Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 7. 16:57

Megéri a pénzét a Last.fm

Az ingyenes, reklámokkal támogatott zenehallgatási lehetőséget nemrégiben korlátozó brit székhelyű Last.fm élesben is bemutatta új webes lejátszóját, ami teljesen új külsőt és új funkciókat is kapott. A letölthető, asztali kliens is frissült, de az 1.5.4-es verzió sem külsőleg, sem lehetőségekben nem követi az online-t.

[HWSW] A Last.fm a világ egyik legnépszerűbb online zenei szolgáltatása, mely nem egyszerűen egy tematikzus webrádió, hanem egy zenei közösségi szolgáltatás, ahol a \"scrobbling\" adatgyűjtő funkció révén minden felhasználó egy saját zenei profillal rendelkezik, amiből a rendszer a látványos statisztikák mellett személyre szabott \"rádióadókat\" vagyis egyedi streameket is képes generálni. A Last.fm nem on-demand szolgáltatás, tehát nem lehet egy-egy konkrét zeneszámot elindítani, hanem előadóra vagy címkékre szűkítve lehet adásokat indítani.

Az új lejátszó a korábbihoz képest jóval nagyobb felületű lett, a megnövekedett területet leginkább arra használja fel, hogy az épp játszott zeneszámhoz, illetve előadóhoz kapcsolódó fotókat jelenítsen meg. Ezen kívül hangsúlyosabb helyre került a \"rádió megosztása\" gomb, aminek segítségével két kattintással meg lehet osztani ismerőseinkkel az épp hallgatott rádiót, akár Last.fm-en belül, akár Facebookon, Twitteren, vagy delicious-on keresztül.

Gyors és szép új felület

Az újdonságok szerencsére nem érnek véget a vizuális tuninggal. Az új AJAX-os rádió kezelőfelületén megmaradt az egyszerűség. Új elemként a fent említett fotó funkció kikapcsolása került be, illetve a \"scrobble\" ki-bekapcsolása is bekerült végre. Eddig ha valaki bejelentkezve, weben keresztül hallgatta a rádiót, akkor a listákba automatikusan bekerültek a számok.

Az igazi meglepetés viszont az új rádió indításakor éri a felhasználókat, ami egy gombnyomással elérhető minden esetben a rádió felületéről. Végre a Last.fm felhasználók kapnak egy készségszintű, könnyen kezelhető, átlátható felületet, ahonnan egy helyről lehet indítani bármilyen rádiót, s nem kell végigklikkelgetni több profiloldalt, mire eljutnak a kívánt eredményig.

Az új szélesebb rádiófelület a csatornaválasztás módban tovább bővül, s jut hely egy óriási keresőmezőnek, alatta a legutóbb hallgatott 4 csatornának is. Alul a saját címkéink rádióit, illetve saját lejátszási listáinkat varázsolhatjuk elő egy kattintással, illetve az alap rádiók is külön helyet kaptak (library, recommendations, loved tracks, neighbourhood.

Multi-tag rádió, a régen várt lehetőség

Az igazi újdonság, ami már nem csak a felületet jellemzi, hogy mostantól lehetséges több címkével vagy több előadóval leírt csatornák indítása is. A Multi-tag illetve a Multi-Artist rádiók indításának lehetősége sokat finomít a rendszeren, hiszen eddig csak akkor lehetett pontosan definiálni egy stílust, ha külön címke létezett rá. Ezek után nyugodtan lehet ráhangolódni a a brit lounge zenékre vagy éppen a kifejezetten a 40-es éveket idéző jazz muzsikákra. Az újdonságokat a nem fizető felhasználók is kipróbálhatják, amennyiben nem merítették még ki az ingyenes hallgatás havi 30 számos keretét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról