Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 6. 13:55

Kitiltaná a Skype-ot a Microsoft hamarosan induló alkalmazás-piacteréről

Az év második felében indul a Microsoft Marketplace for Mobile, ahonnan a Windows Mobile operációs rendszert futtató telefonokhoz lehet majd az Apple, Google és Blackberry megoldásához hasonlóan programokat letölteni. A hír örömteli, de a Microsoft a mai napon nyilvánosságra hozott egy listát, ami lelohaszthatja a fejlesztők és a felhasználók lelkesedését. A hivatalos Microsoft piactéren a 10 megabájtnál nagyobb méretű programok tiltottak lesznek, csakúgy, mint a mobilhálózatot használó VoIP-alkalmazások és a tárcsázó, illetve SMS-küldő felületet átalakító megoldások.

12 pont

Tizenként pontból álló listába gyűjtötte össze a Microsoft a kizáró okokat, melyek miatt megtagadhatja az alkalmazások feltöltését a Marketplace rendszerébe. A listát fejlesztők ezrei várták, hiszen a Windows Mobile 6.5 megjelenésével egyszerre induló piactér az egyik legfontosabb és valószínűleg a legnagyobb forgalmú szoftverterjesztési felület lesz a Windows Mobile platformhoz. A Microsoft feltételezhetően szeretné a lehető legjobb szoftvereket elérhetővé tenni egy helyen, viszont a saját elvárásai mellett látszik, hogy több ponton a mobil operátorok nyomásának is enged.

Az Apple gyakorlatához képest viszont még mindig jóval korrektebb a Microsoft, hiszen jó előre részletesen megadja a kereteket, ellentétben az Apple \"fekete doboz\" gyakorlatával, ahol nem mindig lehet tudni, hogy milyen okból kifolyólag utasítanak el egy jelentkezőt, sőt ahol csak kicsit rezeg a léc, azt a programot inkább el sem bírálják, s beszámolók szerint időtlen-időkig a várakozó listán marad. A lista tartalma viszont kicsit sem megengedőbb, mint ami az Apple gyakorlatából kikövetkeztethető. A fejlesztők egy része így szomorkodhat és törheti a fejét, hogyan tegye meglévő alkalmazásait kompatibilissé a Microsoft szabályaival.

Tilos a mobilszolgáltatók bevételeinek csökkentése

A legnagyobb visszatetszést alighanem a lista negyedik pontja jelenti majd, mely kimondja, hogy nem tölthető fel olyan alkalmazás, mely VoIP-szolgáltatás nyújtására képes a mobilszolgáltató hálózatán keresztül. Tehát a Skype és minden egyéb VoIP-kliens kizárólag Wi-Fi kapcsolaton keresztül működhet, amennyiben szeretne megjelenni a Microsoft hivatalos és támogatott alkalmazás piacterén.

Ennek alapján a Skype ki is esik a kedvezményezettek közül, annak ellenére, hogy jelenleg is elérhető a Skype Mobile 2.5 verzió, ami a Wi-Fi mellett 2G/3G kapcsolaton keresztül is kínál VoIP-szolgáltatást. A piactérre valószínűleg a beszélgetést nem, de az üzenetküldést lehetővé tévő Skype Lite változat kerülhet be csupán, illetve előfordulhat, hogy megjelenik az iPhone-változathoz hasonlóan csak Wi-Fi-t támogató változat.

Az Apple esetében a nem támogatott, nem elfogadott programok számkivetetté válnak, s csak azok használhatják őket, akik \"jailbreakelik\", feltörik a készüléket, hisz egyébként kizárólag az Apple App Store-on keresztül lehet programokat telepíteni az iPhone-okra. A Windows Mobile esetében a telepítés szabadsága szerencsére megmarad, így feltételezhetően nem tűnnek el az alternatív fejlesztések, sőt a készülékkel sem kell trükközni a Microsoft által nem támogatott alkalmazások használatához.

Maradjanak a windowsos felületek

A VoIP-tiltás mellett a másik érdekes korlát, hogy egyetlen szoftver sem rendelkezhet 10 megabájtnál nagyobb telepítővel, ami a legtöbb esetben valóban extrém méretnek minősül, de előfordulhat olyan multimédiás alkalmazás vagy mobiljáték, ami jogosan haladná meg a limitet, s feltételezhetően a telepítést követően offline működik.

Olyan program sem kerülhet a piactérre, ami megváltoztathatja az alapértelmezett böngészőt, keresőt vagy médialejátszót. Nem egyértelmű a tiltás, hogy egyáltalán nem lehet ilyen funkciója konkurens termékeknek sem vagy a telepítéskori automatikus átállítást nem engedélyezi a Microsoft. Amennyiben az előbbi is igaz, akkor a legtöbb böngésző és zenelejátszó jelenlegi verzióit alapból kizárták. Ugyanígy nem lehet megváltoztatni, lecserélni vagy eltávolítani a Windows Mobile tárcsázót, illetve SMS/MMS interfészt sem, ami a kezelőfelületet lecserélő shellek fejlesztőinek okozhat fejtörést.

Nem szabad továbbá az alkalmazásoknak a felhasználó beleegyezése nélkül a tartózkodási hely koordinátáit elérhetővé tenni, illetve általában bármilyen személyes adatot publikálni anélkül, hogy a felhasználó előzetesen ne engedélyezte volna azt. Ez vonatkozik a kontaktinformációkra, fényképekre, szöveges kommunikációra, böngésző előzményekre, legyenek azok a telefonon vagy a cloudban tárolva.

A teljes lista letölthető a Microsoft oldalairól, s a fejlesztőknek érdemes átértékelni tervezett vagy már létező programjaikat, hiszen a redmondi cég már fogadja a jelentkezéseket a Marketplace-en az értékesítendő alkalmazásokra. A Windows Mobile platformra ugyan jelenleg is sok ezer alkalmazás létezik, de ezek a világhálón szétszórva találhatóak jelenleg.

Kevés szoftvert telepítenek Windows Mobile-ra

A ComScore felmérése szerint az Apple iPhone-felhasználók 59 százaléka telepített utólag valamilyen programot készülékére, ami több mint ötször annyi, mint az átlagos mobil használók, illetve több mint kétszer annyi, mint a Windows Mobile felhasználók esetében. A néhány hónapon belül várható start jó hatással lehet erre az arányra a Microsoft szempontjából, s a cég versenybe szállhat az Apple, Google és a RIM mellett. A Nokia és a Palm alkalmazás- piacterei szintén fejlesztés alatt vannak, így idén év végére akár teljes is lehet a paletta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról