:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 7. 15:33

Kaphatók az APC új adatközpont-felügyeleti megoldásai

Magyarországon is megjelentek az APC új NetBotz felügyeleti megoldásai, amelyek az adatközpontok fizikai védelmére szolgálnak. A kínálatban hőmérséklet- és páraszenzorok, rezgésérzékelők, vízérzékelők, tűzjelzők, mozgásérzékelők, kamerák, illetve ezeket összefogó felügyeleti megoldások szerepelnek, amelyek egy része falra szerelhető kivitelű, a felsőbb kategóriás modellek pedig rackszekrénybe építhetők.

[HWSW] A modern adatközpontokban a megfelelő hűtés egyre komolyabb problémát okoz, amelyet csak tetéznek az olyan megoldások mint a blade szerverek vagy a virtualizáció. Ezek egyfelől megnövelik a teljesítménysűrűséget, amelyet ha nem követ megfelelő hűtés, könnyen a berendezések meghibásodását vagy idő előtti halálát jelentheti. Az Uptime Institute szerint ahogy 24 Celsius fok felett minden 8 fokos hőmérsékletnövekedés felezi az eszközök várható élettartamát. A virtualizáció a gépek kihasználtságának növekedésén túl ráadásul a terhelés dinamikus változását hozza magával, ahogy a virtuális gépek \"vándorolnak\" az infrastruktúrán, erre pedig az üzemeltetőknek is fel kell készülniük, ehhez viszont szükségesek a pontos adatok. A szerverek fogyasztásáról és az általuk kibocsátott hő növekedéséről sok szó esik, Szarka Attila, az APC vezető rendszermérnöke szerint ugyanakkor kevés szó esik a hálózati berendezésekről, pedig ezek hűtése is egyre komolyabb problémává kezd válni, ahogy az Ethernet-hálózat az IP-telefónia révén például átveszi a kommunikáció támogatását, így a cégek egyre több és egyre nagyobb teljesítményű hálózati eszközt használnak. Ma már a vállalatok hálózati szekrényeiben is olyan mennyiségű hő keletkezhet, amely az eszközök idő előtti meghibásodását okozhatja.

Az infrastruktúra fizikai felügyelete nem csak a hűtési problémák felismerése szempontjából elengedhetetlen, segítségével például kiszűrhető az emberi hibából adódó leállások egy része is: a kamerákkal nyomon követhető, kik léptek be az adatközpontba és ott pontosan mit csináltak -- ez akár a törvényi szabályozásoknak való megfelelés (\"compliance\") szempontjából is kritikus fontosságú információ lehet. Persze a kamerák nem csak embereket követhetnek, segítségükkel akár több ezer kilométeres távolságból ellenőrizhető, hogy egy riasztást valóban mi okozott, tényleg van-e beázás vagy éppen tűz.

NetBotz 550

Az új NetBotz termékek már CAT5/6 kábelezést használnak, amely lehetővé teszi a készülékek közötti távolság jelentős növelését, a kamerák pedig zárható USB-csatlakozókat kaptak, így elkerülhető a kapcsolat véletlen megszakítása. Az eszközök áramellátása már Power over Ethernet (PoE) segítségével is történhet, ami szintén egyszerűsíti a kábelezést, nincs szükség falba vagy álmennyezetbe rejtett tápegységekre. Újdonság, hogy a NetBotz család tagjai kompatibilisek lettek a Pelco IP-kameráival, de akár meglevő CCTV kamerák is használhatók a NetBotz-cal.

A legfelső kategóriás központi modul (NetBotz 550) akár 78 szenzort és 8 kamerát is képes kezelni, az eseményekről pedig akár több riasztást is tud küldeni, közvetlenül a rendszergazdának és akár az adatközpont-felügyeleti megoldásnak (pl. IBM Tivoli, HP OpenView).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.