Szerző: mz

2001. április 25. 23:13

HWSW teszt: Portocom Multivision

A Portocom egyszerűen csak úgy nevezi MultiVision notebookját: A Portocom vezérhajó. Nem véletlen, hiszen a gépbe minden olyan belekerült, ami csak egy számítógépben helyet kaphat, és mindehhez csak hab a tortán az 1 GHz-es Pentium III processzor.

A Portocomról sokat hallani, sok rosszat is, így talán érdemes néhány szót ejteni magáról a cégről is. A Portocomot magyar magánszemélyek alapították 1995 áprilisában, ezt követően 1997-ben külföldi pénzügyi befektetők bevonásával alakult részvénytársasággá. A Portocom igyekszik gépeit úgy kialakítani, hogy megfeleljenek a helyi követelményeknek, és a modellek biztosította határokon belül a vevő igényei szerint állítja össze notebookjait. Emellett biztosít néhány olyan szolgáltatást, melyeket ritkának, ha nem egyedülállónak tartok: a megvásárolt gép kereken egy hónapig gyakorlatilag csak tesztre tartózkodik a vásárlónál, aki - ha elégedetlen lenne - a teljes vételárat visszakérheti, amikor visszaviszi a gépet az eladónak. A Portocom szokatlan módon visszavásárlási garanciát is ad gépeire, így csere esetén sem kell házalnunk kinőtt vagy megunt notebookunkkal. Ha már garancia: minden gépre 1, 2 vagy 3 év jár, a vevő kívánsága - és fizetési hajlandósága - szerint.

Érdekes, hogy a Portocom a lopott gépek nyomon követésére is figyelmet fordít. Ha ellopják valakinek a notebookját, bejelentheti a cégnél, és az esetleg eladásra kínált vagy javításra becipelt gépről hamar kiderül, hogy fekete forrásból származik. Ha használt Portocom gépet vásárolnánk, érdeklődhetünk tisztáságáról is, és nyugodt lélekkel költhetjük el pénzünket.

A hozzám került modell saját típusán belül is egy meggyőző képességekkel rendelkező példány volt. A MultiVision típust többféle processzorral lehet rendelni, alapkiépítésben 128 MB RAM kap helyet a készülékben, én azonban egy 1 GHz-es órajellel működő Pentium III processzorral felszerelt, 256 MB-ra bővített gépet kaptam.


Ő az, személyesen.

A MultiVision képességei megérdemelnek egy gyors felsorolást, hiszen nem nagyon tudunk olyan dolgot kitalálni, amit nem zsúfoltak bele a gépbe: 15 hüvelykes TFT LCD kijelzővel rendelkezik, melyet egy ATI Mobility 128 lapkás, 16 MB memóriával rendelkező, 2x AGP buszon ücsörgő VGA kártya vezérel. A gép egyik oldalára került egy 3,5 hüvelykes hajlékonylemez-meghajtó, vele ellentétes oldalon, bal kéznél pedig egy DVD-meghajtó foglal helyet. Az adatok tárolására egy 20 GByte-os merevlemez áll rendelkezésünkre. Persze a felsorolás nem ér véget ennyivel, hiszen a gép leginkább karácsonyfára emlékeztet tengernyi csatlakozójával: jobb oldalon található az 56000-res modem telefondugója, a két PCMCIA-foglalat egy kis ajtó mögött bújik meg, kicsit hátrébb pedig a hangkártya csatlakozói sorakoznak. A készülék hátuljára tekintve találjuk először is a tápcsatlakozót, aztán egy nagyméretű takarólemezt lehajtva rábukkanunk a nyomtatóportra, egy PS/2-es portra, egy kompozit videocsatlakozóra, egy külső porttöbbszörözőhöz tartozó aljzatra (több lába van, mint egy krokodilnak foga), két USB aljzatra, egy soros portra, egy VGA kimenetre, egy IEEE 1394-es aljzatra, továbbá a hátlapon egy UTP aljzatra, valamint itt lelünk rá a PS/2-es port párjára is. A bal oldalra, a DVD mellé sajnos már semmi nem maradt, ellenben a kijelző aljában még megbújik két hangszóró, néhány LED és a főkapcsoló.

Külön említésre méltó a MultiVision billentyűzete, hiszen különálló numerikus billentyűzetet találunk rajta, és köszönhetően a gép tekintélyes méretének, a billentyűzet előtti rész egyben csuklótámaszként is szolgál, és meglepően kényelmesen lehet gépelni rajta. Egyetlen furcsaság, hogy annak ellenére, hogy a Portocom elsősorban a magyar piacon bír erős pozíciókkal, angol billentyűzettel ellátott modellt kaptam. Kicsit zavart az is, hogy sem a Caps Lock, sem a Num Lock állapotát nem jelzi ki a gép.

[oldal:Hordozható fűtőtest]

Persze mindennek a luxusnak megvan a maga böjtje is. A zászlóshajó bizony nem egy nőies darab, 4 kilogramm feletti súlyával, 5 centis vastagságával és 358 x 280 milliméteres felületével jókora tételt jelent az úti poggyászban. Az 1 GHz-es processzort is táplálni kell, nomeg hűteni, ez utóbbi jelenti a keményebb feladatot. A problémán úgy igyekeztek úrrá lenni a Portocom tervezői, hogy egy nagyméretű ventillátort helyeztek a készülék jobb felső sarkába, ez hivatott megfelelő légáramról gondoskodni. A készülék alján beszívja a levegőt, jobb oldalon pedig kifújja, nem túl nagy meglepetésre jóval melegebben. Azért, hogy e tevékenységét maradéktalanul el tudja látni, a Portocomnál lelkemre kötötték, a notebook használatakor hajtsam ki a gép hátulján a két kis lábat, melyek így megemelve a készüléket megfelelő légteret biztosítanak a gép hasa alatt a ventilátor működéséhez. Azt, hogy mindez mennyire igaz, hamar megtapasztaltam, hiszen hanyagul ölbe véve a gépet, majd megfeledkezve magamról, és nadrágommal eltömve a légrést percek alatt sikerült lefagyasztanom a készüléket.

A külsőségekre nem is érdemes több szót vesztegetni, az egyszerű, fekete házon, a méretes fekete műbőr hordtáskán sok érdekeset nem találni. Sokkal inkább izgatóbb, hogy mire is képes az 1 GHz-es Pentium III processzor.


A Windows 2000 Eszközkezelője.

Valahol itt kezdődött sikertelenségi sorozatom, hiszem semmilyen érdemleges teszteredményt nem sikerült előállítanom. Mivel a Portocom elsősorban mérnököket céloz meg a Multivisionnel, megpróbáltam közelíteni azt a programcsomagot, melyet egy műszaki ember használhat. Tervező- vagy CAD programokból ugyan nincs teljesítménymérő alkalmazás, de irodai csomagokból annál inkább. Első próbálkozásomat a Business Winstone 2001-gyel végeztem, majd következett a Content Creation Winstone. Előbbit ugyan més sosem sikerült lefuttatnom egyetlen gépen sem, de naivan úgy gondoltam, egy próbálkozást megér. Az egy próbálkozásból hamarosan sok lett, hiszen a végeredmény az lett, hogy a számos próba ellenére egyszer sem sikerült lefuttatnom a tesztet.

Ennek elsődleges oka a gép többszöri lefagyása volt. A fagyásokat nem tudtam mire vélni, meglátásom szerint az okok közt első helyen szerepel a Business Winstone gyatra minősége (magyarán úgy szar az egész, ahogy van), a második helyet pedig megosztva nyerte el a Windows 2000 illetve a gép elégtelen hűtése. Ez utóbbit nem tudtam elfogadni, hiszen meglepő lenne, ha bármilyen terméket úgy hoznának forgalomba, hogy bizonytalan a működése. Érdeklődésemre a Portocomtól azt a választ kaptam, hogy ők még nem szembesültek a problémával, de mivel a nálam lévő gép bemutatódarab, lehet, hogy nem tökéletes a működése.

[oldal:Nagy, de azért nem tohonya]

A Business Winstone-nal ennyiben maradtunk, a Content Creation Winstone felejthető teljesítményéről nem nyilatkoznék. Többet vártam viszont a SySmark 2000 nevű programtól, de hiába, ezt sem sikerült teljes lefutásra bírni.

Úgy döntöttem, visszanyúlok a hagyományos, jól bevált teljesítménymérő módszerekhez. A 3DMark 2000 szerencsére nem követte az irodai csomagok példáját, és remekül működött. Az alapértelmezett tesztet futtatva a Multivision 1854 pontot érdemelt ki. Jól működött a Quake III is, alapértelmezett beállításokkal a demo1 59,8, a demo2 58,6 fps-sel futott, 1024 x 768-as felbontásra váltva, a textúrák minőségét a legjobbra állítva viszont már csak 24,9 és 24,5 fps-t sikerült kicsiholni a gépből.


A 3DMark 2000 1854 pontot osztott ki.

Ha már itt tartottam, gyorsan beüzemeltem egy CD Speedet is, és megnéztem, mit tud a Torisan márkájú DVD-olvasó. Érthetetlen, hogy a teszt miért állt le az elérési idők mérésénél, hiszen a behelyezett CD-lemez tele volt, de a lényeg így is látszik: az olvasó szépen teljesített, hibájaként felróni egyedül azt tudom, hogy kicsit hangos a működése.


A Torisan DVD olvasó sebességével semmi gond nincs.

Ugyancsak megmértem, mit mutat a HD Tach. A gépben egy 20 GByte-os Toshiba merevlemez volt.


Íme, ennyit tud egy Toshiba mobil merevlemez.

Sarkalatos kérdés, vajon meddig bírja a gép akkumulátora? Elvileg egy kézmelegítőnek is beillő processzort nem lehetne sokáig használni, ám a tapasztalat ezt cáfolja. A gépet bekapcsolt állapotban, használat közben 100%-ra töltöttem fel, majd egy vagány mozdulattal kirántottam belőle a tápvezetéket. Kereken két óra múlva a Windows 2000 még mindig 23 százalékos töltést jelzett, további tíz perc múlva pedig 16 százalékot. Az, hogy a gép hány százalékos töltésnél kapcsoljon ki, az egyéni beállítás kérdése, de jól látszik, hogy nagyjából 2 óra 20 perces üzemidőre számíthatunk egy feltöltéssel.

Nehéz végkövetkeztetést levonni a Portocom Multivision modelljéről, hiszen mint látszik, előnyökért hátrányokkal kell fizetnünk, és számos kompromisszumot kell elfogadnunk, ha ennyire sok képességgel dicsekedő, nagy teljesítményű processzorral felszerelt gépet akarunk magunkkal hordani. Együtt kell élnünk azzal, hogy a gépnek kényes a hűtése, és meglehetősen méretes, súlyos. Olyan területekre azonban, ahol a gép hordozása ugyan szükséges, de nem okoz problémát, továbbá kimagasló teljesítményre van szükség, jó szívvel ajánlható.

A tesztkészüléket a Portocom Rt. bocsájtotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. A Multivision modell ára 766 ezer forint + ÁFA-tól indul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról