Szerző: Koi Tamás

2009. május 8. 12:07

Új néven és új formában folytatja pályafutását a Microsoft eredetiséget ellenőrző eszköze

Átnevezi, egyben kis mértékben átalakítja a Windows 7-be és a Vistába épített eredetiség-ellenőrző eszközét a Microsoft. A 2005-ben bevezetett Windows Geniune Advantage (magyarul Eredeti Windows -- valódi előny) program révén a kalózmásolatok száma jelentős mértékben visszaszorult, a rendszer olykor nehézkes működése kapcsán azonban több, egyébként érvényes licenccel rendelkező felhasználó is aggályát fejezte ki.

[HWSW] A Microsoft szerint az utód, a Windows Activation Technologies (WAT) éppen ezért elsősorban olyan újításokat tartalmaz majd, melyek a \"felhasználói élményt\" hivatottak növelni. Így elsősorban változik majd az a gyakorlat, mely az aktiválásra figyelmezteti a felhasználót. A jelenlegi rendszert főként ezzel, pontosabban a figyelmeztetőablak működésével kapcsolatban érte kritika.

A Vista esetében ha az operációs rendszert nem aktiválják, akkor a türelmi idő lejártáig a rendszer egy bizonyos időközönként felbukkanó figyelmeztetőablakkal igyekszik emlékeztetni a felhasználót a folyamat szükségességére. Ez az ablak két lehetőséget kínál fel: az azonnali aktiválási lehetőség mellett megjelenő másik opció a későbbi figyelmeztetés, ez azonban az ablak felbukkanása után eltelt 15. másodpercben érhető el.

A szoftvercégnél elismerik, hogy a nem túl informatív figyelmeztetőablak kapcsán több felhasználó nem értette, miért kell, vagy miért érdemes azonnal aktiválni az operációs rendszert, illetve számos olyan visszajelzés érkezett a céghez, mely a másik opcióhoz kötődő 15 másodperces várakozási időt kifogásolta. A Windows 7-től kezdődően -- illetve a szoftver frissítése után várhatóan a Vistánál is -- a várakozási idő megszűnik majd, ugyanakkor az operációs rendszer a későbbi figyelmeztetés opció választása esetén egy újabb párbeszédablakkal hívja majd fel a felhasználók figyelmét az aktiválás fontosságára és annak előnyeire.

A Microsoft szerint a fontosabb frissítések megjelenésekor is aktív WGA bevezetése bár jelentősen hozzájárult az illegális Windows-kópiák használatának visszaszorításához, a szoftvercég tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy a telepített Windowsok közel harmada illegális licenccel került a gépre, ráadásul erről adott esetben mit sem tud a felhasználó. A WGA kommunikációja során, illetve a program felépítésével a Microsoft mindvégig kínosan igyekezett ügyelni rá, hogy az illegális kópiákat használókat ne minősítsék automatikusan szoftverkalózoknak, a márkanév leváltása azonban arra enged következtetni, hogy a régi rendszerrel kevésbé sikerült ezt az imázst fenntartani.

A Windows Geniune Advantage ettől függetlenül tovább él majd a Windows XP-nél, így a Windows Activation Technologies csak a Vistánál és a Windows 7-nél jelenik meg, és bár a két platform alapvetően ugyanazt a célt szolgálja, felépítésük és kódjuk mégis lényegesen eltér egymástól. A Microsoft éppen márciusban frissítette a WGA ellenőrzési rutinját Windows XP alatt, az új adatbázis alapján így több olyan, közkézen forgó kalózkópia is lebukott, melyek korábban átmentek az eredetiséget ellenőrző teszten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról