmi nem látható. A tárcsa megnyomására vagy a flip kinyitására a gyorshívások menüje ugrik elő, a ki/bekapcsoló gomb megnyomása az utoljára használt programba visz. Az óra kizárólag a programok ikonját tartalmazó főmenüben látható, ide viszont csak a flip kinyitásával és a megfelelő gomb megnyomásával tudunk visszatérni. Később áthidaltam ezt a gondot: az internetböngésző gyorsindító gombját a világóra programhoz rendeltem hozzá.

Nekem a hívószámkijelzéssel is gondjaim voltak, sem a SIM-kártyán, sem pedig a Phone Bookban tárolt számokhoz nem rendelt nevet a készülék. Lehet, hogy azért, mert a tárolt számok nálam 06 helyett +36-tal kezdődnek? Ki tudja. Az mindenesete biztos, hogy a számot kijelezte a Treo, de nevet nem írt ki.

Összességében amilyen sokat vártam a Treótól, akkorát kellett csalódnom. Ez a készülék sem használhatóságban, sem képességekben, sem méretében nem veheti fel a versenyt korunk felső kategóriás mobiltelefonjaival. Szakértők szerint az "okostelefonok" versenyében valószínűleg a mobilgyártók lesznek a befutók, hiszen a ma kapható mobiltelefonok közül egyre több rendelkezik nagyméretű memóriával, ahol több száz ismerősünk adata mellett jó pár naptárbejegyzés is tárolható, azaz a legfontosabb PDA-funkciókat képesek átvenni. A Treóból pont az hiányzik, ami egy ilyen készüléket a versenytársak fölé emelhet, azaz a funkciók integrációja, az átjárhatóság, az áttekinthetőség.

A magyarországi Handspring képviselet szerint már folynak a tárgyalások a mobilszolgáltatókkal a Treo forgalmazásáról, a három szolgáltatóból kettőnél a műszaki tesztek már véget is értek és jelenleg az üzleti elemzés tart. A hírek szerint mire a készülékek megjelennek a mobiltársaságok kínálatában, addigra már magyar nyelvű szoftverrel lesznek ellátva.

Kis tudása, kényelmetlen használata miatt azonban senkinek sem tudom jó szívvel ajánlani a Handspring készülékét. Nettó(!) 218 ezer forintos árából egy jó mobiltelefonon kívül bármilyen Palm OS vagy Pocket PC alapú kéziszámítógépet is kapunk és még italra, nőre, kártyára vagy lóversenyre is bőven marad.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.