Szerző: Koi Tamás

2009. április 28. 15:43

Frissült a Firefox 3.0 és itt a Firefox 3.5 új bétája

Egy héten belül kétszer is kénytelen volt frissíteni Firefox webböngészőjét a Mozilla. A fejlesztők ezzel együtt tegnap elérhetővé tették a böngésző soron következő, 3.5-ös verziójának legújabb tesztváltozatát.

A Firefox új, 3.0.10-es verziószámot viselő változatát hat nappal az előző, 3.0.9-es verzió megjelenése után volt kénytelen kiadni a Mozilla, miután több felhasználó is jelezte, hogy az összesen 12 sérülékenységet javító új kiadás lefagy a számítógépén. A Mozilla fejlesztői szerint a lefagyásokat egy az új verzióba került javítás hibás implementálása okozza: \"Amikor megvizsgáltuk a lefagyás okát, arra jutottunk, hogy egy olyan típusú memóriatúlcsordulás okolható érte, melyhez hasonlóval a biztonsági sérülékenységek esetén találkozhatunk\" -- áll a Mozilla weboldalán tegnap közzétett biztonsági figyelmeztetésben.

A Firefox kijavított, 3.0.10-es verziója a szokás szerint automatikus frissítésként települhet a korábbi változatokat futtató számítógépekre, illetve önállóan is letölthető a Mozilla weboldaláról. Nem ez az első eset egyébként, amikor a Mozilla fejlesztői egy szoftverhibát úgy javítanak ki, hogy ezzel újabb hibát visznek a kódba. A Firefoxot 2007 végén hasonló okokból kétszer is gyors egymásutánban voltak kénytelenek frissíteni a Mozillánál.

A Mozilla a Firefox 3.0.10 megjelenésével szinte egy időben kiadta a Firefox soron következő, 3.5-ös fő verziójának újabb bétáját. A Firefox 3.5 beta 4 várhatóan az utolsó bétaváltozata lesz a korábban 3.1-es verziószám alatt futó, Shiretoko munkacímen futó böngészőnek. A szoftver fejlesztése ezzel várhatóan lassan a finishez ér, ezt követően már csak a gyakorlatilag késznek tekintett kódot tartalmazó kiadásra jelölt változatokat adják csak ki a Mozillánál.

A Firefox 3.5 fejlesztése elsősorban az új, korábbinál gyorsabb JavaScript-motorral kapcsolatos fejlesztések elhúzódásának köszönhetően tart jóval tovább a vártnál. A Mozilla október közepén adta ki a böngésző első bétáját, december közepén pedig a másodikat. A harmadik bétaváltozat megjelenését eredetileg január közepére datálták, mégis két hónap csúszással jelenhetett csak meg. Az új Firefox végleges változata az eredeti tervek szerint az első negyedévben jelent volna meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról