Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 4. 13:17

JavaScript-optimalizálásban segít a Microsoft

AJAX alkalmazások finomhangolását teszi lehetővé a Microsoft új kiegészítése a Visual Studióhoz. Az AJAX Profiling Extensions segítségével a webfejlesztők végre külön szoftver, plugin vagy ActiveX-vezérlő telepítése nélkül láthatnak bele a JavaScript kódok futásába a kliens oldalán.

Az AJAX Profiling Extensions egy új kiegészítés a Visual Studio Team System 2008 Development Editionhöz és a Visual Studio Team Suite-hoz, amely ráadásul minden böngészővel használható. A Microsoft Research-csel közösen fejlesztett szoftver még a letöltődés előtt automatikusan átírja a JavaScript függvényeket, hogy lehetővé váljon a teljesítményük mérése és naplózása. Ezeket a teljesítményadatokat a kliens böngészője aztán rendszeresen elküldi az IIS webszervernek, ahol megtörténik az összegyűjtésük a későbbi elemzéshez. A Visual Studióba épülő plugin segítségével az adatok bekerülnek a Performance Analyzerbe, ahol a JavaScript kódok részletesen profilírozhatók, ugyanis itt megtekinthetővé válnak olyan adatok, hogy a kód melyik JavaScript függvényt hívta meg a legtöbbször, vagy hogy melyik függvény futása tartott a leghosszabb ideig. Ezek ismeretében a fejlesztők már optimalizálhatják a kódot.

A modern webes alkalmazások egyre több JavaScriptet tartalmaznak, ahogy egyre fejlettebb funkciókat valósítanak meg, ezek azonban sok esetben már annyira elburjánzanak, hogy egy gyengébb PC már nem képes őket megfelelő sebességgel futtatni. A felhasználói élmény szempontjából is fontos, hogy a JavaScriptek gyorsak legyenek, senki se látogat szívesen egy olyan weboldalt, használ olyan webes szolgáltatást, amelyik lassan reagál, ezáltal nehézkessé válik. Nem véletlen, hogy az új böngészők kapcsán hangoztatott egyik legfontosabb paraméter a JavaScript-motor sebessége, az új Firefox több hónapos késését is az ezzel kapcsolatos problémák okozzák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról