Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 6. 10:25

Kipróbálható a Silverlight 2.0-val kompatibilis Moonlight 2.0

Megjelent a Microsoft Silverlight nyílt forrású implementációjának, a Novell által gondozott Moonlightnak az új előzetese . A Moonlight 2.0 már kompatibilis a Silverlight 2.0 változatával, így jóval többre képes az elődjénél, bár a fejlesztők azért felhívják a figyelmet, hogy a 2.0 Preview még nem tartalmazza a végleges változat összes képességét.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight a redmondiak válasza az Adobe Flash Playerre. A Silverlight a Microsoft szerint több mint interaktív médiaplatform, a vállalat várakozásai szerint méltó ellenfele lehet az Apple QuickTime-nak a nagyfelbontású videók sugárzásában is. A Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A Moonlight 1.0 idén februárban jelent meg, azonban még csak a Silverlight 1.0 specifikációit implementálta. Tavaly ősszel megjelent a Silverlight 2.0, és a Silverlight 3.0 bétája is elérhető már, a Moonlight 2.0 a fejlesztők ígérete szerint teljes kompatibilitást biztosít a Silverlight 2.0-val, de már a 3.0 egyes szolgáltatásai is elérhetők lesznek benne. A Silverlight 2.0 és 3.0 között sokkal kisebb a különbség mint az 1.0 és a 2.0 között, így várhatóan a Silverlight 3.0-val kompatibilis Moonlight hamar megérkezhet -- ígérik a fejleszők.

A Silverlight nyílt forrású változatának, a Moonlightnak az alapja a Microsoft .Net keretrendszer nyílt forrású alternatívája, a Mono, amelyet a Novell irányítása alatt készít Miguel de Icaza és csapata. A Moonlight 2.0 előzetesében már benne van egy teljes Mono virtuális gép, amely Firefox-kiegészítőként telepíthető. Újdonság, hogy megjelent egy Moonlight fejlesztői készlet is (SDK), amely segítségével Linuxon vagy UNIX-on is lehet Silverlight alkalmazásokat készíteni, akár C#-ban, dinamikus nyelvekben mint amilyen az IronRuby és az IronPython vagy akár PHP-ben.

A Moonlight 2.0 előzetese forrásként és binárisként is letölthető a projekt weboldaláról. Mostantól heti rendszerességgel érkeznek a további előzetesek a Moonlight 2.0-ból, de egyelőre még nem tudni, a végleges változat mikorra készül el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról