Szerző: Ady Krisztián

2002. január 31. 23:43

Pinnacle PCTV Sat -- tv, rádió és internet az égből

TV-t nézni, rádiót hallgatni ma már nem nagy dolog a számítógépen. Ha készítenénk egy felmérést, hogy mennyi PC-tulajdonos rendelkezik tunerkártyával, valószínűleg meglepődnénk a végeredményen. A földi, kábeles adások mellett azonban már lehetőség van a műholdas, digitális adások jó minőségű vételére és rögzítésére is, elérhető áron.

A Pinnacle PCTV PCI felületű tv-tuner kártyái igen ismertek a számítógépes multimédiával behatóbban foglalkozó felhasználók között, főként kiváló minőségű képükről terjednek róluk a dícsérő himnuszok. A Pinnacle azonban nem csak a földi, kábeles adások nézőire gondolt: terméklistájában szerepel egy Pinnacle PCTV Sat műholdas, digitális adások vételére szolgáló kártya is, melyről szinte alig találni információt, tesztet az interneten. Pedig a kártya már 2000 óta a piacon van.

Jómagam az EON (Europe OnLine) internetes szolgáltatásával kapcsolatban keresgéltem műholdvevő kártyát, s a sima, "földi" PCTV kártya tapasztalataiból kiindulva erre a kártyára vetettem szemet. Szerencsére sikerült tesztre szerezni egyet, így most következzenek a kártyával szerzett tapasztalatok, használata közben kialakult benyomások.

A kártya egy szép kis Pinnacle dobozban érkezett, egy driver CD, némi telepítési segédlet és egy távirányító társaságában. A távirányítóhoz elemet és egy soros portra csatlakozandó infra érzékelőt is kapunk.

A kártya használatához előbb azonban más alkatrészeket is be kell szereznünk: egy "lavórt" a ház falára, egy univerzális vevőfejet (LNB) -- lehetőleg minél nagyobb érzékenységgel --, valamint jópár méter koax kábelt két F-csatlakozóval. Nekem szerencsém volt, mivel a UPC-Direct szolgáltatásból ittmaradt a falon az Astra műholdakra néző kültéri szett, így nem volt más dolgom, mint bedugni a kártyába a kábelt.

A Pinnacle PCTV Sat kártyán a földi vételre alkalmas kártyákon található hatalmas tuner helyett csupán egy -- pontosabban három -- chipet találunk. A külső, kompozit vagy S-video bemeneten érkező jelforrások digitalizálását egy Conexant Fusion 878-as chip végzi, ilyet találunk a legtöbb tuner kártyán is. A digitális, műholdas adások vételét egy Conexant HM 1821 tuner és egy Conexant HM 1221 (vagy CX 24110) demodulátor végzi.

Amennyiben van már digitális műholdvevőnk és csak az internetre koncentrálunk, nem kell mást tennünk, mint a kártyából továbbvezetni a jelet az asztali beltéribe. Erre is gondoltak a kártya tervezésénél, lehetőség van a jel továbbvezetésére.

[oldal:Installáció]

A kártya üzembe helyezéséhez szükségünk lesz egy szabad PCI bővítőhelyre, lehetőleg minél közelebb az AGP slothoz. Legalábbis a kézikönyv és a PDF formátumú manuál ezt ajánlja. Ez a megoldás szerintük a legoptimálisabb, ha felvenni, digitalizálni szeretnénk a kártyával, mivel ez a slot az első, melynek IRQ-ját elsőként lekérdezi a rendszer.

A tesztgépen Windows XP futott, így a várhatóan idősebb driver CD-ről történő telepítés helyett első utam a Pinnacle honlapjára vezetett. Innen töltöttem le a lehető legfrissebb, 2.50 beta 2 verziójú meghajtót. Mérete kellemesen nagy volt, de mint később kiderült, megérte leszenvedni. A meghajtóprogram béta, erre jól láthatóan fel is hívják a figyelmet. A felület néha hajlamos elszállni, s ez -- sajnos -- valóban így is van.

Tehát Windows XP alatt történt a telepítés, meglepően simán, egy újraindítás és a szokásos Pinnacle önteszt után a kártya készen állt a bevetésre. Inkompatibilitást, instabilitást nem okozott, minden rendesen működött a kártya feltelepítése után is. Az újraindításnál azonban meg kell állni egy pillanatra. A kártya telepítése után a Welcome felirat több mint 1 percen keresztül látszik a képernyőn, mintha lefagyna a rendszer.

Hogy miért áll le a boot ilyen hosszú ideig, arról sajnos csak sejtésem van, valószínűleg a hálózati interfészként is települő kártya inicializációja tart ilyen sokáig. Először megijedtem, azt hittem lefagyott a rendszer, de szerencsére nem így volt, a hosszú várakozást követően betöltődött az XP rendesen. Sajnos minden bootnál tapasztalható ez a leállás, szerencsére az XP-t csak nagyon ritkán kell újraindítani. Az is lehet, hogy egyedi eset, és másnál, más gépben ez nem tapasztalható.

A kártya a szokásos szoftverkörítést kapta, a tv- és rádióadások vételére alkalmas program mellett egy web alapú teletext alkalmazás is található a PCTV Sat könyvtárban. A kültéri szett beállításához is kapunk egy kis segítséget egy jelszint-jelző program formájában. A műholdas internet használatához szintén egy külön alkalmazás nyújtja a felületet, erre majd külön ki is térek.

A csomaghoz tartozik még a Trex konvertáló program, valamint az infravörös távirányító taskbarba beépülő kis programkája is.

[oldal:Hangoljunk a műholdra, a digitális jövő]

A műholdas adásokat analóg és digitális formában sugározzák a műholdakon keresztül, de ma már a digitális átvitel a domináns. Az adatokat a DVD-nél is ismert MPEG2 formátumban sugározzák. Az általam beállított Astra műholdakról rengeteg, szám szerint -- pillanatnyilag -- 249 tv-csatorna hangolható be, de természetesen ezek nagy része kódolt, csak előfizetéssel nézhető. Van azonban még így is sok olyan szabadon vehető csatorna mely érdeklődésre számot tarthat, főleg a német nyelvben járatosak számára. Az éppen aktuális listát bármely műholdas adásokkal foglalkozó műsorújságban, vagy a LyngSat weboldalon tekinthetjük meg.

A digitális adatok vételéhez természetesen megfelelő körülmények kellenek. Elméletileg már egy 60 cm-es antenna és egy 0.7 dB-es érzékenységű fej is elegendő az Astra transzpondereinek vételéhez, ez azonban nem minden transzponderre igaz. A műholdak különböző erősségű jellel fednek le bizonyos területeket, s bár mi egyben látjuk az Astra műholdakat -- hiszen több is van a Földről nézve egy pozícióban --, van olyan sugárzott nyaláb, melyet nem igazán közép- és kelet-Európának sugároznak, így azok vételéhez itt nagyobb tányérra van szükség.

A gyengébb jel szaggatott vételben fog megnyilvánulni, tehát míg egyes csatornák kifogástalanul jönnek majd, másokra átváltva csak szaggatott, hibákkal teli képet vagy hangot kapunk majd. A tükör beállításában szerencsére egy kis alkalmazás segít minket.

Használata igen egyszerű, csupán ki kell választanunk a behangolni kívánt műholdat, majd állítani a tányéron. A szoftver angol nyelven folyamatosan bemondva az aktuális értéket segít beállítani az optimális pozíciót. Persze a legritkább, hogy ezt halljuk is, hiszen a műholvevő tányér nagyon ritkán van mondjuk a szoba melletti erkélyen -- nálam ez a helyzet --, de a Pinnacle szoftverét fejlesztők erre is gondoltak. Hangátvitelre alkalmas voice modemet is tud a program kezelni, így a programmal felhívathatjuk mobilunkat, melybe a szoftver bemondja az értéket -- praktikus. Persze ha ezzel sem akarunk szenvedni, egy családtag is segíthet.

A program -- és maga a kártya -- kompatibilis a Mini DiSEqC és DiSEqC 1.0 üzemmódokkal. A DiSEqC vezérlési rendszert az Eutelsat fejlesztette ki, utóbbi 1.0-ás verziójának segítségével 4 vevőfej kapcsolható, kezelhető, így több műholdat is befoghatunk forgatómechanika nélkül.

A jelszintet 50% feletti értéknél jelzi zöld lámpával a rendszer, nálam 60-as tükörrel és 0,7-es fejjel 56-58%-ra sikerült maximum beállítani. Persze ez egy általános érték, egyes transzpondereknél nagyobb értéket is elérhetünk ugyanolyan beállítás mellett. Ha van egy kiválasztott csatorna, melynek jelére kiváncsiak vagyunk, meg lehet adni a konkrét paramétereket is.

A megfelelő jelszint beállítása után el lehet kezdeni a kártya használatát. A kártya egyik legfontosabb paramétere a kép és a hang dekódolásával kapcsolatos: nincs hardveres MPEG2 dekóder a kártyán, így ezt a műveletet a Pinnacle szoftvere végzi processzorunk segítségével. Ez nagyban be is határolja a gépigényt: saját tapasztalataim szerint 6-700 MHz-es processzor minimálisan szükséges, főleg ha az extra szolgáltatásokat, például a TimeShiftinget is igénybe szeretnénk venni. Arról nem szólva, ha az ablakban történő tv-zés, rádiózás mellett dolgozni is szeretnénk a géppel.

A szoftver így lényegében egy szoftveres DVD-lejátszó programhoz hasonlatos, a műholdról jövő MPEG2 adatot teszi ki elénk a képernyőre. A minőség ennek megfelelően kiváló a hagyományos PCTV-hez képest, további minőségromlást okozó digitalizálás nélkül, közvetlenül a műholdról érkező adatokból kapjuk a képet és a hangot.

A csatornák hangolása automatikusan a legegyszerűbb. Mivel minden adatot megkapunk a műholdról -- a csatorna nevét is --, semmi más teendőnk nincs, mint végigkerestetni a műholdat, majd hátradőlve választani a csatonák közül. Ha manuálisan szeretnénk hozzáadni egy csatornát, arra is lehetőség van. A sok-sok csatorna közötti eligazodásban segít az ABC sorrendbe rendezett lista, de saját, válogatott csatornalista is létrehozható.

A képernyőre kitett képhez lehetőség van a videokártya segítségét is kérni a szokásos Motion Compensation támogatás formájában. A kézikönyv szerint erre azonban sajnos Windows 2000/XP alatt nincs lehetőség, ezt igazolta a teszt is, bekapcsolása semmi különbséget nem okozott. A megjelenített kép minőségét nagyban befolyásolja a videokártya skálázási minősége. Az overlay nagyításával többnyire egyik videokártyának sincs problémája, a kicsinyítéssel azonban már mások a tapasztalatok. A tesztgépben lévő KYRO II overlay-kicsinyítése például kritikán aluli egy Radeon kártyához képest, így ez utóbbival mondjuk 320x240-es felbontás esetén sokkal jobb képet kaphatunk. A kép mérete egyébként szabadon állítható és a teljes képernyőre nagyítás sem okoz gondot.

A megjelenített képbe szoftveresen belenagyíthatunk három fokozatban, a kép oldalain látható fekete csíkot a Cropping funkció segítségével tüntethetjük el több-kevesebb sikerrel.

A tv-adások mellett az alkalmazással műholdas rádiókat is hallgathatunk. Az alkalmazás tetején lévő üzemmódválasztó gomb segítségével válthatunk rádióadások vételére, lényegében ugyanaz a felület, csak kép nélkül. A csatornalista beállításai is ugyanazok, itt is használhatunk ABC sorrendbe rendezett listát.

Az egy tv-csatonához tartozó több nyelv itt több rádiócsatornaként jelentkezhet, tehát egy név alatt több rádióadót is találhatunk. Van ahol 10 különböző adót fed egyetlen név.

[oldal:Felvétel digitalizálás nélkül]

Az MPEG2 adatok, az adások rögzítése irtó egyszerű: az adott csatornán érkező MPEG2 kódolású jelfolyamot le kell menteni a merevlemezre, mindenféle manipuláció nélkül. A Pinnacle szoftvere ezt a verziót megelőzően egy saját formátumot használt erre a célra, ahhoz, hogy más programok is MPEG2-ként ismerjék fel egy külön alkalmazással, a Trexszel át kellett "konvertálni". A 2.50 beta2 szoftverrel mentett .mpg állományt a PowerDVD is képes volt közvetlenül megnyitni és lejátszani, bár nem minden esetben volt tökéletes a kapott végeredmény.

Néha a hang és a kép nem volt szinkronban, vagy a lejátszás fel volt gyorsulva. Az igazán tökéletes megoldás a program Galériájából történő lejátszás a tv-néző program segítségével, ez mindig korrekt eredményt adott. Innen, a Galériából választhatunk egy külön mentési opciót is, mely már egy teljesen rendben lévő .mpg állományt generál. Ez a mentés nem újrakódolást jelent, feltehetőleg csak az állomány integritását ellenőrzi, fejlécét javítja ki megfelelőre, ezt sugallja a minimális méretbeli eltérés is.

A rögzített tv-kép ennek megfelelően pontosan ugyanaz, mint amit a képernyőn látunk. Mivel közvetlenül a műholdról jövő adatokat menti, nincs lehetőség sem a méret, sem a bitráta, tömörítés állítására. Mivel az MPEG2 elég jól tömörített, s ráadásul a műholon lévő adások többnyire alacsonyabb sávszélességen osztoznak, nem okozhat gondot egy egész film merevlemezre rögzítése sem.

A felvételek visszajátszásakor vettem észre egy érdekes dolgot: azt várná a digitális televíziózás és forradalom mellett kardoskodó felhasználó, hogy a felkerülő tartalom minél jobb minőségű legyen. Éppen ezért okozott nem kis meglepetést néhány csatorna rögzített anyaga.

A VIVA és MTV Central csatornákról felvett anyag teljes PAL felbontás helyett csak 480x576 volt, mely az SVCD, Super VideoCD kváziszabványnak felel meg. Az MPEG 2 jelfolyam ténylegesen 2,5-3,5 Mbit/s között mozog. Ezek a csatornák nem konstans bitrátával dolgoznak, VBR (változó bitrátájú) kódolással kerülnek fel a műholdra. Ilyen felbontású a legtöbb német csatorna. Ezzel ellentétben például az EuroSport teljes PAL felbontással (720x576) jön az Astra műholdról, jelfolyama pedig 2,9-4,1 Mbit/s között alakul. Szemmel látható a két adó közötti, felbontásból és magasabb bitrátából adódó különbség.

A hang általában 192 kbit/s bitrátával jön, de MPEG2-ben, nem MPEG3-ban. Egyes adók hangja 128 kbit/s, a rádióké jellemzően szintén 192 kbit/s. Cd-minőséget semmiképpen ne várjunk.

A rádiófelvételek szintén MPG állományként kerülnek mentésre, de ezekből könnyedén varázsolhatunk más formátumot. Itt találtam egy hibát: konvertáláskor kénytelenek vagyunk az eredetileg rögzített file-t használni, mivel a galériából más névre történő mentéskor itt állandóan hibaüzenetet kaptam, miszerint tele van a merevlemez.

A kártya lehetőséget nyújt az S-video és kompozit bemenetén keresztüli külső eszközről történő digitalizálásra is. Ez az opció meglehetősen jól, megbízhatóan működik Windows XP alatt, nem kis meglepetést okozva. A sima PCTV-vel ugyanis képtelenség -- nekem legalábbis nem sikerült, s tudok még pár szenvedő alanyt -- Windows XP alatt digitalizálni, egy kis idő után óriási framedropot, eldobott képkockákat generál, tönkretéve a felvételt. Bármilyen felbontás, tömörítés, processzor, merevlemez mellett ez történik, valószínűleg a driver lehet a ludas.

A Pinnacle szoftvere segítségévelkapásból SVCD-be, MPEG2-be tömöríthetjük a kompozit, S-video bemenetre érkező képet. Sajnos tapasztalataim szerint az általunk eszközölt beállításokat a program legtöbbször figyelmen kívül hagyja, hiába állítottam be MPEG2-őt, MPEG1-be rögzített, vagy a VideoCD-nek megfelelő 1.15 Mbit/s helyett 3 Mbit/s-al szerettem volna rögzíteni, de mégis 1,15 Mbit/s-ba kódolta az anyagot. Remélhetőleg orvosolják ezt a "pici" problémát a Pinnacle szoftveresei.

Szerencsére a feltelepülő driver teljesen szabványos, a Windows XP alá feltett más alkalmazások is képesek kezelni ezeket a bemeneteket. Egyetlen problémát nem sikerült áthágnom még: a maximális felbontás mellyel digitalizálni tudtam 384x288, e felett állandóan hibaüzenetet kaptam.

[oldal:TimeShifting, programozott felvétel, teletext, távirányító]

A kártya lehetőséget ad az úgynevezett TimeShifting igénybevételére is. Ez a szolgáltatás lényegében arra ad lehetőséget, hogy az éppen nézett műsorban egy esetlegesen érdekesebb részt visszanézhessünk anélkül, hogy lemaradnánk a további történésekről. A funkció nagyon egyszerűen működik, egy általunk megadott mennyiségű helyre x időtartam kerül folyamatosan rögzítésre, melyben egyszerűen a csúszka segítségével navigálhatunk, tehát ha 1 órát állítottunk be, mint visszanézhető időtartam, akár ennyivel is visszatekerhetünk a filmben. Mivel a rögzítés folyamatos, a visszatekerés ellenére nem maradunk le semmiről, egyszerűen továbbnézhetjük a filmet. De lehetőség van az élő képre történő visszatéréshez is.

Az általunk megadott időtartam előre ki nem számítható helyet fog elfoglalni a merevlemezen, mivel a felvételhez hasonlóan itt is az adott csatorna streamje kerül rögzítésre, melynek bitrátája csatornánként változó. A program tájékoztatása szerint 1 óra TimeShifting igénybevételére körülbelül 1,8 GB hely kell a merevlemezen.

A funkció igénybevételéhez erős gép kell, hiszen a lejátszás, MPEG2 dekódolás mellett a processzornak/merevlemeznek egy folyamatos rögzítést is végeznie kell. Minőségromlás lényegében nincs, mivel ugyanazt az adatot mentjük le és játsszuk vissza késleltetve, melyet az alkalmazás az élő képnél is elénk tesz. A rádióadóknál is igénybe vehetjük ezt a képességet.

A tv- és rádióműsorok felvételét előre be is programozhatjuk, pontos időtartamot megadva. Lehetőség van ismétlődő felvétel beprogramozására is. A Vision alkalmazásnak futnia kell ebben az időben, ha nem indítottuk el a programot, lemaradunk a felvételről.

A kártyával a sima PCTV kártyánál megszokott, html felületű teletext alkalmazást kapjuk. Használata nagyon egyszerű, az egérrel csupán a képernyőn látható oldalszámra kell kattintani. A lapokat a program folyamatosan gyorsítótárban, cache-ben tarja -- a létező összeset! --, így nagyon gyors a navigálás, sokkal gyorsabb mint a tv-készülékeken.

A kártya mellé kapunk egy meglepően jól működő távirányítót is. Az érzékelőt valamelyik szabad soros portunkra kell csatlakoztatni. Az infra távirányítóról lényegében minden fontos funkciót elérhetünk, felvételt is indíthatunk vele, a felvett anyag lejátszása közben pedig navigálhatunk is, előre-hátra tekerhetjük.

[oldal:Internet!]

A kártyával tv- és rádióműsorok élvezete mellett nagysebességű internet-hozzáférés igénybevételére is lehetőség van. Mivel a kapcsolat csak egyirányú ebben az esetben, szükség lesz egy hagyományos dialup, bérelt vonal, ADSL vagy kábeles internetelőfizetésre is a műholdas szolgáltatás megrendelése mellett.

Az Astra és HotBird műholdokon több szolgáltató is nyújt különböző sebességű és minőségű szolgáltatást. Ezek árban és szolgáltatásban is eltérnek egymástól. Az egyik legismertebb, itthon is forgalmazott szolgáltatás az Europe OnLine, EOL csomagja.

A műholdas net működési elve: a feltelepített PCTV Sat kártya Pinnacle PCTV Sat Ethernet-Adapter eszközként is feltelepül, teljesen szabványos hálózati kártyaként látszik a rendszerben, IP-címmel. Ez adja a szolgáltatás alapját.

A kártya által szolgáltatott adatcsomagok persze nem keletkeznek csak úgy a semmiből: a Pinnacle saját programot mellékel a kártyához, mely a kártya pontos paraméterezésében, beállításában nyújt segítséget. Ebben a programban alapból megtaláljuk az EOL transzpondereit, nem kell mást tennünk, mint kiválasztani a nekünk megfelelőt, s rákattintani az Apply-ra. Egyéb szolgáltató adatainak felvitelére is lehetőség van.

A szolgáltatások igénybevételéhez szükséges programok, beállítások szolgáltatóról szolgáltatóra változnak. Pontos leírást most az EOL beállításáról nem fogok itt publikálni, a www.sat.hu weboldalon minden le van írva lépésről lépésre, s a szolgáltatásról is találhatunk itt egy nagyon korrekt tájékoztatót.

A kártya által kezelt maximális sebesség 20 Mbit/s. Az EOL rendszerén végeztem pár mérést egy kölcsön előfizetéssel, a szolgáltató által ígért 2 Mbit/s igaz is, meg nem is. Esetenként jóval több is lehet. Egy transzponderről ugyanis 4 streamen, 4 szálon jöhet a megrendelt állomány, s ez SZÁLANKÉNT 2 Mbit/s sebességet jelent elméletben. A gyakorlati sebesség egy kicsit elmarad ettől, 1,7 Mbit/s-ot, 220-230 Kbyte/s-ot mértem egy szál esetén, de megesik, hogy 3 szálon is jön az adat egyszerre. Volt rá példa, hogy egy teljes CD-nek megfelelő, 700 MB-nyi anyag 25 perc alatt letöltődött.

A fentiekből következik, hogy gyors merevlemez nem árt a szolgáltatás igénybevételéhez, sőt, mivel az MPEG2 streambe kódolt internetes adatcsomagokat a gépnek szoftveresen kell "kicsomagolni", a processzor is lehet szűk keresztmetszet. Egy 700 MHz-es Duron processzoros gépen 45-55% processzoridőt is elvisz csak az EOl szolgáltatás használata.

Megfelelő erősségű jel esetén az adat sérülésének esélye igen csekély. A 115-ös EOL transzponderről mintegy 10 GB adat letöltése közben egyetlen byte sem sérült, bár ehhez némi tanulópénzt kellett fizetnem. Windows XP alatt tapasztalataim szerint a DataReceiver Pinnacle alkalmazás prioritását meg kell emelni egy szittel, csak így érhető el a szoftveres dekódolás teljes zavartalansága, főleg ha dolgozunk is az adatok mentése mellett. Normál prioritás esetén hajlamos sérült, be nem fejezett állományokat generálni.

Az EOL szolgáltatása online bögészésre lényegében alkalmatlan, csak az előre megrendelt, az EOL szerverére áttöltött adatok letöltésénél garantált ez a nagyszerű sebesség. Az online bögészés lehetőségét hivatalosan már nem is említik, bár a gyakorlatban még működik. Sebessége többnyire még egy analóg modemét sem éri el, hajnalban viszont nem ritka a 40-100 kbyte/s sebesség sem.

60 cm-es tükörrel és 0,7 dB-es fejjel a 114-115 transzponderek jele megfelelő erősségű volt még felhős idő esetén is, itt, a tiszántúlon. A 103-113 transzponderek stabil vételéhez már ennél nagyobb antennára van szükség.

[oldal:Konklúzió]

A kártya beváltotta hozzá fűzött reményeimet, a mellékelt alkalmazások is sokat tudnak. Egyetlen negatívumként a Vision alkalmazás instabilitását lehetne felhozni, hajlamos csatornaváltások esetén szimplán elszállni, lefagyni. A rendszert szerencsére sosem rántja magával, taskmanagerből könnyedén ki lehet lőni. Ilyenkor elég újraindítani a Vision alkalmazást, nincs szükség a sima PCTV kártyánál megszokott rendszer újraindításra, nem "ragad be" az eszközmeghajtó. A Vision kilépéskor is hibát generál, de ez sem okoz sem instabilitást, sem adatvesztést a rendszerben.

A béta meghajtócsomag olvass.el állománya ezt nyíltan le is írja, így nem ért meglepetés. Kérdés, mikor lesz ebből a verzióból stabil csomag, a Pinnacle terméktámogatását tekintve nem sok jóra számíthatunk.

A kártya a leírt problémáktól eltekintve megbízhatóan működött, minősége jó, bár a sebesség és az alacsonyabb gépigény oltárán elég sokat feláldoztak a kapott kép élességéből. Sajnos a KYRO II videokártya hardveres gyorsítását nem alkalmazza a PCTV Sat kártya, Win9x rendszer és Motion Compensation támogatással rendelkező videokártya esetén ez még okozhat némi javulást.

A Pinnacle PCTV Sat kártya nem sokkal drágább a konkurenciánál. 29.900 Ft + áfás ára nem mondható soknak, alig kerül többe a jóval szerényebb tudású szoftverrel felszerelt SkyStar2-es kártyáknál. Azokkal nem is lehet külső forrásból digitalizálni, így ha -- szoftveres -- DVB kártyát szeretnénk venni, szerintem jelenleg ez a legjobb választás.

A teszthez a kártyát a Demo Stúdió biztosította, ezúton köszönjük a lehetőséget.

Szólj hozzá a fórumban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról