:

Szerző: Koi Tamás

2009. április 30. 14:48

Tavaly minden második új internetelőfizetés mobilnet volt hazánkban

A szélessávú internetelérések piaca gyökeres átalakulóban van, az elkövetkező években ennek kapcsán új, illetve a jelenlegieknél fejlettebb technológiák jelennek meg a szolgáltatók választékában. A Magyar Telekom ezzel kapcsolatos piaci stratégiájáról és eddig elért eredményeiről egy szűk körű sajtóbeszélgetésen tájékoztatta az újságírókat Winkler János, a cég lakossági üzletágának vezetője.

A Magyar Telekom T-Mobile és T-Home márkáinak égisze alatt egyaránt képernyőközpontú szolgáltatásokat igyekszik kínálni ügyfeleinek, a távlati cél az, hogy a szélessávú internet jelen legyen minden, a lakosság jelentős része által használt, kijelzőközpontú eszközön, azaz a televízión (IPTV), a számítógépen (internetelérés) és mobiltelefonokon (mobilinternet). Winkler szerint utóbbi terület, a mobilinternet drámai erősödése az egész távközlési piacot felbolygathatja.

\"Azt érzékeljük, hogy a szélessávú internetértékesítés 49 százaléka mobilnet volt tavaly. Ez egy elképesztő szám, ez a teljes szélessávú piacot átalakítja\" -- mondta el Winkler a beszélgetés során, hozzátéve, hogy a szolgáltatók a lefedettségi területükön ma már \"nagyon jó minőségben\" képesek legalább 1-2 megabit/másodperces átlagos sávszélességet nyújtani mobilneten, ez pedig a vezetékes szolgáltatókat idővel arra ösztönzi majd, hogy a mobilinternetnél, illetve a jelenlegi xDSL-nél gyorsabb technológiákat vezessenek be kínálatukba, mindezt versenyképes áron nyújtva.

Ennek egyik lényeges lépcsőfoka a háztartásokig elérő optikai hálózatok és a meglévő kábelhálózat továbbfejlesztése -- emelte ki Winkler, utalva a T-Home választékában újonnan megjelent Optinet díjcsomagokra, melyekkel akár 50 megabit/másodperces letöltési sebesség is elérhető, emellett az optikai hálózatok éppúgy lehetőséget adnak a dual play és triple play szolgáltatáscsomagok kiépítésére, mint a réz érpárra épülő xDSL-technológia, vagy a kábeles hozzáférés. Winkler elmondta, hogy az új generációs vezetékes szolgáltatás előértékesítése április elején kezdődött, a Magyar Telekom optikai kábelei ma nagyjából 40 ezer háztartást érnek el.

Fejlesztési irányok

Az üzletágvezető a mobilnet rohamos terjedése kapcsán elmondta, hogy a szolgáltató a hálózati lefedettség bővítése mellett új technológiák bevetésével igyekszik növelni egyrészt a hálózat kapacitását, másrészt az elérhető maximális sávszélességet. A hazai mobilszolgáltatók jelenleg 14,4 megabit/s HSDPA-val igyekeznek a városi hotspotokat lekezelni -- a T-Mobile ezzel kapcsolatos konkrét fejlesztési ütemterve nem ismert, a szolgáltató legutóbb tavaly nyáron számolt be arról, hogy teljes hálózatát HSUPA-képessé tette, azaz a megfelelő eszközökkel nem csak a gyors letöltési, hanem a gyors feltöltési sebesség is kiaknázható.

A mobilszolgáltatók számára emellett komoly kihívást jelent az egyre népszerűbbé váló mobilnet-szolgáltatás megnövekedett kapacitásigényének kiszolgálása, melyre az újabb, HSPA+, vagy a következő generációs LTE-hálózatok (Long Term Evolution) kiépítése és elterjedése jelenthet igazán megnyugtató megoldást. Winkler a HWSW-nek elmondta, hogy a T-Mobile a németországi tesztek alapján a Vodafone-nál átmeneti lépcsőfokkén kezelt HSPA+ helyett elsősorban az LTE technológia mellett tenné le itthon is a voksát, a gazdasági válság telekommunikációs szektort érintő hatásai miatt azonban egyelőre nem tudni, hogy az új generációs hálózatot pontosan mikor helyezik üzembe hazánkban.

Stabil alapokra építenek

A három magyarországi operátor közül bár nem a T-Mobile településszámra levetített lefedettsége a legnagyobb, a garantált sávszélesség tekintetében messze a magentaszínű szolgáltató vezet. Az NHH legutóbbi gyorsjelentéséből kiderül, hogy a hálózat stabilitásának, műszaki fejlettségének egyfajta tükrét jelentő garantált letöltési és feltöltési sebesség (GLS/GFL) a T-Mobile a HSxPA technológiával lefedett területein \"az esetek 80 százalékában\" 2000/800 kilobit/másodperc -- ilyen garantált értékeket még csak megközelítőleg sem vállal a két másik magyarországi szolgáltató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.