Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 4. 12:07

A gazdasági fellendülés a netbook-boom végét jelenti?

Az iSuppli piacelemző cég szerint a gazdasági fellendülés kezdete egyben a netbookok mindent elsöprő sikerének végét is jelenti majd: ahogy a fogyasztók többet tudnak költeni, a teljes értékű noteszek felé fordulnak majd.

\"Az emberek nem azért vásárolják a netbookokat mert azok különösebben vonzóak lennének, hanem mert olcsó PC-ként kedvező szolgáltatásokat biztosítanak elérhető áron\" -- állítja Matthew Wilkens, az iSuppli elemzője. \"A netbook-eladások jelentős része mögött pénzügyi okok állnak, ezért amikor a gazdaság felpörög és a fogyasztóknak több pénze lesz, a növekedés is lassulni fog.\"

Az idénre várt, 68,8 százalékos növekedést jövőre egy lényegesen kisebb ütemű, de továbbra is jelentős, 39,6 százalékos bővülés váltja, de az eladások a belátható jövőben folyamatosan erősödni fognak, még 2013-ra is 13 százalékos piacnövekedéssel számol az iSuppli. Az IDC és a Gartner szerint az első negyedévben értékesített 66-67 millió PC tizede volt netbook, Magyarországon az arányuk piaci becslések szerint még ennél is magasabb lehet.

Az első fecske: Eee PC 7 hüvelykes kijelzővel

Az apró, könnyen hordozható, olcsó gépek széles körű elterjedése egybeesett a recesszió mélyülésével, egyelőre azonban nehéz lenne egyértelműen kijelenteni, hogy a netbookok népszerűségét a kényszer szülte. Az iSuppli azt állítja, ezek a gépek a teljes értékű desktopoktól és notebookoktól raboltak piacot, az IDC azonban úgy látja, netbookok nélkül a PC-piac az első negyedévben nem 7 százalékkal, sokkal inkább 17 százalékkal zuhant volna.

Az eredetileg oktatási célokra készült netbookok egyre erőteljesebbé válnak. Az első Eee PC-k 7 hüvelykes kijelzője már a múlté, a most piacra kerülő modellek szinte kivétel nélkül 9 vagy 10 hüvelykes kijelzővel, 160 gigabájtos merevlemezzel, 1 gigabájt memóriával rendelkeznek, az Intel GN40 vagy NVIDIA Ion chipkészletre épülő modelleknek a HD-videózás vagy akár egyes játékok sem jelentenek akadályt.

Eee PC 1004DN 10 hüvelykes kijelzővel és optikai meghajtóval

Ez lényegében azt jelenti, átlagos otthoni felhasználás esetén egy netbook semmivel se nyújt kevesebbet egy notebooknál, amennyiben a méretből adódó korlátozásoktól eltekintünk -- és még ennek is van előnye, a könnyű hordozhatóság, ami miatt sok diák választ asztali PC mellé egy ilyen gépet. Wilkins szerint ez komoly fenyegetést jelent a noteszgépek eladásaira, hiszen a netbookok szinte ugyanolyan funkcionalitást nyújtanak jóval alacsonyabb áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról