Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 8. 10:33

Számít, sőt épít a Sun hardverrészlegére az Oracle

Ragaszkodik a Sun hardvergyártó tevékenységéhez az Oracle -- jelentette ki egy interjúban Larry Ellison. Az Oracle április 30-án jelentette be a Sun Microsystems felvásárlását, a piac azóta találgatja, vajon mik a tervek a fejlesztési pénzeket elnyelő, a szoftvereknél lényegesen alacsonyabb profitabilitással üzemelő hardverrészleggel.

Amikor az Oracle és a Sun összeolvadásának híre ment, a kommunikáció középpontjában a szoftverek álltak, elsősorban a Javáról és a Solarisról beszélt az Oracle vezetése. Emiatt rögtön megindultak a találgatások az iparban arról, vajon az akvizíció után az Oracle meg kívánja-e tartani a Sun viszonylag kis nyereséget termelő hardvergyártó részlegét. A Reutersnek e-mailben adott interjújában Larry Ellison azonban leszögezte, az Oracle nem csak egyszerűen számít a Sun hardvergyártási tevékenységére, hanem a jövőjét is erre alapozza.

Az Oracle elnök-vezérigazgatója szerint a hardvergyártásnak nem feltétlen kell alacsony nyereségtartalommal bírnia, jó ellenpélda erre az Apple vagy a Cisco, amelyek tisztességes profitot érnek el a hardvereken is azáltal, hogy jól összehangolják azokat a szoftverekkel. \"Ha egy cég maga tervezi a hardvert és a szoftvert is, sokkal jobb rendszereket építhet mintha csak szoftvert tervezne. Ezért sokkal jobb az Apple iPhone a Microsoft telefonoknál\" -- mondta a vezető.

Saját szerver saját processzorral

A szoftvervállalat ennek jegyében tavaly ősszel, az Exadatával lépett be a hardverpiacra. A HP-vel közösen fejlesztett Exadata egy adattárházakhoz fejlesztett integrált megoldás, amely HP hardveren és Oracle szoftvereken alapul. A vállalat azt állítja, a diszkek és az adatbányászati intelligencia egymás mellé költöztetése a versenytárs megoldásokhoz képest akár tízszeres teljesítményt is jelenthet adatbányászati alkalmazások esetén anélkül, hogy a kódot módosítani kellene, vagy a lekérdezéseket át kellene írni. A Sun felvásárlása révén az Oracle a jövőben további, hasonló elgondolás mentén felépülő integrált rendszer kínálhat.

A Sun zászlóshajójának számító SPARC-alapú szerverek forgalma folyamatosan csökken, ahogy a piacon teret nyernek az Intel processzoros megoldások -- az Exadata is Intel chipekre épül. Az akvizíció bejelentésekor sokan számítottak arra, hogy az Oracle le fogja állítani a SPARC fejlesztéseket, amelyek becslések szerint évi 300-500 millió dollárt emésztenek fel és az elmúlt évtizedben a Niagara-családon kívül lényegében csak törölt vagy éveket csúszó projekteket eredményeztek.

Az Oracle azonban nem csak a Sun szerverek, hanem a SPARC processzorok mellett is kitart -- szögezte le Ellison. \"A saját chiptervezés elsődleges hajtóereje hogy a lehető legnagyobb teljesítményű, megbízhatóságú és biztonságú számítógépeket építhessük. Vannak képességek, amelyek sokkal jobban működnek szilíciumból mint szoftverből\" -- mondta az Oracle vezére, hozzátéve, hogy a cég továbbra is együtt kíván működni a Fujitsuval a processzortervezés területén. Az Oracle célja, hogy a SPARC chipekbe olyan képességek kerüljenek, amelyek segítségével például felgyorsítható az Oracle adatbázisok futtatása -- a cél az IBM dominanciájának megtörése az adatközpontokban.

Maradnak a kínálatban a tárolók is

Ellison határozottan állította, az Oracle nem csak a Sun szervergyártó tevékenységére számít, hanem a tárolási rendszerekre is, beleértve mind a lemezes, mind a szalagos megoldásokat. \"A lemezes tárolók és a szalagos mentés kritikus komponensei egy nagy teljesítményű, nagy megbízhatóságú, nagy biztonságú adatközpontnak, úgyhogy továbbra is tervezünk és szállítjuk majd ezeket is.\" Az Oracle vezére is elismerte, számos Sun-ügyfél mástól vásárol lemezes és szalagos tárolókat, ettől függetlenül az Oracle égisze alatt a Sun továbbra is versenyezni fog ezeket a piacokon.

Arra a kérdésre, hogy az Oracle saját hardvertervezési kompetencia nélkül hogy képzeli a jövőt, Ellison azt válaszolta, a cégének egyik erőssége hogy meg tudja tartani a felvásárolt vállalatokban felhalmozódott mérnöki tudást. Másfelől -- magyarázta Ellison -- az Exadata fejlesztésekor maga az Oracle is gazdagodott hardverfejlesztési tapasztalatokkal, harmadrészt az Oracle-nél jelenleg is több száz olyan mérnök dolgozik, akik hardverfejlesztői háttérrel érkeztek a céghez. \"Én is egy hardvercégnél kezdtem a pályafutásomat a Szilícium-völgyben egy olyan vállalatnál, amely a Fujitsuval együttműködve az első IBM-kompatibilis mainframe-et tervezte és gyártotta.\"

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról