Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 6. 12:02

Megjelent a Windows Server 2008 R2 kiadásra jelölt változata is

A Windows 7 kiadásra jelölt változatával párhuzamosan tegnap a Windows Server 2008 R2 utolsó előzetesét is letölthetővé tette a Microsoft. Ez a redmondiak első olyan operációs rendszere, amelyből kizárólag 64 bites változat lát napvilágot, így régebbi, 32 bites processzorral rendelkező szerverekre nem is telepíthető -- természetesen a 32 bites alkalmazások futtathatók maradnak.

A Windows Server 2008 R2 kiadásra jelölt változata elsősorban a virtualizáció terén hoz újdonságokat a bétához képest. Az RC-ben már a Hyper-V virtualizációs köztesréteg 2.0 változatának bétája van, ami azt jelenti, hogy végre támogatott a hibatűrő fürtök építése, valamint a virtuális gépek leállítás nélküli mozgatása a szerverek között. Ami igaz az igaz, a VMware már jó ideje kínálja a leállás nélküli virtuálisgép-migrációt (VMotion), azonban a Microsoft hypervisora ezt ingyen nyújtja, míg a VMware feláras extra szolgáltatásként.

További újdonság az RC-ben a VM Chimney, ami lehetővé teszi a virtuális gépek összerendelését a hálózati kártyákkal, kihagyva a virtuális hálózati interfészt, aminek az eredménye nagyobb hálózati teljesítmény olyan feladatok alatt mint például az SQL mentés és visszaállítás, vagy éppen virtuális gépek mozgatása. Ez a szolgáltatás alapértelmezésként azonban le van tilva, mivel egyes, nem szokványos feladatok futását lassíthatja.

Egy másik új fejlesztés az RC-ben a Virtual Machine Queue (VMQ) támogatása, ez a hálózatkezeléssel kapcsolatos egyes feladatokat veszi le a hypervisor válláról és a hálózati vezérlőre terheli át. A VMQ alapértelmezésként szintén tiltott az RC-ben, ennek oka, hogy jelenleg egyedül az Intel kínál VMQ-t támogató hálózati vezérlőt, bár a Qualcomm is bejelentette már sajátját. VMQ-t nem támogató hardveren a VMQ bekapcsolása nem jár teljesítményveszteséggel, de gyorsulással sem.

Hatékonyabb

A Microsoft azt ígéri, a chipekben található legújabb utasításkészletek támogatása révén a Windows Server 2008 R2 minden eddiginél nagyobb teljesítményt nyújt majd, a kód optimalizálásának köszönhetően akár korábban megvásárolt szerverek is \"megtáltosodnak\". Az operációs rendszer legfeljebb 256 logikai processzort támogat, így hatalmas szerverekre is feltelepíthető. A cég szerint a skálázódás nem csak papíron működik, a mérések szerint egy 128 magos rendszer SQL Serverrel 1,7-szer nagyobb tranzakciófeldolgozási sebességre képes mint egy 64 magos ugyanazzal az adatbázissal.

Az erőforrásgazdálkodás terén is sokat lép előre az operációs rendszer a processzorok energiatakarékos technológiáinak még jobb kihasználásával: automatikusan képes a processzorok éppen nem használt magjait lekapcsolni, ha nincs rájuk szükség. Az adminisztrátorok akár csoportházirendből is szabályozhatják majd, hogy a kiszolgálók mely időszakokban kapcsoljanak energiatakarékos módba. A Microsoft szerint a Windows Server 2008-hoz képest jelentősen nőtt az energiahatékonyság, de még nagyobb a különbség a még mindig széles körben használt Windows Server 2003-hoz képest. Az új szerver operációs rendszer jóval kevesebb memóriát is igényel az elődöknél, így több jut az alkalmazásoknak.

A Windows Server 2008 R2-t szorosan integrálták a PowerShell 2.0 parancssorral, így az adminisztrátorok az operációs rendszer legutolsó bitjét is képesek lesznek parancssorból elérni. Az adminok életét megkönnyítendő az R2-be a Microsoft több mint 200 előre megírt PowerShell-szkriptet is épít a leggyakrabban használt szerepkörök (pl. AD, DHCP, DNS) felügyeleti feladatainak automatizálására. A \"csupasz\" Windows Server Core-t is továbbfejlesztik, az R2 változatban így telepített operációs rendszer is támogatja az ASP .NET-et, illetve a PowerShellt (ennek előfeltétele a .NET-környezet megléte).

Együtt a Windows 7-tel

Ahogy a Vistában és a Windows Server 2008-ban számos olyan képesség volt, amiket csak együtt lehetett kihasználni, nem lesz ez másként a Windows Server 2008 R2 és a Windows 7 esetében sem. Az egyik ilyen újdonság a DirectAccess, ami elsősorban a virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül kapcsolódó alkalmazottak életét könnyítheti meg. Windows 7 és Windows Server 2008 R2 együttes használata esetén nem lesz szükség VPN-re, a felhasználók az interneten keresztül, IPv6 és IPSec használatával ugyanúgy elérhetik a belső hálózatot, mintha ott ülnének az irodában (korábban tévesen állítottuk, hogy SSTP-n alapul a DirectAccess, olvasóink elnézését kérjük).

Szintén a telephelytől távol, például egy fiókirodában dolgozó felhasználók életét könnyíti meg a Branch Cache, ami a helyi gépre gyorsítótárazza az SMB-n és HTTP-n letöltött tartalmakat -- ha nincs helyi szerver, a gyorsítótár akár egy Windows 7-et futtató PC is lehet. A Windows 7 korábbinál fejlettebb biztonsági és energiatakarékossági képességei megjelennek a Windows Server 2008 R2 csoportházirend-objektumai között is, így a rendszergazdák még finomabban állíthatják be azokat, például a hordozható eszközökön tárolt adatok titkosítását a BitLockerrel.

A korábbi Terminal Services jelentősen továbbfejlődött, amit névváltás is hangsúlyoz, mostantól Remote Desktop Servicesnek (RDS) hívják. Az RDS egyik legfontosabb újdonsága a Virtual Desktop Infrastructure (VDI), ami a korábban ismert \"távoli asztal\" megoldás mellett már lehetővé teszi a windowsos asztali környezetek virtuális gépként való, egységes kezelését az adatközpontban. A RemoteApp és Desktop kapcsolatok integrációja a Windows 7-tel azt eredményezi, hogy az új asztali operációs rendszer felhasználóinak egyátalán nem kell azzal törődniük, mely alkalmazások távoliak és melyikek helyiek -- egyszerűen csak el kell indítaniuk őket a Start menüből.

Az RDS olyan újdonságokat is felvonultat, mint a továbbfejlesztett többmonitoros támogatás, illetve a jobb audio- és videoképességek, amelyek révén lehetővé válik akár a komoly multimédiás teljesítményt igénylő alkalmazások központosítása is. A Calista felvásárlásával a Microsoft kezébe került vGPU technológia ugyanis lehetővé teszi, hogy a 3D megjelenítés a szerverbe épített grafikus gyorsító feladata legyen, a kliensek csak a megjelenítést végzik. Így lényegében olyan multimédiás alkalmazások is bevonhatók egy virtualizált desktop infrastruktúrába, amelyeket korábban csak helyben lehetett futtatni.

További újdonság, amelyet a Windows 7-et és Windows Server 2008 R2-t használók élvezhetnek, a megnövekedett fájlmásolási sebesség WAN-on keresztül. A Microsoft azt állítja, a kis és közepes méretű állományok feltöltése 20 százalékkal gyorsabb mint Windows Server 2008 és Vista használata esetén, a letöltés pedig 47 százalékkal gyorsult, a nagy fájlok mozgatása pedig fele annyi időt vesz igénybe mint korábban. Az új, többszálúságra felkészített RoboCopynak köszönhetően a WAN-ok közötti fájlmásolás akár nyolcszor is gyorsabb lehet mint korábban.

Az ősszel jöhet a végleges verzió

A Windows Server 2008 R2 megjelenésének dátuma egyelőre nem ismert, de alighanem a szoftver ősszel érkezik, együtt a Windows 7-tel. A szerverváltozat több verzióban is elérhető lesz, a Web, Standard, Enterprise és Datacenter x64-es processzorokon fut majd, emellett készül egy itaniumos verzió is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról