Szerző: Koi Tamás

2009. április 29. 13:11

Megérkezett a 40 nm-es grafikus processzorra épülő Radeon HD 4770

Újabb katonát állít csatasorba az AMD grafikus vezérlőket fejlesztő részlege az asztali számítógépekbe szánt videokártyák középmezőnyében. A cég a héten útjára indította a Radeon HD 4770-es modellt, melyre a gyártó videokártya-kínálatában elsőként 40 nanométeres csíkszélességű grafikus processzort építenek.

[HWSW] Újabb katonát állít csatasorba az AMD grafikus vezérlőket fejlesztő részlege az asztali számítógépekbe szánt videokártyák középmezőnyében. A cég a héten útjára indította a Radeon HD 4770-es modellt, melyre a gyártó videokártya-kínálatában elsőként 40 nanométeres csíkszélességű grafikus processzort építenek.

Az AMD most bejelentett megoldása pár héttel a felső-középkategóriás mezőnybe illeszkedő Radeon HD 4890 után jelenhet meg, a Radeon HD 4770 azonban a legnagyobb forgalmat generáló 100 dolláros árszegmensben debütál, ami Európában 90 euró körüli árra fordul le, így Magyarországon 30 ezer forint környékén be lehet szerezni. A kártya az AMD RV740 kódjelű processzorát kapja, melynek legfőbb érdekessége, hogy ez az első 40 nanométeres gyártástechnológiával készülő, asztali PC-s videokártyákhoz készült grafikus feldolgozóegység az AMD számára bérgyártást végző TSMC-nél.

Az RV740 tulajdonképpen a márciusi CeBIT-en bemutatott Mobility Radeon HD 4860-n található processzor asztali gépekbe szánt megfelelője, magasabb órajelekkel, ami nagyobb teljesítményt, ezzel együtt nagyobb áramfelvételt is feltételez. A 826 millió tranzisztorból felépülő, 640 stream processzort tartalmazó, mindössze 11x11 milliméteres chip 750 MHz-en jár, a kártyára 512 megabájtnyi, 800 MHz-en ketyegő GDDR5 memória kerül, mely 128 bit széles adatsínen csatlakozik a GPU-hoz.

A kártya a fejlettebb gyártástechnológiának köszönhetően kevésbé melegszik, mint a hasonló kategóriába tartozó közvetlen elődök, emellett TDP-je is csökkent, 80 wattra. A Radeon HD 4770 ettől függetlenül még igényel egy kiegészítő, hat érintkezős tápcsatlakozót, illetve a referenciamodell hűtési rendszere is két kártyahelyet foglal.

A Radeon HD 4770 ellenfeléül jobbára a GeForce 9800 GT-t tudja felmutatni az NVIDIA, az AMD megoldása azonban a tesztek tanúsága szerint a legtöbb háromdimenziós alkalmazás esetében gyorsabbnak mutatkozik riválisánál. A jelek szerint nincs gond az új kártyák kihozatalával sem, legalábbis erre utal, hogy az AMD az eredetileg tervezett május 4-i startról pár nappal előrébb hozta a kártya premierjét. A Radeon HD 4770 ugyanakkor valamivel drágább lesz a vártnál, a kártya ajánlott fogyasztói ára 99 dollárról 110 dollárra emelkedett, azonban láthatóan ennél olcsóbban is hozzájuthatnak a fogyasztók.

A mostani frissítés utáni jelentősebb, architekturális szinten is változásokat hozó termékbővítés a HWSW információi szerint nyárra várható. Egyes spekulációk szerint ekkor jelenhet meg a DirectX 11-kompatibilis Radeon HD 5000-es sorozat első tagja, melynek grafikus processzora szintén 40 nanométeres gyártástechnológiával készül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról