Szerző: Ady Krisztián

2001. december 6. 21:33

USB Instant DVD -- valós idejű MPEG2-rögzítés USB porton keresztül

Az ADS Technologies neve és PYRO márkanevű termékei bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek. A FireWire csatolóval ellátott -- igen kellemes árú, éppen ezért közkedvelt -- PYRO DV kártyák mellett az ADS több más kiegészítőt is készít a PC-s társadalom számára.

Az ADS Technologies neve és PYRO márkanevű termékei bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek. A FireWire csatolóval ellátott -- igen kellemes árú, közkedvelt -- PYRO DV kártyák mellett az ADS több más kiegészítőt is készít a PC-s társadalom számára.

Ezek közül most az itthon még újdonságnak számító USB Instant DVD digitalizáló eszközről osztanám meg tapasztalataimat. Erről a külső kódoló és dekódoló termékről oldalunk hasábjain is beszámoltunk, s már akkor felfigyeltem rá.

A kitüntető figyelmet főként azzal érdemelte ki, hogy olyan szolgáltatást ígért, melyet ebben az árkategóriában nagyon kevesen tudnak. A feature-lista a legnagyobb rosszindulattal sem mondható szerénynek:

    Valós idejű rögzítés a következő formátumokba:

  • Teljes D1 MPEG 2 broadcast felbontás (704 x 480 NTSC / 704 x 576 PAL)
  • 1/2 D1 MPEG2 (352 x 480 NTSC / 352 x 576 PAL)
  • VCD MPEG 1 (352 x 240 NTSC / 352 x 288 PAL)
  • SVCD MPEG 2 (480 x 576)
  • A választott szabványak megfelelő framerate: 29,97 NTSC / 25 fps PAL
  • A választott formátumnak megfelelő bitráta: 1,15 Mbit/sec - 5 Mbit/sec CBR (konstans bitráta)
  • Választható audió bitráta: 128 Kbits/s, 224 Kbits/s, 384 Kbits/s
  • USB 1.0 kapcsolódási felület.
  • S-Video és kompozit ki- és bemenetek
  • A szerkesztett videó visszajátszása videóra a készüléken található kimenet segítségével

Ezzel, azt hiszem, szinte mindent el is mondtam az USB Instant DVD-ről. Ez nem egy külső tv-kártya, nincs benne tuner. Ez egy olyan digitalizáló kártya, mely a hozzá csatlakoztatott eszközökről a kiválasztott felbontásnak és bitrátának megfelelően képes real-time, tehát valós időben MPEG 1/2 formátumba menteni. Ezen képesség előnyeit azt hiszem, nem kell ecsetelnem: az MPEG2-be tömörítés meglehetősen erőforrásigényes, még a mai -- általánosan használat -- processzorok sem nagyon birkóznak meg vele, ugyanakkor nagyon jó minőséget nyújt viszonylag kis helyen. Az egyéb digitalizáló kártyáknak (PCTV, és egyéb PCI-os kártyák) pedig a teljes DVD és PAL felbontással gyűlhet meg a bajuk, ritkán lehetséges jó minőségű felvételt készíteni velük. A jó minőség sajnos egyáltalán nem gyűjtőfogalom ezeknél a kártyáknál.

Az eszköz tehát külső, a PC-hez USB felületen kapcsolódik. Ennek megfelelően a maximális bitráta 5 Mbit/-ban korlátozva van, bár a készülékben található chip akár 30 Mbit/s-ra is képes lenne. Apropó chip: az USB Instant DVD a Stream Machine SM2210 kódoló és dekódoló chipjére épül.

A chip képességei bőven túlmutatnak az Instant DVD által nyújtott szolgáltatásokon: képes VBR (változó bitráta) kódolásra is, valamint a fent feltüntetett felbontásokon kívül egyéb, nem szabványos értékeket is támogat. Ezeket egyelőre nem vehetjük igénybe.

A dobozban az eszköz mellett a videó, tv, kamkorder csatlakoztatásához szükséges összes kábelt megtaláljuk, és egy közel 2 m-es USB kábel is jár hozzá. Az Instant DVD-t egy külső tápegység látja el árammal. A cég honlapján található információk szerint USB HUB-hoz nem javasolt csatlakoztatni, passzív HUB-hoz pedig semmiképpen se kössük.

[oldal:Installáció]

Mivel az Instant DVD USB felületen keresztül csatlakozik számítógépünkhöz, a gép kikacsolása nélkül is könnyedén üzembe helyezhető. Nem kell mást tenni, csak bedugni egy USB portba, és az operációs rendszer máris élénken érdeklődik az eszközmeghajtó driver iránt. Ebből következik, hogy a készülék nem teljesen Plug'n'Play, nem elegendő bedugni, telepíteni is kell, igaz, csak egyszer.

A telepítést én kézzel ejtettem meg, mivel előzőleg az ADS honlapjáról letöltöttem a frissített meghajtóprogramot. Csupán két állományt tartalmazott a drivercsomag, egy 40 kbyte-os eszközmeghajtót, és egy hozzá tartozó .inf file-t. Némi kutatás után a CD-n is megtaláltam ezt, valami oknál fogva a SoftwareHelpBackup könyvtárba helyezték el, számomra ez egy kicsit érthetetlen. A lényeg, hogy a Windows XP-nek csak meg kellett mutatni a file-okat tartalmazó könyvtárat, és pár másodperc múlva már bevetésre készen állt az Instant DVD.

A digitalizáláshoz persze szükségünk lesz az ADS saját programjára is, mivel a PCTV-hez használt programok vagy nem is látták, vagy ha látták, nem tudták kezelni (Vegas Video VidCap 3.0, VidCon32). Az egyetlen ilyen program a CD-ről telepíthető Ulead VideoStudio 5.0 SE volt, ez képes volt közvetlenül a készülékről rögzíteni. Az eszközhöz tartozó saját programot is a CD-ről telepíthetjük fel, s ehhez is találhatunk a neten frissítést, ennek később még nagy jelentősége lesz.

Az installáció része természetesen a megfelelő be- és kimeneti kábelek csatlakoztatása is, erre most nem térnék ki bővebben, hiszen teljesen evidens dolgokról van szó. A készüléknek kompozit és s-video ki- és bemenetei vannak, ezekhez megfelelő kábeleket is kapunk. Egyetlen dologra hívnám fel a figyelmet, és ez a hang kábelezése: elvileg kötelező az eszközön keresztülvezetni a hangot (amit végül a hangkártyánk line-bemenetén keresztül fogunk rögzíteni), erre is magyarázatot kapunk kicsit később.

[oldal:Alkalmazások, szoftverkörítés]

A saját rögzítőprogramon és az Ulead VideoStudio 5.0 SE programon kívül a következő alkalmazások kerültek az 1.1-es verziószámmal jelölt CD-re:

  • MyDVD 3.0
  • PowerDVD 3.0
  • Sound Forge XP
  • Acid Style

Ezek közül a VideoStudiót nem találtam túl hasznosnak, csicsás kezelőfelülete van, fejlesztői inkább a külsőségeket helyezték előtérbe a kezelhetőség rovására. A mellékelt MyDVD viszont sokkal hasznosabb: rendkívül egyszerűen készíthetünk vele menüt archivált videoállományainknak, melyet CD-re (netán DVD-re) kiírva és asztali DVD-be, PC-be helyezve az elkészített menü segítségével játszhatunk le. Professzionális dolgok természetesen nem készíthetők el vele, de otthonra, irodába egyszerűen tökéletes.

A legfontosabb alkalmazás persze maga az ADS Capture Wizard, mellyel magát a digitalizálást elvégezhetjük. A program elindítása után egy varázslót kapunk az arcunkba, mely egyszerű lépéseken keresztül segít nekünk beállítani a kép szabványát (PAL/NTSC), az elérendő minőségnek megfelelő bitrátát, a bemenet típusát (RCA/Svideo). Ezeket később kedvünkre megváltoztathatjuk a program felső menürendszeréből is. Irtó egyszerű és célratörő program.

A képet nem látjuk folyamatosan, csak preview módban vagy felvétel közben, ekkor overlay használatával kerül a képernyőre. Mivel a teljes 704x576-os nézetet mutatja, ezért javasolt minimum 1024x768-as felbontásban működtetni.

A rögzített MPEG anyag felbontásának közvetlen állítására nincs lehetőség, a kiválasztott digitizálási módszer pontosan meghatározza a felbontást.

A 3-4-5 Mbit/s DVD beállítás MPEG2 jelfolyamot takar, 704x576-os (PAL) felbontásban. Az SVCD (Super Video-CD) 480x576-os felbontásban rögzít, 2400 kbit/s-os MPEG2 kódolással. A VCD (VideoCD) MPEG1-be ment, 352x288-as szabványos felbontásban, 1150 kbit/s-al.

Tehát sem a bitráta, sem a felbontás nem választható meg szabadon, de azért elég tág határok között válazsthatunk. Az audió alapesetben 224 Kbit/s kódolással kerül a kép mellé, s mivel konstans bitrátákról van szó, az elfoglalt hely könnyedén kiszámítható. 3 Mbit/s MPEG 2 választása esetén durván 25-26 perc fér el egyetlen 650 MB-os CD-lemezen, SVCD esetén ez 35-36 perc lehet.

A kép jellemzőit egy másik panelen állíthatjuk be:

A rögzítés megkezdéséhez csupán rá kell kattintani a felvevő gombra, és némi inicializálás után már dől is az MPEG2 anyag a gépünkre.

[oldal:Képminőség, tapasztalatok]

Persze szép és jó ez a felbontás, és a magas minőséget biztosító MPEG2 tömörítés, azonban mindez mit sem ér megfelelő minőségű bemenet nélkül. Sőt, mivel a készülékkel a felvett és átszerkesztett anyagot vissza is lehet játszani a videóra, jó minőségű kimenet is kell.

A minőséggel elégedettek lehetünk. Digitalizáltam tv-ről (SCART-kimenet), kamkorderről (VHS), és a felvett videó minősége megfelelt az elvárásoknak. Valahogy azonban meg is kellene mutatni, mire is képes az Instant DVD, így csináltam egy kis trükköt.

A gépben lévő H+ képét Svideón keresztül bevezettem az Instant DVD-be, majd felvételt készítettem a H+-on lejátszott Ötödik elem DVD-ről 3Mbit/s kódolással. Ezt követően a PowerDVD segítségével képet loptam a felvett anyagból. Ez a kép többszöri feldolgozással lett olyan, amilyen: H+ -> rögzítés -> újbóli lejátszás, majd újra rögzítés, képlopás.


USB Instant DVD által rögzített kép

Ezt követően közvetlenül a DVD-lemezről, PowerDVD segítségével kiloptam ugyanazt a részletet, s az eredmény egészen megdöbbentő.


PowerDVD által nyújtott kép az eredeti DVD-ből

Összehasonlításként még bevetettem a jó öreg PCTV-t is (mely köztudottan az egyik legjobb minőségű tv-kártya PC-hez), s szintén a H+ Svideo kimenetén -> PCTV bemenetén keresztül loptam egy képet a PCTV-ből is. Mivel a kép állókép volt, ezért a PCTV igazán kitehetett magáért. Az Instant DVD képminőségét viszont nem tudta megközelíteni.


PCTV által rögzített kép a H+-ból

Bár az Instant DVD képe valamivel kontrasztosabbnak tűnik, ezáltal a világosabb részeknél enyhén részletszegényebb, ezt a program beállításaival korrigálni lehet, így elmondható, hogy nagyjából a PowerDVD által nyújtott minőségben képes az Instant DVD digitalizálni. Tapasztalataim szerint a PowerDVD 4.0 XP a legjobb minőségű szoftveres DVD-lejátszó program képben és hangban egyaránt, így ez az eredmény szerintem nagyon jó.

Az Instant DVD kimenetének segítégével a felvett anyagot visszajátszhatjuk videokészülékünkre. A tv-n kapott kép minősége meglepően jó volt, bár erről nem igazán sikerült jó felvételeket csinálnom, gagyi kis JVC digitális kamerámnak ez elég nagy feladat. Az biztos, hogy az otthon elterjedt VHS technika ezt a minőségű képet nem képes tökéletesen rögzíteni, így ezt a pontot is nyugodtan kipipálhatjuk. Az alább látható tv-kép egyébként SVCD-ként lett rögzítve, és 15 m-es kompozit kábelen keresztül jutott a tv-be vissza az Instant DVD segítségével.

Idáig minden szép és jó, az eszköz egyszerűen tökéletesnek tűnik, de mint kiderült, sajnos tökéletes megoldás nincs. Legalábbis egyelőre.

Most kellene visszatérnünk arra a bizonyos hang-keresztülvezetésre. A kép ugyanis a feldolgozás sebessége miatt egy igen jelentős késésben van a hanghoz képest. A hangot a gép kódolja 224 Kbit/s bitrátával, és illeszti az USB-n keresztül kapott, a valós jelhez képest késő MPEG1/2 képhez. A készülék a hangot megpróbálja illeszteni a képhez, azonban a gépek különböző feldolgozási sebessége miatt -- elvégre be kell kódolni a line-bemeneten keresztül kapott hangot -- ezt a bizonyos szinkronizálási időtartamot lehetetlen gyárilag pontosan megadni. Így a készülék csak "találomra" tudja a jelfolyamot szinkronizálni.

Az eredeti programmal készített anyagok így szinkronizálási gondokkal küszködnek. PC-n visszajátszva a kép igen jelentős késésben van a hanghoz képest, ez elég nagy probléma.

Az ADS-hez beérkezett panaszok miatt a rögzítő program kapott egy frissítést, melyet mint említettem, a netről lehet letölteni. Ezzel több problémát kiküszöböltek, kicsit informatívabb lett a program kezelőfelülete is, valamint megjelent az a bizonyos menüpont, melyre óriási szükség van: a videó és a hang késleltetésének beállítása.

A felvételhez és a tv-n történő lejátszáshoz külön-külön tudjuk állítani az értékeket. A tesztgépben lévő 700 MHz-es Duronnál a gyárilag megadotthoz képest (180 ms) +25 ms audiokésleltetésre volt szükség a felvétel tökéletes szinkronjához.

Ezzel azt hihetnénk, hogy vége is a kálváriának, azonban az első tesztfelvétel elkészültekor észrevehetjük, hogy hiába a program beállítása, a MediaPlayerben vagy PowerDVD-ben lejátszott anyag ugyanúgy késik, mintha semmit sem csináltunk volna. Saját programjában (képernyőre) lejátszva az anyagot szintén alkalmazza ezt a késleltetést, ez viszont nem boldogít minket. Átmeneti megoldásként a videoszerkesztő alkalmazásunkban tudjuk szinkronba hozni a felvételt, ez viszont az egyszeri digitalizálót nem boldogítja.

Mivel ez a dolog programfrissítéssel könnyedén orvosolható és a jelenlegi verzió bugjának tekinthető, feltehetőleg hamarosan javítják a problémát. Az biztos, hogy tudnak róla, hiszen ilyen irányban történt az előző frissítés fejlesztése is.

[oldal:Konklúzió]

Az előbb ismertetett hang- és képszinkronizálási problémák ellenére azt mondom, az eszköz kifejezetten jól használható. Rendkívül sok időt és helyet megtakaríthatunk, ha felvételeinket rögtön MPEG2-be (például SVCD-be) tudjuk menteni. A szerkesztéshez, vágáshoz ma már vannak gyors programok, melyek ki-be kódolás nélkül is képesek az MPEG2 anyagokat szerkeszteni. A legegyszerűbb felvételi mód, a Video-CD is nagyon jól használható, bár az már meglehetősen gyenge felbontást és képminőséget eredményez.

A készülékkel könnyen és jó minőségben tudjuk otthoni felvételeinket CD-re írni, de akár közvetlenül a tv-ből történő felvételre (videó helyett), majd tv-re történő visszajátszásra is használható. A rögzített anyagból csinálhatunk DivX-et is, ezzel kisebb méretben is megmaradhat a jó minőség, azonban azt asztali DVD-készülékkel garantáltan nem tudjuk lejátszani.

Mivel az ára egy kicsit borsos (63e+ÁFA), egyelőre azoknak ajánlható, akik gyakran rögzítenek filmeket VHS-re, vagy elégedetlenek tv-kártyájuk rögzítési képességeivel. Az ár is relatív, hiszen nem is olyan rég még ennél drágábban kaptunk MPEG1-be rögzítő eszközöket, s az MPEG2 akkor még szóba sem kerülhetett.

A vásárlással mindenesetre érdemes megvárni a következő szoftverfrissítést, mely remélhetőleg már tökéletes vétellé teszi az USB Instant DVD-t. Amennyiben válasz érkezik az ADS supportjától a felvetett problémára, egy update formájában azt közölni fogom.

A tesztdarabot az ATCOMP-tól kaptunk kipróbálásra, mely cég az ADS közép-kelet európai disztribútora. Köszönet érte.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról