Szerző: Koi Tamás

2009. április 29. 15:02

Gyártásban a Vista második szervizcsomagja, letölthető az Office 2007 SP2

Akár heteken belül megjelenhet a Windows Vista és a Windows Server 2008 második javítócsomagja, a kód fejlesztése és a tesztelés ugyanis lezárult, a Microsoft tegnap gyártásba küldte a végleges SP2-t -- írják a hivatalos Windows blogon . A szoftvercég tehát minden jel szerint tartja magát korábbi ütemtervéhez, és még a második negyedévben kiadja az operációs rendszerek eddigi összevont javításait és új fejlesztéseket egyaránt tartalmazó csomagot.

A Vista és Windows Server 2008 SP2 az eddig megjelent hibajavítások mellett olyan újdonságokat tartalmaz majd mint a Blu-ray és Bluetooth 2.1 támogatása, illetve a Windows Search 4, bár utóbbi kettőt különálló frissítésként már eddig is letölthették a felhasználók. A javítócsomag része lesz a Windows Connect Now, ami a vezeték nélküli hálózatok konfigurációját egyszerűsíti, illetve lehetőség lesz exFAT fájlrendszer esetén UTC időt használni, így időzónák között is zökkenőmentesen lehet állományokat szinkronizálni. A Windows Server 2008 SP2-be integrálják a Hyper-V virtualizációs köztesréteget is, amely a szerverekre szánt operációs rendszer végleges kiadását követően jelent meg. A szervizcsomag végleges változata ezúttal is a számítógépgyártókhoz jut majd el először, és csak ezt követően teszik elérhetővé a vállalati rendszergazdák, végfelhasználók számára. A két megjelenési időpont közt eltelt időre nincs bevett gyakorlata a szoftvercégnek: a Windows XP harmadik javítócsomagja például a gyártásba kerülés után nagyjából két héttel vált letölthetővé, míg a Vista SP1-nél ugyanez az időintervallum másfél hónapra tolódott ki. A lokalizációk esetén ehhez további hetek is hozzáadódhatnak.

A szoftvercég ezzel együtt bejelentette, hogy a tegnapi napon hatását veszítette az a külön letölthető blokkolóalgoritmus, mely a Vista első szervizcsomagjának a telepítését akadályozta meg, az algoritmust tartalmazó kódot nem lehet többé letölteni a Microsofttól. A cég rendszeresen közzé tesz ilyen blokkolószoftvereket valamilyen új, nagyobb horderejű fejlesztés vagy program megjelenése kapcsán -- ezek általában adott időpontig kiiktatják a gépre amúgy automatikusan letöltődő frissítést azért, hogy a vállalatok informatikai részlegeinek elegendő időt biztosítsanak a tesztelésre és bevezetésre. A Microsoft január elején hasonló céllal tette elérhetővé azt a kódot, mely az Internet Explorer webböngésző 8-as változatának automatikus telepítését akadályozza meg.

Megjött az Office 2007 SP2 is

Tegnap emellett mindenki számára elérhetővé vált az Office 2007 második szervizcsomagja is, melynek legjelentősebb újítása kétségtelenül az ISO-szabvány Open Document Format (ODF), PDF és XPS dokumentumok támogatásának beépítése. Ezen túlmenően az SP2 számos további fejlesztést is eszközöl, mint például az Outlook futási sebességének javítása, vagy a naptárkezelés megbízhatóságának fokozása. Erősödik a titkosítási képesség, az Excel ábrarajzoló funkciója is. Szerveroldalon javul az Enterprise Content Management menedzselhetősége és teljesítménye, valamint fejlesztették a tartalmi adatbázisok és újraindexelő feladatok futását a SharePoint Services 3.0-ban -- mindez természetesen csak néhány főbb változás a számtalan közül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról